Doripesco, delta din Carpați…
Continuând activitatea fostei Intreprinderi Piscicole Braşov şi bazându-se pe experienţa de peste 30 de ani a angajaţilor săi, Doripesco a devenit în timp unul dintre cei mai importanţi producători şi procesatori de peşte din ţară. Centrul activității sale este conceptul de piscicultură multifuncțională, ce presupune realizarea întregului lanț commercial, respectiv fermele piscicole, procesarea peștelui si comercializarea și distribuția produselor finite, prin restaurantele cu specific pescaresc Doripesco, magazinele, rețelele de distribuție tradiționale si prin canalele aferente pescuitului recreativ. (” Din LAC, in farfurie !”)
Delta din Carpaţi reuneşte anual peste 200 de specii de păsări specifice doar acestei zone şi Deltei Dunării. Diversitatea avi-faunistică şi animală a făcut ca această zonă să intre sub protecţie europeană prin clasificarea ei ca arie naturală protejată. O deltă între munţi, o oază de relaxare şi de linişte întinsă pe 400 de hectare, Delta din Carpaţi este cea mai importantă zonă de concentrare a păsărilor de apă din judeţul Braşov, dar şi un rai al pescarilor.
Produsele Doripesco, realizate după reţete tradiţionale din Ţara Bârsei, beneficiază de materie primă de primă prospeţime provenită din acest mediu natural. Ramura de piscicultură cuprinde doua ferme piscicole de crap, o fermă de sturioni (nisetru) si doua păstrăvării. Din cele peste 60 de specialități pescărești aflate în portofoliul Doripesco, 6 produse dețin atestat de Produs Tradițional, iar produsul NOVAC AFUMAT DIN TARA BARSEI – detine cel mai inalt standard de calitate al Uniunii Europene si anume IGP – Indicatie Geografica Protejata. De asemenea, detine protectie nationala si este in curs de obtinere a unui alt standard european, si anume ” SPECIALITATE TRADITIONALA GARANTATA „( STG ) pentru renumita SALATA TRADITIONALA CU ICRE DE CRAP .
In cadrul rezervaţiei naturale de la Dumbraviţa se promovează turismul prietenos faţă de natură, cu rol educativ şi de recreere pentru toate vârstele. Copiii sunt fascinaţi de poveştile pescăreşti, de istoria deltei şi de exemplarele rare de păsări.
Dat fiind faptul ca aici se găsesc peste 200 specii de păsări, unele dintre ele fiind incluse în directivele şi convenţiile internaţionale privind protecţia faunei, precum buhaiul de baltă, stârcul roşu, raţa roşie, cârstelul de câmp, iar, pentru câteva specii, este zona cu cele mai mari efective observate în Transilvania, precum barza neagră, egreta mare, gârliţa mare, călifarul alb, chirighiţa neagră, Doripesco a creat in scopul promovarii turismului, programe special destinate pescuitului, si pentru birdwatching.
DORIPESCO, dor de peşte… SPECIALITĂȚI PESCĂREȘTI DIN DELTA DIN CARPAȚI
Echipa Doripesco a ales să facă diferenţa pe piaţa românească, adresându-se unei anumite nişe: consumatorul de produse premium, bine informat vis-a-vis de ingredientele produselor şi care doreşte produsul mereu proaspăt. Încurajăm o alimentaţie responsabilă, iar peştele a fost şi rămâne o sursă de sănătate.
PRODUSELE DORIPESCO – CALITATE ŞI SIGURANȚĂ
- Atestatul de „Operator Intracomunitar” ne-a deschis noi orizonturi, produsele Doripesco primind aprecieri la nivel internaţional şi începându-se astfel distribuţia intracomunitară.
- Novacul Afumat din Țara Bârsei este singurul produs din sectorul piscicol care se bucură de certificarea IGP (Indicaţie Geografică Protejată).
- Doripesco a preluat reţetele vechi de sute de ani, transmise din moşi – strămoşi, devenind prima companie producătoare de peşte şi produse procesate din peşte care are atestat de produse tradiţionale pentru şapte dintre produse.
