După Bistro Ateneu, Chef Alexandru Dumitru preia conducerea bucătăriei La Vinuri, răspunzând de două proiecte ale grupului Le Manoir
Începând cu cea de-a doua jumătate a lunii februarie, bucătăria localului La Vinuri, wine barul situat în București, pe strada Episcopiei nr. 2-4, lângă Ateneul Român, va fi condusă de către chef Alexandru Dumitru, actual Head Chef al Bistro Ateneu. Ambele proprietăți sunt deținute de către grupul românesc Le Manoir.
Chef Alexandru Dumitru are 7 ani de experiență în bucătărie, el lucrând, începând cu anul 2012, în restaurante precum Waldorf Astoria din Berlin, Auberge du Soleil, California sau Atra Doftana, din comuna Valea Doftanei. Aici, în 2018, profesionistul a fost premiat de către Ghidul Gault & Millau Romania cu distincția Terroir – pentru colaborarea cu producătorii locali.
Odată cu numirea sa în funcția de Head Chef La Vinuri, Alexandru va coordona bucătăriile celor două restaurante, subordonându-le principiilor “farm-to-table”, specifice stilului său culinar. “În noua viziune, experiența La Vinuri vine în completarea celei oferite deja de Bistro Ateneu. Avem, astfel, la câțiva pași de restaurantul nostru românesc, un wine bar cochet, în care oaspeții pot degusta vinuri de la crame autohtone sau internaționale și gustări savuroase. Am gândit acest loc, precum și meniul său, în așa fel încât să funcționeze și independent, în cazul celor care doresc o experiență în sine – poate după ce vizionează un concert la Ateneul Român, de exemplu, sau după ce se bucură de o plimbare în cea mai elegantă zonă a Bucureștiului -, cât și ca o extensie a Bistro Ateneu, pentru cei care vor să înceapă sau să termine masa, cu un pahar de vin, savurat într-o ambianță caldă, convivială.”, declară Cristian Preotu, proprietar Le Manoir.
Meniul La Vinuri va include o selecție de preparate reci, cu un puternic iz local, cum sunt cococii pe plită, pasta de jumări, păstrăvul afumat în casă, terinele din pui de la Ferma din Curte, brânzeturile din Timișoara sau salata de icre de crap. “Selecția propusă a fost concepută în așa fel încât să se potrivească meniului de vinuri existent și specificului locului – informal, convivial, plăcut. Celor care își doresc o cină gastronomică, le propunem restaurantul Bistro Ateneu, unde se pot bucura de preparate culinare reprezentative pentru bucătăria românească, modernă. Aici, meniul include combinații de arome și texturi mai complexe, în care se simt tehnici și produse locale, combinate, pe alocuri, cu elemente internaționale. Printre vedetele meniului de iarnă se numără deja măduva coaptă în crustă de hrean, obrazul de vită gătit lent, cu piure de ceapă, morcovi caramelizați și mangold sau fileul de șalău românesc, servit cu cremă de usturoi verde, arpacaș si pak choi. În plus, restaurantul vine în întâmpinarea oaspeților săi cu opțiuni de preparate vegetariene, la cerere, în funcție de preferințele și restricțiile culinare ale fiecărei persoane.”, declară chef Alexandru Dumitru.
Pentru implementarea viziunii sale, Alexandru lucrează îndeaproape cu producători locali de încredere. Peștele folosit este exclusiv românesc, carnea de pui provine de la o fermă din județul Prahova, cea de porc, de la un crescător maramureșean, iar fructele și legumele vin întotdeauna proaspete, de la fermieri români. “Pentru mine, conceptul de farm-to-table se bazează, în primul rând, pe încrederea pe care o acorzi producătorilor cu care lucrezi, pentru că, practic, îți tructurezi și ajustezi meniul după lista ingredientelor disponibile. Dacă ai flexibilitatea de a face acest lucru și îți dai frâu liber creativității, rezultatul poate fi unul spectaculos. În plus, un lucru care mă reprezintă este că îmi place foarte mult să gătesc cu ingrediente sălbatice – cum sunt gălbiorii, hribii, socul, cătina, măceșele sau merele pădurețe – , pe care mi le culeg singur sau să le iau de la partenerii mei. Pe lângă acestea, acord o atenție sporită legumelor, în jurul cărora nu mă sfiesc să creez preparate întregi, deoarece ador să urmăresc felul în care evoluează aromele și texturile, pe parcursul unui sezon. ”, continuă chef Alexandru Dumitru.
