O alta cina boiereasca memorabila la Locanta Jaristea, regizata si pregatita de Doamna Aurora Nicolau, aka Kera Calita, cu excese de toate felurile posibile, asa cum face intotdeauna Doamna. Mancare romaneasca boiereasca, pe care nu o mai gasesti acum in farfurie in Bucuresti, si nici in carti nu prea ai ocazia sa o vezi, pentru ca pe vremea aceea nu se faceau poze. E pentru prima data cand am mancat paun fript, de pilda, insa si cateva feluri de mancare pe care nu le-a mai gatit pana acum. Sunt doar doua restaurante cu bucatarie romaneasca boiereasca in Bucuresti, in care poti vedea cum se manca la noi in alte vremuri.
Iata meniul (cu tot cu preambul)…
Meniul mărturisit de baș-bucătarul Nicolas Bodislav: S-a primit strașnică poruncă de la Dumneaei Stăpâna ca mesele să fie acoperite în deplin ighemonicon cu talgere de argint filigranat pline cu toate bucatele de demult, după cum au fost lăsate rețetele de Stolnicul Cantacuzino, Constantin Bacalbașa, Maria general Dobrescu, Ecaterina colonel Steriady, Mihail Sevastos și Păstorel Teodoreanu, reuniți ad-hoc peste timpuri în conclav culinar în cuhnia Jariștei eterne!
- La pièce de résistance– Păun întreg la cuptor, împodobit cu coroana lui maiestuoasă
- Hulubi făcuți pe jăratec sub formă de pară
- Godăcel de lapte întreg salutând asistența cu un măr roșu de Voinești în gură
- Berbec întreg pregătit după obiceiul rumeliot de altădată
- Jambon de porc hrănit neabătut cu jir și ghindă
- Rățoi fuduli întregi, picurați cu sos de portocale și sos de alone sau întovărășiți de varză albă călită încetișor
- Gâscani trufași întregi cu movilițe de orez basmatic
- Fazani tăiați în patru și aduși pe tipsie înconjurați de mere coapte
- Confit de canard– pulpe de rață tăiate în două, blagoslovite cu miere
- Împletitura hazaicei generoase …din piept de porc aromit cu cuișoare și ienibahar
- Rulou de curcan îmbătat cu cognac dinaintea hangerului
- Kreatopita– plăcintă grecească de carne
- Sagesse du bonhomme– plăcintă de creier
- „Șalăul Doamnei Casnice”, ce i se mai zice și Bonne Femme,pregătit cu sos de ciuperci, vin alb, unt și smântână dulce
- Vol-au-vent – pateuri cu cel mai fin feuilletage franțuzesc
- Salată de boeuf… comme il faut!
- Salată de potârniche de Bărăgan à la Odobescu
- Feerie de ouă umplute cu crème demayonnaise fraîche
- Pachețele de fasole verde
- Gutui și mere coapte la discreție
- SouffléTartuffe de legume
- Varză albă călită cu roșii de Sicilia bine coapte
- Pilavialb otoman ca pe vremea lui Nicolae Mavrocordat
- Salată provensală de andive
- Salată de varză acră tăiată fin, ademenită cu ulei de măsline grecesc și paprika dulce-iute
- Curcubeu de salată proaspătă de varză albă și varză roșie
- Plăcintă cu brânză macedoneană de Bitolia
- Plăcintă de mere cu vanille Bourbondin Madagascar
- Plăcintă de dovleac – ludai de Stambul
- … Et, pour la bonne bouche,cafeluță făcută la nisip în ibric de aramă ca pe vremea lui Nasreddin Hogea, după cum ne povestește dumnealui Anton Pantoleon Petroveanu!
Locanta Jaristea are cea mai buna mancare traditionala romaneasca din Bucuresti!
Acum vad ca nu am mai scris despre Locanta Jaristea de fix trei ani, desi am fost de multe ori acolo, intre timp. Am uitat sa scriu pentru ca nu am vazut nimic schimbat, fara indoiala. Intr-adevar, Kera Calita e la fel de fenomenala, de iesita din comun, ambianta la fel, spectacolele ei tin in continuare privirile lipite si ii umplu restaurantul seara de seara.
Reiau si rezum doar partea de meniu de la Locanta Jaristea. Au bucatarie romaneasca, atat boiereasca, dupa retete regasite prin arhive si readuse la viata, cat si romaneasca traditionala, cu zacusca, fasole facaluita, porc si alte asemenea.
