Cei mai tineri se mira mai putin decat mine, fara indoiala, si adesea probabil ca nici nu observa unde si ce au ajuns Google si ceilalti ca ei sa faca in zilele noastre. Pentru ei asta e normalitatea, si presupun ca sunt mai degraba mai norocosi decat noi, cei de dinainte, decat nenorocosi.
M-a amuzat obiceiul lui Google de a-ti face in fiecare zi cate o surpriza, si pe unele le-am gasit chiar folositoare. M-au scutit de multa munca in plus si, uneori, a facut ceea ce eu nu as fi stiut singur cum se face. Google se uita tot timpul in pozele si in filmuletele mele, le ia si face tot felul de aranjamente cu ele, pe care mi le trimite cu mandrie a doua zi. Le gasesc dimineata in inbox, cand ma trezesc. Face colaje cu pozele mele, albume, animatii, le combina in planse panoramice, pe unele le stilizeaza, face chiar filmulete din aceste poze, si le mai pune si niste melodii vesele.
Nu as fi crezut ca e in stare sa isi dea seama atat de bine care poze au legaturi intre ele, daca nu as fi vazut-o cu ochii mei. Din sute si mii de poze, reuseste sa le gaseasca pe cele care sunt despre acelasi lucru, apoi le ia si face tot felul de combinatii si constructii utile sau chiar amuzante cu ele. Ieri am facut vreo suta de fotografii, in locuri diferite din Bucuresti, dintre care cateva cu o fata frumoasa. Dimineata ma astepta ceva de la Google: a gasit toate pozele cu fata frumoasa, din cele o suta de poze cu case, copaci, mancare, Bucurestiul vechi si cate si mai cate, a facut un colaj cu ele si mi l-a trimis, de m-a lasat masca de la prima ora a diminetii.
Si a mai facut ceva Google ieri, care m-a pus pe ganduri mai mult decat alta data. A asteptat sa adorm, dupa care s-a uitat mai pe indelete la poze. La mult mai multe, nu doar la cele facute ieri. Si nu numai la Bucuresti, ci si la unele de hat, departe. Si a facut un filmulet cu poze cu oameni care zambesc, si l-a si denumit pe romaneste, „Vara cu zambete”! Dimineata, cand m-am trezit, l-am gasit in inbox. Si presupun ca nu mi-a facut doar mie un favor, nu a lucrat toata noaptea doar pentru mine, sau doar pentru bucuresteni…
Asadar, daca acum Google stie sa gaseasca pozele cu fete frumoase sau cu zambete, in timp ce tu dormi, oare ce va sti sa faca peste un an, sau doi, sau zece? Aveti grija ce si pe cine fotografiati…
Comentarii (3)
Si macar daca Google ar fi cel mai evoluat in a crea „filmulete”…
Yuval Noah Harari a explicat cel mai bine impactul Inteligentei Artificiale in noua sa carte „Homo Deus”, pe care v-o recomand cu multa caldura.
Iata si un articol al sau, in care preia aceeasi dilema pe care ati enuntat-o si o transpune in perspectiva fortei de munca in viitor.
https://ideas.ted.com/the-rise-of-the-useless-class/
Multumesc, o sa citesc in vacanta de iarna… GB
Aveți grijă de asemenea cum vă configurați setările aplicației „Camera” de pe smartphone. Poate fi util să faceți backup la fotografii în Google Drive, însă nu e obligatoriu… În funcție de felul în care vă configurați telefonul, fotografiile păstrează și alte detalii „utile”: geolocație, timestamp, model de telefon, model de camera foto. În plus, în contul google asociat utilizatorului de smartphone sunt stocate inclusiv toate căutările efectuate în browser, istoricul deplasarilor dumneavoastra cu Google Driving sau Maps, contactele din agendă, istoricul convorbirilor telefonice și prin e-mail, precum și muuulte alte mici detalii. Măcar Google ne arată câte ceva din ceea ce poate. Sunt destule alte companii și instituții care își bagă nasul în lucrurile private ale utilizatorilor sau chiar îi manipulează la modul cel mai discret posibil.