Beans & Dots
Cafegiu impertinent. In rest, totul la fel si destul de OK la Beans & Dots. (GB – august 2019)
Beans & Dots: Boema de meserie de la Palatul Universul
Beans & Dots si Apollo111 sunt doua dintre cele cateva spatii publice din Palatul Universul, recent restaurat, dar nu in intregime, se pare, am vazut ca inca se lucreaza la multe spatii.
Parterul e interesant, in mod deosebit, pentru ca are niste spatii pe care le pune la dispozitie freelancerilor, probabil ca celor apropiati zonelor creative (publicitate, moda etc.), si de aici concentratia mare de personaje boeme prin insasi meseria lor, platiti ca sa fie boemi, daca se poate spune astfel. Sunt niste proiecte sustinute de catre doua banci importante, din cate am vazut, BRD si Banca Transilvania.
La Beans & Dots au doar quiche, unele care le vin la pachet de pe undeva, pentru ca nu le fac ei acolo. Nu cred ca fac nimic, de fapt, presupun ca nu au nici bucatarie. Am mai vazut niste biscuiti si alte cateva dulciuri, si cam atat. Fac sucuri naturale din fructe, cu storcatorul, si au si multa cafea, insa, si sunt foarte mandri de ea, e ceva ce vine direct de la Berlin, din cate am inteles, si au descris-o ca pe ceva special. O fi, nu ne-a preocupat prea mult cafeaua, pentru ca ne era foame. Aveau patru feluri diferite de quiche, cu somon, cu legume si nu mai tin minte cu ce, insa tin minte ca am luat din toate, ca sa adunam o cantitate echivalenta unui pranz. A fost cea mai proasta quiche mancata vreodata… citeste tot
Boemetru
Beans & Dots este una dintre cafenelele din Palatul Universul si totodata un local neoboem, loc de intalnire al boemei creative prin excelenta.
Palatul Universul din Bucuresti este situat intre Universitate si Parcul Cismigiu, un pic mai jos si mai lateral fata de Cercul Militar National. Asadar, vorbim de o localizare foarte centrala, intr-o zona extrem de aglomerata si circulata mai ales in timpul zilei, dar si seara.
Palatul Universul este o cladire veche renovata in cea mai mare parte, care a servit in prima parte a secolului trecut ca sediu al redactiei ziarului Universul. Dupa 1948 cladirea a devenit sediul Intreprinderii Poligrafice, apoi sediul si tipografia ziarului Informatia Bucurestiului, iar dupa Revolutie, timp de 10 ani, a functionat sediul ziarului Libertatea. In prezent, Palatul Universul este sediu al mai multor firme din industria creativa, fiind un bine cunoscut hub al acestor domenii.
Beans & Dots este o cafenea situata la parterul cladirii principale a Palatului Universul tocmai pe latura opusa strazii Ion Brezoianu, adica pe latura aflata in curtea interioara. Beans & Dots are in jur de 40 de locuri in interior, dar si o terasa cam tot cu atatea locuri.
Ambianata de la Beans & Dots este lejera, de tip urban, o atmosfera de hub creativ si in acelasi timp hipsteresc. Intotdeauna vei vedea pe cate cineva discutand asupra unui proiect, avand laptopul sau vreo tableta deschisa, ori diferite schite.
Mobilierul de la Beans & Dots este simplu, minimalist, cu scaune si mese din lemn, dintre cele mai simple, dar de calitate, modele industriale, destul de brute ca aspect, dar bine potrivite pentru acest gen de local. Designul este si el tot in stilul industrial, cu pereti nefinisati, instalatii la vedere si nuante de gri si negru.
Daca ar fi sa ne referim la facilitatile sociale (mese si alte banchete comune) de la Beans & Dots, atunci o sa constatam ca nu este un spatiu foarte boem din acest punct de vedere, mesele fiind mici (de maxim 4 persoane), iar clientela distribuita in consecinta.
Muzica de la Beans & Dots este electronica, house, cu un vibe urban si mai ales necomerciala. Meniul este alcatuit doar din bauturi (cafea, ceai, apa, bere, vin) si 2-3 deserturi. O bautura costa in jur de 15 lei.
