In ultima saptamana din ianuarie decernam premiile si mentiunile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucuresti pe anul care a trecut, pentru cele mai importante bucatarii nationale si specific dominant, cei mai buni bucatari, cateva premii speciale si mentiunile „Preferintele Restocracy” pentru restaurantele apreciate de catre noi.
Nu am dat premii pentru categoriile (bucatariile) pentru care sunt prea putine restaurante in Bucuresti spre a putea face un adevarat clasament: bucataria spaniola, cea indiana, thailandeza etc., chiar daca si acestea sunt intre bucatariile mari si reprezentative ale lumii.
La bucataria italiana am facut un premiu doar pentru restaurantele cu bucatarie fina deoarece inca nu am definitivat metodologia de evaluare si de ierarhizare a celor cu bucatarie traditionala, pe care am decis sa le separam de cele cu bucatarie fina, pana la urma, dupa indelungate discutii.
La fel, pentru bucataria romaneasca nu am facut (inca) separarea intre bucataria romaneasca traditionala (taraneasca), cea boiereasca si cea fina – aceasta, ultima, abia aparuta, in urma cu cateva luni! Insa in premiile de anul viitor vor fi trei categorii distincte pentru aceasta bucatarie nationala a noastra.
Dintre bucatariile apropiat-orientale si nord africane, am premiat anul acesta doar pe cea libaneza, care este mult mai bine reprezentata in Bucuresti decat toate celelalte la un loc. Daca vom reusi sa punem la punct un instrumentar de evaluare operational, pe de o parte, si daca vor aparea si mai multe restaurante cu specific distinct in aceasta categorie, vom avea premii separate anul viitor.
Nu am facut, de asemenea, o categorie distincta pentru noile bucatarii creative fine, nouvelles cuisines, moleculare etc., pentru ca inca sunt putine restaurante de acest tip in Bucuresti. Speram sa ajunga si ele anul acesta la un numar care sa permita alcatuirea unui grup distinct.
Anul acesta vom finaliza si mecanismele de repertoriere, descriere si, eventual, evaluare a altor categorii aditionale din zona food & bar (cafenele, ceainarii, berarii, terase, cofetarii si patiserii, localuri boeme etc.), asa ca premiile de la inceputul anului urmator le vor include si pe multe dintre acestea, fara indoiala.
Voi reveni cu niste comentarii pe larg pentru fiecare dintre categoriile de mai jos, in care voi arata ce restaurante am luat in calcul, ce tendinte si trasaturi distinctive am remarcat la restaurantele respective, concluziile pe care le-am tras si diverse alte note si remarci.
Premiile vor fi / au fost inmanate castigatorilor in cadrul unei cermonii care are loc la Locanta Jaristea vineri 2 februarie 2016, un eveniment finantat de catre partenerul nostru Domeniile Bogdan, caruia ii multumesc din nou aici, in public.
Va multumesc dinainte pentru comentariile pe care le veti face in legatura cu aceste clasamente si cu premiile Restocracy!
George Butunoiu
fondator si evaluator principal Restocracy
Premiile Restocracy 2017 – Bucuresti
Restaurantul anului 2017 in Bucuresti – Le Bistrot Francais
Bucatarii nationale si specific dominant
- Cea mai buna bucatarie frantuzeasca din Bucuresti 2017 – Le Bistrot Francais
- Cea mai buna bucatarie japoneza din Bucuresti 2017 – Benihana
- Cea mai buna bucatarie romaneasca din Bucuresti 2017 – Zexe
- Cea mai buna bucatarie internationala din Bucuresti 2017 – Joseph
- Cea mai buna bucatarie italiana fina din Bucuresti 2017 – Poesia
- Cea mai buna bucatarie libaneza din Bucuresti 2017 – Piccolo Mondo
- Cea mai buna bucatarie chinezeasca din Bucuresti 2017 – Zen Garden
- Cea mai buna bucatarie greceasca din Bucuresti 2017 – Amvrosia
- Cea mai buna bucatarie urbana din Bucuresti 2017 – MA Bistro
- Cel mai bun sushi bar din Bucuresti 2017 – Ginger Sushi Bar & Lounge
- Cel mai bun steakhouse din Bucuresti 2017 – JW Steakhouse
- Cel mai bun restaurant de peste din Bucuresti 2017 – Mesogios
Cei mai buni Chefs
- Cel mai bun chef din Bucuresti 2017 – Sorin Miftode (Le Bistrot Français)
- Cel mai creativ chef din Bucuresti 2017 – Alex Petricean (MAIZE)
- Cel mai bun private chef din Bucuresti 2017 – Shuichiro Sumiyoshi
Premii speciale
- Cel mai bun restaurant nou deschis in Bucuresti 2017 – MAIZE
- Cea mai frumoasa gradina a unui restaurant din Bucuresti 2017 – Casa Doina
- Cel mai original restaurant din Bucuresti 2017 – Piranha
- Cea mai incantatoare faptura intalnita intr-un restaurant din Bucuresti in 2017 – Alexandra (MAIZE)
Mentiuni – Preferintele Restocracy
Foto & video de la decernarea Premiilor Restocracy pentru 2017, eveniment desfasurat la restaurantul Jaristea (2 februarie 2018)
Comentarii (6)
E pe bune? Sau pe… Eu, fiind profesionist în materie de alimentație publică, vă contrazic. În special pentru că nu poate nimeni stabili cu certitudine care este cea mai bună ciorbă de pui, de exemplu. „gusturile nu se discută” spune o vorba din bătrâni. Și atunci? Cum puteți voi hotărâ care este cea mai bună bucătărie? Orice fel de bucătărie. Astfel că toate clasamentele voastre sunt subiective.
De ce articolul foloseste o poza cu baietii de la Mesange Fromagerie cand acest cheese bar nu se regaseste in lista de premiati?
Pentru ca mi- placut de ei, cum arata. GB
La Poesia preturile sunt exagerat de mari, iar calitatea nu este intotdeauna aceeasi, nu recomand.
The artist de ce nu e in lista? E totusi nr.1 pe tripadvisor.
1. Sunt prea putine restaurante cu tipul acela de bucatarie in Bucuresti, pentru a forma o categorie si a da un premiu; la fel e cu bucatariile spaniola, thailandeza etc.
2. Am scris chiar aici un articol despre restaurantul care nu exista, insa care ajunsese No. 1 pe TripAdvisor. Asa ca aceste clasamente trebuie privite si ele cu rezerva cuvenita…
GB