Casa Ungureasca
www.facebook.com/casaungureascabrasov
0268.315.922
Casa Ungureasca are cea mai buna mancare traditionala de-a lor din cate am mancat eu pana acum.
Am parasit centrul Brasovului pentru a merge la Casa Ungureasca, foarte cunoscuta si pe inima localnicilor, cel mai faimos restaurant unguresc din oras. Nu e departe de centrul vechi, insa a trebuit sa ocolim muntele, e chiar in spatele Tampei. Un cartier curat pentru clasa mijlocie bine asezata, cu case si biserici, curti cu flori, copaci si vita de vie.
Casa e mare, renovata si bine intretinuta, cu o bucata de pod suprainaltata pentru a face o mansarda locuibila sau loc de birouri. In spate au o curte mare, cu brazi si vita de vie, in care au amenajat o terasa pe jumatate acoperita, cu pavele de caramida si podea de lemn. Gardul de lemn, de asemenea, multe ghivece. In mijlocul curtii au un mic sopron din fier forjat cu ceaune imense pentru gulas si alte mancaruri sociale.
Saloanele sunt insa si mai intereasnte. Cred ca au refacut casa pentru a fi restaurant si loc de petrecere, fiindca mi-e greu sa cred ca a avut de la inceput camere atat de mari. Au un salon foarte larg si unul ceva mai mic, dar cu care face corp comun, neavand usi sau vreo despartire evidenta. Totul in lemn masiv si caramida, foarte curat si aerisit, fara tavan, se vede direct podul inalt. In mijloc e un semineu mare, frumos, vechi dar functional.
Decoruri traditionale unguresti peste tot, desigur, cu multe ghirlande cu ardei. Fete de masa mari albe cu broderie, chiar si pe terasa. Un tablou impunator cu doi dansatori in costume traditionale unguresti atrage atentia, mai ales ca fata are cozi impletite din par natural, lipite cu clei. Are si o anumita istorie acel tablou, o parte din ea fiind ca parul e al fiicei doamnei Maria Dragomir, stapana Casei Unguresti, cosite taiate cand juna a implinit 18 ani.
O cina ungureasca
Meniul e din bucataria ungureasca traditionala, bineinteles! Am incercat sa gustam din cat mai multe, incepand cu inevitabila supa gulas. Care supa a fost excelenta, mai ales cu painea de casa. E greu sa spui care e antreu si care e fel principal in bucataria ungureasca, asa ca le scriu si eu in ordinea in care imi aduc aminte ca mi-au placut mai mult.
Langosii au fost excelente, de asemenea. Am crezut ca sunt desert, insa au venit cu cascaval, samantana si usturoi! Nici clatitele Hortobagyi nu au fost desert, ci cu carne si smantana. Bune si ele, in egala masura. Papricasul de vitel cu niste taitei grosi (ei le spun galuste nokedli) a fost si el pe masura, de zile mari. La tigaia picanta cred ca ne saturaseram de mult deja, asa ca nu a avut aceeasi trecere ca celelalte mancaruri.
Nu se putea fara Tokaji, dar am baut si bere ungureasca, Csiki Sor si Csiki Barna. Tot galuste si la desert, Somloi cu stafide si nuca, de mare efect! In pagina alaturata veti gasi si cateva detalii despre ce contin si cum sunt facute mancarurile, trimise de doamna Maria Dragomir.
Serviciul a fost foarte bun, doamna Maria Dragomir ne-a fost gazda pana la sfarsit, asa ca ne-am simtit speciali in ziua aceea. Ca bucuresteni de Dorobantilor, preturile ni s-au parut foarte rezonabile, mai ales ca portiile sunt destul de mari.
