Îmi aduc aminte de primul pește cu adevărat bun pe care l-am mâncat în București, și care nu era nici crap, nici somn, nici plătică și nici dorada, și nici mămăligă sau usturoi nu avea alături. Erau mulți pești si alte înotătoare într-un galantar cu gheață, tu te uitai la ele, arătai cu degetul pe unul sau pe câteva, și chelnerul le ducea în bucătărie, iar după vreo jumătate de ceas se întorcea cu ele pe farfurie, gata făcute. Nu mai văzusem acest sistem în București, și nici pește atât de bun nu mai mâncasem până atunci în restaurantele de aici.
Toate lucrurile acestea se întâmplau într-o casă mică, fără etaj, de pe Jean Louis Calderon. Nici nu aș fi calculat câți ani au trecut de atunci, dacă nu aș fi primit zilele trecute o invitație pe care scria „Mesogios, 20 de ani”…
Lui Mesogios i s-a dus repede faima în tot Bucureștiul, și cu mult dincolo de el. Apoi multe restaurante au început să facă la fel. Cateva, până la urmă – dar foarte puține, încă – au reușit să ne dea pește și fructe de mare la fel de bune, însă nimeni nu i-a întrecut. Și nici nu ar avea cum, fiindcă peștele de mare proaspăt de la cele câteva mari restaurante din oraș e tot atât de bun pe cât e cel din oricare altă capitală din Europa care nu e chiar pe malul apei. La fel de proaspăt, venit din aceleași locuri, așa că nu are cum să fie mai bun. În rest, diferențele le fac bucătarii cu rețetele și cu priceperea lor, însă și aici marile noastre restaurante de pește și fructe de mare stau foarte, foarte bine.
Mesogios a fost tot timpul plin, s-a îmbogățit, desigur, așa că s-a mutat în Primăverii, în unul dintre cele mai elegante decoruri pe care le are un restaurant bucureștean. O foarte elegantă vilă, cu o mare și rară grădină. Clienții s-au mutat și ei, așa că Mesogios plin a fost mereu, și plin e și acum, cu pandemia la apogeu.
Plină acum când scriu, virusi peste tot, carantină, așa că au mai rămas extrem de puține locuri in oraș în care mai poți merge să mănânci la restaurant, fiindcă doar terasele pot să servească clienți la masă, nu și în interior. Or, să mănânci în grădină în decembrie, nu e un lucru chiar atât de simplu.
Dar Mesogios și alte cateva restaurante mari au făcut un efort remarcabil și o investiție consistentă ca să instaleze igluuri (sfere de plastic climatizate) în care vreo șase oameni pot sta comod ore întregi la o cină așa cum a fost întotdeauna acolo, cu aceeași bucătărie fină. Dar nu orice fel de igluuri, ci cu sobiță, cu instalații de sonorizare individuale, de poți să-ți pui muzica ta preferată direct de pe telefon, prin bluetooth, blănuri pe scaunele comode, fețe de masă impecabile și aceleași veselă și tacâmuri. Și aceeași calitate a mâncării, același serviciu pe care îl știm de atâția ani.
