Am avut multe cine memorabile la București, și la restaurantele din ce în ce mai sofisticate, și invitat acasă la prieteni sau la evenimente exclusiviste private. Dar cina aceasta de la sfârșit de vară de la Poesia cred că a fost cea mai bună, dacă mă gândesc la ansamblul experienței. Luate una câte una, am mâncat de multe feluri de mâncare la fel de bune ca acestea pregătite de către Chef Miguel Rocha Vieira, dar să fie toate la fel de sofisticate și de deosebite la un loc, rar s-a întâmplat până acum.
Zsolt Tarsay l-a invitat să gătească la Poesia pe Chef Miguel Rocha Vieira, faimosul maestru bucătar care are și conduce simultan trei restaurante europene cu o stea Michelin (Fortaleza do Guincho, Costes Restaurant și Costes Downtown), împreună cu echipa sa.
Chef Miguel pregătit următorul meniu:
- Gustări de bun venit
- Pâine de casă, „Pogácsa” și unt
- Roșii de vară pregătite în feluri diferite
- Conopidă picantă prăjită, fructe uscate și struguri
- Păstrăv curcubeu de la “Tahitótfalu”, sos de gulie și unt
- Carne de vită maturată în două feluri, broccoli “kai-lan” și sos de măduvă
- Lămâie, lămâie, lămâie si „Nu totul este așa cum pare” – Mousse de ciocolată neagră, boia de ardei și zmeură
- Cafea și patiserie fină
Toate au fost foarte bune, însă fac o mențiune cu totul specială pentru păstrăvul unguresc, care a fost nu numai cel mai bun păstrăv mâncat de mine vreodată, ci chiar cel mai bun pește din cât – și nu puțin – am gustat eu până acum. Sosul de măduvă excelent, și la fel deserturile, amândouă!
*
Miguel Rocha Vieira, în vârstă de 39 de ani, s-a născut și a trăit în Cascais până la vârsta de 19 ani, când pleacă la Londra. Urmează școli culinare prestigioase, se specializează în bucătăria clasică franceză și lucrează în restaurante de top din Anglia, Franța și Spania. În 2008 deschide la Budapesta Restaurantul Costes, căruia Michelin i-a acordat o Stea în 2010. Avea să fie prima Stea Michelin acordată unui restaurant din Ungaria. Pe site-ul www.costesdowntown.hu găsiți mai multe detalii despre activitatea lui Chef Miguel Rocha Vieira, precum și despre restaurantele pe care le conduce.
Bucătăria lui Chef Miguel Rocha Vieira
Miguel Rocha, oamenii și oaspeții săi de la Poesia
(George Butunoiu, august 2021)
Miguel Rocha Vieira, a Michelin star chef in Bucharest
Miguel Rocha’s love story with cooking started during his early 20´s when in the UK, he traded a degree in Hotel Management and Tourism for a Cuisine and Pastry Diploma at the world’s most prestigious cooking school – Le cordon Bleu.
Miguel believes he was lucky enough to find the one he thinks is his vocation in life during a cooking class in the 2nd year of that degree. “I felt something that I had never felt before in relation to a profession. I think it was just a feeling of freedom which I found upon entering that kitchen for the first time. A feeling I’ve never lost.”
After a very intensive but rewarding course, Miguel started to work and learn the profession from the bottom up and from those he believed were the best in the business.
He began in London, then moved to France and later on to Spain. As Miguel says, those were wonderful times with a huge eagerness to learn this unique of crafts. Even today Miguel often states that “There is something marvelous in our profession, we learn something new and enriching every day. I’m not sure you can say that about too many jobs.”
In 2008, when Miguel felt that he was ready to take the next step and run a kitchen himself, including signing a menu with his name on it for the first time, he sent his CV all around the world looking for a place where we could make a name for himself. The call that got his attention came from Budapest, where he fell in love with the project and the city after just 10 minutes of meeting the owners of what would become his home for the next decade and counting: Costes Restaurant.
Within two years, Costes was awarded a Michelin Star, making history in becoming not only the first Hungarian Restaurant to achieve such recognition, but also the first in the whole of central Europe.
A few years later, the group decided to open something more casual in a more central Budapest location and that’s when Costes Downtown, the sister Restaurant of the „original” Costes Restaurant, was born. In late 2016, less than a year after opening, Downtown was also awarded a Michelin star, just the latest milestone in Miguel’s prestigious career.
Miguel Rocha Vieira is the only Portuguese Chef to simultaneously run 3 restaurants with a Michelin Star; Fortaleza do Guincho, Costes Restaurant and Costes Downtown.