- Standardele de calitate au fost și vor rămâne o prioritate pentru noi. În prezent, suntem în curs de implementare IFS.
DORIPESCO este prima companie românească construită pe principiile pisciculturii multifuncţionale, care a reușit să dezvolte un sistem integrat: producție – procesare – comercializare
DELTA DIN CARPAŢI – DORIPESCO BRANDUL CALITĂŢII
Brandul Delta din Carpaţi – Doripesco este construit pe elemente care subliniază apropierea de natură: mediul natural în care trăieşte peştele cu o multiplicitate diversă de plante, animale şi păsări; aria naturală protejată (Sit Ramsar şi Sit Natura 2000); hrănirea peştelui cu cereale de cea mai bună calitate. Întreaga gamă a produselor Doripesco (atât produsele tartinabile, cât şi cele afumate) reprezintă o categorie premium, cele mai bune produse din peşte, existente pe piaţa românească.
În plus, toate produsele Doripesco au primit aprecieri şi la nivel internaţional, fiind prezentate şi degustate la numeroase târguri internaţionale (Green Week–Berlin, Alimentaria–Barcelona, SIAL–Paris, TuttoFood–Milano), începându-se astfel şi distribuţia intracomunitară. Calitatea superioară este dată în special de ingredientele folosite: materie primă prospeţimea întâi şi ingrediente naturale (lemn de fag pentru afumarea conform tradiţiei şi condimente de cea mai bună calitate).
PRODUSELE DORIPESCO
- Salată de Icre de Crap: În depresiunea Bârsei, pe teritoriul localităţilor Dumbrăviţa, Rotbav, Măieruş şi Hălchiu s-a împământenit salata de icre preparată din icre de crap, ulei de floarea soarelui, sare şi lămâie. Doripesco păstrează tradiţia salatei de icre de crap oferind clienţilor cel mai savuros şi natural produs de pe piaţă, în segmentul său.
- Salată de Icre de Crap Delta din Carpaţi Doripesco: De fiecare dată ne propunem să oferim clienţilor produse noi, în conformitate cu cele mai exigente cerinţe. Astfel, a fost lansată o nouă reţetă a Salatei de icre de crap Delta din Carpaţi cu 27 % icre de crap. Acest produs nou lansat pe piaţă are 3 mari atuuri: concentraţia de 27% icre de crap; produs 100% natural, lipsit de conservanţi; reţetă preluată din strămoşi, cu atestat de produs tradiţional.
- Novac Afumat din Ţara Bârsei: Novacul este un pește prelucrat sub formă de fileuri, afumate la cald cu rumeguș de esenţă tare (fag) pentru o aromă unică, metodă tradițională de afumare din aria geografică „Țara Bârsei”. Produsul Novac Afumat din Țara Bârsei este singurul produs din sectorul piscicol care se bucură de certificarea IGP (Indicație Geografică Protejată).
- Vinegretă din Păstrăv: Carnea slabă şi dulceagă a păstrăvului proaspăt scos din bazinele Doripesco, este pusă la marinat într-un sos acrişor cu vin alb şi multe legume, precum castaveţi, morcovi, măsline verzi şi ardei iute. După ce carnea se macerează, gustul este unic, întrucât fiecare legumă contribuie la încântarea papilelor gustative. Vestea cea mai bună vă o dăm acum: produsul este 100% natural!
- Ostropel din Păstrăv: Bucătarii Doripesco s-au inspirat din reţetele satului românesc pentru a realiza un produs nou, diferit. Pentru a-şi aduce aportul personal, carnea de pui a fost înlocuită cu cea de păstrăv, sănătoasă şi dietitică, fiind marinată într-un sos delicios, picant şi cu o aromă unică, dată de amalgamul de legume: morcovi, castraveţi, ardei iute, măsline verzi, usturoi şi speciale condimente: boia dulce, boia iute, piper mozaic. Vă recomandăm acest produs sănătos, gustos, delicios şi fără conservanţi!
- Zacuscă din peşte cu ciuperci: Doripesco a reinventat zacusca! Am creat o reţetă din legume atent alese, proaspete şi sănătoase: ardei, morcov, multe roşii, ciupercuţe, iar ca totul să fie special, le-am adăugat savoarea produselor Doripesco, folosind peştele proaspăt chiar din Delta din Carpaţi. Merită încercat!