Pe partea de bucatarie romaneasca boiereasca, Jaristea e unul dintre cele doua restaurante din Bucuresti in care poti gasi asa ceva. Si mai interesanta, insa, e bucataria romaneasca traditionala, taraneasca, a Kerei Calita. Asta e cea mai buna din Bucuresti, si iese in evidenta fata de celelalte restaurante etnice romanesti, cele cu mancare traditionala, populara, in care nu poti face o diferenta cat de cat semnificativa intre gusturi. Poate ca Kera Calita cumpara porcii si branzeturuile din cu totul alte parti, poate ca si-i creste si le face singura, sau are cine stie ce secrete… Insa sunt mai bune decat in alte restaurante! Sigur, exista si varianta ca mie sa-mi dea intotdeauna mancarea din alta camara si din alte oale, dar mi-e greu sa cred ca poate face asta, din punct de vedere strict logistic vorbind acum… (GB – februarie 2020)
PS: in articolul trecut ma tot intrebam ce o fi fost inainte in cladirea aceea. Kera Calita mi-a spus ca chiar ea a construit-o, special spre a fi restaurant, si a vrut dinadins sa arate ca un han, cu arhitectura din alte vremi! Era Zahanaua Bumbesti in acel loc, cu o terasa faimoasa la vremea ei.
O cina privata cu doamna Nicolau la Locanta Jaristea e o experienta care se tine minte.
Dintre toate restaurantele pe care le-am evaluat pana acum, cu Jaristea (Locanta Jaristea, pe numele ei din acte) mi-a fost cel mai greu, trebuie sa recunosc. Pe de o parte, am fost cu Noro si cu familia lui la Jaristea si am mancat bine, in general, insa niciunul dintre noi nu-si mai amintea a doua zi ce fusese pe masa. Pe de alta parte, insa, la putin timp dupa aceea, doamna Aurora Nicolau (Kera Calita), patroana „stabilimentului gastronomic artistico-literar, locanta „Jaristea””, cum se prezinta ei, m-a invitat la o romantica cina privata, impreuna cu doi prieteni comuni. Am mancat atat de bine (si atat de mult, pe cale de consecinta, fiindca sunt lacom cand dau de mancare buna), incat ziua a ramas in lista evenimentelor gastronomice despre care imi aduc aminte aproape fiecare fel de mancare si simt din nou mirosul si gustul lui la fiecare aducere aminte.
Sunt mai multe restaurante mari in Bucuresti in care am trecut prin asemanatoare experiente. Cand am facut Restocracy le-am avut tot timpul in minte, am tinut seama de ele si am scris si in sectiunea de explicatii si justificari (Restocracy: ce, cine, cum), aici pe site, ca la un restaurant e bine de stiut nu numai cum e mancarea de zi cu zi, ci si cum este cand patronul sau bucatarul isi pun in minte sa te impresioneze. Daca e o diferenta, macar afli ca sunt bucatari si oameni acolo care sunt mult mai buni decat par la prima vedere si ca, daca vrei o mancare sau un eveniment gastronomic de exceptie, poti sa le primesti, la o adica. Nu discut acum daca si cat trebuie sa platesti in plus, sau ce sa dai in schimb.
Asadar, cand se intampla asta, ca evaluator responsabil ma straduiesc sa fac o medie intre cele doua experiente, si notele de la mancare de acolo vin. E greu de spus daca asa e mai bine sau mai onest, dar macar am scris asta sa se stie.
Locanta Jaristea e in partea aceea de Bucuresti de vreo 25 de ani. E orasul vechi, cu istorie si poezie, cu mai biserici si cu Patriarhia, cu scolile preotesti, cu copii care se joaca in strada, cu case si cu blocuri vechi, dar si cu cele noi, la cativa pasi. Mi-a fost intotdeauna greu sa ghicesc ce a fost inainte de Locanta Jaristea in cladirea aceea ciudata, intinsa dar lipsita de un etaj, macar, intr-o lipsa de logica imobiliara chiar si pentru vremurile de dinaintea celor de azi. Mi-am tot spus, de fiecare data, sa … (citeste tot)
Ospetele de la Locanta Jaristea
Kera Calita si restaurantul sau
Save
Save
Save
Save
Save
Comentarii (1)
Sunt câteva clipe în viața unui om care se cuvin sărbătorite cu fast, ca-n vremurile bune de altădată! Kera Calița a gândit Locanta Jariștea și pentru marile ceremonii ale sufletelor boieresti și celebrarea bucuriei de a trăi momente înălțătoare împreună cu toți cei apropiați.
Castel de alabastru pentru distinsa Doamna cea buna a gastronomiei si vodevilului romanesc de la Georgiana și George Huiu!