GastroLab
www.facebook.com/GastroLabPiataVictoriei
0762.255.288; 0213.113.750
GastroLab vine cu o contributie originala la constructia Noii Bucatarii Fine Romanesti
GastroLab e un restaurant mare si foarte frumos, deschis in ultimele saptamani ale lui 2018 in Piata Victoriei, in elegantul complex Aviatorilor 8, in locul lui AV8.
Configuratia e cea de la AV8, cu un mare bar in partea din fata si cu bucataria deschisa in spate. Au schimbat o parte din mobilier, au pus mult lemn, ceea ce face locul mai cald si mai primitor.
GastroLab e si un winebar si magazin de vinuri, asa ca peretii au rafturi cu sticle pana sus, in tavan, si asta da foarte bine si la decor si ambianta generala, desigur. Proprietarii sunt ardeleni, au celebrul complex hotelier de la Balvanyos, din varful muntelui, cu restaurantul cu acelasi nume. Nu e de mirare, deci, ca meniul are o baza ardeleneasca si ungureasca, reimaginata si reinterpretata de o tanara si foarte talentata bucatareasa sefa.
Am mancat de cateva ori la GastroLab pana acum, si toate au fost bune, de fiecare data. Unele mancaruri sunt cunoscute, cu cateva interventii in retete si in prezentare, altele au combinatii de produse si ingrediente noi, pe care nu le-am mai intalnit. Am notat ca supa de rata a fost buna, obrajorii de vita, limba de vita cu sos de hrean, pasta de jumari, porcul de Mangalita, coltunasii cu ciuperci, painea si cafeaua, de asemenea, excelente fiind crema de pastrav afumat si un fel de tarta de mamaliga cu branza, din ce imi aduc aminte si acum, dupa multe zile.
GastroLab se alatura, astfel, celor foarte putine restaurante, deocamdata, care au creat si care promoveaza Noua Bucatarie Romaneasca creativa, cu aspiratii catre cea Fina, dintr-o directie si cu un specific diferit fata de cele din Bucuresti. Preturile sunt normale, mai ales ca vinurile te costa mai putin decat in alte parti. Daca iti comanzi sticla direct de pe rafturile “shopului”, la nota ti se adauga un procentaj care este doar o mica parte din imensul “adaos” pe care il pun restaurantele la bauturi, de regula. Servicul a fost bun, atent si personal, fara gesturi inutile, se vede ca au avut in minte un anumit profil, nu i-au ales la intamplare. Clienti au venit chiar din primele zile de la deschidere, si seara am vazut si mai multi.
GastroLab e un restaurant cu winebar foarte bine facut, serios, cu toate la vedere – inclusiv vinurile, desigur. E frumos, cu servicii bune si cu preturi decente, asa ca are toate sansele sa ajunga repede un restaurant cunoscut si de referinta al zonei, mai ales ca miliardele de corporatisti din Piata Victoriei nu au atatea restaurante cu adevarat bune la indemana, pe cat ar crede multi. (GB – decembrie 2018)
Bucataria creativa GastroLab
Salonul GastroLab
Referinte
GastroLab, restaurantul cu bucatarie ungureasca reinterpretata si fina, din Complexul Aviatorilor 8, cu cateva zile inainte de deschidere
Terasa complexului Aviatorilor 8, pe care o impart restaurantele si cafenelele de acolo: GastroLab, 5Ensi, Japanos, French Revolution, Manufaktura, Eat Society…
Ca in marile metropole bogate
Aviatorilor 8 e cladirea de birouri facuta de catre cei de la NEPI langa Guvern, intre intrarea de la metrou de pe Bulevardul Aviatorilor si parcarea celor din Guvern – o constructie indelung asteptata, dupa ce aproape 25 de ani au fost un teren viran acolo si o casa parasita. Ansamblul este spectaculos, ca arhitectura, ca realizare tehnica. In acest moment birourile abia incep sa se ocupe, insa au deschis restaurantele si cafenelele de la parterul cladirii.
Cei de la DonCafe au deschis un restaurant cu numele 5ENSI, excelent amenajat si cu mancare asemanatoare celei de la DonCafe, adica buna. Cei care au restaurantul Kanpai Bistro din Floreasca au deschis un sushi bar, botezat Japanos, in care poti manca asezat la masa, insa poti lua si pentru acasa – mancare japoneza buna si la preturi rezonabile. Nu o gatesc acolo, pentru ca nu au bucatarie propriu-zisa, aduc mancarea preambalata de la laboratoarele lor si o monteaza acolo pentru cei care vor sa o manance asezati.
