Shift Pub
www.facebook.com/shiftpub
Un exercitiu de masochism
De obicei scriu mai pe la sfarsit despre cati si ce clienti vin la un restaurant, insa la Shift Pub incep cu ei, pentru ca e nevoie de informatia asta pentru cele ce urmeaza. Shift Pub pare sa fie mai mereu plin, si in interior, dar, mai ales, pe terasa. Chiar am asistat la o discutie intre un client care venise sa-si incerce norocul pe terasa. Nu era nimic liber, evident, asa ca omu a vrut sa faca o rezervare pentru ziua in care va fi o masa libera. Si asta urma sa se intampla abia peste cateva zile. Prin urmare, omu a spus ca da, va veni in ziua in care e prima masa libera la Shift Pub. Sa tii atat de mult sa vii la Shift Pub, incat sa-ti faci restul programului dupa ziua in care e o masa libera acolo, asta spune ceva. Nu atat despre Shift Pub, pentru ca o sa spun eu, ci despre omul acela…
Shift Pub e un restaurant mijlociu spre mic, un bistrou, mai degraba. Au doua saloane mici la parter si la etaj mai au ceva, tot doua sali mici. Nu a mai fost renovat de ani buni, probabil ca nu se indura sa-l inchida nici macar o zi, la cati bani le aduce…(GB – iunie 2018) (citeste tot)
Boemetru
Shift este un local boem din zona Pietei Romane, mai exact pe strada Eremia Grigorescu, chiar in intersectia din Piata Lahovari. Este o zona foarte centrala a orasului, circulata. Este parte a Bucurestiului de alta data, acele strazi cu case frumoase cu arhitectura deosebita.
Shift se afla intr-o casa veche asa cum sunt ma toate casele din acea zona. Este o casa renovata si reamenajata, cu o gradina plina de verdeata, care acopera integral terasa. Acolo este si punctul cel mai cautat al localului, unde cu greu gasesti loc. La interior Shift are in jur de 50 de locuri, in timp ce la terasa cred ca tot in jur de 50 de persoane incap.
Ambianta de la Shift este moderna, cu un city vibe modern, o atmosfera urbana, trendy, usor glossy, destul de comerciala, uneori la limita boemei.
Mobilierul de la Shift este modern, trendy la interior, si usor mai clasic (fier forjat si lemn) la terasa, acolo unde exista si cateva locuri amenajate intr-unul din copaci, probabil cele mai ravnite de cei care vin aici. Designul este unul modern cu atentie la tendintele existente pe piata, mobilier trendy, verdeata pe pereti, corpuri de iluminat deosebite etc. Nu pare sa fie un spatiu foarte deschis facilitatilor comune: nu sunt mese foarte mari sau spatii in care pot sta impreuna persoane necunoscute, asa cum se practica in multe locatii boeme. Muzica este si ea in trendul locului, o muzica funky sau pop contemporan, cu un vibe si un beat modern, fashion.
Meniul de la Shift este diversificat (nespecific localurilor boeme), si bazat pe o bucatarie internationala (multicuisine). O portie de mancare costa in jur de 30-35 de lei.
Personalul de la Shift este tanar (25-30 de ani) si nu poarta uniforme, doar niste borsete, distingandu-se un pic fata de clienti. In rest, au tenisi, tricouri si haine lejere. Se face service normal la mese, iar chelnerii sunt lejeri, friendly, familiari chiar, cu clientii. Din acest punct de vedere sunt boemi, neimpunand nicio bariera intre ei si clienti.
Era aproape plin cand am fost eu la Shift. Erau in jur de 80 de persoane, terasa plina, iar in interior cam trei sferturi. Publicul avea intre 20-25 si pana pe la 35-40 de ani, cu foarte mici exceptii. Diferenta de varsta intre membrii grupurilor era de maxim 5 ani, destul de boem aspect!
In general, la Shift vin studenti, corporatisti, dar si ceva turisti, oricum un public din clasa medie, cu venituri medii spre mari. Hainele celor de la Shift sunt trendy, usor hipsteresti. Sunt haine moderne, in tendinte si mai ales de la diferite firme cunoscute, cei mai multi dorind sa etaleze acest lucru.
Clientii au interese comune, discuta intre ei, gesticuleaza, dar nu pare ca au subiecte foarte importante, ci mai mult discutii „sterile” de socializare. Cu totii au iesit pentru a fi impreuna cu gasca si pentru a fi intr-un loc la moda.
Consumul de la Shift este mediu, sunt destule persoane care servesc masa, in timp ce toti cei prezenti beau cate ceva.
Clientela este distincta fata de alte clientele boeme. Este un tip de public ce vrea sa fie in tendinte, sa urmeze trendurile, sa se alinieze cu tot ce este nou, dar vor sa se si afiseze in acest sens.
Grupurile de clienti sunt mici si nu exista relatii intre grupuri, dar poti vedea lideri de grup, care doresc sa iasa si mai mult in evidenta fata de restul grupului. Clientela dominanta este cea a preboemilor, dar pe langa acestia veti intalni si hipsteri sau chiar public mainstream.
Tipul reprezentativ de boem de la Shift pare sase imbrace urban-casual, modern, cu tricouri largi, tenisi si diferite accesorii (bratari, pandantive, inele etc.), vine cu masina sau pe jos. Nu foloseste bicicleta (deci nu e chiar asa boem, cum se pozitioneaza). In general vine ca sa iasa impreuna cu gasca, sa fie intr-un loc cool, modern, ca sa vada ceilalti prin ce locatii la moda umbla el. Vine aici pentru a se incadra intr-o anumita categorie si pentru a fi validat social. (Daniel Catoi – iulie 2018)
Referinte
Shift Pub e un restaurant destul de vechi al Bucurestiului, eu il stiu acolo de multa vreme. Inainte a fost Esperanto al lui Dan Chisu, un restaurant foarte cunoscut la vremea lui, ba unii il consider...
Alt Shift, probabil cea mai buna alegere pentru studenti si tinerii civilizati din orasPastrasem amintiri bune despre Alt Shift. Am revenit dupa multa vreme si l-am gasit la fel, cu aceiasi clie...
Strada Eremia Grigorescu, intre Gradina Icoanei si Piata Lahovary, cu Hathor House, ceainaria Bernchutz & Co, Spatiul Point si restaurantul boem Shift Pub
Shift Pub - Str. Eremia Grigorescu, nr. 17 (Piata Lahovary)