Poesia dupa pandemie
A fost unul dintre primele restaurante la care am mers dupa ce s-au redeschis toate in iunie, pentru ca imi era dor de o bucatarie fina. Terasa si mai frumoasa decat o stiam (doar aceasta deschisa, conform regulilor in vigoare la aceasta data), mancarea la fel de buna. Am toate motivele sa cred ca vor ramane in elita restransa a restaurantelor bucurestene inca o buna bucata de vreme de acum inainte. (GB – iunie 2020)
Poesia e cel mai bun restaurant cu specific italian din Bucuresti, in acest moment.
Am fost de mai multe ori la Poesia, intre timp, si totul a ramas la fel. Restaurantul arata impecabil, foarte curat si bine amenajat, si terasa e acum acoperita, in caz de nevoie, si mai bine amenajata. Mancarea la fel de buna, ceea ce face Poesia cel mai bun restaurant cu specific italian din Bucuresti, dupa calculele Restocracy. E printre foarte putinele restaurante italienesti din oras care are mancare fina: fie unele feluri din bucataria clasica ajustate cu ingrediente si tehnici de bucatarie fina, fie unele facute direct dupa retetele Haute Cuisine. Dar tocmai de aceea multi italieni „conservatori” considera ca Poesia nu e un „adevarat restaurant italian” – ei incluzand in aceasta categorie doar pe cele cu bucatarie traditionala, desigur. Au produse si ingrediente de cea mai buna calitate, si mai trebuie spus si ca au ajuns in finala competitiei noastre Topul Mancarurilor din Bucuresti la toate categoriile la care au participat! Serviciul a fost bun pentru noi de fiecare data, insa am vazut si un chelner care s-a purtat urat cu cei de la o masa alaturata. (GB – august 2019)
Unul dintre putinele restaurante cu mancare fina dintre foarte multele cu specific italian.
Restaurantul acesta se numea Fiore di Poesia, la inceput, si era neam cu Fiore di Latte, un alt restaurant italian de lux, din imediata apropiere, avand acelasi proprietar si acelasi bucatar sef, pe Patrizia Paglieri, o italianca ajunsa cunoscuta dupa ce a aparut in televizor.
Acum se numeste Poesia Restaurant (si nu Poesia Ristorante, cum e moda), si nu stiu daca a ramas tot al lui Marius Tuca si daca italianca mai gateste acolo.
Poesia ocupa o vila foarte frumoasa in Piata Cherles de Gaulle, unde se continua Aviatorilor inspre parcul Bordei, chiar vizavi de coltul Herastraului. Casa a fost renovata complet cand au luat-o, acum doi sau trei ani, cred, si e foarte frumos amenajata, se vede mintea unui arhitect sau decorator foarte priceput acolo. Sunt culori calde, luminoase, atmosfera mediteraneana, de vacanta. Au trei sali nu prea mari la parter, un parter inalt, iar la etaj cred ca e altceva, nu pare sa aiba legatura cu restaurantul.
Curtea din fata, unde e terasa, e pavata in intregime, nu au niciun petic verde, si singurul copac pe care l-am vazut e destul de bicisnic.
Poesia e un restaurant cu specific italian, evident, un amestec de bucatarie traditionala italiana si bucatarie fina, dar si cu felurile clasice adaptate spre fine dining, cu diverse adaugiri si inovatii de bucatar pasionat si priceput.
Mancarea
de la Poesia e foarte buna, aproape toata, atent facuta si prezentata. Pastele, in special. Foloseste destul de mult trufele, ceea ce te face sa treci cu vederea multe inovatii riscante, cum ar fi ciupercile in bucati mult prea mari sau piureul prea dulce, cu ingrediente de desert in el, vanilie sau ceva asemanator.
Serviciul a fost in general bun la Poesia, cu multi chelneri, mai multi decat clientii. Am fost luati in primire de cel mai aerian dintre ei, care habar nu avea care e rolul lui acolo, ce sa faca si ce sa ne intrebe, insa dat repede deoparte de unul foarte sigur pe el, rapid si eficient, si care mai si zambea, pe deasupra…
Preturile sunt mari la Poesia, insa unde nu atat de mari ca la alte restaurante care nu au prea mare legatura cu bucataria fina, fie ea italiana, frantuzeasca sau de alt fel.
Restaurantul Poesia, de la Piata Charles de Gaulle, e unul dintre putinele restaurante cu adevarata bucatarie fina, printre foarte multele restaurante cu specific italian din Bucuresti. E de pus pe lista intotdeauna cand doriti sa mancati ceva mai sofisticat intr-un loc elegant si linistit. (GB – apr 2017)
Saloanele Poesia
Terasa Poesia