Zahanaua Zexe readuce bucataria romaneasca boiereasca, de pe vremuri
Am fost de mai multe ori la ei, insa nu am scris pentru ca nu e nimic semnificativ schimbat de cand au deschis. Un restaurant elegant, de moda veche, pentru cei care mai au nostalgia fetelor de masa albe, impecabile, si a tablourilor pe peretii dati cu var, nu daramati pana la caramida. Nu sunt singurii care au inca o astfel de ambianta clasica si aristocratica, din ce in ce mai rara in zilele noastre, insa au ramas aproape singurii (ei si cu Locanta Jaristea) care se mai straduie sa aduca pe mese mancarurile boieresti de pe vremuri. Care sunt bune, deosebite, iar unele dintre ele chiar foarte bune. Ca mai pun ei si cateva feluri de mancare ce nu cred ca ar trebui sa fie intr-un restaurant boieresc, am mai scris despre ei. E un restaurant mare, adesea am vazut multi clienti, ceea ce strica putin la “aristocratie”, dar daca te uiti mai mult in farfurie poti uita de asta… (GB – februarie 2020)
Tocanita cu sos de apa nu avea ce cauta la Zahanaua Zexe
Zahanaua Zexe e in continuare cel mai bun restaurant cu bucatarie romaneasca din Bucuresti, dar tocanita aceea cu sos de apa nu cred ca avea ce cauta in meniul lor, si cu atat mai putin in recomandarile chelnerului la intrebarea fireasca, de altfel: “Care e cea mai buna mancare pe care o aveti astazi?”. Nici mamaliga reincalzita nu cred ca a fost cea mai buna recomandare. Ciorba de burta, insa, a fost foarte buna.
Oare ce nevoie or fi avut ei sa puna in meniu o mancare pe care o poate face orice restaurant de cartier??? In rest, Zahanaua Zexe e acelasi restaurant foarte frumos amenajat, cu fete de masa albe impecabile. De cand cu designul industrial si cu stilul minimalist peste tot, constat ca am cam inceput sa le duc dorul… (GB – noiembrie 2018)
Cea mai buna mancare romaneasca boiereasca din Bucuresti.
Scriu acum despre amandoua Zahanalele Zexe, cea din Icoanei si cea de la Statuia Aviatorilor, pentru ca asa par sa fi fost concepute, sa fie la fel, cu acelasi concept, meniu si tip de servicii. Domnul Alexandru Consulea, patronul si cel care a conceput totul, le numeste Zahanaua Gastronomica Zexe, urmat de cate un identificator legat de adresa.
Daca imi aduc eu bine aminte, primul Zexe a fost pe Mihai Eminescu, langa Teatrul Metropolis, intr-o casa la care se ajungea printr-o alee foarte lunga si ingusta. Apoi s-a mutat pe o strada alaturata, pe Icoanei, pe unde era Piata galati inainte, sa fie vreo zece ani de atunci, daca nu si mai bine. Inainte a fost un restaurant italienesc acolo, Garibaldi, tinut de un italian mucalit, care a avut o oarecare perioada de glorie, dupa care nu stiu ce s-a intamplat de a luat-o in jos.
Domnul Consulea e un fel de filosof al gastronomiei romanesti, al celei boieresti, vechi, in parte uitata, pe care vrea sa o aduca din nou in restaurantele si in farfuriile romanilor. Ca si doamna Aurora Nicolau (Kera Calita) de la Jaristea, Alexandru Consulea si-a asumat un rol de lider al unei comunitati de patrioti pasionati de gastronomia romaneasca. A infiintat si o asociatie, cauta carti si documente vechi despre mancare, dezbate subiectele in discutii lungi cu alti filosofi si ganditori in ale mancatului bine in fata unor mese pline si a multor pahare de vin, pana noaptea tarziu, sintetizeaza, trage concluzii, experimenteaza fara incetare. Si, ca orice roman responsabil si gospodar, si-a facut propria fabricuta de carnuri si mezeluri, cu afumatorile lui, isi cauta si alege singur furnizorii, umbla prin tara dupa ei. Si diferenta se vede in farfurie.
