Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanților) e cel mai cunoscut restaurant de pește și fructe de mare din București. Și cel mai bogat, din câte știu eu. Nu am auzit pe nimeni până acum să se fi plâns de amenajarea lor industrial-minimalistă, așa că e greu de înțeles de ce a scos Florin Munteanu atât de multe sute de mii de Euro din buzunar ca să o schimbe. Scaunele erau incomode, într-adevăr, dar ca să le înlocuiască chiar nu era nevoie să se ducă până la Londra.
Florin a băgat mâna adânc în buzunar și l-a convins pe un designer american faimos, hipermonden și plin de mofturi, să refacă ceea ce era oricum foarte bun așa cum era. Nu mai scriu și eu despre el, deja au scris cu toții la București și îl fugăreau și îl filmau televiziunile mai ceva ca pe Elon Musk.
S-a lucrat mult la această reamenajare, restaurantul a fost închis câteva luni, adică altă intrare în fondurile de rezervă. Și, ca orice designer faimos, desenează ceva ce nu poți găsi la magazin sau pe Internet, ci numai la el, pe comandă scumpă.
Rezultatul e spectaculos, într-adevăr! Mai jos sunt poze cu conceptul de pe hârtie al lui Karim Rashid, altă serie cu Raionul de Pește Floreasca în timpul lucrărilor, și încă o galerie cu evenimentul de lansare, la care a participat și vedeta, în carne și oase, și care și-a început discursul cu „I was surprised that they could afford me!”… 😊 (George Butunoiu – mai 2023)
PS: Cum explică vedeta pe ce a luat banii: Raionul de Pește Floreasca is one of the success stories in the gastronomic landscape of Bucharest, Romania. My approach is to create environments that will inspire, engage, and encourage positive experiences. I wanted to create more than just a restaurant, but to make the Raionul de Pește Floreasca a destination for dining. The end result is a marriage of sensual minimalism and human experience, told through the story of Raionul de Pește Floreasca’s culinary vision.
The restaurant and VIP Dining room are separated by the wine gate, acting as a literal and theoretical gateway to the intimate space. From summer to winter, day to night the space exudes vibrancy and sophistication. The undulating decor, lighting and furnishings relate to key elements of marine life. The restaurant’s seating is organized into intimate coves to accommodate different-sized groups and allow for acoustic and visual separation all while maintaining a flow of energy.
The custom-made lamps, graphic tiles, and sofas are designed by Karim Rashid exclusively for Raionul de Pește Floreasca. You can find there some of Karim’s award-winning classics like the BoConcept Ottawa chair, Axo Nafir light, B-Line Oskar mirror, Estel KAB chair, and Martinelli Fluke door handles.
Emblematic of the sea, the sofas remind us of the ocean waves, giant jellyfish turned into lamps, schools of fish tuned into wallpapers, and fins reflected in the menu shapes. The restaurant is warm and inviting with accent colors of emerald green and cobalt blue with glints of chrome, like light hitting the water. (Karim Rashid)
Conceptul lui Karim Rashid
Petrecere de deschidere cu vedete
Raionul de Pește în timpul amenajărilor
Raionul Floreasca, restaurantul cu cea mai adorabilă proprietăreasă…
Nu am mai scris de un an si jumatate despre restaurantul de peste Raionul Floreasca, desi am mai mancat la ei de multe ori, si au castigat si niste premii Restocracy intre timp. Nu din lene pentru scris, ci mai degraba pentru ca la Raion toate sunt la fel. Adica la fel de bune, si cu mancarea si cu ambianta, cu serviciile si cu Florin Munteanu, charismaticul lor patron. Nu e usor de imaginat cum ar putea sa fie si mai bun de atat, daca nu ne gandim la o bucatarie fina sofisticata, Haute Cuisine, fine dining. Insa nu ar avea sens o astfel de schimbare, si sunt sigur ca nici nu vor face vreodata acest pas. Oricum, nu in restaurantul lor din Agora Floreasca.
Am avut surpriza sa-l gasesc aici pe tanarul si frumosul portughez Ricardo Deus cu noua sa boneta de chef la Raionul Floreasca. Il stiu de pe cand era la Dancing Lobster, si intotdeauna am scris de bine despre el. Chef Ricardo a facut un nou meniu, si noua ne-a pregatit o gustare destul de gustoasa, o supa asiatica foarte buna, o tocana taraneasca de peste si fructe de mare – destul de buna si aceasta, insa nimic special cu ea.
Insa urmatorul fel a fost remarcabil, din acelea care iti raman in minte zile si saptamani la rand, si pentru care te-ai intoarce de fiecare data din celalalt capat al orasului: Tagine cu peste salbatic! Descrisa cu cuvintele lui Chef Ricardo Deus, aceasta suna cam asa: „Inspirati de calatoriile in Maroc, am reprodus un gust care ne-a placut foarte mult. Ceapa, ardei gras si rosiile coapte sunt baza acestei tocane la care aduagam un amestec de condimente cu chimion, boia afumata si ardei iute. Marinam pestele in Chermoula asa cum am invatat de la bucatarii din portul din Essaouira, de pe coasta Atlanticului, dupa care gatim totul la foc mic intr-un vas inchis ermetic, care ajuta la intensificarea aromelor.”
Cand este vorba despre mancare, eu apreciez mai mult si sunt mai sensibil la calitatea produselor si a ingredientelor, apoi la retete si abia dupa aceea la condimente si arome, pe care nu imi place sa le vad ca „vedete” ale meniului, acoperind sau estompand adesea toate celelalte gustori. Insa aici, la Raionul Floreasca, chiar mi-a placut cum a reusit Chef Ricardo Deus puna condimentele si sa combine aromele, si in supa asiatica, dar, mai ales, in tajine/ tagine, care mi s-a parut remarcabil si pe care o sa-l cer din nou cand voi ajunge la ei.
In rest, toate la fel la Raion, cu serviciul bun, atent, si cu o prezenta-surpriza de aceasta data printre noi, fermecatoarea fetita a lui Florin Munteanu… 🙂 (GB – octombrie 2020)
Raionul Floreasca, sau cum sa inveti intr-un an cat nu reusesc altii in toata viata
Dupa succesul nebun si indelungat pe care l-au avut cu Raionul de Peste din Piata Dorobantilor, si pe care il au inca, cei doi baieti firavi au mai deschis unul. I-au spus Raionul Floreasca. In mod natural, as spune. Acesta, insa, de vreo zece ori mai mare.
E al cincilea restaurant care se deschide in Agora Floreasca, si cel mai mare de pana acum, de vreo 300 mp. A doua saptamana din mai, 2019. Acelasi concept, pescarie cu toate galantarele la vedere, cu peste proaspat, tinut pe gheata, bucatariile la fel, tot deschise. I-au zis Raionul Floreasca, sau Raionul de Peste Floreasca, asa cum am mai vazut scris. Oricum, trage la maximum folosul din brandul deja consacrat al primului Raion de Peste.
Amenajarea o fi ea considerata foarte originala si spectaculoasa, dupa modele zilei, insa… (citeste tot)