Caravana
Pentru cine poate sa descopere specificitatile unor bucatarii nationale minore la nivel de detaliu
Caravana e un restaurant cu specific uzbec din Chisinau, daca nu singurul, atunci cel mai cunoscut, oricum, asa mi s-a spus. E in centru, in centrul vechi al Chisinaului, unde sunt numai case vechi, foarte frumos, cu multa poezie, cu un farmec pe care nu il mai poti regasi in multe locuri. E o casa nu prea mare, fara etaj, probabil ca una veche renovata. Are doua sau trei saloane, cel mai mare fiind spre strada, cu geamuri mari.
Caravana e amenajat cu trimiteri directe catre specificul national uzbec, oriental, cu lemn, fier forjat si alama, ci o fantana butaforica in mijloc, ancadramente de usi si de ferestre cu arce in stilul islamic, destul de reusite, cu doua mese sub baldachine, cu canapele in jurul lor.
Discutia despre mancarea de la Caravana, si cea de la restaurantele cu specific national nemaritim, in general, e dificila. In general, toate bucatariile acestor culturi sunt legate de cele cateva feluri de carne acceptate in religiile lor: oaie, cel mai adesea, dar si vita, rareori pasari sau alte dobitoace domestice. Putine legume, pentru ca acestea cresc greu in podisurile si deserturile din nordul Africii si din Asia Orientului Mijlociu. Or, cate mancaruri poti face cu atat de putine produse? Nu folosesc nici atatea condimente cate gasesti in bucatariile asiatice din Orientul Indepartat.
Asadar, calitatea si gustul unor astfel de mancaruri depinde aproape exclusiv de calitatea produselor de baza, a carnii, in primul rand. Sa fiti convinsi ca o capra care a crescut toata viata si a mancat numai iarba de pe podisurile inalte are alt gust decat cea cumparata de la Metro. Si cerealele la fel, si cele cateva legume.
Fara mirare, deci, ca mancarea de la Caravana mi s-a parut la fel ca aceea de la alte restaurante cu specific national mai exotic pentru noi, ca europeni, si destul de comuna, la urma urmei. Eu nu am reusit sa fac vreo diferenta intre carnea uzbeca, cea tadjika si cea gagauza, in restaurantele din marile orase, si cred ca putini altii o pot face, chiar si cunoscatori. Cata vreme toti iau carnea de la aceleasi supermarketuri, si legumele la fel, iar retetele, oricat de inventivi ar fi bastinasii locurilor de trimitere, nu au cum sa fie prea diferite, diferentele dintre aceste restaurante vin mai mult din marketing decat din farfurie.
Serviciul a fost amestecat la Caravana, cand apatic si plictisit, cand inimos si placut, depinde pe mana cui ajungi. Despre preturi, iarasi, nu pot spune mare lucru, inca nu m-am obisnuit cu socotitul in lei moldovenesti, tinut minte care e cursul si apoi facut inmultiri si impartiri ca sa le compar cu ceva bine stiut.
Caravana e un restaurant frumos si interesant din Chisinau, in care trebuie sa mergi cel putin o data, ca sa iti poti face propria parere si evaluare in privinta a ceea ce inseamna specific, bucatarie si servicii uzbece. Pentru mine nu sunt ceva foarte diferit, dar poate ca au tinut felurile cele mai speciale numai pentru ei si nu am concersat cu un uzbec, sau cu o adevarata uzbeca, sau uzbechita, cum s-o fi chemand aceasta… 🙂 (GB – martie 2017)
Caravana - Str. Eminescu, nr. 64