Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din Franța, așa că m-am bucurat când am auzit că vine la București. Și încă și mai mult când am fost invitat la cina pregătită de ea la restaurantul Gramont de la Palatul Suter – unul dintre foarte puținele cu un adevărat lux aristocratic care au mai rămas în oraș.
Știam că e o cheffe/ lady chef de mare clasă și că toți cei din jur îi prezic că va primi o steluță Michelin în curând. Însă nu am dat mare atenție textelor cu care își descria conceptul și stilul ei gastronomic – foarte feminine, ca să spun așa. În fond, toți își descriu creațiile cu exces de epitete, cu cuvinte și expresii luate din fondul lexical al poeților și scriitorilor: bucătărie lirică, accente florale, dialog intercultural etc. Nicio surpriză până aici. Cu atât mai mult cu cât Oxana e printre foarte puținele femei din elita gastronomiei fine a țării gastronomiei fine.
Dar surpriza a venit chiar de la primul fel, un excelent amuse bouche vegetal, cu sorbet de roșii. Apoi toate celelalte feluri, vreo zece, au fost cam în aceeași notă: gusturi foarte pregnante! Și despre gusturi vorbesc, înainte de toate, nu despre arome. Fiindcă nu e mare lucru să faci să iasă aromele în evidență: pui o linguriță în plus de mirodenie, și gata…
Și toate felurile, până la sfârșit, au fost foarte bune sau excelente: țiparul afumat, păstrăvul confiat, pieptul de rață, stridiile, deserturile. Saint Jacques afumate foarte originale și foarte bune, însă sosul cu o lămâie cam prea acră pentru gustul meu. La fel, crevetele excelent, dar cam mult șofran, iarăși după gustul meu, care acoperea prea mult celelalte gusturi.
Vinurile foarte bune, și la fel și serviciul, desigur, pentru că Gramont e un etalon în București. A fost o cină lungă, a durat vreo patru ceasuri, până mult după miezul nopții.
Ca să rezum puțin, cina pregătită la Gramont a fost una dintre cele mai diferite, mai distinctive pe care le-am avut în ultimii ani – și foarte probabil chiar mai mult decât atât. Cheffe Oxana Crețu e o mare maestră a gusturilor pregnante, accentuate, apăsate, ieșite mult în evidență. O tehnică originală, desigur, dar și destul de riscantă. La tineri prinde foarte bine, garantat! Dar să vedem cum e la cei mai conservatori. Și să vedem și ce criterii au evaluatorii de la Michelin. Fiindcă ei nu scriu niciodată pe Internet. Nici cine sunt, nici cum evaluează și nici ce le-a plăcut și ce nu… (George Butunoiu – octombrie 2023)
Meniul LA SYMFLEURIE
Cina lirică Cheffe Oxana Crețu, octombrie 2023
Societatea Gastronomică Gramont, Palatul Suter din București
Le Bienvenue
Château Sainte Marguerite Fantastique Rosé
Une Saveur de Patience
Sorbet de roșii colorate, flori de soc și zest de combawa | Sorbet de tomates couleurs, mousse aux fleurs de sureau et zestes de combawa | Tomatoes sorbet and mousse with edelweiss flower, combawa zest
Prosecco De Stefani Rive
Amuses Bouches
Cremă de creveți, șofran și trandafir | Tartare de crevettes et bisque rose – safran | Shrimp tartare and rose and saffron bisque
Stridie cu maioneză din alge și hibiscus | Huître, mayonnaise aux algues et hibiscus | Oyster with seaweed mayonnaise and hibiscus flowers
Crab cu iasomie | Chère de crabe au jasmin | Crab with jasmine
Prosecco De Stefani Rive
Petite Entrée
“Pommes dauphine” cu țipar afumat, sos din usturoi negru și popcorn din hrișcă | Pomme dauphine au sarrasin, popcorn et sauce à l’ail noir | Pomme dauphine with backwheat, backwheat popcorn and black garlic sauce
De Stefani Olmera
Entrées
Sabayon de lămâie “osbeck”, scoici și ciuperci de sezon | Sabayon au citron ozbeck/ Coquillages et champignons de saison | Ozbeck sabayon, shells and mushrooms
Bulion cu iarba de lămâie, Saint Jacques topinabour si vanilie | Bouillon à la citronnelle, Saint Jacques et topinambour confit à la vanille | Lemongrass stock, Scallops, and Jerusalem artichoke candied with vanilla.
