Eugen Tudosie are 38 de ani si este managerul restaurantului Mesogios Primaverii, unul dintre cele mai renumite restaurante cu specific de peste si fructe de mare din Capitala. Eugen activeaza inca din anul 1999 in industria ospitaliera.
Pe plan international a avut ocazia si privilegiul de a-l cunoste personal pe chef Jaques Papin – fondatorul French Culinary Institute ce conduce intreaga flota de bucatari din Oceania Cruise. De asemenea, a lucrat indeaproape cu chefi renumiti in perioada petrecuta pe vasele de croaziera si poate spune ca a invatat ce reprezinta organizarea unei bucatarii de la: Executive Pastry Chef Frederic Godineau, Executive Chef Alban Gjoka, Chef Gallo Biagio.
Eugen Tudosie recunoaste cu prietenie ca exista doua persoane carora doreste sa le multumeasca oficial, pentru ca l-au format profesional in ultimii lui ani de activitate, din punct de vedere managerial pe vasele de croaziera, si care i-au predat din cunostintele lor: Mihai Ovesea (Romania) si Alex Sabev (Bulgaria ) – manageri de restaurant.
In tara a avut placerea de a lucra si coordona activitatea in mai multe locatii, alatur de: Cristiano Marino – Executive Chef Intercontinental Hotel Group, Aurel Andrei – Chef La Brasserie, Penu Valentin – Executive Chef Hotel Ramada Nord, Alexandru Iacob – Chef Domeniul La Manasia (actualmente la Kane), George Catana – Executive Chef Embassy Group.
Restocracy: Ce schimbari majore credeti ca vor fi pe piata restaurantelor din Bucuresti in urmatorii 5 sau 10 ani? Vor aparea concepte noi de localuri publice, categorii noi de mancaruri, servicii?
Eugen Tudosie: E clar ca in anii ce vor urma se vor extinde aceste mici businessuri pe roti, si cred ca toti proprietarii de food-truck din Romania vor cauta sa isi extinda activitatea prin amplasarea lor si in puncte fixe nu doar la festivaluri, concerte sau evenimente publice. Diversitatea preparatelor probabil ca noi consumatorii de food-truck o vom simti cel mai mult, pentru ca eu cred ca vor aparea noi trenduri in materie.
Restocracy: Cum credeti ca va influenta tehnologia businessurile de restaurante in urmatorii 5 sau 10 ani?
Eugen Tudosie: Sper intr-o tehnologizare rapida a locatiilor ce vor fi deschise in viitor si nu numai. Mai important este ca proprietarii de restaurante sa inteleaga ca prin aducerea tehnologiei intr-o bucatarie a devenit un „must have” intr-un business, ce ajuta in egala masura angajatii cat si clientul care doreste o experienta culinara.
Restocracy: In ce directie credeti ca va evolua ambianta din restaurante in urmatorii 5 sau 10 ani: dimensiunile localurilor, amenajarile, decorurile, mobilierul si aranjarea meselor etc.?
Eugen Tudosie: Poate cel mai important aspect (dupa mancare!) intr-o locatie este ambientul si decorul unde servesti preparatul preferat. Vom evolua mult in materie de designeri de restaurante si cred cu tarie ca vom iesi cu multe proiecte si in afara tarii, caci avem tineri talentati si pasionati de ceea ce fac.
Restocracy: Ce restaurante vor disparea in urmatorii ani, care vor fi cele care vor ramane si se vor dezvolta?
Eugen Tudosie: Este greu de spus ce restaurante vor disparea complet. Consumatorul isi schimba preferintele de la an la an si probabil ca cei ce nu vor putea tine pasul cu schimbarea vor fi nevoiti sa puna lacat. Curiozitatea gastronomica ne-a impins catre acest trend numit food-truck si cu siguranta acesta se va mai dezvolta.
Restocracy: Ce produse sunt cel mai greu de gasit in Bucuresti? Ce ati vrea sa fie mai usor de gasit? Cum credeti ca vor evolua lucrurile pe piata furnizorilor in urmatorii ani?
