Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spiritul, în cultura, în frumusețea și în luxul rafinat al acelei mari țări decât bătrâna Maison Gillardeau și stridiile sale, care sunt de multă vreme cele mai cunoscute și mai faimoase din lume. Așa că orice invitație în care apare acest cuvânt magic, atrage imediat atenția celor care au avut norocul să înțeleagă ce e aceea „art de vivre”.
Florin Munteanu a avut curajul să facă cea mai spectaculoasă și mai scumpă reamenajare a unui restaurant, când l-a adus pe Karim Rashid, unul dintre cei mai mari și mai mofturoși designeri din lume, ca să schimbe fața Raionului de Pește din Piața Floreasca. Am scris deja un articol despre asta, nu mai revin cu detalii.
Și fiindcă a considerat că nu a cheltuit destul, Florin a mai băgat o dată mâna în buzunar ca să facă la București una dintre cele mai surprinzătoare și mai neașteptate cine, care va rămâne cu siguranță în istoria gastronomiei fine din România: Cina Gillardeau! Și ce s-a gândit: a invitat-o pe Coralie Mandrelli, una dintre directoarele Maison Gillardeau, să vină la București cu câteva zeci de lădițe de stridii și să-i servească ea personal pe norocoșii invitați!
Raul Gliguță, tânărul și foarte talentatul lor chef, și echipa lui, au făcut ceva la care nu se aștepta nimeni: au gătit stridiile în zece feluri diferite, de i-au uimit până și pe cei mai pretențioși, mai umblați prin lume și mai bogați invitați. Sigur, stridii proaspete mâncaseră cu toții până atunci, dar după al doilea și al treilea fel, au început surprizele. Ca să culmineze cu stridiile gătite de la sfârșit, cele pane, cu cârnați și cu ce au mai inventat ingenioșii lor bucătari… 😊
La masă au fost câteva zeci de ambasadori străini, oameni de afaceri, doctori mari și alte personalități, adică oameni umblați prin lume, care știu ce e aceea mâncare fină. Dar dintre care niciunul nu mâncase până atunci stridii gătite în atât de multe feluri! Vinurile și șampaniile, de asemenea, la înălțime, au ținut bine pasul. Iar miniona Coralie i-a servit personal pe toți, și mai avea și puterea să zâmbească atunci când oaspeții făceau poze cu ea, deși trecuse deja de toate nivelurile suportabile de extenuare spre sfârșitul cinei, noaptea târziu. O veți recunoaște ușor în filmulețele și în pozele de mai jos, desigur… (George Butunoiu – iunie 2023)
Gillardeau dinner in the company of Coralie MANDRELLI (Maison Gillardeau) – Menu:
Fresh Oysters – Cold Salsa & Veuve Clicquot
- Oysters – Granny Smith Apple, ponzu jalapeno
- Oysters – Strawberry, Pedro Ximenes
- Oysters – Rasberry, lime, and tequila granita.
Fresh Oysters – Hot Salsa & Carassia Blanc de Blanc
- Oysters – Pear, taijisker butter
- Oysters – Beurre blanc, kiwi
- Oysters – Pastis Zabaglione, fennel dill
Cooked Oysters & Galicea Mare Chardonnay
- Fried Oysters – Aji Amarillo, coriander
- Oysters – Hollandaise, Nduja calabrese
- Oysters – Rockefeller our way
Octopus-king Oyster mushroom-Singapore laksa sauce & Rose
Wild fish – vongole mousse-broccolini & Pinot Noir
*
ChatGPT: Maison Gillardeau este o faimoasă companie franceză specializată în producția de stridii de înaltă calitate. Fondată în 1898 de către Henri Gillardeau în satul Bourcefranc-le-Chapus din regiunea Charente-Maritime din Franța, Maison Gillardeau s-a bucurat de o tradiție îndelungată în cultivarea și comercializarea stridiilor. Henri Gillardeau și-a început activitatea cu câteva mii de stridii cultivate în apele din apropierea fermei sale, iar în scurt timp a devenit renumit pentru calitatea excepțională a produselor sale. Stridiile Gillardeau se remarcă prin gustul lor delicat, consistența cărnii și aspectul lor atrăgător.
În decursul timpului, Maison Gillardeau a dezvoltat o metodă inovatoare de cultivare a stridiilor în bazine cu apă de mare, utilizând tehnici de creștere controlată și hrănire atentă a moluștelor. Acest proces asigură că stridiile Gillardeau sunt uniforme în dimensiune și au un gust bogat și consistent. Stridiile Gillardeau au devenit apreciate la nivel internațional, fiind considerate un simbol al luxului și rafinamentului. Acestea sunt servite în restaurante de top din întreaga lume și sunt preferate de gurmanzi și bucătari renumiți.
Maison Gillardeau este în continuare o afacere de familie, gestionată de urmașii fondatorului său. Compania pune un accent deosebit pe calitatea produselor și respectarea tradițiilor, devenind unul dintre cei mai cunoscuți producători de stridii din lume.
