Relais & Chateaux, in parteneriat cu Slow Food International, organizatie care promoveaza o alimentatie naturala, sanatoasa si echitabila pentru toti, desfasoara intre 1-4 octombrie programul <Food for Change>. L’Atelier Relais & Chateaux se alatura programului, iar Chef Bogdan Alexandrescu introduce in meniu, pe perioada festivalului, un fel special creat pe baza unui ingredient local, sezonier si imperativ de protejat, care devine vedeta meniului si promoveaza biodiversitatea.
In timp ce pandemia de coronavirus a devastat industria ospitalitatii si a schimbat intreaga lume, expertii continua sa traga un semnal de alarma asupra problemelor de mediu, care consituie o amenintare si mai grava. Schimbarile climatice si pierderea biodiversitatii se accelereaza intr-un ritm fara precedent si este imperativ sa se ia masuri imediate. Pe masura ce lumea s-a schimbat in ultimele opt luni, a avut loc fenomenul intoarcerii catre o viata mai ecologica – atat ca exod in natura, cat si printr-o dieta mai sanatoasa. In timp ce aceasta criza globala a sanatatii determina si schimbari in bine in acest sens, este important sa ne asiguram ca aceste tendinte sunt mentinute ca o reala repozitionare catre un ritm de viata mai tihnit, integrand in mod firesc slow food si slow travel.
Atunci cand gatesc produse locale si de sezon (<50km / 30mi), cand prioritizeaza soiurile traditionale sau cand elimina din meniuri carnea provenita din productia industriala, bucatarii contribuie la reducerea semnificativa a amprentei de carbon a fiecarei farfurii servite si sustin fermierii care cresc rasele de animale sau soiurile de legume de traditie.
Bucatarii Relais & Chateaux au misiunea de a proteja si promova bogatia si diversitatea bucatariei si traditiilor de ospitalitate din intreaga lume. Prin Food for Change, Relais & Chateaux spera sa inspire oamenii din intreaga lume sa fie mai atenti la sistemul alimentar, care este responsabil pentru 30% din emisiile de gaze cu efect de sera.
Fondatorul Slow Food, Carlo Petrini, spune: „Pentru noi, la Slow Food, protectia biodiversitatii este cheia pentru depasirea celor trei crize pe care le intampina in prezent comunitatea noastra globala: schimbarile climatice, disparitatile socio-economice si pandemia de COVID-19. Aceste crize au afectat profund multe aspecte ale vietii de zi cu zi, inclusiv sistemele noastre deja fragile de productie alimentara. In acest context devine si mai relevanta misiunea noastra, desfasurata impreuna cu Relais & Chateaux si reteaua sa globala de bucatari care participa la Food for Change. Prin acest program, ambasadorii impartasesc un mesaj esential: biodiversitatea este singura modalitate de a hrani planeta. Protejarea biodiversitatii inseamna, pe de o parte, garantarea accesului la alimente de calitate, sanatoase si corecte pentru toti; pe de alta parte, protejarea capitalului natural inseamna a pune capat unui model de dezvoltare care genereaza nedreptati sociale si dauneaza mediului inconjurator.”
„Mai mult ca oricand, Relais & Chateaux este o miscare dedicata apararii biodiversitatii si a mediului. Hrana noastra de zi cu zi se regaseste astazi in centrul unei miscari de redefinire a sistemelor politice, economice si sociale, astfel ca avem un cuvant important de spus in sanatate si cultura. Relais & Chateaux lucreaza in parteneriat cu ONG-uri precum Slow Food pentru a sustine aceasta misiune si pentru a-i ajuta pe membrii nostri sa contribuie si sa faca diferenta. ” spune presedintele Relais & Chateaux, Philippe Gombert.
Olivier Roellinger, vicepresedinte Relais & Chateaux adauga: „Bucatarii au un rol important in promovarea bunelor practici alimentare alegand surse de aprovizionare locale si produse de sezon, punand accent pe practicile “zero deseuri” si prioritizand soiurile traditionale si mostenirea culinara”.
Adevarata putere a mancarii consta in faptul ca aduce oamenii impreuna, in acelasi timp creand contextul unui dialog mai amplu despre dreptate sociala, sistemele agricole si viitorul planetei noastre. Bucatarii Relais & Chateaux pregatesc calatorii memorabile, delicioase, dar creatiile lor reprezinta si o forma de educatie si de activism.
200 de bucatari Relais & Chateaux din peste 50 de tari sustin Food for Change in 2020, fiecare alegandu-si un ingredient local, sezonier si imperativ de protejat care devine vedeta unuia – sau a mai multor feluri unice, explorandu-i astfel potentialul si explicand rolul important al alegerii ingredientelor care promoveaza biodiversitatea.
