Casa Hirscher
www.facebook.com/casahirscher.brasov
0721.373.670
Casa Hirscher, printre putinele restaurante din Brasov care cocheteaza cu fine dining-ul
S-au schimbat vremurile, s-a schimbat lumea, ne-am schimbat si noi. Marii maestri bucatari au parasit rand pe rand filmul, si noile episoade ii au astazi pe tinerii chefs ca eroi principali. Acum, cand intrebi pe cineva care este cel mai bun restaurant din Brasov, rareori auzi doua raspunsuri la fel. Si e normal sa fie astfel, ba e chiar de bine, spun eu. Dar cateva nume se repeta, totusi, din cand in cand, si Casa Hirscher e mereu in aceasta lista scurta.
Numele ii vine chiar de la casa in care locuieste. Restaurantul, casa si strada sunt toate Hirscher: Casa Hirscher, cunoscuta si sub numele de “Casa de negot”, a fost ridicata intre anii 1539-1545. Apollonia Hirscher, sotia fostului jude al orasului Brasov, Lukas Hirscher, a construit pe cheltuiala sa aceasta casa ca omagiu adus memoriei sotului ei, “mic de statura, dar mare de intelepciune”. Frumos!
Mi-ar fi placut sa vad saloanele si casa, insa am ajuns la Brasov in mijlocul pandemiei, asa ca a trebuit sa ma multumesc doar cu mancarea si cu terasa. Care terasa e foarte frumoasa, la cativa pasi marunti de Piata Sfatului si de Biserica Neagra. E bine amenajata, cu acoperis rigid si pereti de sticla, ramane deschisa si iarna, fara indoiala. Au si pe trotuar cateva mese, asa cum fac toti din jur pe strazile pietonale.
Un chef talentat
Meniul e din bucataria italiana clasica si denumirile mancarurilor chiar sunt scrise mare in italiana, cele in romana si engleza doar cu caractere marunte. Un meniu lung, cu multe dintre felurile cunoscute, inclusiv pizza, dar si cu cateva note de originalitate. Tot ce am mancat la ei a fost bun si foarte bun. Au un chef foarte talentat, fara indoiala, si la tehnica, si la imaginatie si la prezentare, si sunt sigur ca poate sa faca si bucatarie mai fina decat atat, daca i s-ar cere.
Noua ne-a dat o Salata unami no kabayaki, adica o anghila de apa dulce afumata, fina si foarte buna, Burrata tartuffo cu salata si trilogie de rosii, cu branza foarte proaspata si buna, de asemenea. Tot foarte bune au fost Tagliatelle San Daniele, adica tagliatelle cu prosciutto crudo, smantana, parmezan si mac. Bune au fost Misto mare caldo (calamari, midii, black tiger, vongole, sepie) si Cotletul de vitel de lapte cu piure de cartofi cu ierburi, caruia ei ii spun Nodino di Vitello; putin prea facut dupa gustul meu, insa cu gust. Desertul a fost Mousse de ciocolata cu sos gorgonzola, cafeaua Illy buna. Toate foarte bine prezentate, se vede si aici talentul chefului care iese in evidenta in oras.
Si vinuri multe si interesante. Nu le stiam, din gama Re Teodorico, pe care le aduc ei direct din Italia: Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Grigio Rose, Soave, Merlot, Cabernet Sauvignon.
Serviciul a fost rapid, eficient, la obiect, cu chelneri de meserie, trecuti prin viata. Preturile sunt mai mari decat la toate celelalte restaurante la care am fost eu in Brasov, dar mai mici decat la restaurantele din Bucuresti care au mancarea la acelasi nivel de gust si de sofisticare a retetelor si a prezentarii.
