Zahanaua Zexe (Icoanei)
www.facebook.com/ZexeZahana
Zahanaua Zexe: Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti.
Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost concepute, sa fie la fel, cu acelasi concept, meniu si tip de servicii. Domnul Alexandru Consulea, patronul si cel care a conceput totul, le numeste Zahanaua Gastronomica Zexe, urmat de cate un identificator legat de adresa.
Daca imi aduc eu bine aminte, primul Zexe a fost pe Mihai Eminescu, langa Teatrul Metropolis, intr-o casa la care se ajungea printr-o alee foarte lunga si ingusta. Apoi s-a mutat pe o strada alaturata, pe Icoanei, pe unde era Piata galati inainte, sa fie vreo zece ani de atunci, daca nu si mai bine. Inainte a fost un restaurant italienesc acolo, Garibaldi, tinut de un italian mucalit, care a avut o oarecare perioada de glorie, dupa care nu stiu ce s-a intamplat de a luat-o in jos.
Domnul Consulea e un fel de filosof al gastronomiei romanesti, al celei boieresti, vechi, in parte uitata, pe care vrea sa o aduca din nou in restaurantele si in farfuriile romanilor. Ca si doamna Aurora Nicolau (Kera Calita) de la Jaristea, Alexandru Consulea si-a asumat un rol de lider al unei comunitati de patrioti pasionati de gastronomia romaneasca. A infiintat si o asociatie, cauta carti si documente vechi despre mancare, dezbate subiectele in discutii lungi cu alti filosofi si ganditori in ale mancatului bine in fata unor mese pline si a multor pahare de vin, pana noaptea tarziu, sintetizeaza, trage concluzii, experimenteaza fara incetare. Si, ca orice roman responsabil si gospodar, si-a facut propria fabricuta de carnuri si mezeluri, cu afumatorile lui, isi cauta si alege singur furnizorii, umbla prin tara dupa ei. Si diferenta se vede in farfurie.
Sunt foarte multe restaurante „cu specific romanesc” in Bucuresti, cum e si normal sa fie. Aproape toate, insa, aleg calea cea mai comoda, cu rudimentarul meniu „traditional romanesc”, zacusca – mici – sarmale – tochitura. Doar cateva s-au pus pe treaba si au facut meniuri mai sofisticate, cu lucruri pe care nu le gasesc de-a gata la Metro, semipreparate, ci pe care trebuie sa le faca ei in bucatarie – si asta daca isi bat capul sa caute retetele uitate si sa faca incercari peste incercari pana le iese bine.
Si dintre acestea putine, atatea cate sunt, Zexe pare sa fie cel mai bun, din cate stiu eu, si asta de multi ani incoace.
Meniul de la cele doua Zahanale Gastronomice Zexe, cea din Icoanei si cea din strada Sofia, de langa biserica Sacre Coeur, sunt identice si domnul Consulea forteaza ideea ca si mancarea e la fel. Eu am mancat de multe ori in fiecare dintre ele si nu mi s-a parut ca e la fel, oricat de nemultumit va fi domnul Consulea ca scriu asta. Mancarea de la „vechiul Zexe”, cel din Icoanei, mi se pare si mai buna si mai frumos prezentata. Si atmosfera de acolo, de la Zexe din Icoanei, e mai speciala, mai autentica, si asta te face sa crezi ca mancarea e mai buna, fara indoiala, insa ma incapatanez sa cred ca o diferenta vizibila exista.
Zahanaua Zexe din Icoanei e intr-o casa veche, asa cum sunt mai toate acolo, in Bucurestiul vechi si pestrit din zona Gemeni, cu puradei care bat mingea in mijlocul strazii, printre masini, cu generatii amestecate care stau pe scaune in fata portii sa vada cine mai trece pe strada. Cel mai cautat si apreciat spatiu de la Zexe din Icoanei e terasa cu acoperis retractabil, frumos amenajata, cu o atmosfera adevarata de loc din alte timpuri. Au si la etaj cateva saloane, nu prea mari, amenajate la fel, cu aceeasi atmosfera.
Zexe de la Statuia Aviatorilor e complet diferit. O foarte mare casa boiereasca, in cea mai scumpa si mai curata zona a Bucurestiului, unde stau multi dintre bogatii Romaniei. Atmosfera aristocratica, tavane inalte, usi cu geamuri de cristal si ferestre mai mari decat un cat intreg al casei din Icoanei. La etaj au cateva sali ceva mai intime, potrivite pentru cine si reuniuni mai discrete. Si terasa e frumoasa, are si un copac mare si batran, dar nu e prea deosebita, nu au gasit inca formula castigatoare cu ea, probabil din pricina insuficientei verdetii.
