Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de pandemie, și țin minte că mi s-au părut surprinzător de bune pentru o cramă nouă. Doar crama e nouă, pentru că via este printre cele mai vechi din România, are peste 100 de ani, din câte mi-au spus.
Domeniul se numește „Viile Maioresei”, fiindcă pe vremuri văduva unui militar medaliat cunoscut în zonă și mare iubitor de viticultură a preluat via și afacerea, și a dus-o la o faimă surprinzătoare pentru mulți în vremea aceea, când nu vedeai prea des femei cu astfel de îndeletniciri.
E o cramă mică de doar 6 hectare, pe Dealul Mare, la Valea Scheilor, mai precis. Cu o istorie zbuciumată, a revenit înapoi la familie după revoluție, la un stră-strănepot al Maiorului și Maioresei, care a decis să refacă prestigiul domeniului. Focusul pare să fie pe Tămâioasa Românească, din care au 4 soiuri diferite, dar au și Merlot și Fetească Neagră.
M-au invitat la o degustare cu aceste vinuri, împreună cu mai mulți prieteni, buni și vechi cunoscători. Ocazie cu care am descoperit și un bistrou interesant în Centru, RUAL Apro-Bistro, despre care am scris dedja.
- Serenum Zero – Tămâioasă Românească 2019
- Serenum Sec – Tămâioasă Românească 2018
- Serenum Rose – Merlot – 2021
- Serenum Feteasca Neagra – 2021
- Serenum Merlot – 2021
- Serenum Roua – Tămâioasă Românească 2020 (demidulce)
Primul, îndeosebi, Serenum Zero, mi s-a părut special, una dintre cele mai bune tămâioase pe care le-am băut în ultima vreme. Foarte sec, cu alcool de 14.6%, numele vine chiar de la eliminarea totală a zahărului rezidual, ceea ce îl scoate în evidență pe piață.
Fiind vinuri de nișă, cu un număr limitat de sticle și relativ scump, veți da mai rar de el în restaurante. Dar rămâne întotdeauna varianta online-ului, direct de pe site-ul lor sau de pe altele, desigur… (George Butunoiu – februarie 2023)
Colecția de vinuri Serenum (click pentru a deschide)
RUAL Apro-Bistro
Comentarii (1)
Looking good Alex. Would love to try your Rose