Le Bistrot Francais, aprilie 2017
www.facebook.com/LeBistrotFrancaisBucharest...
0756.018.393
Le Bistrot Francais, cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul la care scriu
Sunt convins ca Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti in acest moment, si, aproape sigur, si din toata Romania. E cel mai bun restaurant frantuzesc si, pe cale de consecinta, si cel mai bun dintre toate. Fiindca, atunci cand este vorba despre mancare fina, La Grande Cuisine e cea mai buna, si cele care isi fac acum loc (Fusion, Nouvelle Cuisine, Moleculara etc.) tot pe tehnicile de baza ale lui Haute Cuisine se bazeaza.
Poate ca nu am mancat eu chiar la toate restaurantele cu bucatarie fina din Bucuresti, insa am destui prieteni si cunoscuti care mananca acolo in fiecare zi si, daca ar exista ceva mai bun decat Le Bistrot Francais, sigur mi-ar fi trimis si mie o notificare.
Nu am fost la Le Bistrot Francais de cand s-au mutat cativa metri mai incolo, acum nu mult timp, din Episcopiei, chiar in stanga Atheneului, vizavi de casa de bilete, pe Nicolae Golescu, in spatele acestuia.
Acum am fost cu La Chaine des Rotisseurs, ceea ce inseamna ca am avut un meniu pregatit dinainte, cu tot ce au ei mai bun, pentru cei mai pretentiosi clienti , asa cum se intampla de fiecare data cand La Chaine isi anunta vizita intr-un restaurant. Insa, pentru moment, nu am motiv sa cred ca mancarea de zi cu zi de la Le Bistrot Francais ar fi altfel.
Si da, am spus de fiecare data cand am avut ocazia, si am si scris asta cu litere mari aici, pe site, ca evaluarile Restocracy arata mai degraba cat de bun pot sa fie un chef si restaurantul lui, daca vor si daca isi pun toata mintea si stiinta la treaba. Fiindca se intmpla uneori ca evaluarile de aici, de pe site, sa fie puse dupa ce vreun patron sau chef ma invita la ei la masa si imi dau ce au ei mai bun. Sigur, restaurantele serioase au aceeasi mancare oricand, si cand mananca patronul cu un invitat, si cand intra un client cu pantaloni scurti si sandale pe usa. Din acest punct de vedere, unele restaurante neserioase ar putea sa fie avantajate pe Restocracy… 🙁
Le Bistrot Francais a fost multi ani la parterul unui bloc vechi, unde prima data a fost La Taifas, apoi Bistro Atheneu. Au lasat un restaurant de sushi in locul lui si s-au mutat putin mai in spate, in foarte frumoasa si impozanta vila in care a fost inainte Grand Cafe Galleron, fata in fata cu Chocolat si langa Caju-ul lui Joseph Hadad.
Vila a fost renovata, cam in graba si cu economie, dupa parerea mea, au dat cu var si peste capiteluri si stucaturi, insa arata foarte bine si asa. E un stil clasic de la un capat la celalalt, aristocratic, cu tablouri scumpe, mobilier si decoruri masiva, de calitate. Au trei sali la parter, una in separeu, cu o singura masa rotunda. Mai are si un salon privat, num ai pentru invitatii patronului (Cristi Preotu, cel care are Le Manoir, cunoscut mai mult prin unul dintre brandurile pe care le reprezinta, Comtesse du Barry), foarte special si de efect.
In fata au un simulacru de gradina, in care au pus cateva mese pe post de terasa. Noroc de copacul batran si de ce se vede in jur, ca sa mai recupereze ce se poate salva.
Le Bistrot Francais nu e un bistrou, cum ar putea crede unii care nu au fost acolo, nici macar o brasserie, care e cu un nivel peste bistrot, in gastronomia franceaza, ci e un restaurant, si chiar un restaurant gastronomique, nivelul cel mai de sus in clasificarea francezilor. Adica au bucatarie fina, La Haute Cuisine Francaise. Au un chef tanar, chiar foarte tanar, are 32 de ani. E foarte talentat cheful de la Le Bistrot Francais, fara indoiala, insa sunt convins si ca a pus serios mana pe carte, fiindca e aprape imposibil sa faci Grande Cuisine doar lucrand langa marii bucatari, tragand cu ochiul si furand meseria de la ei. Adica asa cum cred aproape toti bucatarii de la noi…
Si mi-a mai placut de el ca a ramas (inca) la Grande Cuisine clasica, nu a sarit direct la Creative, Nouvelle Cuisine, Moleculaire sau altele de acest fel. Asta ma face sa cred ca e foarte serios si ca ar trebui sa aiba multa grija de el Cristi Preotu.
