Se numeste Radu Dumitrescu si este bucatar. Are 45 de ani, dintre care aproximativ 8 ani in bucatarie din asta serioasa, profesionista. Nu a facut nicio scoala de bucatarie si si-a luat diploma din nevoie, pentru ca – spune – nu a invatat nimic acolo. Si tot el ne spune: „Imi place sa tin tigaia in mana, sa ma friga, ea imi spune tot ce trebuie sa stiu”.
A inceput intr-un restaurant de meniu al zilei in Madrid, unde a prajit cartofi o saptamana. A fugit mancand pamantul si apoi a condus bucataria unui restaurant vegetarian din Madrid, care si azi, dupa 7 ani, mai tine un sushi vegan, facut de el, in meniu.
Crede ca cel mai important reper din cariera sa e Razvan Exarhu. El i-a dat incredere, l-a certat suficient cat sa fiu umil, l-a incurajat si i-a devenit si prieten.
In Spania, a invatat ceva bucatarie vegana de la un englez nonconformist, Simmon, care lucrase intr-un restaurant cu o stea Michelin in Franta. Genial, baiatul, dar foarte aiurit, dupa cum ne-a spus Radu.
In rest, Chef Radu Dumitrescu detine Voila Bistro, unde gateste zilnic, face piata, dar a si crescut un baiat, Ratatouille (Cristi Ciobanu) de care e tare mandru, desi a devenit cam obraznic in ultima vreme si asta nu e bine, zice el. De asemenea, mai are o fata, Daniela Dumitrescu, care a progresat enorm intr-un an jumate de cand e cu el. Ei sunt Voila Bistro, si ii e tare bine cu ei. Fara ei, ar fi mega complicat!
Tot Chef Radu ne spune: „Incercam sa fim onesti, sa facem mult de la zero, sa educam si sa avem rabdare cu noi, cu mancarea, cu clientii, cu anotimpruile, cu viata. Am creat trenduri, ne place ce facem, mai obosim, mai ratam chestii, dar in principiu seara, la plecare, ne salutam prieteneste”.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Radu Dumitrescu: Acum sa admitem ca as sti, dar atat cat stiu a fost acolo in mine de la inceput. Apoi bunicii, mama, o gagica de la ASE, cu care faceam dovlecei cu usturoi pe holurile caminului, si multa invatatura. De fapt nu stii niciodata de ajuns pentru a fi un bun bucatar.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Radu Dumitrescu: Depinde ce vrei sa obtii. Toti avem limite si e bine sa nu le impingem asa in univers. Cred ca inveti toata viata si, cu fiecare lucru nou invatat, descoperi de fapt ca nu stiai nimic.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Radu Dumitrescu: N-am nicio problema aici, cu toate in principiu. Gatesc insa foarte putin pui. Merg pe gasca, bibilica, rata si tot felul de pene cu care am crescut in curte.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Radu Dumitrescu: Aici m-ai lovit! Sunt de pe malul Dunarii, acolo am crescut, deci cumva, tot ce vine de prin apele alea mi-e prieten numai mie… cum ar zice intelectualii.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Radu Dumitrescu: Cu toate, nu am nicio problema. Singura mea dilema culinara e, ca sa zic asa, avocado-ul. Frate, am 45 de ani si nu-l inteleg. Poate intr-o zi, cine stie?!?!
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Radu Dumitrescu: Nu-mi place prea „mult”-ul lor in mancare, in rest doar de bine.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Radu Dumitrescu: Pai imi plac sosurile din oase, scazute incet, asa, cele pe baza de mustar, mai nou sunt fan hrean, l-am redescoperit cumva, nu-mi place faina in sosuri, dar iubesc untul acolo.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Radu Dumitrescu: Aici sunt pe basic asa, patiseria e un domeniu separat si al naibii de complicat pentru unul ca mine care nu stie niciodata ce gateste pana nu ajunge in piata. Fac deserturi simple, pe baza de fructe, ciocolata, tarte, pandispanuri…
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Radu Dumitrescu: Nu am mai gatit acasa de cand stateam cu frate-miu si amestecam margarina cu zahar, cacao si oua. Ne simteam bucatari, dar ni se umfla burta de ce iesea in castronul ala. Nu am musafiri, cumva vin la mine la bistro. Iar in vizite, nu prea ma bag, ma invart in lumea asta si cam toti prietenii mei gatesc. Deci prefer un vin.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant sau la resedinta?