Casa Hirscher unul dintre cele mai bune restaurante din Brasov. Eu abia am reusit sa ajung la cateva pana acum, dar nu m-ar mira ca, dupa ce trec pe la toate cele recomandate ca relevante de catre cunoscatori, sa spun ca e cel mai bun. Au ales solutia meniului foarte lung si amestecat, cu cateva tuse de bucatarie fina. Presupun ca din punctul de vedere al castigurilor e varianta cea mai profitabila. Dar daca vor decide intr-o zi sa faca din Casa Hirscher un adevarat restaurant de fine dining, cred ca au cu cine, se pot baza pe cheful lor de acum. (GB – iunie 2020)
Bucataria italiana de la Casa Hirscher
Terasa Casa Hirscher in orasul vechi
Strada A. Hirscher din Piata Sfatului, in Brasov
Restaurantul CASA Hirscher a fost infiintat in anul 2004 de catre doi asociati cu background foarte solid in business si o viziune clara asupra a ceea ce au dorit sa aduca pe piata. Si ne ghidam dupa aceeasi viziune pana in ziua de azi, aceasta fiind fundatia succesului nostru. Locatia a fost infiintata cu ideea de a oferi pietei din Brasov un local de fine dining in adevaratul sens al cuvantului, oferind produse si servicii la nivelul Europei de Vest.
De la momentul infiintarii si pana in prezent, CASA Hirscher tinteste sa faca parte din elita restaurantelor, iar pentru asta nu facem compromisuri, mai ales cand vine vorba de resursa umana si materia prima.
Conceptul restaurantului este unul de Haute Cuisine, dar servim si farfurii simple, familiare, astfel incat sa avem deschidere pentru orice tip de client. La noi, poti sa vii sa mananci Black Angus dar si Carbonara daca asta iti doresti sau permiti. E foarte important sa fim accesibili pentru oricine, deoarece dorim sa ne promovam, in primul rand, prin ospitalitate.
Cladirea in care se afla restaurantul este din 1545 si are un foarte puternic si reprezentativ background istoric pentru Brasov. Asadar, ne dorim sa pastram acest concept si sa cinstim istoria Brasovului, dar pe de alta parte trebuie sa fim in trend cu schimbarile si de aici a fost creat designul terasei. Repet, ne place sa oferim cate ceva pentru toate gusturile.
In continuare ne dorim sa aducem diferite gusturi reprezentative din partile reprezentative ale lumii, in momentul acesta axandu-ne foarte mult pe Wagyu, Homar si diferite experiente culinare din lumea asiatica care apar in oferta noastra sub forma de recomandari ale bucatarului. De exemplu: Anghila Unagi no Kobayaki, File de barbun cu Pak Choi.
Brasov, probabil cel mai interesant oras turistic din Romania, cu istorie si poezie. Orasul vechi cu Piata Sfatului si in jurul ei, cu numeroasele sale restaurante, promenada de sub muntele Tampa, Poiana Brasov. Un oras plin de tineri frumosi.
Piata Sfatului
Piata Sfatului noaptea…
Piata George Enescu
Promenada de sub muntele Tampa
Poiana Brasov
Casa Hirscher - Piata Sfatului, nr. 12-14 (prin Str. A Hirscher)
Comentarii (1)
Am vrut sa servim masa in seara de 02.12 in Brasov (o zi aglomerata) si am incercat sa mergem la restaurantele cunoscute unde mai mancasem si ne-a placut insa dupa ce am vizitat cateva restaurante care nu aveau disponibilitate am zis sa incercam si la Casa Hirscher.
Cand am intrat in restaurant am observat ca erau 2 mese afara din care la una stateau 2 persoane, am dat de o domnisoara ospatar si am intrebat-o daca sunt mese disponibile insa ea a raspuns ca “numai cu rezervare” si apoi am intrebat-o daca nu putem sta afara fiindca mai era o masa acolo libera, afara fiind foarte cald pentru o zi de decembrie, raspunsul ei a fost unul jignitor pe un ton ca si cum ne lua la misto a zis : “ afara nu se poate sta pentru ca eu sunt mai sensibila si racesc daca ies”, noi fiind 2 adulti si 3 copii.
Concluzia este ca, pacat de locatie si mancare daca ai astfel de ospatari vai de mama lor.
PS ospatarita era scunda si avea ochelari in caz ca doriti sa o remarcati.