Si la ceaiuri e ca la vinuri: pentru fiecare preparat culinar exista cel putin un sortiment de ceai cu care se asociaza perfect si care ii scoate in evidenta aromele. Cei mai multi dintre noi savureaza ceaiul de sine statator, insa cunoscatorii asociaza cele mai bune ceaiuri cu mancarurile preferate, bucurandu-se astfel de gusturi noi si interesante.
Principiile asocierii ceaiului cu preparatele culinare
Principiile nu sunt foarte complicate, se concentreaza fie pe intensificarea aromei mancarii, fie pe reducerea ei, in cazul in care este prea complexa. Prin asocierea cu diferite tipuri de infuzie de ceai se pot crea chiar gusturi noi, chiar si cel mai banal fel de mancare putandu-se transforma intr-unul deosebit atunci cand este consumat impreuna cu ceaiul potrivit.
Iata cele mai reusite combinatii in functie de fiecare tip de ceai:
- Ceai alb
Caracteristici: aroma delicata, subtila, usor florala. Nivelul de teina este redus, putand fi consumat chiar si in a doua parte a zilei. Culoarea infuziei este de un galben deschis. Este cel mai putin procesat tip de ceai, aroma fiind aproape de cea naturala. Se asociaza cu preparate putin procesate. Merge cu:
Aperitiv: salate usoare de legume
Fel principal: preparate din peste alb si legume verzi
Desert: preparate usoare, pe baza de fructe, in special piersici
Ciocolata: alba sau cu fructe
- Ceai verde
Caracteristici: cel traditional are o usoara aroma vegetala, putin mai intensa decat cea a ceaiului alb. Sortimentele imbogatite cu petale de flori, bucati de fructe sau condimente imprumuta, desigur, din aroma ingredientelor. Nivelul de teina este moderat. La ceaiul verde asocierea cu preparate culinare se complica putin, pentru ca exista mai multe sortimentatii diferite de ceai verde: simple sau traditionale, florale sau cu fructe. Ceaiul verde traditional merge cu:
Aperitiv: supa de legume
Fel principal: salate, preparate pe baza de pui. Orezul alb are un gust mai aparte consumat impreuna cu o ceasca de ceai verde. Ceaiul verde simplu, traditional merge foarte bine si cu fructe de mare. Ceaiul verde Sencha accentueaza gustul cartofilor si chiar al pizza cu legume.
Desert: inghetata, crema de zahar ars
Ciocolata: alba
- Ceai Oolong
Caracteristici: este un tip de ceai semi-fermentat, aroma este mai complexa, fiind situata cumva intre cea a
ceaiului verde si cea a ceaiului negru. Complexitatea aromei permite asocierea cu o gama mai larga de preparate. Ceaiul Oolong simplu, traditional, are o aroma naturala usor dulceaga. Nivelul de teina este putin mai ridicat decat in cazul ceaiului verde. Merge cu:
Aperitiv: legume le gratar, branza brie sau camembert. O combinatie interesanta este cea dintre ceaiul Oolong si snack-uri sarate
Fel principal: preparate pe baza de pui sau curcan, prajite sau la gratar
Desert: tarte cu fructe
Ciocolata: cu lapte sau cu fructe
- Ceai negru
Caracteristici: este cel mai fermentat/ oxidat tip de ceai. Infuzia prezinta o aroma mai intensa. Are cel mai ridicat nivel de teina dintre toate tipurile de ceai provenite din frunzele plantei Camellia Sinensis. Avand un gust mai robust, este indicat ca ceaiul negru sa se consume impreuna cu preparate mai consistente, in special cele condimentate sau pe baza de carne. Si produsele de patiserie sunt mai gustoase impreuna cu o ceasca de ceai negru. Merge cu:
Aperitiv: preparate pe baza de ou
Fel principal: preparate pe baza de carne, in special carne de vita
Deserturi: foarte dulci, varianta ideala fiind deserturile cu miere
Ciocolata: cu lapte
- Ceai Pu Erh
Caracteristici: este considerat a fi un ceai mai “tare” in comparative cu celelalte tipuri, cu o aroma pe masura. Nivelul de teina este ridicat. Se consuma si dupa mesele bogate, datorita proprietatilor digestive pe care le prezinta. Merge cu:
Aperitiv: preparate pe baza de carne
Fel principal: preparate bogate, pe baza de carne sau ciuperci, la gratar sau prajite. Ceaiul Pu Erh poate neutraliza gustul “gras” al anumitor mancaruri.
Deserturi: nu se asociaza cu deserturi
Ciocolata: amaruie
Pe ArtaCeaiului.ro exista o varietate foarte mare de ceaiuri deosebite, in pagina fiecarui sortiment regasindu-se recomandari de asociere cu preparatele potrivite.