Japanos imparte salonul cu Manufaktura, cei care au niste cafenele similare in Promenada Mall si prin alte malluri. Ei au sandviciuri, salate si dulciuri, fiind o cafenea, prin concept.
Langa ei sunt cei de la French Revolution, cu de-acum cunoscutele lor eclere, au inchiriat un spatiu imens, nu am inteles de ce.
Mai e un local deschis, Eat Society, interesant si acela. Era inchis cand am ajuns noi, dar prin geam am vazut ceva ce parea sa fie un salad bar, sandviciuri, sucuri naturale si alte lucruri mai spre partea sanatoasa a mancatului, cefenea, poate si ceva cofetarie.
Si terasele sunt frumoase, au doua, una spre interiorul ansamblului, unde e statuia, si una pe latura cladirii care da spre Bulevardul Aviatorilor.
Si in noiembrie se va deschide si Osteria Gioia acolo, cred ca intr-un spatiu de la etaj, probabil cu meniul de la Osteria Gioia de pe Ion Mihalache, sau ceva apropiat, oricum.
In acest moment, ansamblul de la Aviatorilor 8 e unul dintre cele mai moderne si mai elegante spatii de cafenele si restaurante din Bucuresti, si sunt toate sansele sa devina una dintre atractiile orasului. (GB – octombrie 2017)
GastroLab, restaurantul cu bucatarie ungureasca reinterpretata si fina, din Complexul Aviatorilor 8, cu cateva zile inainte de deschidere
O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Carpatii Orientali ai Covasnei…
… la invitatia prietenilor mei, ursuzul Lorand Szarvadi si Zsuzsanna Szarvadi-Teglas, adorabila lui femeie. M-au invitat de mai multe ori la restaurantul lor de la Balvanyos. Insa, fiind departe de Bucuresti, si mie neplacandu-mi defel sa calatoresc, am tot lasat-o pe mai tarziu. Si cum ei sunt mult mai modesti decat toti ceilalti milionari pe care ii cunosc, si mai modesti chiar decat ar fi cazul, nu am inteles defel despre ce mancare vorbeau. Poate ca daca ar fi fost un restaurant in Sibiu, in Cluj sau in Oradea, mi-ar fi trecut si fine dining-ul prin minte, asa, macar o clipita. Dar nu la Bixad, pe munte, in padure printre salbaticiuni. Insa abia cand m-a sunat un prieten bun si umblat prin lume, George, nu o sa ma crezi din prima daca iti spun unde sunt acum si ce mananc, ar trebui sa vii si tu sa vezi, m-am suit in masina, am luat GPS-ul si am pornit catre Tinutul Secuiesc.
Si am ajuns la Balvanyos. Auzisem de multe ori despre acest loc de pe munte, dar nu m-am invrednicit sa aflu mai multe decat ce stiam deja, ca e langa Lacul Sfanta Ana. Ma asteptam sa ajung la un fel de cabana, insa am dat peste un hotel foarte mare, elegant, occidental, foarte bine amenajat si dotat. De fapt, un adevarat complex, si m-am prins ca de aceea se cheama Balvanyos Resort. Are un magazin, sali foarte mari de conferinte, un spa cu piscine cu apa de izvor, una afara si una acoperita, saune, centre de infrumusetare si tratament, masaj, camera barica si salina si cine stie ce altele de felul acestora, o sala mare de gimnastica, terenuri de tenis, de echitatie…
Alaturi au un parc de distractii pentru copii, dar si pentru adulti mai exaltati, care nu pot sta linistiti cu o carte in mana. Balvanyos Adventure Park, adica pentru cei care vor sa se catare prin copaci, chiar daca aratand penibil purtand casca si cu corzi de siguranta. Eu am preferat sa ma uit la animale: caprele din poza, ponei, un manz pe jumatate ponei jumatate magarus, consecinta unei usi uitate deschisa de un ingrijitor intre tarcul magarilor si cel al poneilor. La gaini si la ce mai au Lorand si Zsuzsanna acolo.
Si daca iti doresti foarte mult sa pui ceva original pe Instagram si o cauti cu lumanarea, astepti putin si sigur apare cate un urs, uneori chiar pe alee, in parcul hotelului. Iar daca ursoaica si cei trei pui mici ai ei iti fac o favoare si vin pana in curtea din spatele hotelului, ai ce povesti un an dupa aceea.
