Cucina, august 2018
www.facebook.com/JWMarriottCucina
0214.031.902
Cred ca vor fi din nou ceea ce au fost…
Am revenit la Cucina de la hotelul Marriott, fiindca la ultima vizita au iesit toate foarte prost si eram sigur ca nu vor ramane acolo. Stiam ca le-a venit deja noul chef italian, insa meniul il vor schimba abia peste vreo luna sau doua. Chiar ar fi cazul…
Acum am luat acelasi pui Valdostana, cu varza bine desarata de data aceasta si chiar buna; pieptul de pui de marimea unui pinguin, dupa cum arata, la gratar, e piept de pui la gratar, nu poti scoate mai mult din el. Eu nu as pune asa ceva in meniu. Dar e hotelul lor, nu al meu… Am mai luat orez cu legume si porumb, destul de bun, dar nu ceva ce as mai lua si a doua oara.
Serviciul a fost perfect la Cucina, cu doua chelnerite adorabile. Si asta nu de la training li se trage, in primul rand, ci de la felul in care au fost alese la recrutare. Chiar ii felicit pe cei de la HR de la Marriott, au facut o treaba excelenta, stiu exact de ce e nevoie intr-un restaurant.
Preturile foarte mari, dare ce nu e mare la Marriott?
Asadar, Cucina de la Marriott va fi din nou ceea ce a fost, probabil ca in curand, odata cu noul meniu, si ceea ce trebuie si merita sa fie. Le doresc sa aiba spor la reconstructie! (GB – august 2018)
Sa le vina mai repede noul chef, sa nu apuce sa se faca de ras…
Am ajuns la Cucina, restaurantul traditional italian de la Marriott, la exact un an de la ultima vizita. Si, pe cat de bine am scris atunci despre ei, pe atat de mult trebuie sa-i critic acum.
In privinta ambiantei, Cucina e la fel de frumos, e bine facut, bucatariile la vedere, conteaza mult asta. Si serviciul la fel, bun, desi putin mai apatic si mai neatent.
Mancarea, insa, a fost proasta, nici nu stiu de ce le-am dat o nota atat de mare de data aceasta. Am luat un pui Valdostana, un piept de pui pe gratar asezat pe o varza care ar fi fost chiar buna daca nu ar fi fost ingrozitor de sarata, cu greu o puteai manca, si inecata intr-un ulei inutil; apoi spaghetti carbonara, cu un sos ciudat, semitransparent, cum nu prea am mai vazut pana acum. Nu avea gust sosul, dar nu ar fi fost o problema daca nu ar fi pus un pumn de piper pe ele, de a trebuit sa le las si pe acestea deoparte. Iar caponata, niste legume taiate foarte mari si cu niste bulion deasupra, a fost proasta de-a binelea, nu stiu cum au putut lasa sa iasa din bucatarie asa ceva.
E drept, nu ne-au mai luat banii pe ghiveciul de legume si pe sarea cu piept de pui si varza, si-or fi dat si ei seama ca au facut-o lata de data aceasta. Altfel ar fi coborat si mai mult in Topul Restocracy, mai ales ca preturile sunt mari de tot la Cucina.
Am auzit ca nu mai au bucatar sef de vreo doua luni la Cucina si ca zilele acestea urmeaza sa le vina unul nou. Sa le vina mai repede, ca sa nu apuce sa se faca de ras… (GB – martie 2018)
Probabil cel mai bun restaurant cu specific italian traditional din Bucuresti
Cucina e unul dintre restaurantele Hotelului Marriott, un fel de trattoria.
Mare, foarte frumos amenajat, unul dintre cele mai frumoase restaurante cu specific italian din Bucuresti. Daca nu ar fi intr-un hotel si daca ar avea si un petic de gradina, chiar ca ar fi unul dintre cele mai atragatoare localuri.
Meniul de la Cucina e din bucataria italiana traditionala, clasica, felurile bine cunoscute bucurestenilor, de acum, insa cu mancare bine facuta, muncita, cu produse de cea mai buna calitate, fara compromisuri.
Serviciul e bun la Cucina, cei de la Marriott stiu sa selecteze si sa pregateasca personalul. Preturile sunt mari, insa nu te simti inselat la plecare, mancarea e foarte buna, o spun din nou.
Cucina e unul dintre cele mai bune restaurante cu specific italian traditional din Bucuresti, poate chiar cel mai bun. E de luat intotdeauna in calcul cand vreti sa mancati italieneste, dar mancare italiana adevarata, nu surogatele pe care le intalniti l tot pasul prin oras. Asta daca nu va deranjeaza sa mancati intr-un hotel… (GB – martie 2017)
Nicolae Lica este Executive Cheful hotelului JW Marriott din Bucuresti, unul dintre cele mai mari si mai importante hoteluri din Bucuresti, dar si din tara.
