Chef Antonio Passarelli are 58 de ani si este unul dintre cei mai renumiti chefi straini, care au activat in Romania. Cunoscut publicului si datorita emisiunilor televizate la care a participat, Chef Antonio Passarelli a urmat cursurile mai multor institutii dedicate pregatirii gastronomice, precum: Istitut Etoile (Grup Boscolo), Cast Alimenti sau Alma.
Chef Antonio Passarelli a lucrat cu o serie numeroase de bucatari renumiti, dintre care amintim pe: Gaetano Alia, Pippo Todini, Attilio Goffredo, Daniel Boulud, Silverio Chavez, Roberto Carcangiu, Luciano Tona, Giorgio Incicco, Gualtiero Marchesi.
Intre anii 1977-1982 Chef Antonio Passarelli a lucrat in restaurantele: Elefante Rosso Cosenza, Pozzo dei Desideri Rende, Da Lorenzo Forte dei Marmi, Quinzi & Gabrieli Roma, Dar Frate Labaro Roma, pentru ca in anul 1986 sa ajunga la restaurantul Le Cirque din New York.
Din 1990 si pana in prezent, Chef Antonio Passarelli a colaborat cu mai multe restaurante, dintre care amintim: La Figa (Londra), Da Mattia (San Benedetto del Tronto), La Bice (New York), La Bettola (Timisoara), Hotel Boavista (Timisoara), Pozzo dei desideri (Timisoara), Al Duomo (Timisoara), Casino di Campione DItalia, Media Pro Buftea (Executive Chef), Yachting Club (Bucuresti), Osteria Gioia (Bucuresti), Trattoria Buongiorno (Bucuresti), pentru ca in prezent sa il gasim la Palatul Stirbey (Buftea).
Chef Antonio Passarelli a avut sansa sa gateasca pentru o serie intreaga de sefi de state, politicieni (Berlusconi, Letta, Prodi etc.), actori si regizori internationali, precum: Demi Moore, F. F. Coppola, S. Segal, precum si alte vedete. Tot Chef Antonio Passarelli a condus bucataria Ambasadei Italiei in perioda 2007-2012, avand si alte colaborari cu diferiti Ambasadori din mai multe state.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Antonio Passarelli: Cele mai importante lucruri despre gastronomie, pe care le cunosc, le-am deprins din trei puncte: de la bucatari, din scolile pe care le-am urmat, dar si din cartile pe care le-am folosit pentru documenatre.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Antonio Passarelli: Daca invata asa cum trebuie, si parcurge toate etapele profesionale, care sunt esentiale, cred ca trebuie minimum 15 ani.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Antonio Passarelli: Cel mai mult imi place sa gatesc cu vita, mai ales cu partile anatomice mai putin obisnuite, precum: Hanger Steak, Skirt Steak, Flap Steak, Flank Steak.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Antonio Passarelli: Cu toate!
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Antonio Passarelli: Cu toate!
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti? Chef Antonio Passarelli: Depinde de felul pe care trebuie sa-l gatesc. In general, cele mai pregnante si aromatice ar fi: coriandru, chimen, sofran, cardamom, curry de multe feluri etc., dar depinde foarte mult daca gatesc peste sau carne.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Antonio Passarelli: Folosesc sosuri pe baza de: sofran, trufe, butter lemon, rouille, piersici, gutui, pere, mere, vin cu scortisoara, fondute de parmizan, dar si sosuri clasice.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Antonio Passarelli: Da, pregatesc. In special cele pe baza de creme reci (urda, iaurt, branza).
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Antonio Passarelli: Nu gatesc acasa!
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Antonio Passarelli: Cred ca bucataria indiana, libanesa, thailandeza, marocana, dar si cea italiana.
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Antonio Passarelli: Imi place tot ceea ce este local, plecand de la: vita, porc, pasare, branzaturi, mezeluri sau legume.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Antonio Passarelli: Pe de o parte, pestele, carnea, branzeturile de baza ca: untul, cremele etc. se pot procura din hypermarket-uri, in timp ce legumele, fructele sau verdeturile trebuie sa fie luate din piata.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Antonio Passarelli: Nu prea am timp, insa folosesc uneori internetul, undeva la 30% din informare o fac cu ajutorul internetului.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Antonio Passarelli: Astazi, un bucatar nu mai este numai un om care asambleaza materii prime, ci poate fi si un „instigator” la o viata sanatoasa, aratand ca o bucatarie gustoasa poate fie si foarte sanatoasa. Iar acest lucru il fac si eu!
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Antonio Passarelli: Sa fie intotdeauna cu un pas peste asteptarile clientilor, colegilor, dar si ale sefilor.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Antonio Passarelli: In Romania, si este foarte cunoscuta problema, lipsesc adevaratele scoli de bucatarie, si acest lucru se simte foarte puternic!
De asemenea, e important sa ii facem pe oameni sa inteleaga ca nu poti ajunge un chef in 3 ani de bucatarie si ca ce sa vede la televizor este o productie de televiziune. Din pacate, astazi emisiunile de televiziune de o calitate, hai sa spunem, nu chiar excelenta au facut pe multi sa nu inteleaga care este adevarata bucatarie, iar eu incer sa le aduc aminte!
Pe colaboratorii mei incerc sa ii includ intotdeauna in noi proiecte, in noi provocari, in general.
In viata nu trebuie niciodata sa ne multumim cu cat am crescut, este important sa avem permanent dorinta de a creste.
Referinte
Cum i-am stricat eu tihna lui Antonio PassarelliPalatul Stirbey de la Buftea e chiar un palat, spre diferenta de multe conace, case mari sau alte constructii care isi spun "palate". Si are si un d...
Comentarii (3)
Stmate domnule Passareli, este o plăcere să vă văd la Paprika dar fondul muzical pe care un regizor neinspirat îl suprapune pe film ESTE O CATASTROFĂ !!! Este un sabotaj sau produsul unui regizor total neinspirat.
Nimic melodios, liniștitor, în surdină pentru a înțelege vorbele.
Vă rog să luptați pentru a schimba fondul muzical și să transmiteți din partea mea acestui realizator de fond muzica că este un IDIOT !! Vă spune asta unul care a gustat de la ăapte ani superba muzică de operă, melodiile bune ale muzicii ușoare, romanțele și plăcuta muzică populară – până la 87 de ani.
Vă doresc sănătate și mult succes întregii familii.
Eu am fost la o petrecere de Crăciun, organizată de compania la care lucrez, undeva în 2015, s-a ținut în Timișoara, toată lumea s-a pozat cu domnul Passa relli, dar mâncarea a fost sub orice critică, fără nici un gust. Am fost an de an la petrecerile organizate de firmă dar așa meniu fără gust nu am mai mâncat niciunde. Pe o farfurie mare , a pus o cutiuță , un fel de cub din plastic umplut cu mămăligă sau griș , nesarat, nu știu ce era, plus altele la fel nedefinite. Era în restaurant joc de lumini , încăt nu ai putut vedea nici ce culoare era. Și nu doar mie nu mi-a plăcut , asta a spus toată lumea!
Am fost sâmbătă la o nuntă si am inteles că meniul a fost pregătit in bucătăria domnului Antonio. Sincer, a fost cea mai puțin gustos meniu pe care l-am servit la o nunta. De la aperitiv la tort. Nu stiu daca domnul Passarelli a pregatit ceva ,dar el n-ar fi dat o nota de trecere pentru astfel de bucate. Sub orice critica.