Tim Schmidt este Chef-ul Executiv al hotelului Athenee Palace Hilton Bucuresti, unde conduce toate echipele culinare ale hotelului, avand in subordine atat bucatariile restaurantelor hotelului – Roberto’s, Cafe Athenee si English Bar, cat si divizia de room service si serviciile de banqueting si outside catering. Tim este un bucatar cu experienta internationala de peste 18 ani in industria ospitalitatii, fapt ce aduce un plus de creativitate, pasiune si cunostinte extinse despre cum ar trebui sa functioneze latura operationala a bucatariei unui hotel de cinci stele.
Inainte de a se alatura familiei Hilton in 2015, Tim a ocupat pozitii de bucatar-sef in diferite hoteluri si restaurante din Europa, dupa ce si-a inceput cariera de bucatar ca ucenic in restaurantul Die Insel din Hanovra, iar mai apoi si-a dezvoltat vocatia culinara in Centrul de Pregatire Gastronomica din Koblenz.
Chef Tim isi gaseste inspiratia din trecutul sau multicultural, dupa ce a lucrat cu bucatari din mai mult de saisprezece tari diferite de-a lungul evolutiei sale profesionale. Experienta sa diversa il ajuta sa-si conduca echipa catre idei si concepte inovatoare, care sunt binevenite intr-un hotel ca Athenee Palace Hilton unde restaurantele au specialitati diferite, iar evenimentele se personalizeaza in functie de tematica.
De vorba cu Chef-ul
Restocracy: Care este preparatul dvs. preferat si de ce va place in mod deosebit?
Chef Tim Schmidt: Preparatul meu de referinta ar fi coastele inabusite 24 de ore cu piure de cartofi si legume radacinoase inabusite. Am gatit acest preparat pentru prima oara in 2006 pe cand lucram in SUA si peste ani, pana in prezent, am imbunatatit preparatul de fiecare data. Primesc o multime de complimente pentru aceste coaste, pentru fragezime si combinatia de arome.
Restocracy: Care este tipul preferat de bucatarie sau preparatele pe care le mancati cu cea mai mare placere? Ce mancati cand gatiti sau cand iesiti in oras? Dar cand vizitati o tara straina?
Chef Tim Schmidt: Tipul preferat de gastronomie este cea clasica frantuzeasca, fiind o bucatarie autentica unde totul este despre gust si arome.
Cand ies in oras imi place sa incerc lucruri noi, deoarece reprezinta si o mica cercetare pentru campul muncii in care activez, vad ceea ce e nou in piata si incotro se indreapta tendintele. Chiar nu am un preparat special sau un restaurant unde imi place sa merg regulat. Atunci cand merg intr-o tara straina, de fiecare data incerc bucataria locala si de cele mai multe ori este cea mai buna mancare din tara respectiva.
Restocracy: Cum ati decis ca vreti sa deveniti bucatar?
Chef Tim Schmidt: Cand eram mai tanar imi ajutam familia in bucatarie si asa mi-am descoperit pasiunea pentru mancare si gatit. La varsta de 16 ani am inceput sa lucrez in vacante pentru o firma de catering, descoperind astfel ca vreau sa devin bucatar.
Restocracy: Unde/cum va gasiti inspiratia pentru preparatele si meniurile pe care le pregatiti?
Chef Tim Schmidt: Inspiratia vine din experienta mea internationala si de la toti Chefii cu care am lucrat pana acum. De asemena, ma inspir si din Social Media – Instagram in principal – unde urmaresc multi Chefi, colegi si prieteni, sa vad ce mai prepara si unde duc tendintele, sau cand mananc in oras, in special in tari si orase diferite.
Restocracy: Care este ingredientul dvs. preferat sau condimentele si mirodeniile cu care va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Tim Schmidt: Am invatat bucataria franceza care este inca preferata mea, unde sunt multe ingrediente importante pentru un preparat uimitor, precum sarea sau ierburile; insa unul dintre cele mai importante ingrediente este untul. Este extraordinar sa lucrezi cu unt, ofera gust si structura unui dish si preia aroma diverselor condimente si o transpune in preparat.