Meniul de mâncare La Vinuri este completat de o selecție oenologică formată din 150 etichete, din țări precum România, Franța, Italia. Oaspeții au, însă, la dispoziție și crama Bistro Ateneu, de unde se pot delecta cu peste 300 tipuri de vinuri de la cei mai prestigioși producători ai lumii. “Stilul culinar al lui Alexandru are deja un feedback foarte bun de la oaspeții noștri, persoane cu standarde extrem de înalte, care s-au bucurat să reîntâlnească gusturi și texturi de care își aminteau cu nostalgie și care sunt acum tratate dintr-o perspectivă modernă, folosind rețete simplificate și ingrediente de cea mai înaltă calitate. De aceea, am hotărât să creăm alături de acest chef o linie de băcănie, ce va include conserve, dulcețuri, murături etc. și pe care oaspeții le vor putea achiziționa din cele două restaurante. Preconizăm că acestea vor fi disponibile începând cu luna aprilie.”, încheie Cristian Preotu.
Restaurantul La Vinuri are o capacitate de până la 20 de locuri la masă în interior și este deschis de luni până duminică, în intervalul 18:00 – 22:00. Bistro Ateneu beneficiază de 35 de locuri la masă și funcționează de luni până duminică, în intervalele 12:00-15:00 și 18:00-22:00. (Comunicat de presă – Februarie 2019)
Despre grupul Le Manoir
Fondat de către Cristian și Maria Preotu, grupul Le Manoir activează, încă din 2004, în industria gastronomiei și a produselor premium, unde deține și operează următoarele branduri: divizia de importuri și vânzări business-to-business Le Manoir, magazinele Comtesse du Barry, Petit Bateau, restaurantele Relais & Châteaux Le Bistrot Français, Bistro Ateneu și La Vinuri.
Referinte
Daca tai sparanghelul de-a lungul, nu cred ca are gust mai bunMicul bistrou de langa casa de bilete a Atheneului Roman pare sa fie un teren de experimente pentru Cristi Preotu. Cred ca primul conc...
Daca tai sparanghelul de-a lungul, nu cred ca are gust mai bun
Micul bistrou de langa casa de bilete a Atheneului Roman pare sa fie un teren de experimente pentru Cristi Preotu. Cred ca primul concept a fost cel de champagne & caviar bar, sau champagne & foie gras. A mai fost inchis o perioada, apoi a revenit ca bistrou cu mancare romaneasca traditionala, pentru ca, de curand, de cateva luni, sa incerce si varianta cu nou-aparuta bucatarie romaneasca fina, creativa.
Noua bucatarie romaneasca fina a aparut pe lume in toamna lui 2017, cand cei doi chefs extrem de talentati de la MAIZE si Kane Seasonal Bistro au lansat-o pe piata aproape simultan, dupa ani si ani de pregatiri si incercari. Sigur, multi vor sesiza ironia situatiei cu noua bucatarie romaneasca nascuta in doua restaurante cu nume din alta lume, insa acestea sunt vremurile pe care le traim.
Costin-Daniel Palici, noul chef al bistroului La Vinuri, a intrat si el in joc, asadar, alaturandu-se nucleului de elita format din cei doi Alexandru: Alex Petricean si Alexandru Iacob. Si, fara indoiala, le vor calca pe urme din ce in ce mai multi, chiar din viitorul apropiat.
La Vinuri e foarte mic, dupa cum am spus, au cateva mese in interior si alte cateva, minuscule, afara, pe trotuar. E frumos amenajat, stilul aristocratic, cum ii place lui Cristi Preotu. Cam la fel ca la Le Bistrot Francais: mobilier greu, masiv, lucruri si decoruri scumpe.
La Vinuri au acum un meniu sublimat: trei… (citeste tot)
Pentru turistii care spun ca e fabulos tot ce baga in gura in Romania
La Vinuri, Gastronomie si Vinuri Romanesti, Wine bar & shop, Vinoteca – toate acestea formeaza numele unui ceva ce abia s-a deschis in Bucuresti, de cateva zile, in spatiul pe care Le Manoir il are chiar langa Atheneul Roman. E tot al lor, din cate am auzit, adica al lui Cristian Preotu si al unui asociat al lui, cei care au si acum cel mai bun restaurant din Bucuresti, Le Bistrot Francais, in cladirea alaturata.
In camaruta aceea, chiar in fata casei de bilete a Atheneului, au mai fost niste incercari de gastronomie fina de-a lungul timpului, un Champagne & caviar bar, si poate si altceva, dar nu mai tin eu minte. E o camaruta mica, frumos amenajata, in care au pus cateva mese inalte, de bar, cu scaune inguste, in care prietenul meu, baritonul, nu a reusit sa intre. Noroc ca erau si unele doar cu spatar, fara cotiere, ca a reusit sa se aseze, in sfarsit.
La Vinuri pare sa fie un… (citeste tot) (GB – aprilie 2017)