Este randul lui George Baciu, chef intr-unul dintre restaurantele hotelului Radisson Blu din Capitala, sa participe la seria de interviuri pe care Restocracy o desfasoara impreuna cu Expressoft Technology.
Am discutat cu Chef George Baciu despre experienta in bucatarie, despre ce preferinte are, dar si despre ce il inspira cel mai mult.
Chef George Baciu este un bucatar tanar, dar care numara nu mai putin de 13 ani de experienta in domeniul gastronomic, actualmente el este Head Chef-ul restaurantului italienesc Caffe Citta.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef George Baciu: Cred ca am avut de invatat de la absolut toti oamenii cu care am lucrat de-a lungul celor 13 ani de experienta, indiferent ca mi-au fost sau nu superiori ierarhic. Cred insa ca cel care m-a „slefuit” este Manlio Mocci, un bucatar italian din Sardinia, de la care am invatat ca prospetimea si calitatea ingredientelor sunt vitale.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef George Baciu: Nu cred ca exista un timp prestabilit pentru asta, depinde de la om la om; sunt foarte multe aspecte de care depind dezvoltarea profesionala a unui bucatar.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef George Baciu: Prefer pieptul de rata, este o carne foarte delicata si gustoasa.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef George Baciu: Nu pot spune ca am un fel de peste preferat, dar pot spune ca prefer pestele proaspat.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef George Baciu: Morcov, ceapa, telina. Din punctul meu de vedere aceste trei legume sunt cele mai importate legume intr-un restaurant.
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef George Baciu: Ierburi proaspete!
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef George Baciu: Imi plac sosurile care inspira prospetime, sosurile preparate pe loc, in care isi pot gasi cu usurinta loc ierburile aromatice proaspete, fie ca sunt pe baza de rosii sau pe baza de unt, de exemplu.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef George Baciu: Da, in principiu deserturi de bucatarie, deserturi simple cum ar fi: cheesecake, crème brulee, chocolate fondant, tiramisu.
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef George Baciu: Gatesc 10-11 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, deci acasa imi place sa imi fie gatit.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant sau la resedinta?
Chef George Baciu: Imi place sa gatesc orice in functie de ceea ce isi doreste clientul, atat timp cat folosesc ingrediente proaspete si de calitate, cred ca pentru oricine este o placere sa gateasca orice.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef George Baciu: Mama, cel mai MARE bucatar in viata!!!
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef George Baciu: Sunt foarte multe, dar acum imi vin in minte: cea italieneasca pentru prospetime, cea orientala pentru arome si savoare, cea asiatica pentru diversitate etc.
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef George Baciu: De obicei, imi place sa experimentez, deci mananc ceea ce nu cunosc sau ceea ce imi trezeste interesul.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef George Baciu: Este o unelta care in ziua de astazi este foarte utila in domeniul nostru, daca ai vreo curiozitate sau ceva reprezinta un mister, cauti pe internet si te documentezi.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef George Baciu: In ultimii ani cred ca acesta este trendul principal in alimentatia de zi cu zi, fie ca vorbim de restaurant sau ca vorbim de mancarea de acasa. Este foarte important sa mancam alimente cat mai proaspete, cat mai putin procesate, cat mai putine semi-preparate, asta incerc eu sa fac in viata de zi cu zi, cat si in restaurantul pe care il conduc.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef George Baciu: Sa se autodepaseasca permanent!
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef George Baciu: Personal incerc sa transmit mai departe tot ceea ce mi-a fost si mie transmis de catre altii sau am invatat ca autodidact, dar sincer cred ca cel mai mult conteaza interesul pe care cel care vrea sa se dezvolte il manifesta, si cat de mult isi doreste si munceste pentru propria-i dezvoltare.
Referinte
Caffe Citta, mai mult restaurant decat caffeAm revenit la Caffe Citta de cateva ori, intre timp, ultima data la un mic dejun, extensie introdusa de curand. Aceeasi ambianta urbana, moderna, occide...