Restocracy: Cum adaptati meniurile pe care le creati la tendintele actuale (va adaptati sau va ascultati propriile instincte/ reguli)?
Chef Tim Schmidt: Cate putin din ambele. Ma incred in propriile instincte si experienta mea, dar iau in considerare si Social Media.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari pe care le-ati infruntat in conducerea unei echipe de bucatari intr-un hotel de 5 stele?
Chef Tim Schmidt: Cea mai mare provocare pe care o avem in bucataria unei proprietati de 5 stele este satisfactia clientilor internationali. Nu este atat de usor sa gasesti echilibrul potrivit si calitatea pentru diferite nationalitati care sunt obisnuite cu anumite standarde si sa le-o garantezi. Noi gazduim o multime de nationalitati in hotelul nostru si fiecare are preferinte diferite, dar incercam sa facem tot posibilul sa ii multumim pe toti.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti ca lider ce isi ajuta echipa sa se dezvolte profesional?
Chef Tim Schmidt: Ceea ce pot sa fac pentru a-mi dezvolta echipa este sa le ofer ajutor, sa fiu mereu deschis si sa vorbesc cu ei, bineinteles sa le si arat fizic cum ar trebui sa fie facut un lucru daca este necesar. Cred ca cel mai bun ajutor pe care il pot oferi este sa lucrez indeaproape cu ei toti, fiind parte din echipa si nu doar un Executive Chef.
Restocracy: Cum a fost cariera dvs. influentata de Hilton pana acum?
Chef Tim Schmidt: Lucrez la Hilton de doar 4 ani, insa chiar si in aceasta scurta perioada de timp acest brand mi-a influentat viata foarte mult. Hilton a fost primul angajator care mi-a oferit oportunitatea de a-mi incepe cariera de Executive Chef. Si in trecut primeam multa incredere din partea Managerului General si al Directorului de Operatiuni al hotelului Hilton din Köln, la fel cum se intampla si acum la Athenee Palace. Ei mi-au dat sansa sa imi dezvolt propriul stil de conducere al unei echipe.
Restocracy: Ati lucrat foarte mult in diverse restaurante si hoteluri din diferite tari. Despre care cultura puteti spune ca v-ati simtit in largul dvs. cand gateati, dar cand mancati?
Chef Tim Schmidt: Cel mai aproape de inima mea se afla perioada petrecuta la Moscova, sa fiu sincer era ca ‘epoca de aur a Rusiei’ cand lucram cu diferite produse premium si faceam degustarea anumitor produse la care doar visam inainte sa ajung acolo. Nu existau limite.
Despre Athenee Palace Hilton Bucuresti
Athenee Palace Hilton este unul dintre cele mai sofisticate si prestigioase hoteluri ale Bucurestiului. Construit in 1914, hotelul este un adevarat punct de reper istoric situat in inima orasului, in Piata Revolutiei. Hotelul ofera cazare la cele mai inalte standarde in cele 272 de camere si apartamente, servicii premium de intalniri in cele 13 sali de conferinta complet echipate, un Club de Sanatate si Fitness, precum si conditii rafinate de servire a mesei.
In bistroul Cafe Athenee puteti savura specialitati din gastronomia franceza, romaneasca si internationala, impreuna cu o varietate de vinuri si deserturi spectaculoase ce pot fi comandate si la pachet sau pentru evenimente din afara hotelului. Restaurantul Roberto’s cu specific italian ofera preparate traditionale din Peninsula reinterpretate de chefi, in timp ce terasa La Strada ofera mancaruri si cocktailuri racoritoare in timpul lunilor de vara, iar in English Bar va puteti bucura de o larga selectie de whiskyuri intr-o ambianta confortabila. (Octombrie 2019)