Trattoria Il Calcio (Floreasca)
www.facebook.com/trattoriailcalcio
Trattoria Il Calcio Floreasca: vii fiindca ti-e foame!
Am revenit la Il Calcio Floreasca. Nu ma asteptam sa gasesc ceva schimbat, si asa a si fost. Cel putin in ceea ce priveste ambianta. Mancarea mi s-a parut ceva mai buna decat inainte: vitelul a fost surprinzator de bun, sparanghelul la fel. Si pastele destul de bune. Macar au fost simple, fara sa le inece in tot felul de sosuri, simteai gustul graului in ele. Mi s-a parut ca au marit preturile, la anumite feluri. Serviciul a fost bun, mi-a placut de chelner. (GB – mai 2019)
*
A trecut de mult vremea in care trattoriile Il Calcio erau restaurante de top in Bucuresti, la care faceai adesea coada ca sa apuci un loc. Acum majoritatea lor sunt restaurante populare, de cartier, la care mergi doar fiindca iti este foame.
Trattoria Il Calcio Floreasca e la fel: amenajare din alte vremuri, cu totul demodata acum, culori sterse, mobilier obisnuit, nimic care sa te faca sa vrei sa stai si dupa ce golesti farfuria. Nu au garderoba sau cuier, iti pui paltonul pe unde se nimereste. Muzica stridenta, agresiva, de la un radio nemtesc, din cate mi-am dat seama.
Cred ca au mai scurtat meniurile la trattoriile Il Calcio. Bucatarie italina traditionala, urbana, mancare obisnuita, dar care poate sa fie buna sau chiar foarte buna cu produse si ingrediente de calitate si pregatire atenta. Insa Trattoria Il Calcio Floreasca nu cred ca si-au propus asta, ei se pozitioneaza ca un restaurant de volum. Am luat paste de casa cu sos si somon in exces. Normale, nimic special cu ele.
La venire am fost preluat de o chelnerita mica si cam irascibila, insa dat apoi pe mana unui chelner mai inofensiv, care voia sa-si faca bine treaba, insa nu stia ce si cum. Preturile normale, clienti destui.
Luati Trattoria Il Calcio Floreasca drept ceea ce este, adica un restaurant obisnuit de cartier, in care mananci corect, daca nu esti sclifosit. Cred ca il voi gasi acolo si peste cativa ani, si nu m-ar mira sa arate si in care sa se manance chiar la fel… (GB – decembrie 2018)
Il Calcio-urile: restaurante populare, pentru middle-class
Trattoriile Il Calcio au avut perioada lor de glorie, in urma cu mai multi ani. Cand au fost deschise erau printre cele mai cautate restaurante italienesti din oras. Nu stiu care a fost prima deschisa, probabil ca aceea din Piata Amzei. Stiu ca am stat si eu de cateva ori la coada ca sa intru, trebuia sa astepti sa se elibereze o masa mai intai.
Atunci mi se parea buna mancarea de la Il Calcio, si nu numai mie. Nu cred ca a scazut calitatea mancarii la ei, sau daca a scazut, nu atat de mult incat sa mi se para diferenta atat de mare facta de cum apreciam atunci mancarea lor. Probabil ca si eu, si altii, ne-am obisnuit deja cu mancarea buna si ce ni se parea foarte bun in urma cu cinci, zece ani, acum e pus mai degraba in grupa obisnuitului.
Trattoria Il Calcio Floreasca a fost deschisa mai tarziu decat celelalte, la parterul unui bloc de pe Calea Floreasca, vizavi de Parcul Floreasca si de Spring Time-ul de acolo.
Are o sala destul de mare in interior, bine amenajata, si o terasa afara, pe trotuar, cu multe plante care o protejeaza si o fac destul de atragatoare.
Meniul de la Il Calcio Floreasca, si de la celelalte Il Calcio-uri, presupunand ca e identic, e foarte conservator, cuminte, sunt felurile din bucataria italiana traditionala, clasica, cele arhicunoscute deja bucurestenilor.
Mancarea e rezonabila la Il Calcio, nimic special de spus despre ea, nici spre foarte bine, nici spre rau. Serviciul a fost destul de bun.
Il Calcio sunt acum niste restaurante populare, pentru middle-class-ul bucurestean, cuminti, previzibile, cu preturi normale. Nu e de mirare ca au inca destui clienti, probabil ca vor ramane asa inca o bucata de vreme. (GB – mai 2017)
Referinte
Trattoria Il Calcio este de 17 ani pe piata gastronomica din Romania. In prezent, cumuland si francizele, exista 12 locatii in intreaga tara. In Bucuresti sunt 8 locatii proprii si 2 francize.Dan ...
Il Calcio by Mr Val Herastrau merge foarte bine si asaAu fost opt restaurante cu numele Il Calcio, la un moment dat: sase trattoria si doua ristorante, adica un nivel mai sus, acestea din urma...
