Articole si stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte...

Ord. dupa

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Am fost subiectul unui experiment interesant și foarte relevant. Prob...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

  • Primul an de Sciccheria a fost unul foarte ...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Când mâncați ...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

1 comentarii

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

Recent, restaurantul Le George, din cadrul hotelului Suter, și-a schi...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Raionul de Pește Floreasca (fiindcă mai au unul, la Piața Dorobanț...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

2 comentarii

Sunt câteva restaurante în București care au meniuri nu foarte sofi...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Sardin e un restaurant tare interesant, și va ajunge să fie studiu d...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

Afiseaza
comentarii

Despre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu impreuna, pentru ca eu (si nu sunt singurul) le consider acelasi restaurant, practic, Cred ca domnul Nicolae Avram, patronul lor si patronul restaurantului Vatra Neamului de la Bucuresti, a facut o separare doar din ratiuni administrative si de marketing, nu din alta pricina.

Vatra Neamului si La Taifas sunt in aceeasi cladire din centrul vechi al Chisinaului, partea aceea a orasului cu mult farmec, cu case frumoase, copaci batrani si strazi inguste, o cladire mai mare pe care o are domnul Avram, chiar vizavi de ambasada Romaniei la Chisinau.

Vatra Neamului e fratele mai mare si mai bogat, are multe saloane la parter si la etaj, si o foarte frumoasa gradina in spate, intr-o mare curte interioara, la Taifas e la subsol, cu cateva sali nu prea mari.

Amanadoua, si Vatra Neamului, si La Taifas sunt restaurante traditionale moldovenesti. Sunt bine amenajate si atent intretinute, cu decoruri rustice, accentuat rustice as spune, o parte chiar originale, altele usor teatrale, butaforice. La Taifas au o bucatarie care arata exact ca acelea de pe vremea bunicilor, unde am trait eu, tot in Moldova, la cativa pasi de ei, dar de partea cealalta a Prutului, si e functionala, niset fete fac placinte acolo. Vatra Neamului are amenajata o mica sala tot ca o bucatarie de pe vremuri, insa una de oras, cu un aragaz galben de pe vremuri, e absolut adorabila pentru cineva care are astfel de nostalgii. Interesante sunt si tablourile de pe perete cu mari personaje istorice si din cultura clasica romaneasca, domnitori, scriitori din secolele trecute.

De fapt, uitandu-ma mai atent pe pozele de la Vatra Neamului si de la La Taifas, acum, in timp ce scriu, imi dau seama ca La Taifas are decoruri traditionale rustice, care fac trimitere spre atmosfera taraneasca, pe cand cele de la Vatra Neamului au si niste componente citadine, chiar boieresti si aristocratice daca te uiti si la mobilier: jilturi domnesti la Vatra Neamului, banci de lemn acoperite cu levicere la La Taifas… 🙂 Dar gata cu descrierea ambiantei, care e deosebita, intr-adevar, pozele sunt destul de clare, chiar daca le-am facut cu telefonul mobil…

Meniurile de la Vatra Neamului si de la La Taifas mi separ identice, adica bucatarie traditionala moldoveneasca, dar domnul Avram zice ca sunt cate mici diferente. Sa fie, foarte putin conteaza important este ca la Vatra Neamului si la La Taifas gasesti adevarata bucatarie basarabeana, asa cum doar cei mai in varsta au cunoscut-o cand erau mici, si asta daca au trait in Moldova, fie ea de o parte sau de alta a Prutului. Eu m-am nascut si am trait in oldova, asa ca stiu bine despre ce este vorba.

Sigur, bucataria moldoveneasca traditionala, cea basarabeana, e aproape identica cu cea din Moldova noastra, sunt doar cateva mancaruri in plus la ei, cu influente rusesti, insa nici acelea prea diferite, nu sunt ceva nemaivazut sau nemaiauzit la noi.

Cam tot ce am mancat la Vatra Neamului si la La Taifas a fost bun, in diferite grade, desigur, cu placintele, coltunasii si inca vreo cateva feluri foarte bune, altele cu gusturi mai previzibile. Pestele a fost prost la Vatra Neamului, dar atat de prost incat a ramas in farfurie. Peste de supermarket, congelat, nu putea sa faci mare lucru din el, si nici nu e in traditia moldovenilor sa faca peste. Cu exceptia celor de la Dunare, moldovenii nu au peste, si cand il cumpara de pe undeva, asa vechi cum ajunge la ei, habar nu au cum sa-l faca. Asa si domnul Avram, dar s-a incapatanat sa-l puna in meniu, unde era ca o nuca pe un perete, nu stiu de ce a facut-o!

Serviciul a fost bun la Vatra Neamului, dar am ajuns acolo impreuna cu domnul Avram, patronul, asa ca am primit inca de la inceput un statut special, si in Republica Moldova e si mai important decat in Romania cu cine te cunosti si cine te protejeaza, e stiut…

De preturile de la Vatra Neamului si de la La Taifas nu stiu ce sa spun, am tot scris ca nu mi-a intrat in reflex sa socotesc in lei moldovenesti, sa ma interesez de curs apoi sa fac inmultiri si impartiri ca sa ajung la preturile in lei romanesti sau in Euro. Vatra Neamului si La Taifas sunt socotite printre restaurantele scumpe din Chisinau, insa, si asa, si acolo te costa mai putin ca la Bucuresti, chiar si la jumatate, de multe ori.

Am scris ca restaurantele cu bucatarii internationale, sau chiar cu incercari timide de bucatarii fine din Chisinau, sau chiar de bucatarii traditionale, clasice ale marilor culturi gastronomice europene (frantuzeasca, italiana etc.) sunt departe de cele europene, si chiar de cele din marile restaurante din Bucuresti. Prin urmare, mancarea cu adevarat buna si deosebita pentru un vizitator occidental sau european, in general, la Chisinau, ramane cea a bucatariilor nationale traditionale, exotice pentru ei: cea moldoveneasca, pe primul loc, evident, pentru ca acolo suntem, dar si cea ruseasca, gagauza, armeneasca, uzbeca si ce mai poti gasi prin frumosul oras moldovenesc.

Asadar, din scurtele mele vizite la Chisinau, dar, mai ales, din spusele altor romani care locuiesc acolo cu lunile sau cu anii, si din cele ale altor straini, in acest moment cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas mananci cel mai bine in Chisinau. (GB – mai 2017)

Marile bucatarii fine mai inca un drum lung pana la Chisinau

Mai multa lume m-a trimis la Kiku, ba unii ziceau chiar ca ar fi cel mai bun restaurant din Chisinau, daca nu chiar dintre toate, atunci pe carne, ca steakhouse, cu certitudine. Am devenit curios, mai...

Vatra Neamului

Cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas e cea mai gustoasa mancare din ChisinauDespre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu ...

La Taifas

Cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas e cea mai gustoasa mancare din ChisinauDespre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu ...

Vatra Neamului

Patriotismul intr-o forma si cu imagini pe care le-am cam uitatVatra Neamului de la Bucuresti (de la Balotesti, mai precis spus) e fratele romanesc al unui foarte cunoscut restaurant de la Chisina...

Data actualizarii: 10/06/2017

Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close