Cristian Lazar are 38 de ani si este Head Chef-ul restaurantului Prime Steaks & Seafood din cadrul hotelului Radisson Blu din Bucuresti. Cu o experienta de peste 20 de ani in domeniul culinar, Chef Cristian si-a inceput activitatea la restauratul Casa Doina, continuandu-si apoi traseul profesional la Athenee Palace Hilton si Hotel Continental, dar si pe vase de croaziera din liniile Princess Cruises. Experienta sa la Radisson Blu a inceput in anul 2015 in pozitia de Sous Chef. Restauratul Prime Steaks & Seafood este cotat ca fiind unul dintre cele mai bune restaurante de steaks din oras. Printre preparatele premium se afla o delicioasa vrabioara maturata (productie romaneasca), dar si muschiul Black Angus servite alaturi de vinurile de calitate superioara din crama proprie.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Cristian Lazar: Un impact major care m-a facut sa ma indragostesc iremediabil de aceasta meserie l-a avut prima echipa cu care am lucrat la Casa Doina, cu dl. Lucian Horotan. Un al doilea factor important a fost ambitia celor cu care am pornit la acest drum, respectiv colegii, Nicolae Lica, cu care am impartasit cunostintele, experientele, toate ajutandu-ma sa avansez si sa ma desavarsesc in meseria de bucatar.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Cristian Lazar: Meseria de bucatar este o meserie grea, esti solicitat fizic si psihic foarte mult si poti evolua doar prin ambitie si sacrificii. Sunt de parere ca un minim de zece ani este necesar pentru a te numi un bun bucatar.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Cristian Lazar: Am multe feluri de carne cu care gatesc, insa preferatele mele sunt antricotul si vrabioara de vita.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Cristian Lazar: Prefer codul negru si halibutul. In primul rand se gatesc frumos, au un gust aparate si pot fi gatiti in multe moduri.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Cristian Lazar: Imi plac foarte mult legumele, insa in mod special imi plac legumele baby.
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Cristian Lazar: Ador sa combin foarte mult condimente din alte bucatarii cu preparatele moderne.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Cristian Lazar: Imi plac sosurile pe baza de unt si emulsiile.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Cristian Lazar: Da, fireste! Nu sunt un expert in cofetarie si patiserie, dar adaug in meniurile mele deserturi si le pregatesc cu drag. Iubesc Cheesecake-ul si ciocolata.
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Cristian Lazar: De cele mai multe ori incerc sa am doua feluri si chiar si un desert, copiilor le place sa iasa un pic din tipar si ca un exemplu, un piure de cartofi la noi are patrunjel, masline si branza. Cand primim musafiri se schimba un pic strategia si ii implic pe toti sa gatim – facem un fel de cooking class, toti adora asta!
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restauran?
Chef Cristian Lazar: Imi place sa gatesc fructe de mare si peste.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Cristian Lazar: Da, sotia mea!
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Cristian Lazar: Toate au farmecul lor, insa cea mai captivanta si plina de interes pentru mine este bucataria frantuzeasca.
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Cristian Lazar: De cele mai multe ori incerc specificul locului, sunt curios si imi place sa gust preparate noi.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Cristian Lazar: Consider ca furnizorul sau magazinul cel mai bun este cel care ofera constanta in calitate.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Cristian Lazar: Folosesc internetul foarte mult in comunicare, insa in ceea ce priveste acumularea de cunostinte, prefer cartile.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Cristian Lazar: Consider ca noi trebuie sa dam tonul unui gatit sanatos prin alegerea ingredientelor, prin modul de preparare, prin cantitatile oferite, prin estetica unei farfurii si prin incurajarea de a folosi produse proaspete si, daca se poate, locale.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Cristian Lazar: Cred ca preparatele vegetariene vor ocupa usor, usor un loc important in mai toate meniurile – imi plac, le iubesc, dar le consider o mare provocare. De asemenea, faptul ca sunt bucatar-sef al unui restaurant precum Prime Steaks & Seafood, este o alta mare provocare pe care o accept cu mare placere in fiecare zi.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Cristian Lazar: Imi place foarte mult ca cei care lucreaza cu mine sa fie implicati in toate operatiunile zilnice, sa aiba o viziune clara asupra a ceea ce se intampla intr-o zi de munca in bucatarie si sa ajunga si ei sa conduca la randul lor o echipa.
Referinte
Reîntoarcerea lui Prime Steaks & SeafoodPrimul Prime (😊) de la Radisson a fost mulți ani unul dintre cele mai bune restaurante ale Bucureștiului. Cunoscut pentru vita Hereford din I...
Nicolae Lica este Executive Cheful hotelului JW Marriott din Bucuresti, unul dintre cele mai mari si mai importante hoteluri din Bucuresti, dar si din tara.Cu o experienta de peste 20 de ani de bu...
Casa Doina, probabil cel mai conservator mare restaurant din BucurestiMi-au spus ca meniul e neschimbat de 10 ani, si nu m-am mirat deloc. Marea casa excelent intretinuta, marea gradina la fel, ch...