Ce ma asteptam inca si mai putin sa gasesc in mijlocul padurii, au fost operele de arta. Mari, monumentale pe alei si in parc, sculpturi, instalatii si picturi in interior. Acestea de la numerosii artisti care au fost acolo de-a lungul timpului, in tabere de creatie si rezidente artistice. Mi-i si imaginam, ca aceia despre care citeam in romane cand eram mic, cand nu mai aveau nici un banut in buzunar dadeau in schimb cate un tablou sau ce mai aveau ei pe o farfurie cu mancare sau un pat intr-o camera cu usa.
Sunt multe de spus si de aratat despre Grand Hotel si ce mai e in jurul lui la Balvanyos Resort, asa ca le-am pus intr-un articol separat, ca sa nu-l lungesc la nesfarsit pe acesta: https://www.restocracy.ro/grand-hotel-balvanyos-resort/.
Restaurantele de la Balvanyos
Cat despre mancare, au o cafenea si un lounge foarte bine amenajate, cu o terasa suspendata afara, la inaltime, foarte cautata si apreciata. Restaurante sunt trei: doua in Grand Hotel, Forest si Fork The Restaurant, si unul intr-o cladire separata si cu o mare terasa in fata, GastroLab.
Forest e dimineata restaurantul de mic-dejun al hotelului si la pranz si seara un restaurant generalist. Bine amenajat, spatios, luminos, culori calde. Meniu cu de toate, cuminte, cat sa acopere cat mai multe cerinte. Specific multicuisine, mancaruri pe care le gasesti in multe alte restaurante, insa si cateva feluri originale. Portii mari, mancarea destul de buna, insa nu cat sa te mandresti pe Facebook cu locul in care ai mancat tu.
O jumatate de surpriza a fost GastroLab, din cladirea alaturata. Are un salon mai mic, amenajat rustic. Apoi o terasa foarte mare acoperita, tot rustica si ea, numai din lemn, care se poate inchide cu pereti de sticla, incat sa poti sta acolo pana toamna tarziu. Afara au o terasa larga, in care fac in fiecare noapte un mare foc – una dintre atractiile de la Balvanyos Resort. Totul e rustic la GastroLab, ar fi trebuit sa incep cu asta, ca sa nu repet adjectivul de atatea ori.
Meniul de la GastroLab e traditional ardelenesc si unguresc, insa “reinterpretat”, cu tot felul de insertii de creativitate. Sunt intr-o inventare si testare continua de noi combinatii de produse si ingrediante, si uneori chiar feluri de mancare cu totul. Spun ca a fost pe jumatate o surpriza pentru ca stiu bine restaurantul lor din Bucuresti, in Piata Victoriei, cu acelasi nume, GastroLab. Intr-adevar, o buna parte din meniu e si la Bucuresti, cu mancarea buna si foarte buna despre care am scris deja. Insa la GastroLab din Balvanyos fac mereu si mancaruri care nu sunt in meniu, au produse direct de la ferma si din padure, vanat proaspat, oua si gaini cu alt gust.
Surpriza de la Balvanyos Resort
Marea surpriza de la Balvanyos Resort, insa, a fost Fork The Restaurant, restaurantul lor de fine dining. Cu un singur salon de marime mijlocie si o mica terasa afara, in prelungirea lui, foarte bine amenajat, elegant, luminos, cu vedere panoramica spre padure. Bucataria foarte bine utilata, semideschisa, te poti uita daca esti curios prin doua deschizaturi mari, fara geam. Meniul scurt, exact atat cat trebuie.
Doar din citirea meniului nu prea-ti dai seama ca e o bucatarie fina acolo si ca au un chef foarte talentat. Au ales sa puna denumiri scurte felurilor de mancare, laconice, de multe ori doar cu enumerarea produsului sau produselor principale. Si, mai ales, pentru ca preturile sunt ca ale unui restaurant obisnuit din Bucuresti. Si inca, fiindca vezi pe fereastra un chef foarte tanar, cu infatisare adolescentina, tacut si discret, cu reflexele de vedeta cu totul si cu totul nedezvoltate.
Abia dupa ce vezi farfuria in fata incepi sa te gandesti ca ar putea sa fie ceva fin acolo, desi nu intotdeauna arata ca marile farfurii din Bucuresti. Insa dupa ce gusti, te lamuresti definitiv…
Cheful acela va ajunge departe, fara indoiala. M-am uitat pe internet dupa numele lui, Robert Tordai, si nu am gasit mai nimic. Clar, oamenii aceia de la Balvanyos nu le au prea bine cu marketingul! In privinta asta, o multime de restaurante din Bucuresti, unii chiar pe sfert din cat sunt ei de buni, ar putea sa le dea lectii.