Dar sa va spun ce am avut in meniul pregatir special pentru umblatii prin lume din La Chaine des Rotisseurs: Amuse Bouche, Champagne Bollinger Special Cuvée, Aÿ, Champagne, Franta; Tartar de scoici Saint-Jacques, spuma, anghila si condiment yuzu, cu Mercurey Premier CruMonopole La Mission, Chateau Chamirey 2014, Bourgogne, Franta; Carpaccio de vitel cu ulei de nuci, spuma de hrean, baton provensal cu rozmarin si pickles, cu Château Miraval Rosé 2015, Provence, Franta; Cod in crusta de nuci, spuma, chipsuri de pastarnac, galbiori si condimente de gutuie, cu Maranges Premier Cru, Joseph Drouhin 2013, Bourgogne, Franta; File de vitel de Corezze, sparanghel in strat fin de Comté, crema de anghinare si sos amaretto cu Barbaresco Bordini, La Spinetta 2011, Piemonte, Italia; Iar la sfarsit, Ciocolata: spumoasa, cremoasa, crocanta, inghetata de arahide cu sare afumata si piment d’espelette cu Ximénez-Spinola Old Harvest, Pedro Ximenez 2014, Andaluzia, Spania, de exceptie.
Totul a fost foarte bun, si nu numai eu am spus asta. Poate ca veau-lui i-ar fi stat mai bine mai putin facut, insa e nesemnificativ in tot contextul. Asta cu atat mai mult cu cat nu a folosit deloc trufele in seara aceea! Si am mai gasit niste lucruri foarte bune la ei. In drum spre alte incaperi am am gasit un borcan cu niste mini madeleine si cu macarons. Am luat cate una, asa de curiozitate. Apoi am mai infulecat cate cinci sau sase din fiecare…
Si daca ar trebui sa spun neaparat si ceva ce nu mi-a placut, a fost excesul de spuma (cu bule, pe post de decor, nu crema). Poate ca ar fi bine sa stie cheful de la Le Bistrot Francais ca multi nu suporta aceasta spuma in farfurie, nici macar sa o vada, daramite sa mai si guste din ea. Eu ma numar printre ei. Si sunt oameni care dau farfuria inapoi cand vad spuma. Ar fi pacat sa aflu ca stia asta, insa ca nu-i pasa…
Serviciul a fost bun, rapid si eficient la Le Bistrot Francais, insa cu un chelner (care parea sa fie sef de sala, totusi, sau chiar sef de restaurant) care a facut un teatru deplasat, foarte emfatic si nenatural. Numai el vorbea cu clientii, de fapt, ceilalti pareau inexistenti, nici macar nu se uitau la noi, ca sa nu mai zic de vreun zambet, ceva…
Preturile sunt mari la Le Bistrot Francais, e al doilea cel mai scump restaurant din Bucuresti, dupa Prime de la Radission. Insa o masa in doi la ei, cu un vin pe masura, te poate costa sub 200€, ceea ce ii mentine in zona normalitatii si a rezonabilului.
Le Bistrot Francais e, deci, cel mai bun restaurant din Bucuresti in momentul in care scriu asta. Daca ma insel si nu sunt eu suficient informat, inca si mai bine, chiar as vrea sa fie mai multe restaurante cu Grande Cuisine in Bucuresti, chiar daca nu am aflat inca despre ele. Cred ca va ramane mult timp in somptuoasa vila din spatele Atheneului si ca isi va mentine nivelul, cel putin atata vreme cat va reusi sa-l tina pe tanarul chef. (GB – aprilie 2017)
Saloanele Le Bistrot Francais
Restaurantul bucurestean Le Bistrot Français pune Romania in itinerariul celor mai rafinati oameni ai lumii
Restaurantul bucurestean Le Bistrot Francais anunta aderarea la Relais & Chateaux, asociatia internationala dedicata excelentei in industria ospitalitatii.
