Ionuț Gheorghe, tânărul chef de la Noma din Herăstrău, ne-a arătat acum cu adevărat cum știe să gătească. Am fost la ei la puțin timp de la deschidere, când am mâncat și bine și mediocru. Mi-au spus că sunt încă în faza de tatonare, de reglaje, și că mâncarea lor va fi altfel peste câteva săptămâni. Nu am luat prea mult în serios această „promisiune”, fiindcă mulți spun la fel, însă rareori chiar vezi o diferență.
Dar Ionuț Gheorghe (Chucky, cum îi spun prietenii) chiar a reușit să ne surprindă și să depășească toate așteptările. Iată cu ce meniu a adăugat altă cină memorabilă în portofoliul Restocracy:
- Foie gras with mango (foie gras, chutney mango, gel de mango)
- Beef carpaccio with truffles (lipie tostadas, rosii cherry honey, trufe)
- Neo roll sushi maki (creveti tempura, tartar de ton la aburi, sos de mango)
- Beef tartare (clasic)
- Antricot (origine SUA, sos bernez, sare cu trufe)
- Chilean seabass with yuzu miso glazed (cod patagonian glazurat în miso și pak choy)
- Miso Chicken Grill (pulpe pui bio în miso)
- Mashed potatoes (piure de cartofi cu cremă de yuzu)
- Sparanghel
- Cucumber apple salad (salata de măr și castravete cu migdale).
- Gold black truffles (mousse de alune de pădure cu cremă de vanilie și trufe)
- Parfait (parafit de cocos cu fructul pasiuni)
- Teppanyaki Salmon for kids (somon cu piure de cartofi)
- Vin Solo Quinta
Foie gras la tigaie a fost cu adevărat excelent. La fel Neo roll sushi maki, excelente – și am recunoscut imediat școala lui Cătălin Petrescu, maestrul lui Ionuț, lângă care a învățat multe dintre secretele cele mai ascunse ale bucătăriei fine. Excelent și puiul bio, unul dintre cei mai buni de care îmi aduc aminte să fi mâncat în vreun restaurant, românesc sau neromânesc fie el. Vita și codul foarte bune, și la fel salata de mere cu castraveți, surprinzătoare, inedită. Cât pe ce să mai cer una… Deserturile elegante, fine, deosebite, muncite… (George Butunoiu – noiembrie 2021)
Bucătăria lui Ionuț Gheorghe
Nowa, un nou mare restaurant pe piața gastronomică a Bucureștiului
Nowa a fost deschis acum aproape un an de zile la parterul unui bloc nou de pe Șoseaua Nordului. Vizavi de a doua mare intrare în parc, unde a fost înainte La Fattoria și acum e Adamo în locul ei – deschis și el în același timp. Pentru o scurtă perioadă s-au numit Noma, însă s-au repliat apoi sub acest nume.
Au o terasă mare în față, acoperită, arată foarte bine. În spate au un salon mijlociu ca mărime, și un separeu alături, în format de cigar club. Sunt foarte bine amenajate, concept unitar, construit cu grijă, materiale și mobilier de cea mai bună calitate, investiție consistentă. Decoruri bogate, stilul luxuriant apropiat de Urban Jungle, pe care l-am văzut în alte restaurante mari ale Bucureștiului, sunt aproape sigur că e mâna acelorași arhitecți. Efluvii de verdeață peste tot, și nu arată deloc rău, cum ar fi mulți tentați să creadă când le spui că sunt din plastic. Ba chiar dimpotrivă, mi se par chiar potrivite în context.
Am mâncat de multe ori la Nowa de când au deschis, și am fost acolo cu mulți ambasadori și cu oameni importanți din business – adică oameni umblați prin lume și prin toate marile restaurante, greu de mulțumit. Toți, fără excepție, au fost surprinși foarte plăcut de mâncarea lui Chucky – așa cum îl alintă cunoscuții pe Ionuț Gheorghe, foarte talentatul și neobositul lor chef. Au fost câteva ezitări la început, în primele săptămâni, până au reușit să-și consolideze rețeaua de furnizori, însă după aceea au mers fără greș.
Am pus de multe ori poze pe rețelele sociale, și chiar albume întregi cu bucătăria lui Chef Ionuț Gheorghe.
Fost elev la Argentine al unui alt mare chef, Cătălin Petrescu, mulți ani de zile, unde a învățat și tehnica, dar a prins multe și din rețetele originale și din ingeniozitatea maestrului său. Desigur, am recunoscut câteva dintre cunoscutele rețete japoneze reinterpretate ale lui Cătălin, însă unele sunt concepute acum chiar de către Chucky. Mai mult, cred ca nu am văzut nici măcar un singur fel de la ei în alte restaurante din București. Puține restaurante au ajuns la acest nivel și la această performanță…
Sigur, am și norocul să fiu cobaiul lui Chef Ionuț Gheorghe, pentru că aproape de fiecare dată când merg la ei îmi dă diverse feluri care nu sunt încă în meniu și pe care nu le-am mai mâncat la ei, pentru o confirmare în plus. Și nu s-a întâmplat vreodată să-i spun să mai lucreze la vreun fel înainte să-l pună și pe acela pe listă. Am comandat din meniu doar o singură dată, la început, chiar la deschidere. Însă la cele vreo 20 de cine pe care le-am avut de atunci la Nowa, am mâncat doar ce ne-a pus Ionuț în farfurie, fără să ne spună dinainte ce ne aduce. De menționat și deserturile, în mod special, la care lucrează cu o pasiune pe care rar am văzut-o la alți mari chefs, care le consideră mai degrabă niște accesorii nedemne de foarte mare atenție și efort.
Serviciul rapid, eficient, atenți la detalii, însă nu chiar la toate, așa cum te-ai aștepta la un restaurant de nivelul lor. Nu ne-au adus tacâmuri ca să împărțim mâncarea, deși le-am repetat de mai multe ori că asta urmează să facem. Prețurile destul de mari, evident, însă raportul calitate/preț e peste cele de la majoritatea marilor lor vecini din Parcul Herăstrău. Clienți destul de mulți la orice oră din zi, începând cu dimineața, de când au introdus și mic dejun.
Nowa e, așadar, unul dintre restaurantele mari ale Bucureștiului, bine conceput și amenajat, cu un meniu bine construit, mâncare foarte bună, orice ai alege din meniu. Fără nicio îndoială, unul dintre cele mai bune din zonă și chiar din tot orașul. (George Butunoiu – iunie 2022).
Bucătăria lui Chucky (Chef Ionuț Gheorghe) la Nowa
Salonul
Marea terasă climatizată Nowa
The Cigar Room