Chef Razvan Alexandru are 36 de ani si este din Bucuresti. In prezent, Razvan Alexandru este Corporate Executive Chef al Reina Ballroom & Wise Social Catering.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Razvan Alexandru: Invat in fiecare zi cate ceva. Imi place sa privesc alti bucatari indiferent de pregatirea lor. De multe ori ii intreb ceva despre o reteta la care eu oricum stiu raspunsul, insa vreau sa vad si alte abordari. Cel mai mult am invatat de la bucatarii pe care ii idolatrizam, de la bucatarii sefi pe care ii aveam in anumite vremuri.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Razvan Alexandru: Aici nu cred ca este neaparat nevoie de un timp petrecut in bucatarie, ci de un timp de calitate petrecut in bucatarie. Un mare bucatar esti atunci cand investitorul isi recupereza investitia in timp scurt si prin munca ta aduci locatia pe un profit foarte bun. Restul este gargara.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Razvan Alexandru: In ultimul timp ma tot joc cu niste mangalita. Nu pot sa spun ca este preferata mea insa imi place cand descopar cate ceva.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Razvan Alexandru: Cel mai dor imi este de acele languste din Spania.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Razvan Alexandru: Nu am astfel de preferinte.
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Razvan Alexandru: Sunt atras de condimentele turcesti.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Razvan Alexandru: Nu am astfel de preferinta.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Razvan Alexandru: Nu fac deserturi.
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Razvan Alexandru: Acasa cel mai mult gatesc peste la cuptor, iar cand vreau carne fac pastrama de oaie julien trasa la tigaie.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant sau la resedinta?
Chef Razvan Alexandru: Am cateva hit-uri pe care nu vreau sa le dezvalui.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Razvan Alexandru: Gateste deseori sotia mea, care este cea mai buna bucatareasa din lume, desigur, dupa mama.
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Razvan Alexandru: In ordine: Spania, Franta, Japonia.
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Razvan Alexandru: De obicei caut mancaruri specifice.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Razvan Alexandru: Nu vreau sa dau nume, insa sunt cativa consacrati.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Razvan Alexandru: Ma ajuta foarte mult, atunci cand intru in pana de idei explorez paginiile idolilor mei si de acolo leg mai departe alte filme.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Razvan Alexandru: Bucatarii sunt primi care trebuie sa gateasca mai sanatos si sa promoveze mancare mai sanatoasa. Deseori am mers in tara prin diferite locatii, iar acolo unde bradul era mai verde, in bucatarie, galeata cu aditivi nocivi pentru mancare era mai mare. Eu am desfasurat impreuna cu DIGI 24 o campanie de mancat sanatos in diverse scoli din Bucuresti, iar in „saptamana altfel” primesc deseori cereri de la diverse scoli sa merg si sa povestesc elevilor despre ce este bine si ce nu sa mancam.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Razvan Alexandru: Buna intrebare, in cazul meu cea mai mare provocare este sa incep sa traiesc toti ani pe care nu i-am trait pentru ca am fost in spatele cortinei incercand sa multumesc oamenii cu mancarea mea. Bucatarii muncesc enorm de multe ore, sarbatori, zile de nastere, etc. si vine un moment cand pur si simplu te intrebi daca merita.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Razvan Alexandru: Ultimii 4 ani mi i-am dedicat sa schimb destine. Sa iau oameni care nu avea nicio treaba cu bucataria si sa ii invat sa gateasca, sa lucreze in echipa si sa se organizeze. Am reusit, am schimbat destine.