Nu merg des in astfel de restaurante, in Bucuresti sunt putine. Asadar, pentru moment, cel putin, Casa Ungureasca pot sa spun ca e cel mai bun restaurant unguresc in care am mancat. Si nu doar in Brasov, ci si pe unde am mai fost. Daca sunt altele si mai bune decat atat, tot cu mancare traditionala, bravo lor, deja au o referinta redutabila! (GB – iulie 2020)
Bucataria ungureasca a doamnei Maria Dragomir Groza, maritata cu un roman
Terasa Casa Ungureasca din Brasov
Salonul unguresc al Casei Unguresti a doamnei Maria Dragomir Groza
Brasovul dincolo de Tampa
Casa Ungurească din Brașov: Născut la sfârșitul lui 2006 din tradiționala colaborare româno-maghiară (două surori unguroaice cu soți români), restaurantul CASA UNGUREASCĂ din Brașov are renumele unui loc unde ”se mănâncă bine”. Și asta pentru că se știe, ca unguroaicele n-o face nimeni… Mâncarea, nu vă gândiți la prostii!
Un restaurant cu o atmosferă călduroasă, cu un meniu deosebit, care te face să te simţi ca acasă şi să nu-ţi mai vină să pleci, un restaurant care aduce aici o mică parte a Ungariei. Specificul unguresc al locaţiei este menţinut de muzica specifică, mult lemn, perdele şi feţe de masă ungureşti, lucrate manual, ceramică tradiţională, usturoiul şi ardeiul iute prezente în decorul sălii şi mai ales de mâncăruri. Pe pereţi sunt poze din Braşovul vechi, cu mici notiţe în maghiară şi germană. Nu lipsește șemineul în care iarna trosnesc plăcut bușteni de fag și care încălzește la propriu și la figurat atmosfera.
Amplasamentul favorabil oferă şi o privelişte deosebită spre Tâmpa, iar vara e deschisă o terasă mare, parțial acoperită, cu o atmosferă intimă și vedere spre Tâmpa. Un loc important de întâlnire pentru prieteni, familie, oameni de afaceri, satisfăcându-le toate pretenţiile.
O cină ungurească pentru GB, la poalele Tâmpei
Supa gulaș: Este vedeta meniului. Ușor picantă, cremoasă, cu multe cubulețe din pulpă de vită, câțiva cartofi și maruntele găluște ungurești de casă „nokedli”.
Papricaș de vițel cu nokedli: Se face din pulpă sau spată de vițel/tăuraș. Culoarea frumoasa a sosului este data de boia (paprika). Paprika trebuie sa fie una de calitate, macinata doar din pulpa ardeilor rosii, nu si din cotoare si seminte, de aceea este procurată direct de la producători din Ungaria. Bineinteles ca pe langa cea dulce se adaugă si un strop de paprica iute care sa trezeasca la viata acest papricaș ce merge deminune cu un merlot sau un kekfrankos din podgoria Eger.
Clătite Hortobagyi: Când spunem clătite, primul gând ne duce la desertul delicious cu dulceață sau alte umpluturi delicioase. Aici vorbim însă de o gustare picantă cu carne de pui și smântână. Este o rețetă tradițională ungurească, delicioasă, bine cunoscută și apreciată.
Langoși: Unul dintre cele mai noi preparate din meniu. Pufoși, prăjiți în mod tradițional în baie de ulei, cu smântână și cașcaval, cu puțin usturoi.
Tigaia picantă: De asemenea nou venită în meniu, preparată la cuptor din legume călite, pulpă sau spată de vită și acoperită cu o crustă delicioasă de cașcaval ras. Se servește direct din vasele speciale de lut ars în care încă mai sfârâie ademenitor când e adusă la masa.
Brasov, probabil cel mai interesant oras turistic din Romania, cu istorie si poezie. Orasul vechi cu Piata Sfatului si in jurul ei, cu numeroasele sale restaurante, promenada de sub muntele Tampa, Poiana Brasov. Un oras plin de tineri frumosi.
Piata Sfatului
Piata Sfatului noaptea…
Piata George Enescu
Promenada de sub muntele Tampa
Poiana Brasov
Casa Ungureasca - Str. Vasile Alecsandri, nr. 24
Comentarii (2)
buna ziua, daca va intereseaza o carte dimensiuni mici cu 101 retete autentice Unguresti de Andor Szigeti ed.de Oficiul Turistic din Ungaria este scris in italiana se poate face traducerea usor pe net.
Pot trimite foto pe WhatsApp.
Multumesc
Bună ziua. Daca mai este valabilă oferta cu cartea, va rog sa o trimiteți la adresa culitaz@yahoo.ca. sau tf 0773 302 723Mulțumesc.