Calea Floreasca si Piata Floreasca, Putul lui Zamfir si Banu Antonache; multe restaurante: Madame Pogany, Yoshi, Fitto Cafe, EMTE, Pizza Due Amici, Fish House, Tasting Room, Chefs Experience, Chicineta, Cava, Vacamuuu, E3, Trattoria Il Calcio, CAU, Springtime, cafenealele Rendez-Vous si C-O Fi Factory, Bistromar, Bun si tot, Atypic, Le Vivier, Mozzafiato, Pasterra, La Bottega del Tartufo, Grano si multe altele..
Piata Floreasca
Agora Floreasca
In Piata Floreasca…
Trattoria Il Calcio este de 17 ani pe piata gastronomica din Romania. In prezent, cumuland si francizele, exista 12 locatii in intreaga tara. In Bucuresti sunt 8 locatii proprii si 2 francize.
Dan Dragomir, actualul GM, colaboreaza cu Il Calcio de 13 ani, dintre care 7 ani ca manager de restaurant, 2 ani ca manager de HR, iar in ultimii 2 ani activeaza ca Manager General.
Restocracy: Ce schimbari majore credeti ca vor fi pe piata restaurantelor din Bucuresti in urmatorii 5 sau 10 ani? Vor aparea concepte noi de localuri publice, categorii noi de mancaruri, servicii?
Dan Dragomir: Cred ca in ultima perioada, cel putin ultimii 3 ani, s-a constatat pe piata o schimbare foarte importanta, consistenta si cu foarte multe trend-uri aduse in Romania, ceea ce cred ca se va continua, cam in acelasi ritm. De ce? Pentru ca romanul este un devorator de tot ceea ce inseamna nou. Nu vorbim numai de restaurante, ci cam tot ce inseamna trend. Si pe piata gastronomica, consider ca suntem la un nivel destul de ridicat si probabil ca tinta, in special a Bucurestiului, dar si a Timisoarei sau a Clujului, este aparitia unui restaurant cu o stea Michelin.
Cred ca Bucurestiul are cea mai mare sansa in acest sens, dar si cele doua orase mentionate sunt in aceasta competitie, din ce cunosc eu. Nu stiu cat de curand se va intampla acest lucru, dar stiu ca avem anumiti chefi care au lucrat in asemenea restaurante. Asadar, cred ca aceasta va fi tinta in perioada urmatoare.
Restocracy: Cum credeti ca va influenta tehnologia businessurile de restaurante in urmatorii 5 sau 10 ani?
Dan Dragomir: Cred ca deja a inceput sa o influenteze si sunt deja multe aplicatii pe piata, care ajuta dezvoltarea businessurilor, incepand de la aplicatii, care inlocuiesc meniul clasic din restaurante, si poti plasa comanda din masina, iar la intrarea in restaurant poti gasi comanda deja la masa si continuand cu toate celelalte.
Delivery suporta cel mai bine tehnologia si cred ca este un must have, altfel procesul ar dura si mai mult, pentru ca oricum exista problema traficului, si-atunci, daca nu ar fi aceasta tehnologie foarte utila, procesul ar fi foarte lung. Datorita aplicatiei pe care o utilizam putem afla multe informatii importante despre business, intr-un timp scurt, si putem actiona la fel de repede. Cred ca in viitorul apropiat tehnologia va fi o parte importanta a businessului in restaurante, cine nu se va adapta nu va rezista!
Restocracy: In ce directie credeti ca va evolua ambianta din restaurante in urmatorii 5 sau 10 ani: dimensiunile localurilor, amenajarile, decorurile, mobilierul si aranjarea meselor etc.?
Dan Dragomir: Cu toate ca se deschid restaurante pe banda rulanta, nu multe dintre acestea rezista pe piata. Din pacate, cadrul legislativ care nu ajuta antrepenorii din Horeca, criza personalului enorm de mare – cunosc restaurante care s-au inchis datorita lipsei de personal – toate acestea duc catre restaurante de dimensiuni mici, de tip familial!
Din punct de vedere al aspectului interior, in ultima perioada s-au deschis restaurante moderne care fac concurenta cu succes restaurantelor din afara granitei, avem arhitecti-designeri care sunt capabil sa tina pasul sau sa aduca ceva nou pe piata. Cred ca moda aceasta a restaurantelor retro-moderne va fi si in urmatorii 5-10 ani.
Restocracy: Ce restaurante vor disparea in urmatorii ani, care vor fi cele care vor ramane si se vor dezvolta?
Dan Dragomir: In primul rand, restaurantele fara identitate, cele care copiaza din stanga-dreapta vor fi primele care vor pune lacatul. Asa cum spuneam, cele doua motive, cadrul legislativ si lipsa personalului, vor face ca restaurantele cu suprafete mari si angajati multi sa fie nevoite sa-si restranga businessul sau sa-l inchida. Cred ca unul din motivele pentru care Il Calcio este de 17 ani unul dintre cei mai importanti operatori Horeca, este ca am reusit sa ne mentinem identitatea si am pastrat calitatea preparatelor, servite la acelasi nivel!