Chef Radu Dumitrescu: Imi place sa studiez clientul, sa aflu despre el ce si cum. Daca e deschis la nou, ma joc, daca nu, merg pe chestii simple, de efect si cu gust. Keep it simple si less is more… cam asa ceva.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Radu Dumitrescu: Pai bunicile mele (de la ambele am ceva gusturi primare) si mama care facea mese perfecte. Si niste prajituri… mama, mama!
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Radu Dumitrescu: Nu cred in cel mai bun bucatar, bucatarie, vin, masina si tot asa. Nu e matematica aici. Fiecare are ceva aparte. Imi place Istanbulul culinar, imi place Spania, imi place Franta si cumva Italia. Toate au ceva aparte!
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Radu Dumitrescu: Supa de gaina de tara cu galusti. Asta ca sa fie clar. Cu mult patrunjel verde. Imi place de mor galbasul (caltabos) facut la Topalu, fiert cu mat cu tot in zeama caruia se pune paine. Cand merg afara, incerc tot ce tine de locul ala. Caut tot ce e mai ciudat si cat mai autentic.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Radu Dumitrescu: Din fericire incep sa apara furnizori seriosi. Ferme serioase si gustoase. Am o relatie buna cu toti. Nu exista un loc preferat. Nu poate nimeni sa bata o piata de primavara pana toamna tarziu. Poti tine cinci carciumi diferite cu ce iti ofera o piata normala la cap.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Radu Dumitrescu: Destul de mult, citesc avid cand am timp, urmaresc oameni care-mi plac, raspund oamenilor care ma umaresc… si tot asa!
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Radu Dumitrescu: Eu slabesc zilnic (glumesc!) Nu e doar responsabilitatea bucatarilor. E a societatii. De jos trebuie sa plece educatia. Nu cred in talibanisme culinare si urasc oamenii care arata doar o cale. Daca facem sport constant, cred ca putem manca orice, in cantitati decente.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Radu Dumitrescu: Pai aici nu stiu, inca nu am devenit, mai cauta-ma tu peste ceva timp! (Si rade!)
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Radu Dumitrescu: Pai ii invat atat cat stiu, niciodata mai mult. Si daca nu stiu, invatam impreuna. Nu e rusine sa spui nu stiu, hai sa descoperim. E rusine insa sa spui stiu, si tu sa fii un impostor. Ma implic in alte proiecte, ajut oameni, dau sfaturi, fac conexiuni, in limita competentelor mele.
Referinte
Voila al lui Radu Dumitrescu e printre putinele bistrouri adevarate din BucurestiMicul bistrou cu rinocerul mov (acum rosu), cum mai este alintat Voila, si-a capatat o anumita faima datorita gradi...
Radu Dumitrescu conduce de aproape patru ani bistroul Voila din Bucuresti, aflat in casa de patrimoniu de la numarul 18, pe strada Gral. Constantin Budisteanu. Nu sustine ca vei descoperi Sfantul Gra...
Comentarii (4)
Sunt extrem de dezamăgit că pe tvpaprika sunt doar cantitățile necesare pentru rețete, NU și detaliile necesare (timpi, temperaturi…) pentru debutanți…
Toti drogati au ajuns chef si maeștri .
Pe linga ca nu stii sa scrii corect mai scrii si tampenii,ca na,se trezeste un frustrat ca tine sa comenteze aiurea si jignitor. Rusine sa iti fie! E treaba lor daca si drogatii ajung sefi si ,,maestri,,…macar ajung,bravo lor…tu in schimb vei ramane un nimeni pt totdeauna
Ei na, nu chiar toti