Ca sa revin la mancare, meniul de la Zahanalele Zexe e destul de bogat, mancaruri multe si grele, cum sunt cele mai multe din bucataria romaneasca, fie ea taraneasca, boiereasca sau mai noua, de oras. Cele mai multe sunt cu carne si in jurul carnurilor, ciorbe, dar au si mancaruri gatite si sosuri facute acolo. Deserturile sunt frantuzesti, aproape toate, si au si cateva retete speciale, numite „cofeturi istorice”. Surpriza este ca nu gasesti la Zexe deserturile traditionale romanesti, cu papanasi si placinte. Sau poate ca nu am gasit eu pagina in meniu.
Preturile de la Zexe-uri nu sunt atat de mici pe cat par la prima vedere (citire), in primul rand pentru ca intr-un astfel de restaurant, care te imbie la „degustare”, rareori iei un singur antreu, sau chiar un singur fel principal. Ti se face pofta, apoi ceri si aia, si aia, si aia, si uite-asa se aduna si scoti sutele din portofel, si te intrebi de ce…
Daca in privinta mancarii bune, si a celei romanesti, in special, sunt cu totul de acord cu domnul Consulea, in toate privintele, despre ce ineamna servicii intr-un restaurant, zahana, bistrou, cherhana sau orice altceva ar fi acel local, credem lucruri foarte diferite. Pentru domnul Consulea, serviciu bun pare sa insemne sa stii cu precizie milimetrica unde sa pui cutitul si unde paharul, ce distanta sa fie intre ele si tot felul de alte detalii din manualele de la Viilor si THR, sau cum s-or mai numi scolile de ospatari. Nu pare sa dea doi bani pe natura si calitatea contactului social al chelnerilor cu clientul, pe empatie si pe adevaratele reflexe de client service. Nu, pentru el lucrurile par sa fie clare: ai fost zece ani chelner pana acum, inseamna ca esti bun. Daca nu, nu! Oricum, norocul lui e ca aproape toti ceilalti patroni de restaurante spun la fel, asa ca tot pe mancare ajunge sa se faca diferenta, pana la urma, si iese mereu cu Zexe-urile lui pe primele locuri.
Da, cred ca Zahanalele Zexe ale domnului Consulea sunt cele mai bune restaurante cu bucatarie romaneasca boiereasca din Bucuresti, si au fost asa in ultimii ani buni. Si mai cred ca e o diferenta intre cele doua, ca la Zexe din Icoanei se mananca mai bine decat la Zahanaua Zexe de la Aviatorilor, si ca te simti chiar si mai in largul tau acolo. Mai ales ca, intamplare sau doar parere, mereu vad mai multi clienti la masa la Zexele din Icoanei decat la cel din Aviatorilor, desi e mai greu de ajuns acolo pentru oamenii pe care ii recunosc. (GB – februarie 2017)
Din ce in ce mai putin mic bistrou de proximitateCopiii acestia au avansat destul de spectaculos de la data deschiderii, deloc indepartata, Zexe Braserie a devenit un restaurant in toata regula, d...
Pentru ca Mircea Dinescu are imaginatie si altii nu auLacrimi si Sfinti e restaurantul din Centrul Vechi la care Mircea Dinescu e asociat, sau de care si-a asociat numele, oricum, ca sa vanda ...
Zexe Zahana (Icoanei) a inaugurat vineri, 30 martie 2018, o serie de evenimente culinare bazate pe vechi retete romanesti. Cu aceasta ocazie, am avut deosebita placere sa participam la evenimentul ora...
Mancaruri uitate – restituiriSalivam frustrati ori de cate ori ne cade in mana o carte veche de bucate, ori de cate ori citim cate o poveste despre festinuri din vremuri imemoriale. Incercam zad...
Cand am dat Premiile Restocracy pe 2017 pentru restaurantul cu cea mai buna bucatarie romaneasca din Bucuresti, nu am luat in calcul diferentele dintre restaurantele traditionale romanesti, cele cu b...
Multe bucatarii nationale au cele doua ramuri bine delimitate: o bucatarie traditionala, populara, si o bucatarie fina. Incepand cu cea mai celebra, mai sofisticata si mai buna din lume, La Cuisine Fr...
Din ce in ce mai putin mic bistrou de proximitateCopiii acestia au avansat destul de spectaculos de la data deschiderii, deloc indepartata, Zexe Braserie a devenit un restaurant in toata regula, d...
Zexe Braserie, un mini-Zexe cu bucatarie urbanaStiu Zexe Braserie de pe cand era doar o idee in mintea domnului Consulea. Se gandise sa faca acolo o cofetarie. Dar nu a rezistat, si a adaugat cece...
Lacrimi si Sfinti: lacrimile pentru servicii, cele sfinte despre mancare...Lacrimi si Sfinti e bine-mersi, are succes in continuare, face o gramada de bani. Nu sunt multe de spus fata de ce am scr...