De Stefani Olmera
Plat Poisson
Păstrăv confiat, curmale afumate și sos de citrice și măcieș | Filet de truite confite, kakis fumés et sauce aux agrumes et églantier | Trout with smoked persimmons, citrus and rosehip sauce
De Stefani Onde Rosa
Plat Viande
Piept de rață cu foi de cireș sărate, cremă de migdale, caramel și pâte cu fructe uscate de Tasmania | Magret de canard aux feuilles de cerisier, crémeux amandes, gastrique et sauce au baies de Tasmanie | Duck with salted sakura leaves, mash almond, spicy caramel and Tasmania berrie sauce
De Stefani Malanotte
Déserts
Bezea, marmeladă de lămâie, spumă de grapefruit și înghețată de ovăz | Meringue, marmelade de citron, mousse pamplemousse et glace avoine | Meringue with lemon marmelade, grapefruit mousse and oats ice-cream
Tartă de cătină, ciocolată albă și sorbet de cătină | Tartelette au chocolat blanc et argousier | Sea Buckthorn beries and white chocolate tartlet
De Stefani Refrontolo Passito
Cherry Blossom Moutai Signature Digestif
*
Și alte detalii luate direct din comunicatul de presă al restaurantului pentru acest eveniment gastronomic:
Restaurantul bucureștean Gramont, localizat în Suter Palace Heritage Boutique Hotel, a prezentat un nou concept gastronomic, La Symfleurie, o cină eveniment care a avut loc pe 12 și 14 octombrie. În cadrul acesteia, membrii Societății Gastronomice Gramont au fost delectați de creativitatea culinară a Oxanei Crețu, un apreciat chef român, stabilit în regiunea Bordeaux a Franței. Proprietar al restaurantului INIMA, Oxana este una dintre puținele femei chef, care au fost menționate de către celebrul Ghid Michelin.
„La Gramont, ne propunem să ne lăsăm amprenta pe scena culinară locală. Vrem să oferim un spațiu chefilor creativi, și să ne purtăm oaspeții printr-o serie de călătorii gustative. Ne-a plăcut viziunea gastronomică a Oxanei, această bucătărie lirică, extrem de sensibilă, cu multe accente florale. Ne-a cucerit felul în care combină elemente, culturi, cum aduce împreună ingrediente și rețete din diferite regiuni, de la cele românești, la cele franțuzești și chiar japoneze. Ne bucurăm să o avem alături și să putem prezenta oaspeților noștri acest dialog între culturi.”, a declarat Alexandru Stoian, operator al restaurantului Gramont.
În cadrul celor două cine susținute în București, împreună cu echipa coordonată de chef Valentin Mitea, rezidentul Gramont, chef Oxana Crețu a gătit cu flori și plante atent selectate, cu cărnuri bine alese de la cei mai buni producători și cu fructe de mare pe care le lucrează cu delicatețe. Aromele pe care le-a adus în prim-plan sunt rezultatul călătoriilor sale în întreaga lume.
Mai mult, artista care își desenează fiecare preparat pe hârtie, pentru a obține echilibru vizual și cele mai bune asocieri cromatice au surprins oaspeții Gramont cu farfurii fermecătoare, în care elementele de estetică s-au asociat cu cele olfactive și gustative. “Suntem fascinați de felul în care chef Oxana schițează în caietele sale toate detaliile, de la veselă, la mâncarea propriu-zisă, evidențiind, astfel, că gastronomia este și o artă vizuală. E o tehnică pe care nu am mai întâlnit-o până acum și care se datorează trecutului său de designer și grafician.”, a completat Alexandru Stoian.
Meniul celor două zile a onorat moștenirea culturală românească, trecând-o prin filtrul unei artiste culinare, care trăiește de 17 ani în Franța, dar care a călătorit prin întreaga lume. Ca într-o simfonie menită să cucerească și delecteze simțurile, elementul gastronomic a fost acompaniat de opere ale unor reputați artiști români, cum sunt Viorica Pintilie, muzician, și pictori români, ale căror opere au fost admirate la fața locului.
„Sunt extrem de fericită să vin în România. Călătorind prin lume, am ajuns în multe locuri și am gustat multe arome, dar bucuria mea cea mai mare este să gătesc pentru români. Mă inspir din amintirile și reperele mele gastronomice, aducând la masă gusturile și poveștile trăite. În cultura românească, mâncarea este un gest profund de iubire și apreciere. Așa am învățat și așa cred cu tărie: gătitul trebuie să se nască din inimă, transformând amintiri și experiențe în preparate care transmit nu doar savoare, ci și emoție.”, a declarat chef Oxana Crețu.
Oxana Crețu, artista vizuală căreia iubitorii de gastronomie îi prevăd în curând o stea Michelin
Ajunsă în Franța la vârsta de 21 de ani, în 2005, după ce a călătorit prin multe țări, Oxana Crețu a studiat Arte Plastice la Bordeaux și a lucrat, ulterior, în design. În 2017, după ce a devenit mamă, tânăra a început să își manifeste creativitatea prin gastronomie, alegând o carieră în domeniu. Astfel, a deschis restaurantul Cromagnon, care s-a transformat, recent, într-un restaurant gastronomic, numit INIMA.
Farfuriile Oxanei sunt foarte atent gândite, de la prezentare, la conținut. De la forma vaselor, la culoarea și textura lor, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. De aceea, unii iubitori de gastronomie din Franța anticipează că va ajunge, în următorii ani, la o stea Michelin.