Localizat intr-una dintre cele mai frumoase cladiri ale orasului, construita in secolul al XIX-lea, candva resedinta arhitectului francez Albert Galleron, Le Bistrot Français este prima proprietate din Romania acceptata in comunitatea exclusivista ce aduce impreuna marii consumatori ai luxului si cele mai rafinate hoteluri si restaurante operate individual din lume. Succesul bistroului deschis in 2013 are la baza o serie de factori, care l-au trasformat intr-o destinatie pentru unii dintre cei mai fini cunoscatori ai bunului-gust: amenajarea eleganta, colectia impresionanta de tablouri ale clasicilor romani – Nicolae Tonitza, Rudolph Schweitzer-Cumpana, Eustatiu Stoenescu etc.-, evaluata la peste 150,000 de Euro, meniul de mancare tipic frantuzesc, realizat de catre francezul Sebastian Gravé si romanul Sorin Miftode, cartea de vinuri cu peste 800 de etichete, ce a adus restaurantului doua premii Wine Spectator Best Award of Excellence, pentru anii 2015 si 2016.
Cu o serie de standarde extrem de inalte, organizatia Relais & Chateaux beneficiaza de 10 inspectori foarte exigenti si bine pregatiti, care calatoresc in intreaga lume si verifica aplicantii, filtrandu-și experientele printr-o lista de peste 300 de criterii. Fiecare evaluare se soldeaza cu un raport ce depaseste 10 pagini, a carui acuratete este confirmata atat de catre oaspetii clubului, cat si de catre departamentul de control al calitatii, cu sediul la Paris. Dupa ce toate etapele sunt indeplinite cu succes, procesul de aderare isi primeste verdictul in cadrul intalnirii comitetului director, unde acceptarea in organizatie este supusa la vot.
“Odata trecuta aceasta procedura, proprietatea trebuie sa demonstreze consecventa in oferirea unei experiente complexe, definite prin cinci criterii: gustul local pregnant, reprezentativ pentru cultura zonei, sufletul proprietarului – al omului dedicat, cunoscator, implicat in toate aspectele businessului -, spiritul familiei – al apropierii de oaspeti si al colaborarii cu celelalte stabilimente din grup -, celebrarea simturilor – ilustrata prin atentia la detalii, o coreografie studiata si un simt dezvoltat al perfectiunii – si, nu in ultimul rand, trezirea artistului interior – a eului care conduce oaspetii printr-o calatorie a emotiilor si a placerilor -. Acest ADN al rafinamentului este extrem de important pentru procesul de recrutare. Poti fi foarte bun in ceea ce privește calitatea, dar, daca nu indeplinesti aceste criterii ale experientei Relais & Chateaux, nu poti face parte din familia noastra”, a declarat Jean-François Ferret, CEO al Relais & Chateaux, pentru site-ul Skift.
“Intrarea in Relais & Chateaux este o confirmare a calitatii si a standardelor inalte cu care ne- am obisnuit oaspetii. Inca de la inceput, obiectivul nostru a fost sa transformam acest local intr- un ambasador cultural si gastronomic al tarii noastre. Astazi, la doar 4 ani de la deschiderea restaurantului, am reusit sa adaugam Romania in itinerariul celor mai exigenti calatori din intreaga lume. Avem, acum, acces la 2,000,000 de clienti Relais & Chateaux, dintre care 12,500 sunt membri activi ai clubului 5C (Caractère, Courtoisie, Calme, Charme et Cuisine), persoane cu un ridicat potential financiar, dar si cu asteptari pe masura, care vor fi, astfel, tentate si motivate sa descopere Romania. Existenta unei proprietati Relais & Chateaux in orice tara este o validare a ospitalitatii sale si a orientarii catre clienti, atribute extrem de importante pentru orice cunoscator al experientelor fine, fie ca alege sa calatoreasca in scop personal sau de afaceri.”, declara Cristian Preotu, proprietar Relais & Chateaux Le Bistrot Français.
Accesul in clubul 5C (Caractère, Courtoisie, Calme, Charme et Cuisine), ce ofera oaspetilor experiente si beneficii exclusive, se face doar in baza unor recomandari si verificari prealabile. Pentru a-si castiga si pastra statutul, membrii trebuie sa innopteze sau sa ia masa de minimum 15 ori pe an, in proprietatile Relais & Chateaux.