Sunt foarte multe restaurante „cu specific romanesc” in Bucuresti, cum e si normal sa fie. Aproape toate, insa, aleg calea cea mai comoda, cu rudimentarul meniu „traditional romanesc”, zacusca – mici – sarmale – tochitura. Doar cateva s-au pus pe treaba si au facut meniuri mai sofisticate, cu lucruri pe care nu le gasesc de-a gata la Metro, semipreparate, ci pe care trebuie sa le faca ei in bucatarie – si asta daca isi bat capul sa caute retetele uitate si sa faca incercari peste incercari pana le iese bine.
Si dintre acestea putine, atatea cate sunt, Zexe pare sa fie cel mai bun, din cate stiu eu, si asta de multi ani incoace. Meniul de la… (citeste tot)
Din ce in ce mai putin mic bistrou de proximitateCopiii acestia au avansat destul de spectaculos de la data deschiderii, deloc indepartata, Zexe Braserie a devenit un restaurant in toata regula, d...
Din ce in ce mai putin mic bistrou de proximitateCopiii acestia au avansat destul de spectaculos de la data deschiderii, deloc indepartata, Zexe Braserie a devenit un restaurant in toata regula, d...
Zexe Braserie, un mini-Zexe cu bucatarie urbanaStiu Zexe Braserie de pe cand era doar o idee in mintea domnului Consulea. Se gandise sa faca acolo o cofetarie. Dar nu a rezistat, si a adaugat cece...
Va rog sa fiti atenti la ambianta sonora din restaurante, acolo se poate face diferenta referitor la cat de autentici si priceputi sunt managerii respectivi cand se gandesc la satisfactia clientilor. ...
Pret mediu pe meniu: 133 lei (35 lei antreurile, 48 lei felurile principale)
Portii: medii
Cele mai bune feluri: Aperitivele
Criteriul
Jun-2021
Feb-2020
Mar-2019
Aug-2018
Feb-2017
Mancare
9.17
9.83
9.83
10.00
9.25
Specifica bucatariei
9
9.5
9.5
10
10
Vita
Peste
8.5
Legume
9
Paste
Sosuri
9
Originalitate
9
10
10
10
10
Prezentare
9.5
10
10
10
9
Servicii
9.00
8.83
9.00
9.00
8.67
Rapiditate
9
9
9
9
8
Contact
9
8.5
9
9
9
Atentie la detalii
9
9
9
9
9
Ambianta
9.67
9.67
9.67
9.67
9.50
Exterior
10
10
10
10
10
Interior
10
10
10
10
9.5
Gradina
9
9
9
9
9
Bonusul evaluatorului
8.5
8.5
8.5
8.5
9
Nota finala
9.10
9.33
9.37
9.43
9.13
Criteriul
Jun-2021
Mancare
9.17
Specifica bucatariei
9
Vita
Peste
Legume
Paste
Sosuri
Originalitate
9
Prezentare
9.5
Servicii
9.00
Rapiditate
9
Contact
9
Atentie la detalii
9
Ambianta
9.67
Exterior
10
Interior
10
Gradina
9
Bonusul evaluatorului
8.5
Nota finala
9.10
Cartierul Dorobantilor, intre Piata Dorobantilor si Statuia Aviatorilor; Aleea Alexandru in zona restaurantelor Uptown si Nido, apoi in celalalt capat, spre Piata Victoriei, cu vechiul restaurant (acum si club) Select, Piata Vladimir Ghyka, unde e restaurantul Zexe, strada Andrei Muresanu cu birourile lui GB si ale Restocracy…
Data actualizarii: 02/03/2022
Zahanaua Zexe (Aviatorilor) - Str. Sofia, nr. 1 (Statuia Aviatorilor)
Am rezervat unul dintre saloanele de la parterul restaurantului Zexe Zahana (Str. Sofia nr.1) pentru o sărbătoare in familie (17 persoane). Cu toate ca am efectuat rezervarea din timp și am confirmat-o in ziua evenimentului, când am ajuns la restaurant ni s-a spus ca salonul nu este disponibil, ni s-a vorbit pe un ton impertinent și am fost tratati execrabil. Nu recomand acest local!
