Alioli
www.facebook.com/AlioliRestaurant
Restaurante spaniole se deschid si se inchid in Bucuresti, Alioli isi vede de treaba...
Alioli, restaurantul spaniol de pe Popa Tatu, chiar unde se taie cu Stirbei Voda, a fost primul deschis, cu multi ani in urma, prin 2000, scrie la ei pe site; celalalt, La Finca by Alioli, in Grigore Alexandrescu, a venit dupa el.
Alioli e la parterul unei case vechi, a unui ansamblu de case, mai bine spus, sunt mai multe lipite una de alta. E Bucurestiul vechi acolo, cu istorie si cu spiritualitate, cu un farmec inecat in fumul si huruitul masinilor.
Au un singur salon la Alioli, destul de mare, amenajat traditional, culori calde, lemn si caramida decorativa, poze multe pe pereti. Au fete de masa albe si scaune din piele, confortabile, ceea ce contrasteaza putin cu restul tabloului.
Mi-au spus ca meniul de la acest Alioli e ceva mai restrans decat cel de la La Finca by Alioli, si preturile sunt si ceva mai mici. E un meniu clasic, bucatarie traditionala spaniola, felurile lor de baza. Nu e mancare fina sau ceva original, insa sunt bune – cel putin daca nu ajungi sa te obisnuiesti prea mult cu ele.
Serviciul a fost memorabil la Alioli, cu Oana, una dintre cele mai placute chelnerite pe care le-am intalnit anul acesta – e cea din poza. Si imi aduc caminte ca am scris cam la fel si despre chelneritele de la La Finca by Alioli, ceea ce inseamna ca nu e o intamplare, ci Sorin Barbu, stapanul Alioliurilor, le alege dupa anumite criterii, care se potrivesc in intregime cu ale mele…
Alioli e unul dintre foarte putinele restaurante cu specific spaniol din Bucuresti, asa ca veti ajunge aproape sigur si aici atunci cand va veti trece in agenda „cina la un restaurant spaniol”. (GB – septembrie 2017)
Strada Popa Tatu la intersectia cu Stirbei Voda
Save
Referinte
Sorin Barbu este proprietarului restaurantelor Alioli si La Finca by Alioli. Sorin Barbu a urmat cursurile Facultatii de Turism a Universitatii Dimitrie Cantemir, dar ulterior a mers in Spania, unde a...
La Finca by Alioli îți aduce aminte că viața e frumoasă și bună la gust…Îmi place întotdeauna să merg la restaurantele în care amenajările sunt făcute de către cei de acolo, nu...
Sorin Barbu este proprietarului restaurantelor Alioli si La Finca by Alioli. Sorin Barbu a urmat cursurile Facultatii de Turism a Universitatii Dimitrie Cantemir, dar ulterior a mers in Spania, unde a lucrat in domeniul ospitatalitatii peste 7 ani. La intoarcerea sa in tara, ajutat de experienta profesionala si cea de viata dobandite acolo, a decis sa isi deschida propriul restaurant in Romania.
Prima locatie (Alioli) este deschisa de 8 ani, iar cea de-a doua (La Finca) este deschisa de 4 ani, dar intre timp a existat si un bar de tapas, deschis in Centrul Vechi al Bucurestiului.
In viitorul apropiat, Sorin Barbu v-a deschide si o pescarie in Pipera, cu peste importat direct din Spania si Portugalia, care va veni de la piata de peste din Barcelona si Madrid. Dorinta sa este de a aduce exact aceleasi produse care se gasesc si in Spania.
Restocracy: Ce schimbari majore credeti ca vor fi pe piata restaurantelor din Bucuresti in urmatorii 5 sau 10 ani? Vor aparea concepte noi de localuri publice, categorii noi de mancaruri, servicii?
Sorin Barbu: Parerea mea este ca se vor inchide foarte multe restaurante, foarte multe! Mi-as dori sa vad restaurante romanesti foarte bune, precum Mahala. Evident ca va fi o crestere a restaurantelor cu specific japonez, la fel cum a fost in trecut cu cele libaneze (orientale).
Noi avem si trei masini de street food si cred ca si acest val se va dezvolta in viitor.
Restocracy: Cum credeti ca va influenta tehnologia businessurile de restaurante in urmatorii 5 sau 10 ani?
Sorin Barbu: Noi am achizitionat anul acesta sisteme de walkie-talkie si de comanda, pentru ca avem o terasa mare, iar deplasarea poate fi dificila cand locatie este la capacitate maxima. Asadar, avem nevoie de tehnologie, ne ajuta foarte mult!
Restocracy: In ce directie credeti ca va evolua ambianta din restaurante in urmatorii 5 sau 10 ani: dimensiunile localurilor, amenajarile, decorurile, mobilierul si aranjarea meselor etc.?
Sorin Barbu: Eu vad o crestere in zona street food market-urilor. Acolo unde se intalnesc mai multe tipuri de bucatarii si poti sa gusti cat mai multe in acelasi loc, unde este un pic de muzica, de atmosfera, un bar. Practic, o locatie mai mare unde se face o combinatie intre cina si petrecere, si unde poti gusta mai multe tipuri de mancare, adica vii pe la ora 20.00 si pleci pe la 2-3 dimineata.
O locatie unde sa fie atmosfera, mancare din diverse bucatarii nationale, dar si preturi mici!
Restocracy: Ce restaurante vor disparea in urmatorii ani, care vor fi cele care vor ramane si se vor dezvolta?
