Numele ei este Maria (Mariana) Nitu are 62 de ani si este din Bucuresti. Ca bucatar, Mariana Nitu lucreaza de peste 25 de ani, in mai multe puncte, toate fiind locatii diplomatice. Astfel, a lucrat 7 ani pentru diplomatii germani, pentru ca mai apoi sa vina in cadrul Ambasadei Portugaliei, unde activeaza pana in prezent.
Este foarte familiarizata cu tot ce inseamna mesele de protocol si mese diplomatice pentru ca in toata aceasta perioada a avut sansa de a gati pentru toti sefii de misiuni diplomatice din Uniunea Europeana si nu numai, pentru o serie intreaga de ambasadori si multi alti diplomati de rang inalt. Un moment important a fost in anul 2007, cand Chef Mariana Nitu a gatit pentru intreaga presedintie a Uniunii Europene, cu ocazie evenimentelor organizate in acea perioada in Romania.
Apetitul pentru gastronomie a existat inca din copilarie pentru ca in toate vacantele de vara mergea la bunica sa, acolo unde si-a dezvoltat acest apetit, bunica fiind cea care a si incurajat-o in acest sens.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Mariana Nitu: Initial, de la bunica, dar apoi am urmat cursuri de profil. Am urmat cursuri de bucatar, mi-a placut si am decis sa raman in acest domeniu. Imi place gastronomia si sunt meticuloasa, perfectionista si imi place frumosul. Cand mananci, mananci in primul rand cu ochii si abia apoi cu mirosul si cu gustul.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Mariana Nitu: Nu stiu daca putem vorbi despre un anumit numar de ani, dar cand faci cu pasiune si devotament aceasta meserie, si ai cunostintele de baza, te poti juca cu ele cum doresti.
Pot fi persoane care intra in bucatarie, isi fac treaba si apoi pleaca. Dar cand esti total implicat in aceasta meserie, atunci putem spune ca tinzi spre a fi un mare bucatar.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Mariana Nitu: Majoritatea tipurilor de carne sunt interesante, dar pentru mine puiul este pe primul loc. Puiul niciodata nu se va demoda pentru ca foarte multa lume iubeste carnea de pui, mai ales copiii. Cand folosesti ingrediente de calitate, si produsul finit este la nivelul asteptarilor initiale.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Mariana Nitu: Domnii Ambasadori prefera pestele romanesc, mai ales la inceputul mandatului, cand doresc sa descopere bucataria traditionala romaneasca. Ca peste, prefer crapul pentru ca are foarte multe posibilitati de gatire.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Mariana Nitu: Cele mai bune legume sunt toate! Pentru ca toate au rostul lor, dar le folosim in functie de preparat, pentru a evidentia gustul respectiv.
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Mariana Nitu: Lucrand mai mult timp pentru Ambasada Portugaliei, tind sa folosesc mai mult corinadru, un condiment care da savoare preparatelor si merge un pic spre bucataria portugheza.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Mariana Nitu: Baza bucatariei sunt sosurile. Daca stii la ce se preteaza sosurile, atunci vei sti sa folosesti si carnea, pestele sau legumele. Eu fac sosurile din stocul de la carne, dar folosesc si maioneza preparata in casa, sosul Bechamel sau cel olandez s.a.m.d.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Mariana Nitu: Da! Aici pregatesc deserturi traditional portugheze, anumite tarte cu fructe, dar prepar si deserturi romanesti, placinte cu visine, cu branza etc.
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Mariana Nitu: Stiind cine va veni la masa si dorind sa guste ceva deosebit, le pregatesc anumite preparate speciale. Pentru familie gatesc normal, poate doar sambata si duminica pregatesc ceva mai diferit, cu un plating deosebit.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la resedinta?
Chef Mariana Nitu: De cele mai multe ori trebuie sa tinem cont de invitatii care vor lua masa. Daca avem un diplomat care nu consuma anumite preparate, trebuie sa adaptam meniul. De multe ori suntem anuntati daca exista invitati vegetarieni sau care nu consuma un anumit tip de carne s.a.m.d., si atunci adaptam meniul.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Mariana Nitu: Da, fiica si chiar si nepotica mea. Gatind eu acasa, i-am insuflat si nepoatei mele (asa cum si bunica mea mi-a insuflat mie) dragostea pentru bucatarie.
Nepotica cred ca va merge pe acest drum pentru ca este foarte interesata si captivata de domeniul gastronomic.
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Mariana Nitu: Fiecare bucatarie are specificul ei si fiecare traditie gastronomica arata caracterul si identitatea acelei tari. Pentru mine, bucataria franceza este cea mai buna, pentru ca eu merg pe premiza: „Calitate, nu cantitate!”
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Mariana Nitu: Mie imi place sa merg in localurile traditionale, acolo unde se face bucataria de baza. La restaurante micute, unde cred eu ca este o doamna bucatareasa – ca si mine – si prepara mancaruri cat mai traditionale.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Mariana Nitu: In acest moment pot spune ca pentru necesitatile noaste gasim toate produsele, doar ca am prefera sa fie romanesti si nu sunt chiar toate romanesti. Legume si fructe doar vara putem gasi romanesti!
In general, legumele si fructele ni le procuram din piete, iar carnea o luam de la magazinele certificate, pentru a avea siguranta provenientei lor.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Mariana Nitu: Sincer, nu prea folosesc. Mie imi place sa rasfoiesc revistele de specialitate!
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Mariana Nitu: In acest domeniu al diplomatiei, vorbim totusi despre persoane care cunosc bine gastronomia si stiu sa manance corect. De aceea, invitatii au o foarte buna cultura gastronomica.
In urma cu ceva vreme, venind la masa ES Domnul Ambasador al Statelor Unite, am pregatit un curcan cu piure de castane (dar sub forma de galuste) si cu sos de afine, si el a afirmat ca, desi mananca foarte mult curcan si de multa vreme, acel preparat a fost unul dintre cele mai bune pe care le-a consumat. Aceste lucruri ma bucura foarte mult, ca oamenii, care au cultura gastronomica, imi apreciaza preparatele.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Mariana Nitu: Eu simt permanent provocarea, pentru ca vreau sa arat cat mai mult din ceea ce stiu, pentru a fi multumit cel care consuma preparatele mele!
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Mariana Nitu: Datorita naturii postului nu putem vorbi despre o echipa cu care lucrez, dar daca am pe cineva de langa mine, care solicita ajutorul sau doreste sa invete ceva, atunci cu cea mai mare deschidere si placere ii explic si arat ceea ce stiu.
Au existat situatii in care mi s-a solicitat consultatnta si am colaborat pentru deschiderea unui restaurant cu specific portughez si atunci am mers sa invat pe bucatarii de acolo sa realizeze anumite retete traditionale.