Si inca ceva important de spus despre restaurantele de la Balvanyos Resort, toate trei: lista de vinuri de impresionanta. Si preturile moderate, de asemenea. Foarte surprinzator, insa nu si pentru cei care stiu ca Lorand Szarvadi e unul dintre importatorii si distribuitorii importanti de vinuri, inclusiv pentru cele din Romania.
Cinele de la Balvanyos
In prima seara am mancat la Fork The Restaurant. Cum eram sapte la masa, si voiam, oricum, sa gustam din cat mai multe, am luat aproape tot meniul existent. La inceput am notat despre fiecare fel degustat, insa de la un moment dat incolo am pierdut sirul. Mai ales ca si sticlele de vin se desfaceau una dupa alta. Asa ca mai jos am pus meniul cu totul. Poate ca doar doua sau trei feluri de acolo nu au ajuns pe masa noastra.
Cina de la Fork a fost cu adevarat memorabila, fiindca toata mancarea a fost buna si foarte buna, fina, cu gusturi si arome pregnante. Iar cina de la GastroLab, din seara urmatoare, a fost la fel, chiar daca diferita. Aici am fost si testeri, Lorand si Zsuzsanna ne-au dat si cateva alte feluri pe care nu le aveau in meniu, la care acum lucrau. Eu le-am spus ca pot sa le adauge pe toate, fara exceptie si fara grija, pentru ca toate au fost bune si foarte bune. Nu era bucatarie fina ca dincolo, la Fork, nici la fel de sofisticat prezentata, insa totata mancarea a fost buna, fara exceptie. Ceilalti au ramas mult dupa miezul noptii. Eu am cedat primul…
Am pus mai jos felurile de mancare si cateva poze cu ele. M-am uitat acum pe site-ul lui Balvanyos resort, https://balvanyosresort.ro/ro/, si am vazut ca vorbesc despre padure, liniste si aer pur, camerele curate, luminoase si elegante ale hotelului, spa-ul cu o descriere lunga si amanuntita, parcul de aventura. Dar nimic despre mancare pe prima pagina. Nu au scris despre GastroLab, si, in primul rand, despre Fork The Restaurant si foarte talentatul lui chef, tanar si ungur, Robert Tordai. Poate ca Lorand si Zsuzsanna, mancand astfel in fiecare zi, au inceput sa considere asta ca pe ceva de la sine inteles. Dar va asigur ca nu este asa. Nici macar pentru bucurestenii bogati, obisnuiti cu mancarea buna si cu restaurantele sofisticate…
Fine dining la Fork The Restaurant
- ÎNGHEŢATĂ DE CIUPERCI (mix de ciuperci sălbatice / imitaţie de pamânt vulcanic)
- VARIAŢIUNI DE PĂSTRĂV (păstrăv proaspăt, păstrăv afumat, grapefruit, fenicul)
- MOMIŢE (momiţe de viţel, boabe de struguri grill, sos de unt)
- BRÂNZĂ DULCE DE OAIE (brânză la tigaie, reducţie de sfeclă roşie, rucola, baby spanac)
- FOIE GRAS LA TIGAIE (ficat de gâscă, texturi de varză)
- SUPA „PALÓC” (miel, cartofi, mărar)
- SUPA DE PEŞTE (file de doradă, salată de fenicul)
- SUPA CREMA DE HRIBI (hribi proaspeţi de pădure, pesmet de foie gras)
- TAGLIOLINI CU TRUFE (paste de casă, trufe, shitake, gălbiori, sos de riesling şi tarhon)
- RAVIOLI DE RAŢĂ (paste de casă, raţă fragedă afumată, sos de morcovi şi portocale)
- FILE DE PĂSTRĂV (file de păstrăv, gnocchi cu brânză, sos de unt cu citrice)
- BIBILICĂ (pulpiţe de bibilică, prapură, piure de mazăre cu mentă, sos de cimbrişor)
- DUET DE RAŢĂ (ficat de raţă, chutney de caise / piept de raţă, piure de cartofi cu afine)
- ANTRICOT DE CERB (antricot la grătar, piure de ţelină, sos de mure)
