Cele mai bune sushi si cele mai bune sashimi din Bucuresti in 2018 sunt la Argentine!
A treia finala care s-a incheiat din competitia Topul Restocracy al Mancarurilor din Bucuresti pe 2018 a fost cea de la Sushi, Sashimi, Ramen si Udon, cu cate o subcategorie separata pentru fiecare dintre acestea.
Castigatorul la ambele subcategorii, Sushi si Sashimi, este restaurantul Argentine, cel din Parcul Herastrau, cu unanimitate din partea juriului la ambele sectiuni. Felicitari executive chefului Catalin Petrescu, a reconfirmat ceea ce spuseseram de mai multe ori pana acum, ca e unul dintre cei mai mari chefs ai Bucurestiului in acest moment! A fost o surpriza, intr-adevar, deoarece nu foarte multa lume asociaza restaurantul Argentine cu sushi-ul si cu sashimi, datorita numelui, fara indoiala…
Titlul Cele mai bune sushi si cele mai bune sashimi din Bucuresti in 2018 este acordat de catre Restocracy restaurantului castigator pentru un an de zile, respectiv pana la desemnarea castigatorilor editiei de anul viitor a competitiei „Topul Restocracy al Mancarurilor„.
De mentionat ca Premiile Restocracy nu se acorda pentru un anumit fel de mancare din sectiunea respectiva, ci pentru toata categoria generica: sushi si sashimi, in general, oricare ar fi ele si in orice fel pregatite, in cazul de fata.
Totusi, uneori juriul evidentiaza cate un fel anume de mancare din categoriile respective, feluri care li s-au parut exceptionale, fie de la restaurantul castigator al finalei, fie de la oricare dintre celelalte inscrise in competitie. Aceste restaurante primesc mentiuni speciale din partea Restocracy, cu referire la acele feluri specifice. Anul acesta, mentiunea speciala este pentru Somonul salbatic de la Yoshi.
Si o mentiune „hors concours” pentru Ambianta japoneza intacta, pe care membrii juriului au acordat-o, cu nostalgie dupa vremurile traite acolo, restaurantului Yuki!
Competitia a fost stransa, juriul diversificat si reprezentativ, cu multi japonezi, dar si cu nejaponezi care au trait ani buni in Japonia si cunosc bine cultura si, mai ales, mancarea japonezilor. Alegerea a fost dificila si la aceasta categorie. Asa cum se intampla adesea in cazul bucatariilor indepartate geografic (exotice), aproape intotdeauna aceleasi mancaruri facute in partea lor de lume sunt foarte diferite de cele “pentru europeni / americani”, cum chiar ei insisi le prezinta. Prin urmare, japonezii din juriu si cei care au trait mult timp in Extremul Orient au avut tendinta sa le compare cu gusturile stiute de ei de acolo, pe cand ceilalti evaluatori au masurat mai degraba cu gustul european.
Restaurantele care au concurat la categoria generala si care au fost admise in faza de preselectie, si carora le multumim din nou pentru participare, sunt (in ordine alfabetica):
- Argentine (sushi, sashimi si ramen (ramen hors carte))
- Benihana (sushi, sashimi, ramen si udon)
- Edo Garden (sushi si sashimi)
- Ginger Sushi Bar & Lounge (sushi si sashimi)
- Kanpai Bistro (sushi, sashimi, ramen si udon)
- SushiRoom (sushi si sashimi)
- Yoshi (sushi, sashimi, ramen si udon)
- Yuki (sashimi, ramen si udon)
- Zen Sushi (sushi, sashimi, ramen si udon)
Iar finalistele la sushi, sashimi, ramen si udon, la care s-a facut o noua runda de evaluare de catre o alta echipa de juriu, si pe care le felicitam cu toata admiratia pentru nivelul la care au ajuns, au fost (tot in ordine alfabetica):
Sushi
Sashimi
Ramen & udon
Membrii juriului au fost impartiti in trei echipe in faza de preselectie, iar pentru finala a fost o singura echipa, mai numeroasa. Le multumim si lor, mai ales ca stim ca multi dintre ei si-au amanat intalniri oficiale si importante pentru a putea merge la evaluari, uneori chiar si dupa un drum de 45 de minute cu masina…
- Kisaburo Ishii, Ambasadorul Japoniei – presedintele juriului
- Hans Klemm, Ambasadorul SUA
- Calin Fabian, Seful Protocolului MAE, fost Ambasador in Korea, Olanda si Ungaria
- Mayo Nishiike, First Secretary, Atasat Politic al Ambasadei Japoniei
- David Allen Schlaefer, Atasat Politic al Ambasadei SUA
- Christophe Gigaudaut, Director al Institut Francais
- Andrei Caramitru, Managing Partner Boston Consulting Group
- Raluca Schlaefer, Ambasada SUA, fost atasat al Ambasadei Romaniei in Japonia
- Florin Grancea, jurnalist
- Chef Shuichiro Sumiyoshi, personal chef Al Ambasadorului Japoniei
Si o ultima mentiune, dar nu mai putin importanta decat celelalte: in ultimii doi ani, mai ales, restaurantele din Bucuresti au facut progrese foarte mari, si acum putem sa mancam aici la fel de bine ca in multe capitale mari ale Europei si ale lumii, pe care nu credeam ca le vom ajunge din urma atat de repede.