Eugen Tudosie: E clar ca ducem o munca titanica cand vine vorba de produse autohtone, intrucat pe piata locala de desfacere sunt putini producatori, care iti pot oferi continuitate si calitate pe acelasi produs. Prevad un viitor bun pe piata de desfacere a furnizorilor si a produselor de import deoarece oameni de afaceri romani au inceput colaborari cu furnizori si peste granitele tarii.
Restocracy: Ce restaurante credeti ca fac cel mai rau pietei gastronomiei publice din Romania? Cine face concurenta neloiala pe piata restaurantelor din Bucuresti?
Eugen Tudosie: Pentru mine e clar ca cei care nu au o amprenta culinara, un executive chef (cu chef de munca!) in spatele unui business fac rau, ei incercand doar sa reproduca retete si meniuri ale altor locatii prin pozitionarea si amplasarea lor in piata in zone cu trafic intens.
Restocracy: Cand se vorbeste despre restaurantele din Bucuresti, cele mai multe reprosuri sunt aduse nu mancarii, nu ambiantei, nici preturilor, ci serviciilor. De ce credeti ca se intampla asta? Care credeti ca ar fi serviciul ideal asteptat de catre clientela dumneavoastra? Cum credeti ca va evolua serviciul in restaurantele din Bucuresti in urmatorii 5 sau 10 ani?
Eugen Tudosie: Eu sunt de parere ca noi nu investim in oameni, dar avem pretentii ca serviciile sa fie la „high standards”. Consider ca un sistem educational bine pus la punct ne va ajuta in viitor prin formarea, scolarizarea celor ce doresc si aleg sa faca aceasta meserie de placere, nefiind fortati din lipsa joburilor de pe piata muncii. Daca nu schimbam mentalitatea celui ce instruieste si formeaza omul ce presteaza servicii catre consumator, nu cred ca vom excela in viitor cu servicii bune in restaurante.
Restocracy: Ce tara apreciati cel mai mult din punctul de vedere al pietei restaurantelor, si cu care ati vrea sa semene mai mult restaurantele din Romania?
Eugen Tudosie: Am avut ocazia sa calatoresc si sa cunosc multe bucatarii internationale, dar cred ca daca am aduce simplitatea, si modestia oamenilor din Japonia, am duce la rang de arta bucataria autohtona romaneasca. Cred cu tarie ca avem chefi priceputi si dispusi sa duca o bucatarie romanesca catre un fine dinning bine pozitionat in piata.
Restocracy: Care este strategia restaurantului/lantului de restaurante pe care le conduceti pentru urmatorii 2/3 ani?
Eugen Tudosie: Strategia noastra este simpla: investim in oameni, caci este cel mai important aspect din industria ospitaliera si, ca strateg pe piata restaurantelor, doar asa poti dezvolta un business ajutat de o echipa omogena si dispusa la schimbari continue.
Restocracy: Cu ce se diferentiaza restaurantul pe care-l conduceti fata de competitia dumneavoastra? Va ganditi si la alte elemente de diferentiere pe care doriti sa le implementati in viitor? Ne puteti dezvalui unul dintre ele?
Eugen Tudosie: Iata ca anul acesta se implinesc 18 ani de cand redam acel gust autentic al fructelor de mare si al pestelui proaspat ajuns in farfuria clientului, deci pot spune ca am ramas cu capul pe umeri datorita retetelor care ne-au consacrat si nu le-am schimbat in timp din dorinta de ceva nou. In vara aceasta restaurantul Mesogios vine in intampinarea clientilor cu un proiect nou pe litoral, unde prin colaborarea cu clubul Tapo vom aduce retetele ce ne-au consacrat sub sloganul Eat-Dance-Love.
Restocracy: Care sunt masurile pe care le intreprindeti pentru a atrage si retine oameni competenti in cadrul companiei pe care o conduceti? Cat la suta din cifra de afaceri investiti in dezvoltarea oamenilor pe care-i conduceti?
Eugen Tudosie: Suntem o mare familie, asa obisnuiesc sa afirm cu incredere si asta datorita relatiei sef-angajat. Ca masuri de dezvoltare avem implementate in locatie periodic traininguri specializate si degustari pe produsele comercializate. In plus avem si o schema de fidelizare a celor mai buni angajati periodic prin oferirea unor vouchere de vacanta de la partenerii nostri locali.