Restocracy: Ce produse sunt cel mai greu de gasit in Bucuresti? Ce ati vrea sa fie mai usor de gasit? Cum credeti ca vor evolua lucrurile pe piata furnizorilor in urmatorii ani?
Dan Dragomir: Cred ca putem gasi aproape orice in Bucuresti, problema este ca suferim la calitate produselor oferite de furnizori, si de constanta acestor produse. In ultima perioada am observat un interes mai mare si o imbunatatire a serviciilor din partea funizorilor, au aparut jucatori noi in piata si concuranta face bine intodeuna, dar mai au de lucrat!
Restocracy: Ce restaurante credeti ca fac cel mai rau pietei gastronomiei publice din Romania? Cine face concurenta neloiala pe piata restaurantelor din Bucuresti?
Dan Dragomir: Restaurantele care au copiat alte restaurante, cele care nu au identitate propie si cele care, prin diferite metode de marketing, preturi mici si reduceri de pret, ofera iluzii culinare clientilor, acestea cred ca fac rau pietei gastronomice din Romania!
Despre concurenta neloiala sunt mai multe aspecte, dar cred ca doua dintre ele se evidentiaza: restaurantele care isi permit sa plateasca angajatii cu un salariu mai mare de cat cel scris in contractul de munca, dar si nerespectarea legii antifumat; ambele creeaza o concurenta neloiala.
Restocracy: Cand se vorbeste despre restaurantele din Bucuresti, cele mai multe reprosuri sunt aduse nu mancarii, nu ambiantei, nici preturilor, ci serviciilor. De ce credeti ca se intampla asta? Care credeti ca ar fi serviciul ideal asteptat de catre clientela dumneavoastra? Cum credeti ca va evolua serviciul in restaurantele din Bucuresti in urmatorii 5 sau 10 ani?
Dan Dragomir: In ultimii 3-4 ani asistam la cea mai mare criza de personal, pe intreaga piata, dar mai ales in Horeca. Faptul ca foarte multi dintre cei care au ales sa lucreze in acest domeniu prefera sa o faca in afara granitelor, dar si faptul ca din cei tineri tot mai putini aleg sa lucreze intr-un restaurant, au dus la o scadere grava a serviciilor. In trecut, rata de participare la un interviu pentru postul de ospatar sau ajutor de ospatar era de 4-5 participanti pe un post oferit, dintre care minim doi erau cu cel putin trei ani experienta, acum avem 4-5 posturi libere si abia gasim un participant si acela fara experienta! Este greu ca in astfel de conditii sa oferi un serviciu ideal. Incercam sa facem tot posibilul, iar clientul sa plece multumit din locatiile noastre oferindu-i un serviciu prietenos si prompt.
Restocracy: Ce tara apreciati cel mai mult din punctul de vedere al pietei restaurantelor, si cu care ati vrea sa semene mai mult restaurantele din Romania?
Dan Dragomir: Imi place genul de restaurant de familie, in care mananci bine, cu o atmosfera prietenoasa care te face sa te simti clientul casei, chiar daca esti pentru prima oara in acea locatie. Cred ca la acest capitol Italia si Grecia sunt tarile care exceleaza, dar putem gasi in intreaga lume restaurante care au ca baza o afacere de familie.
Restocracy: Care este strategia restaurantului de restaurante pe care le conduceti pentru urmatorii 2/3 ani?
Dan Dragomir: Primul obiectiv al unui lant de restaurante este acela de a se extinde, asta ne dorim si noi. In acelasi timp vom consolida locatiile deja functionale, suntem pe un drum ascendent si vrem sa continuam asa.
Restocracy: Cu ce se diferentiaza lantul de restaurante pe care-l conduceti fata de competitia dumneavoastra? Va ganditi si la alte elemente de diferentiere pe care doriti sa le implementati in viitor? Ne puteti dezvalui unul dintre ele?
Dan Dragomir: Unul din atuurile noastre a fost, este si va ramane calitatea preparatelor oferite catre clienti. Faptul ca dupa 17 ani de activitate meniul este in proportie de 80% la fel, iar calitatea preparatelor servite in locatiile noastre nu difera ne face sa fim apreciati pe piata restaurantelor.
Restocracy: Care sunt masurile pe care le intreprindeti pentru a atrage si retine oameni competenti in cadrul companiei pe care o conduceti? Cat la suta din cifra de afaceri investiti in dezvoltarea oamenilor pe care-i conduceti?
Dan Dragomir: Pe piata fortei de munca se duce o adevarata batalie pentru atragerea oameniulor de calitate, dar chiar si pentru cei fara experienta; suntem si noi acolo si, pe langa clasicul pachet salarial, care cuprinde bonusuri, lucram la un pachet de beneficii pe care dorim sa-l implementam compus din asigurari medicale sau de viata, noul pilon III de pensii si alte beneficii pe care le vom implementa cat mai curand!
Trattoria Il Calcio (Floreasca) - Calea Floreasca, nr. 118 (Parcul Automatica)