*
Maison Gillardeau is a famous French company specializing in the production of high-quality oysters. It was founded in 1898 by Henri Gillardeau in the village of Bourcefranc-le-Chapus in the Charente-Maritime region of France. Maison Gillardeau has a long-standing tradition in oyster cultivation and trade. Henri Gillardeau began his venture with a few thousand oysters cultivated in the waters near his farm, and soon gained a reputation for the exceptional quality of his products. Gillardeau oysters are known for their delicate flavor, meaty texture, and attractive appearance.
Over time, Maison Gillardeau developed an innovative method of oyster cultivation in sea-water basins, using techniques of controlled growth and careful feeding of the mollusks. This process ensures that Gillardeau oysters are uniform in size and have a rich and consistent taste. Gillardeau oysters have gained international acclaim and are considered a symbol of luxury and refinement. They are served in top restaurants around the world and are favored by gourmet enthusiasts and renowned chefs.
Maison Gillardeau remains a family-owned business, managed by the descendants of its founder. The company places a strong emphasis on product quality and upholds traditional practices, making it one of the most well-known oyster producers in the world.
Raionul Floreasca, restaurantul cu cea mai adorabilă proprietăreasă…
Nu am mai scris de un an si jumatate despre restaurantul de peste Raionul Floreasca, desi am mai mancat la ei de multe ori, si au castigat si niste premii Restocracy intre timp. Nu din lene pentru scris, ci mai degraba pentru ca la Raion toate sunt la fel. Adica la fel de bune, si cu mancarea si cu ambianta, cu serviciile si cu Florin Munteanu, charismaticul lor patron. Nu e usor de imaginat cum ar putea sa fie si mai bun de atat, daca nu ne gandim la o bucatarie fina sofisticata, Haute Cuisine, fine dining. Insa nu ar avea sens o astfel de schimbare, si sunt sigur ca nici nu vor face vreodata acest pas. Oricum, nu in restaurantul lor din Agora Floreasca.
Am avut surpriza sa-l gasesc aici pe tanarul si frumosul portughez Ricardo Deus cu noua sa boneta de chef la Raionul Floreasca. Il stiu de pe cand era la Dancing Lobster, si intotdeauna am scris de bine despre el. Chef Ricardo a facut un nou meniu, si noua ne-a pregatit o gustare destul de gustoasa, o supa asiatica foarte buna, o tocana taraneasca de peste si fructe de mare – destul de buna si aceasta, insa nimic special cu ea.
Insa urmatorul fel a fost remarcabil, din acelea care iti raman in minte zile si saptamani la rand, si pentru care te-ai intoarce de fiecare data din celalalt capat al orasului: Tagine cu peste salbatic! Descrisa cu cuvintele lui Chef Ricardo Deus, aceasta suna cam asa: „Inspirati de calatoriile in Maroc, am reprodus un gust care ne-a placut foarte mult. Ceapa, ardei gras si rosiile coapte sunt baza acestei tocane la care aduagam un amestec de condimente cu chimion, boia afumata si ardei iute. Marinam pestele in Chermoula asa cum am invatat de la bucatarii din portul din Essaouira, de pe coasta Atlanticului, dupa care gatim totul la foc mic intr-un vas inchis ermetic, care ajuta la intensificarea aromelor.”
Cand este vorba despre mancare, eu apreciez mai mult si sunt mai sensibil la calitatea produselor si a ingredientelor, apoi la retete si abia dupa aceea la condimente si arome, pe care nu imi place sa le vad ca „vedete” ale meniului, acoperind sau estompand adesea toate celelalte gustori. Insa aici, la Raionul Floreasca, chiar mi-a placut cum a reusit Chef Ricardo Deus puna condimentele si sa combine aromele, si in supa asiatica, dar, mai ales, in tajine/ tagine, care mi s-a parut remarcabil si pe care o sa-l cer din nou cand voi ajunge la ei.
In rest, toate la fel la Raion, cu serviciul bun, atent, si cu o prezenta-surpriza de aceasta data printre noi, fermecatoarea fetita a lui Florin Munteanu… 🙂 (GB – octombrie 2020)
Raionul Floreasca, sau cum sa inveti intr-un an cat nu reusesc altii in toata viata
Dupa succesul nebun si indelungat pe care l-au avut cu Raionul de Peste din Piata Dorobantilor, si pe care il au inca, cei doi baieti firavi au mai deschis unul. I-au spus Raionul Floreasca. In mod natural, as spune. Acesta, insa, de vreo zece ori mai mare.
E al cincilea restaurant care se deschide in Agora Floreasca, si cel mai mare de pana acum, de vreo 300 mp. A doua saptamana din mai, 2019. Acelasi concept, pescarie cu toate galantarele la vedere, cu peste proaspat, tinut pe gheata, bucatariile la fel, tot deschise. I-au zis Raionul Floreasca, sau Raionul de Peste Floreasca, asa cum am mai vazut scris. Oricum, trage la maximum folosul din brandul deja consacrat al primului Raion de Peste.
Amenajarea o fi ea considerata foarte originala si spectaculoasa, dupa modele zilei, insa… (citeste tot)