Sorin Barbu: Cele care n-au pus mana pe pix si hartie si nu au facut un calcul serios si nu au dezvoltat un business serios, cu preturi reale, sustenabile. Dar si cele care nu isi pastreaza personalul. Clientii fideli, vazand aceleasi persoane care servesc, se vor bucura pentru ca le ofera sentimentul de stabilitate si incredere in acea locatie.
Restocracy: Ce produse sunt cel mai greu de gasit in Bucuresti? Ce ati vrea sa fie mai usor de gasit? Cum credeti ca vor evolua lucrurile pe piata furnizorilor in urmatorii ani?
Sorin Barbu: Noi aducem majoritatea produselor din Spania (70-80 %). Fiind restaurant cu specific spaniol, nu putem sa luam din alte parte: jamonul, branza, fructele de mare etc. Astfel, importam direct produsele spaniole. Mergem saptamanal, sau la doua saptamani, si ne achizitionam noi produsele, direct de acolo.
Restocracy: Ce restaurante credeti ca fac cel mai rau pietei gastronomiei publice din Romania? Cine face concurenta neloiala pe piata restaurantelor din Bucuresti?
Sorin Barbu: Cine nu da bon fiscal, dar nu vor mai tine mult aceste practici pentru ca vor fi descoperiti mai devreme sau mai tarziu de catre ANAF!
Restocracy: Cand se vorbeste despre restaurantele din Bucuresti, cele mai multe reprosuri sunt aduse nu mancarii, nu ambiantei, nici preturilor, ci serviciilor. De ce credeti ca se intampla asta? Care credeti ca ar fi serviciul ideal asteptat de catre clientela dumneavoastra? Cum credeti ca va evolua serviciul in restaurantele din Bucuresti in urmatorii 5 sau 10 ani?
Sorin Barbu: Eu cred ca trebuie sa fie un respect din ambele parti, si din partea clientului, dar si a ospatarului. In primul rand, cand intri intr-un restaurant trebuie sa dai „Buna ziua”, pentru ca nimeni nu trebuie sa stea cu capul jos si sa te serveasca, nimeni nu este sluga.
La noi, majoritatea angajatilor sunt persoane care au lucrat in Spania si, revenind in tara, vin la noi sa se angajeze. Fiind primul lor loc de munca de la reintoarcere, isi doresc sa se integreze intr-un mediu asemanator cu ce era in Spania, si chiar se simt ca acolo. Iar noi reusim sa mentinem aceasta unitate a echipei si sa ii fidelizam, incat sa nu avem probleme de fluctuatie in acest sens.
De aceea, este un avantaj pentru clienti, pentru ca avem personal care cunoaste foarte bine Spania si traditiile culinare spaniole si angajatii pot face fata intrebarilor clientilor, cunoscand foarte bine preparatele bucatariei din Spania.
Restocracy: Ce tara apreciati cel mai mult din punctul de vedere al pietei restaurantelor, si cu care ati vrea sa semene mai mult restaurantele din Romania?
Sorin Barbu: Evident, Spania! Recent, intr-un clasament mondial Spania era pe primul loc al celor mai bune si variate restaurante, avand cele mai multe locatii cu stele Michelin.
Restocracy: Care este strategia restaurantelor pe care le conduceti pentru urmatorii 2/3 ani?
Sorin Barbu: Vom deschide o pescarie, dar o pescarie ce va avea exact aceleasi produse ca in Spania. Pentru ca exista o piata de peste din care se aprovizioneaza intai spanioli, portughezi, apoi olandezii, nemti s.a.m.d. – asa cum fac si italienii, care isi pastreaza materia prima de calitate pentru ei –, iar pentru noi (Romania) si pentru bulgari raman doar produsele mai slabe.
De aceea, noi vrem sa aducem toate produsele pe care le poti gasi in Spania, pe piata lor. Iar acest proiect il vom inaugura in februarie 2018 in Pipera Plaza.
Restocracy: Cu ce se diferentiaza restaurantul/lantul de restaurante pe care-l conduceti fata de competitia dumneavoastra? Va ganditi si la alte elemente de diferentiere pe care doriti sa le implementati in viitor? Ne puteti dezvalui unul dintre ele?
Sorin Barbu: Din pacate, competitia pe zona restaurantelor spaniole este foarte mica in Bucuresti. Suntem trei restaurante, doua ale noastre si Pata Negra, care este foarte bun, un restaurant situat in zona de lux a gastronomiei spaniole. Noi ne-am situat pentru clientela de mijloc. Noi mergem foarte mult pe paella.
Este greu sa faci mancare spaniola pentru ca trebuie oameni priceputi, cu salarii mari. Bucataria spaniola nu este atat de raspandita ca cea italiana, unde materia prima se poate gasi in tara. Pizza si pastele sunt cele mai cautate produse!
Restocracy: Care sunt masurile pe care le intreprindeti pentru a atrage si retine oameni competenti in cadrul companiei pe care o conduceti? Cat la suta din cifra de afaceri investiti in dezvoltarea oamenilor pe care-i conduceti?
Sorin Barbu: Imi fidelizez angajatii mai ales financiar pentru ca la acest stimul raspund cel mai bine. In trecut am facut si training-uri, dar acum nu mai facem. Mi-as dori sa facem mai multe training-uri cu angajatii pentru ca tot timpul pot invata ceva nou.
Alioli - Str. Popa Tatu, nr. 4