- MUŞCHI DE VITĂ (muşchi de vită, foie gras, ragout de linte beluga , chips de rădăcinoase)
- MANGALIŢA (cotlet de mangaliţa, texturi vegetale)
- GOGOAŞĂ DE NĂUT (năut, castraveţi, piure de dovleac, chips de rădăcinoase – produs vegan)
- SUPĂ DE CĂPŞUNI (emulsie de capşuni şi fragi, sorbeto de kiwi şi fructul pasiunii)
- TORT DE CIOCOLATĂ (tort de ciocolată, alune de pădure, măduvă de afine negre)
- INSULĂ PLUTITOARE (lapte, lămâie, alune de pădure, spumă de ou)
- FRUCTE CREMOASE ŞI CROCANTE (posset de lămâie, sabayon, crispi de migdale, meringue)
- VARIAŢIUNI DE ÎNGHEŢATĂ DE CASĂ
Cina traditionala (dar nu foarte) la GastroLab
- CREMĂ DE PĂSTRĂV AFUMAT (ceapă roșie proaspătă, zeamă de lămâie, pâine prăjită)
- PATÉ DE CASĂ (MANGALIŢĂ / VÂNAT) (salată de varză cu ceapă, pâine prăjită)
- GUSTARE DIN CĂMARĂ (jumări de mangaliţa, slănină de mangaliţă, cârnăciori uscaţi, ciolan proaspăt a la GastroLab, castraveţi muraţi, ceapă roșie, brânză burduf)
- PASTĂ CU SEMINŢE (vegan: fenicul proaspăt ușor marinat, piure fin de pătrunjel, pâine integrală prăjită)
- FOIE GRAS TRAS LA TIGAIE (măr confit, sos de Tokaji dulce, stafide, brioșă)
- SALATĂ DE QUINOA (file de păstrăv afumat, castraveţi, avocado, mere,kiwi, file de grapefruit, maioneză)
- SALATĂ RAINBOW (vegan: mix de germeni, salată proaspătă de sezon, fâșii rădăcinoase, linte, seminţe rumenite, ciuperci coapte, sos vegan)
- SUPĂ DE RAŢĂ CU TĂIŢEI DE CASĂ CU OUĂ
- PĂSTRĂV DE MUNTE LA GRĂTAR (mămăligă cu ardei copt, sos de usturoi cu verdeţuri)
- PLĂCINTĂ CU CARNE DE RAŢĂ (legume rădăcinoase, smântână, verdeţuri)
- OBRĂJORI DE VITĂ (găluște cu cartofi făcute în casă, sos de vin roșu cu fructe uscate)
- MITITEI DIN CARNE DE VÂNAT (sos de muștar cu hrean)
- TOCĂNIŢĂ DE CERB CU CIUPERCI DE PĂDURE (găluște de casă rumenite)
- COLTUNAŞI CU CIUPERCI DE PADURE (vegetarian: aluat cu carton cu curcuma, mix de ciuperci, sos de unt, branza maturata locala)
- GALUȘCA SOMLÓI (nuci, blat de ciocolată, blat de nuci, cremă vanilie, sos de ciocolată)
- SUFLEU DE CIOCOLATĂ (îngheţată de vanilie de casă)
- PRĂJITURĂ CU MAC ȘI VIȘINE
Meniul integral de la GastroLab (click pentru a deschide)
GastroLab - Bd. Aviatorilor, nr. 8 (Complexul Aviatorilor 8)
Comentarii (2)
Datorita acestui articol am fost astazi la Gastrolab. O dezamagire totala. In primul rand in 15 minute de cand ne am asezat la masa nu a venit niciun ospatar cu un menu. Am mers noi inauntru sa-l cerem. Supa de varza cu afumatura frigea de nu te puteai atinge si am gasit in ea si vreo 4 tulpine de marar de era sa ne rupem dintii in ele. Afunatura lipsea cu desavarsire, smantana cu marar proaspat care credeam ca e in supa a venit pe o bucatica de paine uscata (nu prajita). 5 motzuri de smantana. La felul 2 cotlet de mangalitza: in primul rand e cotlet fara os ceea ce e o dezamagire totala. In al doilea rand era destul de rece, cartofii la cuptor erau super moi, aproape piure, sosul fara gust, iar in sos se scursese „zeama” de la friptura, arata destul de nasol. Una peste alta o mare dezamagire. La asta adaug si faptul ca am recomandat restaurantul si unui prieten sudez, crescut cu carne de cerb, care a jurat ca friptura de cerb de aici e dintr-un alt animal.
Din cate stiu, de vinuri se ocupa Zoltan Szabo, care s-a intors de curand din Canada. Omul chiar se pricepe si are si mult bun simt.