- Varză călită cu peşte: Un preparat unic pe piaţa românească, o adevărată specialitate pescărească. Aşa cum cel mai gustos borş de peşte se obţine din cât mai multe specii de peşte, aşa şi la gustul desăvârşit al acestui produs contribuie carnea dulceagă a crapului, cea slabă a fitofagului şi cea savuroasă a novacului. Iar pentru accentuarea gustului, se adaugă varză murată, orez, câteva legume şi multă dragoste. Un preparat care vă va cuceri papilele gustative!
- Picanterie pescărească: Fascinantul produs din peşte uşor afumat, este perfect condimentat şi îmbogăţit cu mănunchiul de legume alese cu grijă (fasole roşie cu boabe mari, porumb dulce, morcovi, ceapă şi castraveţi muraţi) şi învăluit în sosul de tomate, suficient de picant astfel încât să ceară un pahar de vin alb. Picanteria Pescărească – un deliciu, ce va deveni capriciu.
- File păstrăv cu măsline: Un produs cu iz mediteranean, fileul de păstrăv este fiert într-un delicios sos de roşii, amestecat cu măsline negre, ardei, ceapă şi vin alb pentru frăgezire. Pentru o savoare aparte, bucătarii au adăugat usturoi, dar şi unele condimente inedite, care vă vor surprinde: oregano, scorţişoară, cuişoare, cimbru, dar şi foi de dafin.
- Sote din păstrăv cu spanac: Un produs dietetic, sănătos, dar şi foarte gustos. Legumele din reţetă au fost alese pe sprânceană, pentru a da preparatului un gust aparte şi un aspect deosebit: verdele spanacului a fost combinat cu roşul ardeiului şi albul cepei dulcege şi al cărnii fragede a păstrăvului. La final s-au adăugat şi câteva condimente, pe care nu vi le putem dezvălui, rămânând secretul bucătarului. Acest preparat trebuie savurat, vizual şi gustativ! Pur şi simplu, delicios!
- Aperitiv de păstrăv cu migdale: Este un produs gustos, având la bază delicioasa carne a păstrăvului fiert şi legume sănătoase (morcovi, ţelină, castraveţi muraţi). Reţeta nu se opreşte aici. Astfel, bucătarii inventivi au adăugat smântână cremoasă şi fulgi de migdale, pentru a obţine un produs fin în cadrul căruia dulcele migdalelor se îmbină perfect cu gustul acrişor al castraveţilor muraţi şi cu iuţimea piperului alb. O combinaţie inedită, care creează dependenţă.
- Chifteluţe pescăreşti marinate: Chifteluţele gustoase, făcute din carne de peşte proaspăt, chiar din Delta din Carpaţi, au fost complimentate cu mirodenii înmiresmate şi puţin pesmet, pentru a prinde la prăjire o crustă uşor crocantă. Dar, pentru gusturi nobile, maeştrii bucătari au adăugat un sos roşu special. Se pot servi direct, sau uşor încălzite. Poftă bună!
- Cremă de Păstrăv cu unt: Un produs cu gust diferit și o textură fină, care îți poate potoli foamea rapid. Preparatul nostru este genul de produs de care iubitorii preparatelor pe bază de pește se vor îndrăgosti iremediabil, deoarece oferă un gust complet, imposibil de egalat!
- Salată din păstrăv cu broccoli: O deosebită atenție a fost îndreptată către realizarea acestui produs gustos, ușor și consistent în același timp. S-au combinat, într-un mod echilibrat, fileul de păstrăv afumat cu un dressing delicat. Pentru savoare, consistență și culoare, am adăugat din belșug broccoli și porumb. Astfel, am obținut un preparat calitativ atât din punct de vedere nutrițional cât și gustativ.