„Doar 6% dintre chefii reprezentați în prestigiosul Ghid Michelin sunt femei, iar dintre aceștia, un număr și mai mic sunt români. La Gramont, ne-am asumat misiunea de a sprijini și promova talentele, precum Oxana, și de a lucra împreună pentru ca aceasta să fie recunoscută la nivel internațional. Dorim ca Oxana să fie artista culinară care va reprezenta România cu mândrie în Ghidul Michelin.”, a declarat Ruxandra Stoian, operator al restaurantului Gramont.
Despre Gramont
Situat în Suter Palace Heritage Boutique Hotel, din București, restaurantul de fine dining Gramont își ia numele după Vicontele de Gramont, una dintre personalitățile culturale și politice, care au marcat societatea românească, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, începutul secolului al XIX-lea. Localul cu 34 locuri la interior își răsfață oaspeții cu un meniu care îmbină tehnici și ingrediente românești, cu elemente ale savoir-faire-ului și gastronomiei franțuzești.
Un promotor al gastronomiei fine, Gramont îmbină tehnicile de gătire franțuzești, specifice cu ingrediente de calitate, cum sunt savuroasele fructe și legume românești sau produsele franțuzești, certificate “grand cru”, precum foie gras-ul Rougié, somonul Gravlax, tonul Yellowfin, vita Salers și nu numai.
(George Butunoiu – octombrie 2023)
Bucătăria cu gusturi pregnante a Oxanei Crețu
Scene de film franțuzesc
Saloanele și terasele de la Palatul Suter
Oxana și bucătarii Gramont
Gramont Cuisine & Wine de la Palatul Suter, eleganta aristocratica a altei lumi
Palatul Suter e Palatul Suter, adica cel mai luxos hotel din Bucuresti. Si cel mai scump, chiar daca e el un boutique hotel. Si putini stiu ca e pe cel mai inalt deal din Bucuresti, cu o vedere panoramica rara, mai ales pentru ca e peste o parte din orasul vechi, cu farmec si poezie, pe unde e Parcul Carol. Am scris in articolele trecute, nu mai revin cu descrierea.
Gramont Cuisine & Wine e restaurantul Palatului Suter. Un salon cu cateva zeci de locuri la parter, un bar si un mic salon privat la demisol. Are doua terase: una mai mica pe balconul salonului prncipal, si alta, mult mai mare, in curtea interioara a Palatului. Si puteti adauga la acest restaurant ca din filmele de epoca si capela de la etaj, in care puteti merge oricand sa va reculegeti, sau foisorul de pe acoperis in care va puteti bea cafeaua la sfarsitul mesei.
Palatul Suter a fost tot timpul un etalon al elegantei clasice, insa restaurantul a avut suisuri si coborasuri. Primul restaurant s-a chemat Poem si avea mancare fina, sofisticata pentru acele vremuri. Cu timpul a intrat intr-un con de umbra, mai ales ca incepeau sa apara din ce in ce mai multe restaurante cu adevarat bune in Bucuresti care i-o luau inainte. Multi ani nu am mai trecut pe acolo, am revenit cand am auzit de noul nume, Gramont Cuisine & Wine. Am fost atunci, am vazut, am mancat, am plecat dezamagit.
Acum am aflat ca au adus un nou chef, asa ca m-am dus iarasi, cu multa curiozitate. A meritat, pentru ca mancarea a fost mult mai buna decat data trecuta. Meniul cam la fel, eclectic, si pe orizontala (tip de bucatarie) si pe verticala, adica cronologic, cu retete din mai multe vremuri. Am avut diverse feluri, toate bune. Supa de cartofi si alune, pastele de casa cu trufe si Camembertul de Harghita, in mod special, as vrea sa le mentionez. Preturile marisoare, dar absolut rezonabile in context. Mai ales ca serviciul a fost bun, dezinvolt, neostentativ.
Gramont Cuisine & Wine e un restaurant elegant, clasic aristocratic, atat in meniu cat si, mai ales, in ambianta. De mers cand va simtiti in aceasta stare de spirit, dar nu numai. Dar, mai ales, cand vreti sa organizati evenimente restranse, dar sofisticate. (GB – februarie 2020)
“An Unforgettable Culinary Experience” la Gramont Cuisine & Wine de la Palatul Suter.
Am scris-o aici ca sa fiu sigur ca nu o uit… Despre Palatul Suter s-a scris mult si intotdeauna cu deferenta. In ultimii ani a fost un hotel acolo, apoi nu a mai fost, dupa care au redeschis iarasi, de curand. Si tot de curand, de cateva saptamani, adica, a aparut si restaurantul pentru public, pe care l-au numit Gramont Cuisine & Wine. Cel de dinainte se numea Poem, si am scris despre el, la vremea lui.
Salonul e mare si e amenajat cu luxul care e peste tot la Palatul Suter. Pozele arata o mica parte si, oricum, ma scutesc de o descriere care ar fi incompleta chiar si facuta intr-un stil balzacian… (citeste tot)