Referinte
Mesogios Seafood, pește și fructe de mare într-o eleganță aristocraticăUn restaurant excelent – și nu doar pe specificul lui, adică pește și fructe de mare, ci așa, cu totul. Dintre m...
Mesogios Seafood, pește și fructe de mare într-o eleganță aristocratică
Un restaurant excelent – și nu doar pe specificul lui, adică pește și fructe de mare, ci așa, cu totul. Dintre mâncărurile noi pe care le-am descoperit acum au fost creveții cu sos de brânză Feta, care concurează, și cu șanse bune chiar să-i întreacă, cu faimoșii lor creveți în sos de unt. Revin cu plăcere la ei, de fiecare dată… (George Butunoiu – ianuarie 2022)
Mesogios e unul dintre restaurantele mari, cunoscut in toate colturile Bucurestiului, deja. Si nu doar pentru ca a fost primul restaurant de peste si fructe de mare ce a introdus conceptul cu clientul care-si alege pestele proaspat direct din galantarul cu gheata. Acum sunt multe restaurante care fac asta. Aproape toate cele care se pozitioneaza cu acest specific, as spune, insa atunci au facut pionierat.
E un restaurant impecabil, foarte curat, bine amenajat, elegant, in cea mai frumoasa zona a Capitalei, cu una dintre cele mai frunoase gradini. Fete de masa albe, nu pereti daramati, nu tubulaturi atarnand din tavan. Pestele excelent, ca de fiecare data, gatit de cheful grec Petros Tsogkidis, foarte talentat si serios. Clienti sofisticati, umblati prin lume. Serviciul placut, nestresat. Mie imi place mult de Mesogios, mi-a placut de ei de cand ii stiu. (GB – februarie 2020)
E inca cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare
Am revenit la Mesogios dupa exact un an de la ultima vizita si la cateva zile la premiul pe care l-au primit din partea noastra ca fiind cel mai bun restaurant de peste si fructe de mare din Bucuresti. Parca l-am gasit mai bine amenajat decat imi aduc aminte. Totul e foarte frumos la Mesogios, impecabil de curat, foarte placut.
Mancarea la fel de buna, peste si fructe de mare proaspete, cele mai multe pe gratar, fara retete sofisticate, bazandu-se in cea mai mare parte pe calitatea produselor si a ingredientelor. (GB – februarie 2018)
Aceeasi cunoscuta mancare Mesogios, acum si intr-o mare casa cu o mare gradina.
Mesogios din Primaverii pare sa fie fratele mai mic, dar mai bogat, al vechiului si cunoscutului restaurant Mesogios de pe Calderon, acolo de multa vreme, desi pe site-ul lor nu se pomeneste nimic despre acest al doilea Mesogios. Are doar o pagina separata de Facebook. Noul Messogios din cartierul Primaverii, cu fata spre parcul Bordei, e deschis de curand, in a doua parte a lui 2016, cred, in locul unui alt restaurant grecesc, Ellinikon, care nu a mers prea bine. Au casa in care a locuit Zaharia Stancu, un cunoscut scriitor de pe vremea si simpatizant al comunistilor. Nu au intrare pe bulevard, pe Mircea Eliade, ci lateral, pe Helesteului.
Spre diferenta de cei de la Ellinikon, care au spoit putin peretii si au dat cu ceva vopsea in culori mediteraneene pe usi si pe geamuri, cei de la Mesogios au luat lucrurile mult mai in serios si… (citeste tot)
Bucataria Mesogios
Elegantele saloane Mesogios
Terasa dinspre Parcul si Lacul Bordei
Comentarii (3)
Traduceti va rog cuvantul „mesogios”
μεσόγειος (mesogeios) = μέσο = in, in interiorul + γη = pamant, sol, stat, tara, si s-ar traduce cam „din interiorul tarii”. Termenul se foloseste cel mai adesea pentru a denumi Marea Mediterana (Marea din interiorul pamantului, continentului).
Intrebări de 2 lei care strica orice chef să citești: <<>> Ce voiați de fapt sa aflati? Era un interviu sau examen de licență!