Miercuri, 11 octombrie 2017, la restaurantul Jaristea din Capitala a avut loc lansarea cartii „O bucatarie ca-n filme. notopul bucatariei in Noul Cinema Romanesc” a profesorului Mircea Deaca, un eveniment organizat de Restocracy.ro.
Evenimentul a reunit o serie de personalitati de marca din Romania si s-a desfasurat in doua parti. In prima, autorul cartii a facut o prezentare a lucrarii, dar si a unor scene din filmele romanesti contemporane, care au in prim-plan tema mesei, dorind sa evidentieze substraturile si impactul pe care acestea le au pentru cinefil. In a doua parte a evenimentului, toti invitatii s-au putut bucura de o masa cu specific traditional romanesc, pregatita de Kera Calita si Locanta Jaristea, care sa continue atmosfera creata de prezentarea lui Mircea Deaca. La acest eveniment vinurile au fost puse la dispozitie de Kvint, producator de vinuri din Transnistria (Republica Moldova).
Evenimentul s-a incheiat cu o sesiune de autografe din parte autorului.
Lucrarea „O bucatarie ca-n filme. notopul bucatariei in Noul Cinema Romanesc” a aparut la Editura Mega, 2017, si contine 196 de pagini (format 27 x 21), la calitate foto, putand fi achizitionata numai din reteaua de magazine Carturesti.
Despre Mircea Deaca
Mircea Valeriu Deaca este critic de film si artist vizual. Este doctor in studii de film si audiovizual la Paris 3, Sorbonne Nouvelle, Institutul de cercetari de cinema si audiovizual (IRCAV), cu o teza despre traditia de carnaval si filmele lui Federico Fellini, sustinuta in cotutela cu Departamentul de romanistica de la Universitatea Heinrich Heine din Dusseldorf / Facultatea de teatru si comunicare culturala de la Universitatea Humboldt din Berlin. Este abilitat sa conduca teze de doctorat in domeniul studiilor culturale.
Mircea Deaca a avut burse de studii din partea guvernului francez (Association Francaise d’Action Artistique) si o bursa Heinrich Hertz Grant din partea Ministerului Cercetarii din Nordrhein Westfalen din Germania.
Mircea Deaca preda teoria si analiza filmului din perspectiva cognitiva, precum si istorie de cinema. Preda la Facultatea de Litere a Universitatii din din Bucuresti cursul de Introducere in analiza de film si cursul de Film romanesc contemporan la Scoala doctorala Centrul de excelenta in studiul imaginii (CESI) – Spatiu, Imagine, Text, Teritoriu. Preda, tot la Universitatea din Bucuresti, un curs despre traditia de carnval si filmografia regizorului italian Federico Fellini la departamentul Istoria artei al Facultatii de Istorie.
Mircea Deaca scrie articole si studii de film din 1983. A sustinut conferinte la universitatile din Bucuresti, Cluj, Iasi, Paris, Louvain, Bruxelles, Siegen, Luton si Manheim.
Este autorul cartilor Carnavalul si filmul lui Federico Fellini (2009), Camera secunda (2011), Cinematograful postfilmic (2013), Anatomia filmului (2013) si Investigatii in analiza cognitiva de film (2015), O bucatarie ca’n filme. Scenele de bucatarie din Noul Cinema romanesc (2017). A coordonat volumul de studii Images (2014) dedicat filmelor regizorului Cristian Mungiu. Lucreaza in prezent la urganizarea unei conferinte internationale cu subiectul Cinema. Cognitie si arta.
A fost membru in Consiliul National al Audiovizualului, face parte din Asociatia criticilor de film din Romania, din Asociatia artistilor plastici din Franta, La Maison des Artistes, si este membru al Cite internationale des arts. A fost membru in juriul festivalului international de film scurt de la Targu Mures, Alter-Native. Mircea Deaca a primit premii in Franta pentru activitatea sa de artist vizual. A organizat evenimente culturale, a fondat asociatii in tara si-n strainatate si a fost proprietarul unei galerii de arta contemporana precum si al unei companii de consultanta corporate.
Domenii predilecte de cercetare: Teorie de film si media, Abordarile cognitive ale analizei de film, Neuroestetica. Neurostiintele si teoria de film, Lingvistica cognitiva aplicata filmului, Cinema de arta. Filme experimentale si de scurt metraj; Filmul Hollywood, francez si romanesc; Cultura populara in literatura si film; Naratiunea, Filmul si literatura. (Daniel Catoi – octombrie 2017)