Cu o experienta de peste 20 de ani de bucatarie, Chef Nicolae Lica lucreaza in cadrul hotelului JW Marriott inca din anul 1997, iar din 2008 ocupa functia de Executive Chef, avand in grija bucatariile de la: JW Steakhouse, Cucina, Vienna Lounge, Champions Sports Bar, The Garden, dar si departamentul de evenimente (corporate si private).
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Nicolae Lica: As spune ca primii mei maestri intr-ale bucatariei, dl. Lucian Horotan si Rodolphe Medard sunt cei la care ma gandesc cel mai adesea atunci cand primesc o intrebare de acest gen, dar adevarul e ca invat cate ceva de la fiecare dintre cei cu care am lucrat si lucrez, din fiecare experienta pe care am sansa sa o traiesc.
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Nicolae Lica: La modul ideal, in care un bucatar gateste constant, la foc continuu, si este pus in fata unor experiente diverse, care este nevoit sa gestioneze situatii variate alaturi de echipa sa, ei bine, unui asemenea profesionist i-ar trebui un minum de 10 ani sa atinga un anumit grad de maturitate.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Nicolae Lica: Iepure. Pentru ca este un tip complex de carne, ce necesita ceva pricepere si rabdare pentru un rezultat pe masura potentialului carnii.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Nicolae Lica: Dintre pesti as alege halibut. Dar marea mea preferinta sunt scoicile St. Jaques.
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Nicolae Lica: In mod clar radacinoasele – au gusturi bogate si pline, sunt satioase si foarte sanatoase, versatile, o bogatie de culori si arome intr-un singur preparat.
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Nicolae Lica: Boia afumata, chimion, oregano.
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Nicolae Lica: Noi facem toate sosurile de baza, nu pot spune ca am sau ca avem unul preferat.
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Nicolae Lica: Rar si doar acasa.
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Nicolae Lica: Mi se spune ca pentru un bucatar gatesc mult si acasa. O fac de fiecare data cu drag, atat pentru fiul meu, cat si pentru restul familiei, dar si pentru oaspeti, cand avem. Aleg mereu ingrediente de sezon, iarna de pilda gatesc mult la cuptor – peste sau pui, radacinoase, folosesc des boiaua afumata de care va povesteam mai sus.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant?
Chef Nicolae Lica: Cam ce gatesc si acasa, si v-am descris mai sus!
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Nicolae Lica: Da! Fratele, cumnatul meu si prietenul meu cel mai bun, sunt toti bucatari profesionisti.
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Nicolae Lica: America de Sud, Asia, Orientul Mijlociu. Imi plac aromele puternice si proaspete, cu personalitati puternice, care insufletesc un preparat (lime, papaya etc.).
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Nicolae Lica: Aleg intotdeauna mancare locala!
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Nicolae Lica: Noi avem o bucatarie mare – hotelul are sase restaurante si lounge-uri, o capacitate mare pentru evenimente in house si outside catering-uri, pentru noi este vital sa pastram nu numai un standard inalt de calitate al fiecarui preparat pe care il prezentam clientului, dar trebuie sa ne si asiguram ca si data viitoare cand il va comanda, va primi acelasi lucru. Practic calitatea trebuie dublata de constanta, altfel nu ai facut nimic… Si, in acest sens, ingredientele, furnizorii si distribuitorii au roluri cheie, drept pentru care noi alegem sa comandam produsele distribuitorilor nostri constanti.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Nicolae Lica: Cu riscul de a nu ma incadra in opinia generala, eu nu consider internetul a fi o unealta a unui chef. Cel putin nu a mea! Pentru mine este doar o modalitate de a ma pastra la curent cu activitatea, cu rezultatele activitatii unor Chefi pe care ii prefer eu. Pentru retete si secrete ale unor preparate, prefer sa merg tot la cartile lor.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Nicolae Lica: Tendinta de a manca mai bine, mai sanatos, mai atent, mai constient, este una generala. Iar eu vad cel mai clar asta la meniurile pe care le pregatim pentru evenimente – preparatele gatite la minut, salatele simple, cu verdeata multa si fara sosuri grele, pestele, acestea sunt primele care se consuma.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Nicolae Lica: Gestionarea unor echipe complexe, o organigrama completa, in acelasi timp cu mentinerea creativitatii.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Nicolae Lica: Noi avem in permanenta colegi noi si foarte tineri in toate bucatariile noastre. Consider ca aceasta este o meserie care trebuie inceputa devreme, din pasiune si din curiozitate. Nu este loc de excelenta daca este vazuta ca pe o cale profesionala secundara sau de „avarie”. Formarea unor generatii noi, a unor bucatati adevarati cere extraordinar de multa dedicatie si rabdare.
Cucina, august 2018 - Calea 13 Septembrie, nr. 90 (Hotel Marriott)