Si, desigur, multumim HipMenu, sponsorul principal al categoriei „Sushi, sashimi, ramen si udon”, dar si celorlalti sponsori ai Restocracy pentru competitia Topul Restocracy al Mancarurilor din Bucuresti, 2018: Expressoft, Grundig si Barilla, si sponsorilor pentru vinuri: Domeniul Bogdan, Kvint si Alira!
Topul Restocracy al Mancarurilor 2018, finalele la Sushi si la Sashimi
Evaluatorii Restocracy la Topul Mancarurilor 2018, finala la categoriile Sushi si Sashimi
Sponsorii Restocracy pentru vinuri
Restaurantele inscrise in competitia Topul Mancarurilor 2018 si admise (in ordine alfabetica):
- Avalon (vita japoneza si vita nejaponeza)
- Benihana (vita japoneza si vita nejaponeza)
- JW Steakhouse (vita nejaponeza)
- La Estancia (vita nejaponeza)
- Osho (vita japoneza si vita nejaponeza)
- Poesia (vita nejaponeza)
- Prime (vita nejaponeza)
- Red Angus (vita nejaponeza)
- Sushiroom (vita japoneza)
- Vacamuuu (vita japoneza si vita nejaponeza)
- Argentine (sushi, sashimi si ramen (ramen hors carte))
- Benihana (sushi, sashimi, ramen si udon)
- Edo Garden (sushi si sashimi)
- Ginger Sushi Bar & Lounge (sushi si sashimi)
- Kanpai Bistro (sushi, sashimi, ramen si udon)
- Sushiroom (sushi si sashimi)
- Yoshi (sushi, sashimi, ramen si udon)
- Yuki (sashimi, ramen si udon)
- Zen Sushi (sushi, sashimi, ramen si udon)
Foie gras:
- AV8
- Ici et La
- Joseph by Joseph Hadad
- L’Atelier
- La Cantine de Nicolai
- La Cave de Bucarest (hors carte)
- Le Bistrot Francais
- Poesia
- Avalon
- Cherhanaua Ancora
- Dancing Lobster
- Fish House
- Ici et La
- Isoletta
- L’Atelier
- La Cave de Bucarest
- MAIZE
- Mesogios
- Poesia
- Raionul de Peste
- Avalon
- Dancing Lobster
- Fish House
- Isoletta
- L’Atelier
- La Cave de Bucarest
- Le Bistrot Francais
- Mesogios
- Poesia
- Raionul de Peste
- AV8 (risotto)
- Belli Siciliani (paste si risotto)
- Borgo Margherita (paste)
- Caffe Citta (paste)
- Isoletta (paste si risotto)
- La Terrazza (paste si risotto)
- MAIZE (risotto)
- Pasterra (paste)
- Poesia (paste si risotto)
- Roberto’s (paste si risotto)
Humus, tabule si kebe – sectiune SUSPENDATA
Aceasta sectiune a fost suspendata din cauza numarului insuficient de inscrieri (doar 2 restaurante)
Restocracy task-forces (jury teams)
Steak:
- HE Mr Felipe Guillermo Alvarez de Toledo, Ambassador of Argentina
- HE Mr Eduardo Augusto Ibiapina de Seixas, Ambassador of Brazil
- HE Mr Derek Feely, Ambassador of Ireland
- HE Manuel Gonzalo Vieira Merola, Ambassador of Uruguay
- HE Mr José Miguel Menchaca Pinochet, Ambassador of Chile
- Alejandro Hajdenberg, Argentine, Country Director IMF
- Alexandru Victor Micula, State Secretary at MFA, former Ambassador in Argentina and Paraguay
- Matthias Mau, First Secretary, Political Section, Embassy of Germany
- Prince Mihai Ghyka
- Gaston Figarrota, Argentine, Country manager COFCO
- Valeriu Nistor, Director Vodafone
- Ufuk Tandogan, Turk, President of Garanti Bank
- Kaspar Michel, Swiss, investor
- Basav Ray Chaudhuri, British of Indian origin, international consultant
Sushi, sashimi, udon and ramen:
- HE Mr Kisaburo Ishii, Ambassador of Japan
- HE Mr Hans Klemm, Ambassador of the USA
- Calin Fabian, Head of the MFA protocol, former Ambassador to Korea
- Christophe Gigaudaut, Director of the Institut Francais, has studied and worked for many years in Japan
- David Allen Schlaefer, Political Attache of the US Embassy
- Mayo Nishiike, First Secretary, Political Section, Embassy of Japan
- Andrei Caramitru, Managing Partner of Boston Consulting Group
- Raluca Schlaefer, US Embassy, lived more than 16 years in Japan
- Chef Shuichiro Sumiyoshi, personal chef of HE Mr Kisaburo Ishii, Ambassador of Japan to Romania
Foie gras:
- HE Ms Michèle Ramis, Ambassador of France
- HE Ms Taous Djellouli, Ambassador of Algeria