Am zis sa mai citesc un articol după ce am citit un articol care deși a părut să reflecte experiența naratorului mie nu mi s-a părut corect fata de calitatea mâncării din locație . Și acum vad un articol de tip oda pentru zexe . Și acum chiar sunt convins. Daca tu lauzi așa locul asta care nu merita nici jumătate din cuvintele de lauda pentru mine e clar că ceva nu e ok pe siteul vostru . Cu părere de rău mi se pare că vă lăsați prea ușor duși de prima senzație iar de analizat corect calitatea materiilor prime din farfurie nici nu poate fi vorba . Am senzația așa că am pierdut timpul pe aici sa aflu cate ceva nou de la voi dar cu părere de rău va zic. Nu e relevant și corect . Și poate sunt eu mare critic dar am 30 ani și poate pare puțin dar am și lucrat de la 17 ani in Horeca , am și deținut și manageriat locații iar în prezent servicii pentru această nișă . Va zic sincer . Nu observați detaliile deloc. Păcat de ideea proiectului vostru … Că părea buna .
Zexe de la Aviatorilor sunt chiar langa biroul meu si uneori ajung la ei pentru un pranz expeditiv, cand sunt pe fuga, asa ca iau cate un fel, poate si un antreu simplu si plec repede. Cred ca atunci cand am scris am mancat ceva foarte bun, ce mi-a ramas in minte. Si trebuie avut tot timpul in vedere ca aceste evaluari sunt facute comparativ. Dintre restaurantele cu mancare romaneasca (veche), nu cred ca exista altul mai bun si mai curat decat Zexe (vorbesc despre saloane, nu am de unde sa stiu ce e in spate), asa ca i-am pus nota maxima, mai ales ca apucasem deja sa dau note mari altor restaurante si nu puteam sa le mai schimb. Asadar, nu o lua la modul absolut, ci relativ, doar prin comparatie cu altele din categoria lui. GB
Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.
Comentarii (3)
Am rezervat unul dintre saloanele de la parterul restaurantului Zexe Zahana (Str. Sofia nr.1) pentru o sărbătoare in familie (17 persoane). Cu toate ca am efectuat rezervarea din timp și am confirmat-o in ziua evenimentului, când am ajuns la restaurant ni s-a spus ca salonul nu este disponibil, ni s-a vorbit pe un ton impertinent și am fost tratati execrabil. Nu recomand acest local!
Am zis sa mai citesc un articol după ce am citit un articol care deși a părut să reflecte experiența naratorului mie nu mi s-a părut corect fata de calitatea mâncării din locație . Și acum vad un articol de tip oda pentru zexe . Și acum chiar sunt convins. Daca tu lauzi așa locul asta care nu merita nici jumătate din cuvintele de lauda pentru mine e clar că ceva nu e ok pe siteul vostru . Cu părere de rău mi se pare că vă lăsați prea ușor duși de prima senzație iar de analizat corect calitatea materiilor prime din farfurie nici nu poate fi vorba . Am senzația așa că am pierdut timpul pe aici sa aflu cate ceva nou de la voi dar cu părere de rău va zic. Nu e relevant și corect . Și poate sunt eu mare critic dar am 30 ani și poate pare puțin dar am și lucrat de la 17 ani in Horeca , am și deținut și manageriat locații iar în prezent servicii pentru această nișă . Va zic sincer . Nu observați detaliile deloc. Păcat de ideea proiectului vostru … Că părea buna .
Zexe de la Aviatorilor sunt chiar langa biroul meu si uneori ajung la ei pentru un pranz expeditiv, cand sunt pe fuga, asa ca iau cate un fel, poate si un antreu simplu si plec repede. Cred ca atunci cand am scris am mancat ceva foarte bun, ce mi-a ramas in minte. Si trebuie avut tot timpul in vedere ca aceste evaluari sunt facute comparativ. Dintre restaurantele cu mancare romaneasca (veche), nu cred ca exista altul mai bun si mai curat decat Zexe (vorbesc despre saloane, nu am de unde sa stiu ce e in spate), asa ca i-am pus nota maxima, mai ales ca apucasem deja sa dau note mari altor restaurante si nu puteam sa le mai schimb. Asadar, nu o lua la modul absolut, ci relativ, doar prin comparatie cu altele din categoria lui. GB