Acum am avut un „Meniu aniversar Mesogios 20 de ani”, pregătit de Chef Gabriel Dina:
- Tartar de Somon cu icre de Manciuria
- Tartar de Seabass cu spumă de lamâie și caviar Antonius Oscietra
- Ceviche de St Jacques cu ceapă, ardei iute, coriandru proaspăt, portocală, lămâie, și ulei de măsline extravirgin
- Carpaccio de ricciola cu trufă neagră
- Carpaccio de caracatiţa uşor marinat, servit cu lămâie confiată, ulei de pătrunjel, ceapă marinată și ulei de măsline extravirgin si mix de plante
- Salata de caracatiţa marinata cu mar verde și mix de salate verzi
- Salata Caesar cu rață confiată
- Baby calamar crocant, gătit la tigaie cu usturoi, roşii uscate și pesmet Panko
- Creveți în sos alb cu lemongrass, ghimbir, usturoi și lime
- Creveți picanţi cu usturoi și brânza Feta
- Mămăligă cremoasă cu trufe
- Scoici Tellinas gătite cu usturoi
- Scoici St Jacques aromate și gratinate în pesmet Panko și parmezan
Da, asta am mâncat noi la Mesogios, în iglu, la căldură, și am băut vin bun! Există, așadar, viață bună și mâncare sofisticată și în carantină…
Meniu aniversar Mesogios 20 de ani
Domnișorul Butunoiu învățând despre marile plăceri ale vieții
Lux de carantină
Luxul în carantină – terasa Mesogios la vremuri de pandemie, în decembrie 2020: igluuri cu sobe, blănuri pe scaune, sisteme individuale de sonorizare la care poți să-ți pui muzica preferată direct din telefon, pe bluetooth, bucătărie fină, vinuri alese…
Mesogios Seafood, pește și fructe de mare într-o eleganță aristocratică
Un restaurant excelent – și nu doar pe specificul lui, adică pește și fructe de mare, ci așa, cu totul. Dintre mâncărurile noi pe care le-am descoperit acum au fost creveții cu sos de brânză Feta, care concurează, și cu șanse bune chiar să-i întreacă, cu faimoșii lor creveți în sos de unt. Revin cu plăcere la ei, de fiecare dată… (George Butunoiu – ianuarie 2022)
Mesogios e unul dintre restaurantele mari, cunoscut in toate colturile Bucurestiului, deja. Si nu doar pentru ca a fost primul restaurant de peste si fructe de mare ce a introdus conceptul cu clientul care-si alege pestele proaspat direct din galantarul cu gheata. Acum sunt multe restaurante care fac asta. Aproape toate cele care se pozitioneaza cu acest specific, as spune, insa atunci au facut pionierat.
E un restaurant impecabil, foarte curat, bine amenajat, elegant, in cea mai frumoasa zona a Capitalei, cu una dintre cele mai frunoase gradini. Fete de masa albe, nu pereti daramati, nu tubulaturi atarnand din tavan. Pestele excelent, ca de fiecare data, gatit de cheful grec Petros Tsogkidis, foarte talentat si serios. Clienti sofisticati, umblati prin lume. Serviciul placut, nestresat. Mie imi place mult de Mesogios, mi-a placut de ei de cand ii stiu. (GB – februarie 2020)
E inca cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare
Am revenit la Mesogios dupa exact un an de la ultima vizita si la cateva zile la premiul pe care l-au primit din partea noastra ca fiind cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare din Bucuresti. Parca l-am gasit mai bine amenajat decat imi aduc aminte. Totul e foarte frumos la Mesogios, impecabil de curat, foarte placut.
Mancarea la fel de buna, peste si fructe de mare proaspete, cele mai multe pe gratar, fara retete sofisticate, bazandu-se in cea mai mare parte pe calitatea produselor si a ingredientelor. (GB – februarie 2018)
Aceeasi cunoscuta mancare Mesogios, acum si intr-o mare casa cu o mare gradina.
Mesogios din Primaverii pare sa fie fratele mai mic, dar mai bogat, al vechiului si cunoscutului restaurant Mesogios de pe Calderon, acolo de multa vreme, desi pe site-ul lor nu se pomeneste nimic despre acest al doilea Mesogios. Are doar o pagina separata de Facebook. Noul Messogios din cartierul Primaverii, cu fata spre parcul Bordei, e deschis de curand, in a doua parte a lui 2016, cred, in locul unui alt restaurant grecesc, Ellinikon, care nu a mers prea bine. Au casa in care a locuit Zaharia Stancu, un cunoscut scriitor de pe vremea si simpatizant al comunistilor. Nu au intrare pe bulevard, pe Mircea Eliade, ci lateral, pe Helesteului.
Spre diferenta de cei de la Ellinikon, care au spoit putin peretii si au dat cu ceva vopsea in culori mediteraneene pe usi si pe geamuri, cei de la Mesogios au luat lucrurile mult mai in serios si… (citeste tot)
Bucataria Mesogios
Elegantele saloane Mesogios
Terasa dinspre Parcul si Lacul Bordei