- Radu Boroianu, former Ambassador to Switzerland, former Director of the Romanian Cultural Institute
- Serge Rameau, Consul of Madagascar
- Eric Stab, Chairman & CEO Engie Romania
- Maurits Dohmen, Dutch, Director of the Netherlands Romania Chamber of Commerce
- Misu Negritoiu, former President of ING and the Financial Supervision Authority
- Prince Mihai Ghyka
- Nicolas Don, French, journalist
- Jean-Pierre Vigroux, French, Administrator of BRD
Seafood:
- HE María Eugenia Echeverría Herrera, Ambassador of Peru
- HE Mr Salah Eldin Abdel Sadek Ahmed, Ambassador of Egypt
- HE Mr José Miguel Menchaca Pinochet, Ambassador of Chile
- HE Mr Fernando Manuel de Jesus Teles Fazendeiro, Ambassador of Portugal
- Rodrigo Guzmán Barros, Consul of Chile
- Mohamed Ketata, Director Central and Eastern Europe of Agence Universitaire de la Francophonie
- Dans Pascariu, President of Unicredit Bank
- Sergiu Oprescu, President of the Romanian Banking Association, President of Alpha Bank
- Serge Gonvers, Swiss, Partner of Mazars
- Onder Eren, Turk, CEO Totalsoft
- Sven Marinus, Belgian, Country Manager Sodexo
- Basav Ray Chaudhuri, British of Indian origin, international consultant
Hommos, tabbouleh and kibbi:
- HE Ms Rana Mokaddem, Ambassador of Lebanon
- HE Ms Boutheina Labidi, Ambassador of Tunisia
- HE Mr Talal Mansour Alhajeri, Ambassador of Kuwait
- HE Mr Fuad Karim Saliba Kokaly, Ambassador of Palestine
- HE Mr Saker Malkawi, Ambassador of Jordan
- Tatiana Proskuryakova, Country Director World Bank
- Matthias Mau, First Secretary, Political Section, Embassy of Germany
- Jean-Pierre Vigroux, French, Administrator of BRD
- Maurits Dohmen, Dutch, Director of the Netherlands Romania Chamber of Commerce
- Mohamed Ketata, Director Central and Eastern Europe of Agence Universitaire de la Francophonie
- Florin Pogonaru, investor, President of AOAR
- Roland Rizk, Lebanese, Regional director Europe J & C Joel Ltd
Pasta and risotto:
- HE Mr Marco Giungi, Ambassador of Italy
- HE Ms Isabel Rauscher, Ambassador of Austria
- HE Mr Salah Eldin Abdel Sadek Ahmed, Ambassador of Egypt
- HE Mr Davor Vidis, Ambassador of Croatia
- HE Mr José Guillermo Ordorica Robles, Ambassador of Mexico
- Tatiana Proskuryakova, Country Director World Bank
- Cristian Colteanu, former Ambassador of Romania to Italy, Country manager General Electric
- Alessandro Pitotti, Commercial Attaché of the Italian Embassy, member of the Accademia Italiana della Cucina
- Sergiu Oprescu, President of the Romanian Banking Association, President of Alpha Bank
- Marian Popa, Country manager of Deutsche Bank Technology
- Prince Michael of Laufenburg
- Nicola Longo Dente, Italian, Vice president of Unicredit Bank, member of the Accademia Italiana della Cucina New York and Istanbul
- Luigi Zaccagnini, President of Accademia Italiana della Cucina, delegazione di Bucarest
- Giulio Bertola, Italian, member of Accademia Italiana della Cucina, delegazione di Bucarest
- Marius Persinaru, Country manager Schneider Electric
- Virgil Nitulescu, Director with the Ministry of Culture
- Brian Jardine, American, Managing partner Wolf Theiss
- Kaspar Michel, Swiss, investor
Fish:
- HE Mr Thomas Baekelandt, Ambassador of Belgium
- HE Mr Salah Eldin Abdel Sadek Ahmed, Ambassador of Egypt
- HE Mr Saker Malkawi, Ambassador of Jordan
- Christopher Duggan, Deputy chief of mission, Embassy of Canada
- Nigel Bellingham, Director of the British Council
- Gilda Lazar, Corporate Affairs Director of JTI
- Javier Garcia-del-Valle, Spaniard, CEO Happy Tour
- Mohamed Ketata, Director Central and Eastern Europe of Agence Universitaire de la Francophonie
- Prince Mihai Ghyka
- Sofiane Benmaghnia, Canadian of Tunisian origin, Country manager Lafarge Holcim
- Monica Nistorescu, writer
- Jean-Pierre Vigroux, French, Administrator of BRD
- Florin Pogonaru, investor, President of AOAR