Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris, au făcut o demonstrație de forță cum rar am văzut vreodată pe piața gastronomică românească. Și nu sunt nici tânăr și nici novice în această branșă. Au deschis în mijlocul pădurii unul dintre cele mai bune restaurante din București și din România! Și au adus acolo, în depărtata câmpie, nu un singur mare chef, ci trei! Și nu așa, în vizită, ci chiar cu viză de flotant de Singureni…
Primul a ajuns Alexandru Dumitru, chiar când au deschis complexul. Unul dintre cei câțiva tineri mari chefs care au inventat Noua Bucătărie Românească Fină acum câțiva ani. Am fost și atunci acolo, am scris, dar nici ei nu cred că știau că vor deschide un adevărat mare restaurant peste atât de puțin timp.
Apoi, surpriză! Dau nas în nas cu Sorin Miftode, cel mai bun chef român de Haut Cuisine franțuzească clasică din București, cel care a dus Le Bistrot Francais unde este acum. Asta dacă încă nu-l socotim român pe flamboaiantul Chef Samuel Le Torriellec. Așadar, Chef Sorin Miftode în bucătărie la Singureni, și asta de câteva luni deja. Și lângă el Chef Alin Berba, marea surpriză de la Solt Dining, când l-am întâlnit pentru prima dată la Courtyard Floreasca by Marriott.
Primul restaurant de la Singureni Manor Equestrian Retreat a fost doar pentru cei care erau cazați acolo, nu era un restaurant propriu zis. Și cred că așa a rămas și acum. Însă de câteva zile au deschis La Hambar, un restaurant în toată regula. Numele vine de la ceea ce a fost înainte: grajd pentru cai, sau mai degrabă șură de fân, mă gândesc eu, uitându-mă la înălțimea acoperișului.
Din poze se vede o mână sigură de mare arhitectă, chiar dacă ai crede că dacă nu ai limită de sumă la cardul de credit pe care ți-l dă clientul, lucrurile se fac de la sine. Dacă aș fi fost în locul lor, i-aș fi mulțumit public pe site-ul ansamblului și în prospecte. Dar managerii de restaurante, și nici dezvoltatorii imobiliari nu le mulțumesc public arhitecților talentați, nu știu de ce. Pozele au ieșit bine, așa că mă scutesc de o descriere lungă, din care oricum nu ar fi înțeles nimeni despre ce e vorba cu adevărat.
Cât privește meniul, Alexandru Dumitru s-a decis să înfrunte bărbătește cel mai mare coșmar al marilor chefs: legumele.
Carnea și peștele sunt cele mai simple în orice bucătărie, chiar și în cele ale marilor restaurante. Sau, mai ales în acelea. Deși și acolo trebuie să stăpânești tehnici care se învață foarte greu, talentul și originalitatea nu suficiente defel. Apoi sosurile. Într-adevăr, diferența dintre un chef și un mare chef se vede cel mai bine la sosuri. Pe cele clasice le înveți în câțiva ani, până la nivelul la care să nu mai fie vreo diferență de la o zi la alta, și apoi poți începe să inventezi propriile rețete de sos, care să-i facă pe clienți să urce în mașină și să consume multă benzină ca să ajungă din nou la ele.
Dar cu legumele e și mai greu. Cel mai frustrant este când ce iese nu depinde foarte mult de munca și de talentul tău, oricât te-ai chinui, din simplul motiv că nu găsești legume bune, oricât ai căuta. Nu sunt, și gata! Unii își fac propria grădină de legume la țară, cum e Dani Prodan, cheful de la Sardin, care are marele noroc al unui patron cu multă dare de mână. Alții le aduc de foarte departe, cum face Chef Ionuț Gheorghe la Nowa, care are ambiția să demisioneze dacă nu este lăsat să aducă în bucătărie numai ce e cel mai bun din orice.
Dar Alex Dumitru nu trebuie să meargă 70 de kilometri, ca Dani Prodan, ci are norocul ca pe multe verzituri să le găsească chiar în spatele restaurantului, în pădure. Așa că meniul de degustare al său e neașteptat și surprinzător pentru mulți, care rar au văzut atâtea legume și verdețuri în farfuriile lor.
Vedeți mai jos ce ne-au pregătit. Toate au fost foarte bune. Am fost cu câțiva ambasadori străini la La Hambar, oameni care toată viața au mâncat tot ce e mai bun și mai scump, prin toată lumea în care au umblat. Și da, și pentru ei acest restaurant cu Noua Bucătărie Românească fină a lui Alex Dumitru la Singureni e unul dintre cele mai bune din București și din România, dar poate sta și pe orice lista alături de marile restaurante ale Europei.
Și încă acum a fost iarnă, deci alegerea lui Alex Dumitru inevitabil restrânsă. Să vedem cum va fi la vară sau la toamnă… (George Butunoiu – februarie 2023)
- Tartă zero waste cu urdă de Ibănești și ierburi aromatice
- Chmpagne Piper Heidsieck Cuvee Brut NV
- Beignet cu hribi de pădure și brânză din Ținutul Călimanilor
- Champagne Piper Heidsieck Cuvee Brut NV
- Crochetă din conopidă, fulgi de drojdie și usturoi confiat
- Champagne Piper Heidsieck Cuvee Brut NV
- Păstrăv afumat de noi, emulsie de hrean, măr de Voinești, ulei de mărar
- Joh. Jos. Prum Graacher Himmelreich Riesling 2020 Kabinett
- Brioșă cu untură de Mangaliță, fasole bătută, legume crude și unt afumat
- Luca Vineyards G Lot Chardonnay 2020, Uco Valley
- Găluște din urdă, sos cu zeamă de varză, texturi de topinambur
- Panizzi Vernaccia di San Gimignano BIO 2021
- Lup de mare, crustă de muștar, praz din grădina noastră, sos de verdețuri
- Tiefenbrunner Merus Gewurztraminer 2021
- Rață sălbatică la jar, sfeclă roșie, măceșe culese de noi, ienupăr
- Penfolds St. Henri Shiraz 2015
- Nu mi-ai făcut și mie un desert de ciocolată
- Liliac Ice Wine 2020, Lechinta
PS: Serviciul excelent, de asemenea, felicitări!