Despre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu impreuna, pentru ca eu (si nu sunt singurul) le consider acelasi restaurant, practic, Cred ca domnul Nicolae Avram, patronul lor si patronul restaurantului Vatra Neamului de la Bucuresti, a facut o separare doar din ratiuni administrative si de marketing, nu din alta pricina.
Vatra Neamului si La Taifas sunt in aceeasi cladire din centrul vechi al Chisinaului, partea aceea a orasului cu mult farmec, cu case frumoase, copaci batrani si strazi inguste, o cladire mai mare pe care o are domnul Avram, chiar vizavi de ambasada Romaniei la Chisinau.
Vatra Neamului e fratele mai mare si mai bogat, are multe saloane la parter si la etaj, si o foarte frumoasa gradina in spate, intr-o mare curte interioara, la Taifas e la subsol, cu cateva sali nu prea mari.
Amanadoua, si Vatra Neamului, si La Taifas sunt restaurante traditionale moldovenesti. Sunt bine amenajate si atent intretinute, cu decoruri rustice, accentuat rustice as spune, o parte chiar originale, altele usor teatrale, butaforice. La Taifas au o bucatarie care arata exact ca acelea de pe vremea bunicilor, unde am trait eu, tot in Moldova, la cativa pasi de ei, dar de partea cealalta a Prutului, si e functionala, niset fete fac placinte acolo. Vatra Neamului are amenajata o mica sala tot ca o bucatarie de pe vremuri, insa una de oras, cu un aragaz galben de pe vremuri, e absolut adorabila pentru cineva care are astfel de nostalgii. Interesante sunt si tablourile de pe perete cu mari personaje istorice si din cultura clasica romaneasca, domnitori, scriitori din secolele trecute.
De fapt, uitandu-ma mai atent pe pozele de la Vatra Neamului si de la La Taifas, acum, in timp ce scriu, imi dau seama ca La Taifas are decoruri traditionale rustice, care fac trimitere spre atmosfera taraneasca, pe cand cele de la Vatra Neamului au si niste componente citadine, chiar boieresti si aristocratice daca te uiti si la mobilier: jilturi domnesti la Vatra Neamului, banci de lemn acoperite cu levicere la La Taifas… 🙂 Dar gata cu descrierea ambiantei, care e deosebita, intr-adevar, pozele sunt destul de clare, chiar daca le-am facut cu telefonul mobil…
Meniurile de la Vatra Neamului si de la La Taifas mi separ identice, adica bucatarie traditionala moldoveneasca, dar domnul Avram zice ca sunt cate mici diferente. Sa fie, foarte putin conteaza important este ca la Vatra Neamului si la La Taifas gasesti adevarata bucatarie basarabeana, asa cum doar cei mai in varsta au cunoscut-o cand erau mici, si asta daca au trait in Moldova, fie ea de o parte sau de alta a Prutului. Eu m-am nascut si am trait in oldova, asa ca stiu bine despre ce este vorba.
Sigur, bucataria moldoveneasca traditionala, cea basarabeana, e aproape identica cu cea din Moldova noastra, sunt doar cateva mancaruri in plus la ei, cu influente rusesti, insa nici acelea prea diferite, nu sunt ceva nemaivazut sau nemaiauzit la noi.
Cam tot ce am mancat la Vatra Neamului si la La Taifas a fost bun, in diferite grade, desigur, cu placintele, coltunasii si inca vreo cateva feluri foarte bune, altele cu gusturi mai previzibile. Pestele a fost prost la Vatra Neamului, dar atat de prost incat a ramas in farfurie. Peste de supermarket, congelat, nu putea sa faci mare lucru din el, si nici nu e in traditia moldovenilor sa faca peste. Cu exceptia celor de la Dunare, moldovenii nu au peste, si cand il cumpara de pe undeva, asa vechi cum ajunge la ei, habar nu au cum sa-l faca. Asa si domnul Avram, dar s-a incapatanat sa-l puna in meniu, unde era ca o nuca pe un perete, nu stiu de ce a facut-o!
Serviciul a fost bun la Vatra Neamului, dar am ajuns acolo impreuna cu domnul Avram, patronul, asa ca am primit inca de la inceput un statut special, si in Republica Moldova e si mai important decat in Romania cu cine te cunosti si cine te protejeaza, e stiut…
De preturile de la Vatra Neamului si de la La Taifas nu stiu ce sa spun, am tot scris ca nu mi-a intrat in reflex sa socotesc in lei moldovenesti, sa ma interesez de curs apoi sa fac inmultiri si impartiri ca sa ajung la preturile in lei romanesti sau in Euro. Vatra Neamului si La Taifas sunt socotite printre restaurantele scumpe din Chisinau, insa, si asa, si acolo te costa mai putin ca la Bucuresti, chiar si la jumatate, de multe ori.
Am scris ca restaurantele cu bucatarii internationale, sau chiar cu incercari timide de bucatarii fine din Chisinau, sau chiar de bucatarii traditionale, clasice ale marilor culturi gastronomice europene (frantuzeasca, italiana etc.) sunt departe de cele europene, si chiar de cele din marile restaurante din Bucuresti. Prin urmare, mancarea cu adevarat buna si deosebita pentru un vizitator occidental sau european, in general, la Chisinau, ramane cea a bucatariilor nationale traditionale, exotice pentru ei: cea moldoveneasca, pe primul loc, evident, pentru ca acolo suntem, dar si cea ruseasca, gagauza, armeneasca, uzbeca si ce mai poti gasi prin frumosul oras moldovenesc.
Asadar, din scurtele mele vizite la Chisinau, dar, mai ales, din spusele altor romani care locuiesc acolo cu lunile sau cu anii, si din cele ale altor straini, in acest moment cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas mananci cel mai bine in Chisinau. (GB – mai 2017)
Referinte
Mai multa lume m-a trimis la Kiku, ba unii ziceau chiar ca ar fi cel mai bun restaurant din Chisinau, daca nu chiar dintre toate, atunci pe carne, ca steakhouse, cu certitudine. Am devenit curios, mai...
Cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas e cea mai gustoasa mancare din ChisinauDespre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu ...
Cred ca la Vatra Neamului si la La Taifas e cea mai gustoasa mancare din ChisinauDespre cele doua mari restaurante cu specific national moldovenesc din Chisianu, Vatra Neamului si La Taifas scriu ...
Patriotismul intr-o forma si cu imagini pe care le-am cam uitatVatra Neamului de la Bucuresti (de la Balotesti, mai precis spus) e fratele romanesc al unui foarte cunoscut restaurant de la Chisina...