Restaurantul Le Bistrot Francais se alatura celor mai premiate localuri ale lumii
Cu un meniu de mancare frantuzesc, bazat pe ingrediente proaspete, de cea mai inalta calitate, creat de catre Sebastian Gravé, chef francez recunoscut de catre Ghidul Michelin, impreuna cu romanul Sorin Miftode, Le Bistrot Francais se alatura, in Relais & Chateaux, celor mai faimoase si apreciate restaurante ale lumii – The French Laundry, Per Se, Le Bernardin, Eleven Madison Park, din New York, Restaurant Apicius, Le Pré Catelan, din Paris si multor altora.
“Bucataria este, intr-adevar, specialitatea noastra si nu exista competitie in aceasta zona. Avem mai bine de 328 de stele Michelin in familia noastra, ceea ce este chiar de neegalat.”, declara acelasi Jean-François Ferret, in 2014, pentru site-ul Skift.
Recunoscuta la nivel mondial pentru standardele sale ferme si, mai ales, pentru respectul aratat artei gastronomice, asociatia include o colectie impresionanta de chefi admirati la nivel mondial, printre care se numara Thomas Keller (fondatorul Thomas Keller Restaurant Group ce detine si opereaza branduri precum The French Laundry, Per Se si Bouchon), Daniel Humm (chef si coproprietar al restaurantului newyorkez Eleven Madison Park, premiat in 2017 cu distinctia “Cel mai bun restaurant din lume”), Michel Guérard (chef si proprietar al restaurantului Les Prés d’Eugénie – Maison Guérard, din Eugénie-les-Bains, Franta, detinator a trei stele Michelin), Juan Mari Arzak (chef si proprietar Restaurante Arzak, localul cu trei stele Michelin, din San Sebastian, Spania) sau Yannick Alléno, chef premiat cu 3 stele Michelin inca din 2007, actual proprietar al Alléno Paris, Pavillon Ledoyen.
Meniul creat de Sebastian Gravé, cu care restaurantul are un parteneriat de peste 3 ani, si implementat de catre Chef Sorin Miftode, este o alchimie in care cultura gastronomica frantuzeasca se intalneste cu cea romaneasca. El include o selectie vasta de produse si ingrediente de exceptie, cum sunt stridiile proaspete Perle Blanche No 3, branzeturile Grand Affineur, jamonul iberic de Bellota de la Cinco Jotas. Printre preparatele vedeta ale restaurantului se numara L’Oeuf Parfait – o combinatie de ou poșat, trufe negre de Transilvania, branza Comté si foie gras -, lupul de mare fript in stil basc, homarul de Bretania cu mamaliga cremoasa si friptura de vita Wagyu Gold Label.
Lista de vinuri a Bistrot Français este una foarte ampla, cu peste 800 de etichete, ce include atat nume romanesti, cat si unele dintre cele mai celebre nume internationale – Chateau Margaux, Masseto, Chateau D’Yquem, Chateau Petrus si o selectie de peste 50 de feluri de sampanie.
Despre Relais & Chateaux
Fondata in 1954, Relais & Chateaux este asociatia formata din 550 de hoteluri si restaurante operate independent de catre gazde, chefi sau proprietari, care impart o pasiune pentru afacerea lor si o dorinta de autenticitate in relatia cu oaspeti. Cu radacini puternice in intreaga lume, grupul include proprietati in cele mai apreciate locuri, de la Napa Valley, la zona Provence, din Franta, sau la plajele Oceanului Indian, oferind o introducere intr-un stil de viata rafinat, inspirat de cultura locala si de imersiunea unica in istoria umanitatii. Membrii Relais & Chateaux au o dorinta puternica de a proteja si de a promova bogatia si diversitatea gastronomiei mondiale si ale celor mai de succes traditii ale ospitalitatii. Toti dau dovada cu consecventa de un angajament integru pentru protejarea patrimoniului cultural si a mediului, dupa cum arata si documentul prezentat in fata UNESCO, in noiembrie 2014.
La nivel global, in 2016, organizatia Relais & Chateaux a generat membrilor sai o cifra de afaceri de 2,200 milioane de Euro, din servicii de restaurant, cazare si alte tipuri de servicii.
(comunicat de presa)
Save
Save
Le Bistrot Francais, aprilie 2017 - Str. Nicolae Golescu, nr. 18 (Atheneu)