Frumoasele strazi Icoanei, Leonida si Domnita Ruxandra ale Bucurestiului vechi, cu restaurantele Casa M60 si Zahanaua Zexe…
Zahanaua Zexe (Icoanei) - Str. Icoanei, nr. 80 (Piata Gemeni)
Comentarii (8)
NEVER AGAIN! Preturi exagerate, calitate medie, personal total neprofesionist!
Foarte adevărat în ceea ce privește servirea. Parcă îți fac o onoare ca binevoiesc sa te servească. Nu au pic de fler. Iar la preturile pe care le practica, mâncarea ar trebui sa fie impecabila și nu e chiar asa.
Toți ăștia care își deschid asemenea restaurante, au noroc ca și cei dinainte și cei ce deschid după, nu își fac concurenta prin calitatea servirii și a mâncării.
Nu exista ca am nimerit prost în ziua aia, ca ospătarul s-a trezit cu fata la cearceaf, ca bucătarul e obosit.
Dezamagitor
Am comandat mâncare pentru acasă. Foarte proastă pe bani multi. E ceva de genul la pomul lăudat, e mai mult de luat ochii prin prezentarea pompoasă a restaurantului. Mâncarea de cantină este superioară celei de la Zexe. Ciorba de potroace e o spalatură de zeamă lunga și acră plina de bulion și legume statute (fierte cu ceva zile înainte), cu bucăți de aripi de pui parlite pe grătar (și totuși cu urme de tulei) și pipote cu un gust îndoielnic. Oribilă ciorbă ! Fasolea facăluită prost pasată, cel mai probabil nu a fiert fasolea suficient. Tocăniță de vițel și de ciuperci cu un grețos sos de bulion (ce aveți frate cu bulionul ! ), cât despre piureul verde ce sa zic, e mizerabil. Ceafa și cotletul de porc (mangaliță) la grătar, au fost insuficient făcute, iar gust era de carne stătută mult timp la congelator și dezghetată forțat. Mirosul cărnii era oribil. Am rămas cu toții cu un gust amar, sigur ca mâncarea nu s-a putut mânca și a ajuns la gunoi. Schimbați bucătarii oameni buni ! Nu va sfătuiesc sa experimentați așa ceva ! Sunt multe restaurante în Bucuresti unde doar afară e vopsit gardul, în rest e oribil. Zece nu are nicio legatură cu mâncarea tradițional românească, e o spoială de brand cu mâncare foarte proastă și scumpă.
Foarte frumos comentariul,buna mancarea de la Zexe,dar denumirea de Zahana in conceptia mea si a dex-ului inseamna cu totul altceva decat inteleg acesti patroni care isi boteaza restaurantele in acest fel.
ai dreptate, costa decorul, nu mincarea lor…
altfel, se uita ca PESTE in RO inseamna ce-ti aduce traulerul sau ce-ti da balta si Dunarea atunci cand „este voie”…
eu prefer sa gatesc acasa, e mai ieftin si mai sanatos!
Am fost si eu acolo si am luat o teapa intr-un stil mare. Terminati de foame am inteles ca ar fi un restaurant impecabil. A inceput totul cu o servire groaznica de parca nu aveam ce cauta acolo. Din ce am comandat eu am nimerit bine totusi persoana cu care am fost a primit o ciorba sleita si fara gust iar felul doi a fost un salau de Dunare care a fost decongelat ( desi scria ca produsul nu este congelat ) si a venit crud. S-au oferit sa ne aduca altul dar am refuzat iar la final s-au oferit sa nu il platim si nu l-au trecut pe nota. Am platit si salaul si am plecat cu un gust amar in timp ce incercau sa aduca un desert din partea casei. Cu siguranta nu mai calcam pe acolo iar cei ce calca probabil nu au mancat in viata lor o mancare buna.
„Sacré Coeur”, pour les connaisseur(e)s… nobles
Am fost acolo intr-o seara de aprilie insotit de un bun prieten din Franta, numai pentru a gusta un pahar cu vin. Casa si interiorul sunt frumoase, serviciul batos si neprofesional. Am ales un vin care ne-a fost turnat, o parte de pe fundul unei sticle si cealalta din alta sticla, ceea ce ne-a facut o impresie detestabila. In plus cantitatea de vin era prea mica de parca am fi primit cognac sau whisky. Ni s-a spus ca „atata sunt portiile !”. Nici calitate vinului nu a fost de natura sa ne incante (avand in vedere si pretul foarte ridicat).
Prietenul meu a fost revoltat, eu rusinat. Am platit si ne-am promis sa nu mai calcam niciodata pe acolo. Probabil ca oferta restaurantului se adreseaza unui public nouveau riche de Bucuresti, cu spoiala de cunoscatori.