- Salată din păstrăv cu sos salsa: O ispită dulce-picantă pentru gurmanzii mari și mici. Fileul afumat, parcă ar vrea să satisfacă și mai mult bolta palatină și-i pregătește pe meseni pentru un aperitiv sățios, preparat cu grijă. Acesta a fost amestecat în proporții variabile cu boabe de fasole roșie și porumb, toate fiind apoi cufundate într-un sos gustos, preparat cu mare grijă.
- Cârnăciori pescărești: Cârnații reprezintă un element culinar specific bucătăriei românești. Fie că vorbim de sărbătorile de iarnă, sau nu, aceștia reprezintă o tradiție pentru mesele îmbelșugate. Suntem obișnuiți să consumăm diverse tipuri de cârnați, condimentați sau nu, mai groși, sau mai subțiri. Există multiple variante, însă calitatea ingredientelor este baza succesului în orice rețetă. Echipa Doripesco vă propune o altfel de rețetă a tradiționalilor cârnați: Cârnăciorii pescărești. Aceștia au numeroase beneficii: sunt făcuți doar din carne de pește, sunt ușor de digerat, aduc organismului nostru un aport ridicat de elemente nutritive, nu îngrașă, iar gustul … unul de excepție, cu adevărat delicioși.
- File de păstrăv afumat: Se spune că lucrurile simple sunt cele mai de preț. Tradiția afumării are la bază câteva etape simple, dar care trebuie respectate cu strictețe. Peștele proaspăt este filetat, condimentat cu o cantitate suficientă de mirodenii, după care este așezat într-o afumătoare în care arde rumeguș de esență tare. Rezultă astfel un preparat pescăresc cu gust divin, acompaniat de aroma fresh a busuiocului proaspăt, pe care îl punem la dispoziția tuturor clienților care doresc să experimenteze gustul fileului de păstrăv afumat.
* | * | * |
PROMOVĂM ALIMENTAŢIA SĂNĂTOASĂ
În epoca dietelor, a pasiunii pentru slăbit dar şi a interesului tot mai mare pentru o alimentaţie sănătoasă, consumul de peşte este recomandat în mod deosebit. Ceea ce îl afirmă este valoarea sa nutritivă. Un consum ridicat de carne de peşte are un rol benefic asupra sănătăţii omului prin ajutorul pe care îl dă aceasta organismului în fortificarea lui pe de o parte, iar pe de altă parte, în minimalizarea apariţiei maladiilor cardiovasculare, prin scăderea nivelului total de colesterol, prin reducerea nivelului de trigliceride, prin faptul că moderează răspunsul inflamator şi îmbunătăţeşte metabolismul carbohidraţilor.
Conform unor statistici mondiale, în vederea protejării sănătăţii, ar fi oportun să se consume carne de peşte, cel puţin două zile pe săptămână. Nu trebuie pierdut din vedere faptul că peştele oceanic nu are prospeţimea peştelui autohton (crap, caras, novac, sânger, păstrăv), iar decongelarea repetată poate avea grave repercursiuni asupra sănătăţii noastre. În plus, datorită gradului ridicat de poluare, marea majoritate a peştilor oceanici au absorbit mercur, care la concentraţii mari devine toxic.
Armonia, Starea ta de bine
Armonia este un produs nou pe piaţa românească, născut din dorinţa şi nevoia societăţii în ansamblul ei, de a-şi găsi echilibrul şi calmul interior, de a se reîntoarce la natură şi puritate. Corpul uman reprezintă 70% apă, de unde rezultă importanţa consumului unei ape care te face să te simţi împăcat cu tine însuţi, într-o perfectă armonie cu propriul corp şi suflet, redându-ţi echilibrul şi calmul interior. Calitatea şi puritatea apei Armonia îţi oferă, probabil, tot ceea ce ai nevoie pentru o zi plină de energie, sănătate, frumuseţe, echilibru spiritual şi linişte interioară.
Zona de provenienţă a apei Armonia este reprezentată de izvorul Valea Bogăţii, aflat în zona Pădurea Bogăţii, judeţul Braşov. Cadrul natural al acestei zone este mirific, parcă rupt din basmele copilăriei, o rezervaţie naturală de tip faunistic, floristic şi geologic, care se află în partea centrală a munţilor Perşani, pe teritoriul nord-estic al judeţului Braşov.