Amoom
www.facebook.com/amoom.ro
0752.031.437
Amoom cu Chef Sorin Miftode – o nouă lovitură gastronomică a familiei Murad
Șoseaua Pipera începe din Nicolae Caramfil, și pe amândouă marile bulevarde se construiește frenetic de ani buni. Și clădiri mari de birouri, și blocuri și case scumpe. Mai ales pe Zăgazului, strada din care cazi în Lacul Floreasca, dacă nu ești atent ca să te oprești la timp.
Dar restaurante bune acolo, foarte puține. Așa că ideea celor din familia lui Mohammad Murad, cei care au Phoenicia Hotels, Mandaloun, Souk și multe altele, de a deschide un mare restaurant aici a fost cât se poate de inspirată. Au ales parterul unui turn abia deschis și el, One Herăstrău Plaza, unde începe Zăgazului din Șoseaua Pipera. Și prin martie-aprilie au început să primească oaspeții.
Salonul e destul de mic, abia dacă sunt câteva mese acolo. Mai ales că cea mai mare parte e ocupată de magazinul de cofeturi orientale și de bar. Terasa, însă, e mare, bine amenajată, și aceea va fi atracția principală o mare parte din an.
Au scurtat „cardamoom” ca să iasă un nume mai interesant și mai misterios pentru restaurantul lor. De aici vine Amoom. Conceptul pare să fie o mică oază orientală în european-cosmopolitul cartier bucureștean, cu un restaurant multicuisine, dar pornind de la bucătăriile libaneză și arabă contemporane, cu ceva influențe fusion, o mare cofetărie orientală, cafenea, narghilele, vinuri bune.
Chef Sorin Miftode
În stilul lor caracteristic, Murazii fac lucrurile pe picior mare. L-au adus pe Sorin Miftode de la Le Bistrot Francais relais & Chateaux, unul dintre cei mai buni chefs din România pe bucătăria fină, Haute Cuisine franțuzească clasică. Mai mult, au adus și o parte din personalul de acolo, cum ar fi fostul lor șef de clientelă de la Le Bistrot Francais.
Din ce mi-au spus cei de la Amoom, și patronul (cel cu tricou alb în poze), și Chef Sorin Miftode și frumoasa lor directoare de comunicare, cu care m-am întâlnit întâmplător acolo, planurile pentru restaurant sunt să facă o trecere treptată de la bucătăria apropiat-orientală clasică la una contemporană. Cu diverse inovații și combinații inedite, și apoi încă un pas către o împreunare a bucătăriilor orientale cu cele mediteraneene și europene, și apoi încă unul către bucătăria fină pe care Sorin Miftode o stăpânește atât de bine. Într-adevăr, chiar ar fi păcat să nu exploateze la maximum talentul și cunoștințele acestui mare chef.
În ceea ce privește dulciurile orientale, cheful cofetar (cel cu cămașă albastră din poze) mi-a povestit cu multă mândrie și cu cele mai mici detalii despre invențiile sale din laboratorul de cofeturi. Cum a adăugat ceva ce nu a mai pus nimeni înainte aici, cum a combinat el pe neașteptate ceva cu altceva dincolo. Mi-a fost drag să-l ascult și m-am bucurat și eu de bucuria și de mândria lui.
Deocamdată meniul e destul de cuminte și de conservator, departe de ce știe și poate Sorin Miftode să facă. Mâncarea e bună, desigur, fiindcă altfel nu ar lăsa-o să iasă din bucătărie. Dar văd că nu se grăbește către noile meniuri. Deserturile orientale foarte bune și ele, așa cum sunt întotdeauna. Serviciul bun, rapid, eficient. Prețurile nu sunt mici, însă nici nu ar avea cum să fie altfel, fiindcă folosesc doar produse și ingrediente de calitate, talentul și experiența se plătesc scump, ca peste tot.
Mic dejun
Amoom au și mic dejun, și asta îi va dubla atractivitatea și faima, sunt sigur! Încă nu am ajuns la breakfast la ei, dar tare curios sunt să văd cum l-au conceput.
Ei se descriu astfel în prezentările lor: „Amoom este o poveste ce s-a născut în inima Levantului, pe străzile cosmopolitane ale Beirutului, în souk-urile vibrante ale Marrakeshului, în fiecare casă bogată în suflet și căldură a Ammanului. Toate ingredientele folosite în procesul de preparare sunt naturale: Ghee (unt clarifiat special pentru patiseria orientală), apă de trandafir, apă din flori de portocal, fistic din Iran, nucă din România, susan din India, Caju din Vietnam. Ne mândrim cu rețetele noastre transmise din generație în generație ce sunt transpuse în fiecare delicatesă preparată integral artizanal. Foitajul crocant, crema de lapte (caimac) și siropul de zahăr sunt atent pregătite pentru a crea cea mai autentică experiență orientală. Fiecare bucată de baklava pregătită poartă rezultatul muncii manuale zilnice, pentru a putea păstra textura și aromele tradiționale, calitatea și modul de preparare ce a definit cel mai rafinat dulce oriental al tuturor timpurilor.”
Să mai așteptăm puțin, așadar, să vedem unde va duce Sorin Miftode bucătăria Amoom din punctul în care este acum. Deja restaurantul are destul de mult succes, din câte am auzit, și sunt convins că îi va spori pe măsură ce bucătăria lor va deveni ceea ce poate să fie. (George Butunoiu – iulie 2021)
Bucătăria Amoom a lui Sorin Miftode
Salonul și terasa
Cofeturile orientale
Oamenii lui Amoom
Zăgazului
Amoom - Str. Zagazului, nr. 21 (ONE Herastrau)
Comentarii (2)
Buna ziua,
Este prima data cand fac un comentariu pe site-ul dvs, dar nu m-am putut sa ma abtin.
Am fost de doua ori, prima data am fost profund dezamagit (am luat doar o gura din portia de mancare…), iar a doua oara (in speranta ca prima data a fost o intamplare) la fel de proasta mancare.
Nu pot sa inteleg cum o persoana ca dvs. cu o cultura gastronomica asa vasta puteti sa laudati asemenea loc?!
Este pe departe mediocru, vorbim de mancare si daca stau sa ma gandesc nici servirea nu a fost cine stie.
Un mic backround ca sa evit raspunsurile rautacioase.
Plimbat in mai toata lumea, incercat restaurante de 3 stele Michelin pana la food track in Maui. Asa ca stiu despre ce vorbesc!
Multumesc!
Amoom îl au pe Sorin Miftode chef, unul dintre cei mai buni bucătari români, cunoscător în detaliu al Haute Cuisine – vezi Le Bistrot Francais, unde a lucrat mulți ani. E drept, el a gătit pentru mine când am fost eu la ei – o singură dată. Cât privește serviciile, cei de la Amoom l-au laut „la pachet” și pe Maitre d’Hotel de la Le Bistrot Francais, așa că și serviciile ar trebui să fie pe măsura cel puțin a salariului oferit ca să plece din cel mai elegant și mai bun restaurant al Bucureștiului. Ce s-o mai fi întâmplat între timp, nu știu. Și încă ceva: Amoom e un restaurant cu bucătărie orientală, nu cu una internațională, și cu atât mai puțin Grande Cuisine. Așa că trebuie să compari cu acelea, nu cu altceva. Mulțumesc pentru comentariu, oricum! Întregește imaginea, crește valoarea informației, și a site-ului, pe cale de consecință.