Chef Bogdan Alexandrescu – L’ Atelier Relais & Chateaux – a ales hamsiile drept ingredient-vedeta pentru Food for Change, iar preparatul final se numeste: Salata de icre afumate & ansoa crocant de Marea Neagra cu mujdei de leustean si va fi servit atat la pranz, cat si la cina. (Comunicat de presa – septembrie 2020)
Eu ma bucur ca Chef Samuel Le Torriellec a ramas conservator la L’Atelier
Imi pusesem demult in agenda sa revizitez L’Atelier de la Hotel Epoque, mai ales dupa ce au si castigat la categoria „Cel mai bun foie gras din Bucuresti” in competitia „Topul Mancarurilor Restocracy 2018„. Au concurat si la alte sectiuni, si, desi nu au castigat, cei din juriu mi-au semnalat ca au mancat foarte bine acolo si ca ar trebui sa fac o reevaluare.
Nu mai scriu despre hotel si despre restaurant, sunt exact asa cum le-am lasat cu un an in urma, totul arata ca la un hotel de lux, asa cum si este Hotel Epoque.
Acum am mers cu o tinta precisa la L’Atelier, stiind sigur ca si Chef Samuel Le Torriellec va fi in bucatarie. Au avut ei un eveniment special, The World Oceans Day, la care participa toti cei din Relais & Châteaux, din care fac si ei parte.
Chef Samuel Le Torriellec a pregatit un meniu special pentru acest World Oceans Day, numai cu peste, desigur: Turbot cheeks with tarragon, and Greek style consommé, Black Sea turbot ceviche with Mediterranean citrus, cherry tomatoes and caramelized onions si Turbot Steak slowly cooked in slightly salted butter and marinated onions. Si am profitat de vizita ca sa gust si din foie gras-ul cu care au castigat titlul de „Cel mai bun foie gras din Bucuresti„, in spacial Carpaccio de foie gras crud.
Samuel Le Torriellec e un mare chef de Haute Cuisine Francaise, ramura clasica, adica cea pe care a invatat-o inca de mic prin marile restaurante in care a lucrat. A ramas la aceasta, nu pare prea tentat de inovatiile continue, cu orice pret, desi are rezerva lui de originalitate.
Toate felurile au fost foarte bune, asa cum ne asteptam. Sosul, in special, a fost ceva de tinut minte, cu atat mai mult cu cat e o raritate sa primesti un sos fin in Bucuresti, ca sa nu mai spun de unul de Grande Cuisine. M-au mirat legumele, unele aproape crude, altele doar calite putin, ceea ce nu prea sta in firea Haute Cuisine, asta e specific mai degraba noilor curente – si nu neaparat celor de bucatarie fina. Cred ca ceva asemanator despre legume am spus si la vizita trecuta.
L’Atelier de la Hotel Epoque e unul dintre restaurantele mari ale Bucurestiului. Sper sa mearga bine hotelului, ca sa poata tine deschis si restaurantul, pentru ca, oricat de bun ar fi, are prea putine locuri spre a se autosustine din propria activitate, mai ales la acest nivel al bucatariei. (GB – iunie 2018)
Marea bucatarie frantuzeasca fina traditionala adaugita cu rosii crude.
L’Atelier e restaurantul hotelului Epoque, probabil cel mai elegant si mai sofisticat boutique hotel din Bucuresti. E langa parcul Cismigiu, pe partea cu Schitu Magureanu, aproape de Piata Mihail Kogalniceanu. E Bucurestiul vechi acolo, cu farmec si poezie, in care stradutele inguste nu sunt niciodata drepte.
Cand au deschis hotelul se numea altfel, Bistrot Epoque, numele de L’Atelier l-a primit ceva mai incolo. Ocupa un cerdac foarte frumos, construit in dreapta cladirii, si cred ca mai au si o sala in interior, de aceeasi dimensiune. Geamurile pridvorului par fixe, asa ca daca vrei sa stai pe terasa trebuie sa mergi in partea cealalta a curtii, in stanga, trecand prin fata intrarii.
Salonul din cerdac e mijlociu ca marime, are vreo zece mese, e elegant, amenajat intr-un stil clasic, aristocratic, cu mobilier masiv, vesela si lucruri de cea mai buna calitate. Terasa are si ea cateva mese, langa o gradinita foarte frumos amenajata, cu multe plante scumpe.
Cand au deschis restaurantul de la Hotel Epoque au adus un chef faimos din Franta, care a pus bazele si a construit meniul si intreg conceptul de Grande Cuisine. La scurt timp dupa el a venit alt francez umblat prin marile restaurante frantuzesti cu stele Michelin, Samuel le Torriellec, care e si acum acolo.
Meniul de la L’Atelier e… (GB – aprilie 2017) (citeste tot)
Haute Cuisine la Hotel Epoque
Saloanele L’Atelier
Terasa restaurantului si gradina Hotelului Epoque