Nicolai Schleifer este Executive Chef-ul hotelului Radisson Blu din Bucuresti, de la jumatatea anului 2017, avand in subordine restaurantele: Prime, Ginger Sushi Bar & Lounge, Caffe Citta, Sharkia si Dacia Felix. Cu o experienta in bucatarie de peste 20 de ani, Nicolai Schleifer a mai lucrat in: Germania, Malta, Egipt, Emiratele Arabe Unite sau Tanzania, pentru cunoscute lanturi hoteliere de lux.
Nicolai Schleifer s-a nascut in localitatea Ulm din Germania si s-a specializat la Hotel School Heidelberg, unde a obtinut diploma de licenta in Arta Culinara si Management Hotelier.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Nicolai Schleifer: In timpul uceniciei cu primul meu Chef. In acea perioada am deprins o serioasa baza culinara. Pe de alta parte, invatatul si dezvoltarea nu se opresc aici, ci se desfasoara permanent, pentru ca zilnic exista cate ceva de invatat de la cei din jurul tau.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Nicolai Schleifer: Intr-o viata. Depinde ce intelegi prin „mare bucatar”: fie un Chef celebru, fie un Chef, care vrea sa-si satisfaca clientii. Chefii mari, dupa parerea mea, sunt aceia care sunt „Maestri Papusari”, adica stiu sa conduca excelent echipa din subordinea lor.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Nicolai Schleifer: Cu oricare. Sunt atatea tipuri de carne, cu diferite metode de gatire, de aceea nu te plictisesti niciodata.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Nicolai Schleifer: Oricare, nu am o preferinta anume.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Nicolai Schleifer: Oricare. Depinde intotdeauna de preparat si de combinatie. Trebuie sa existe intotdeauna o armonie in reteta respectiva.
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Nicolai Schleifer: Depinde de preparat. Anumite alimente sunt excelente doar cu sare si piper, in timp ce altele sunt puse in evidenta de anumite combinatii de condimente si mirodenii. Insa, mie imi plac condimentele indiene si asiatice. Ele pot oferi o transformare extraordinara unor preparate comune.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Nicolai Schleifer: Prefer un demiglace bun pentru carne si un sos de unt pentru peste. Aceste sosuri de baza pot fi dezvoltate in multe feluri, in functie de ce anume vrei sa prepari.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Nicolai Schleifer: Uneori. Imi place sa fac prajituri.
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Nicolai Schleifer: Pentru ca imi petrec toata ziua in bucatarie, in zilele obisnuite prefer ceva usor si rapid de preparat. Cand am musafiri, trebuie sa pregatesc ceva mai rafinat.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant?
Chef Nicolai Schleifer: Lucrand in toata lumea, nu am o farfurie sau un preparat favorit. Totul depinde de eveniment, de locatie, in functie de care se pot face anumite combinatii.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Nicolai Schleifer: Da, mama mea!
Restocracy: Care restaurante vi se par cele mai bune?
Chef Nicolai Schleifer: Prefer in aceasta ordine: 1. Noma – Chef Rene Redzepi – super invoativ; 2. Eleven Madison Park – Chef Daniel Humm – clasic; 3. Chef Heston Blumenthal; 4. Schwarzwald Stube Baiersbronn – under Chef Harald Wohlfahrt 5. Altele…
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Nicolai Schleifer: Depinde, imi place sa incerc lucruri noi. Nu ma concentrez doar pe carne si peste. Odata, am vizitat un restaurant vegan si am ramas surprins de varietatea si gustul pe care le ofereau preparatele respective, folosind doar produse proaspete.
In ceea ce priveste calatoriile, este obligatoriu sa incerci bucataria locala a tarii respective. Aceasta face parte din experienta totala, in special in tarile cu o bogata cultura culinara.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Nicolai Schleifer: Furnizorii de incredere, seriosi si constanti!
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Nicolai Schleifer: Lumea devinde din ce in ce mai mica, dar tot nu poti calatori peste tot in lume. Internetul iti permite sa explorezi, sa comunici, sa ai conexiuni, sa vizualizezi si sa iti rafinezi pasiunea pentru domeniul culinar.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Nicolai Schleifer: Astazi, bucatarii pot avea o mare influenta asupra oamenilor si o parte dintre ei au inceput deja sa promoveze stilul de viata sanatos.
Cu toate acestea, s-ar putea face un efort mai mare in a promova dieta sanatoasa.
Mananc ceea ce imi place, dar intotdeauna echilibrez ceea ce mananc. Fast food-ul, precum cel de la marele „M”, nu ma atrage. Are un marketing bun, dar o mancare foarte slaba.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Nicolai Schleifer: La nivel personal, te fortezi zilnic sa fii din ce in ce mai bun, sa atingi anumite scopuri si sa avansezi si mai mult. Dar nu e vorba doar despre tine, caci lucrezi cu oameni si trebuie sa ii motivezi, sa ii cresti pentru ca ei sa avanseze alaturi de tine.
La nivel profesional, trebuie sa implementezi anumite sisteme pentru a reusi sa imbunatatesti operatiunile zilnice si sa mergi cu un pas mai departe.
Cu toate acestea, ai nevoie de ajutor, inclusiv din partea clientilor, a mass-mediei, dar si a conducerii hotelului, in cazul actual.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Nicolai Schleifer: Stagiile de pregatire si invatare sunt cel mai important lucru. Am implementat in cadrul hotelului nostru diferite module de training, atat pe grupe, cat si individuale, „competitii” culinare interne, precum si alte activitati, care sa stimuleze personalul nostru.
Referinte
Reîntoarcerea lui Prime Steaks & SeafoodPrimul Prime (😊) de la Radisson a fost mulți ani unul dintre cele mai bune restaurante ale Bucureștiului. Cunoscut pentru vita Hereford din I...
Ginger, direct pe primele locuri in Lista Restocracy, inca de la deschidereAm mai mancat de cateva ori la Ginger, dar nu am scris de fiecare data. Foarte buna mancarea, foarte bun serviciul, un re...
Caffe Citta, mai mult restaurant decat caffeAm revenit la Caffe Citta de cateva ori, intre timp, ultima data la un mic dejun, extensie introdusa de curand. Aceeasi ambianta urbana, moderna, occide...
Sharkia - Cred ca e cel mai bun restaurant oriental din BucurestiAm revenit la Sharkia dupa mai bine de un an, l-am gasit exact cum l-am lasat. Mancarea foarte buna, cred ca Sharkia e cel mai bun ...