Stafful de la Beans & Dots este tanar (25-30 de ani) si nu poarta uniforme. Toti au haine lejere si un outfit neoboem, cu barbi mari, pierce-uri, tatuaje la vedere, par lung, pe modelul hipsterilor. Nu se disting de clienti, mai ales ca nu fac nici service la masa, fiecare client mergand la bar pentru a comanda. Cei din staff sunt prietenosi, relaxati si chiar nu se poarta cu vreo eticheta, ba chiar lasa impresia ca ne cunoastem de ceva vreme; intretin discutiile, iti explica una-alta etc.
La ora amiezei, cand am trecut eu pe acolo, erau in jur de 30 de oameni, atat in interior, cat si la terasa, oameni cu varste intre 25 si 40 de ani, atat femei, cat si barbati (50-50%).
In cadrul grupurilor diferentele de varsta sunt destul de mici (3-4 ani), lucru ce face ca clientela de aici sa fie cu atat mai boema. Cei care vin aici sunt angajatii din firmele care populeaza Palatul Universul, adica oameni tineri, cu studii superioare, corporatisti, freelanceri, unii chiar studenti etc. Clientii au un outfit lejer, de vara, cu sandale, pantaloni scurti si tricouri.
Multi dintre cei care vin la Beans & Dots au laptopuri, tablete, carti sau proiecte si discuta despre joburile si proiectele lor. Unii chiar lucreaza de acolo, trimitand mailuri si vorbind la telefon, ori lucrand in diferite programe si aplicatii. In general, nu prea discuta intre ei, ci stau si lucreaza, si sunt foarte putini cei care vin pentru a sta sa savureze o cafea sau un vin.
Per ansamblu, clientela de la Beans & Dots este clar una distincta fata de alte clientele boeme. De asemenea, neoboemii de aici stau in grupuri mici (1-2 persoane) si nu exista relatii intre aceste grupuri. POate ca se cunosc si in rare cazuri intra in vorba unii cu ceilalti, dar in cea mai mare parte mi socializeaza.
Categoria dominanta de clientela boema este cea a boemei creative, asa cum am mai intalnit si la Deschis Gastrobar, desi in acest caz am impresia ca acest tip de neoboema este mai bine definit decat acolo. Pe langa acestia, veti mai intalni si prehipsteri, dar si preboemi, categoria cea mai raspandita in localurile boeme din Capitala.
Cei care merg la Beans & Dots vin pe jos, cu bicicleta, cu masina, dar si cu transportul in comun, caci oamenii vin zilnic la job acolo.
In concluzie, Beans & Dots este unul dintre cele mai bune localuri neoboeme in care puteti regasi boema creativa. Este o cafenea si workplace lejer, fara etichete, dar in trend cu spiritul contemporan, iar creativii se simt foarte bine aici. (Daniel Catoi – iunie 2018)
Terasa Beans & Dots
Save
Referinte
Boema necesita o abordare separata, trebuie construit un intreg sistem pentru asta, care nu exista in acest moment, se pare, in Romania. M-am interesat si prin mediul academic, m-am uitat si pe Intern...
Boema de meserie de la Palatul UniversulApollo111 este la subsolul Palatului Universul, un wine-bar si un teatru independent de 800 m2, 127 de locuri, proiectie profesionala de cinema. Prima repre...
Palatul Universul si fosta tipografie din strada Ion Brezoianu 23, in care a fost redactia ziarului Universul pana la venirea comunistilor in Romania.
Palatul Universul are in jur de 14.000mp si restaurarea si consolidarea corpului B, de cca. 6000mp, a durat aproximativ doi ani (2015-2016). In timp urmeaza sa fie restaurate si celelalte cladiri ale ansamblului.
Palatul Universul are 7 etaje:
- Subsolul, cu teatru independent si wine-bar Apollo111 (800 m2, 127 de locuri, proiectie profesionala de cinema. Prima reprezentatie a avut loc aici in 25 noiembrie 2016.
- Parterul, cu designer shopul Adelinei Ivan, cafeneaua Beans & Dots, Hub cu freelancers
- Et. 1, cu Salonul de proiecte, cocktailbarul Fix, sala de dans Linotip, studioul de inregistrari Startrek
- Et. 2, birouri pentru ingineri de instalatii si arhitecti
- Et. 3, grupul de arhitecti Cumulus si agentia de publicitate BBDO
- Et. 4 si 5 agentiile Graffiti /BBDO/ Momentum.
Strada Ion Brezoianu
Beans & Dots - Str. Ion Brezoianu, nr. 23-25 (Palatul Universul)