Stiri legate de lumea gastronomiei, de piata restaurantelor si a localurilor de consum public si subiecte adiacente citeste tot

Ord. dupa

MATCA Transylvanian Sanctuary devine primul hotel din afara București...

Miloš Nedeljkov, sârbul care a creat personajul Balkan Dad, celebru ...

Producătorul Villa Vinèa a investit 2 milioane de euro în extindere...

Un grup de inițiativă format din experți în gastronomie cer, print...

Studiu Reveal Marketing Research: Doar 3 din 10 români ar fi de acord...

Singureni Manor anunță lansarea Singureni Manor Events: Divizia spec...

Sciccheria anunță Issima - un parteneriat unic, cu cheful Giuseppe R...

Cu o investiție de peste 500.000 euro, Sciccheria deschide un nou res...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir, autorul volumului Curatorul de Za...

Când am scris de multe ori că Bucureștiul are câteva dintre cele m...

Flavours Group începe anul 2024 în forță și își consolidează p...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Ce e nou în Noua Bucăt...

Ruka Izakaya a fost un restaurant cu mâncare excelentă de la începu...

Editura GastroArt anunță lansarea volumului Colecționarul de Sarmal...

Tuborg Christmas Brew, berea oficială a Crăciunului, este disponibil...

Radu Savopol, cofondator 5 to go, premiat la nivel internațional pent...

Angeline Cake Boutique oferă românilor în premieră cel mai savurat...

SALAM DE SIBIU: O FELIE DE ROMÂNIEAFLĂ POVESTEA CELUI MAI ÎNDR...

Ahold Delhaize, deținătorul lanțului de magazine Mega Image, anunț...

Jurnalistul culinar Cosmin Dragomir lansează Colecționarul de Sarmal...

Halloween cu arome fine la restaurantul Roberto’s: extravaganța une...

Restaurantul Gramont anunță La Symfleurie, o cină eveniment alătur...

Zona din jurul piețelor Dorobanților și Floreasca e, foarte probabi...

S-a deschis săptămâna aceasta una dintre cele mai bune cofetării d...

Claudio Melis, chef distins cu o stea Michelin, vine pentru prima dat...

Restaurantul Gramont dezvăluie noi evenimente și meniuri exclusive p...

Companiile își pot personaliza coperta viitoarei cărți semnate de ...

Relais & Châteaux Le Bistrot Francais, pe numele său întreg, ca...

2 din 4 persoane de vârstă medie din România sunt supraponderale sa...

Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, a...

Brunch la FORK Ana Tower25 iunie, 12:00 - 17:00, meniu de degustar...

Unele dintre cele mai bune fructe din București se găsesc într-un l...

La un an de la lansare, restaurantul Sciccheria îl aduce în România...

Macromex și Next Root Management System: soluție pentru siguranță ...

Restaurantul Le George, din cadrul Palatului Suter, devine Gramont și...

RO-Wine | The International Wine Festival of Romania - ediția de prim...

KANÉ - NEW ROMANIAN CUISINE începe o serie de colaborări cu chefi i...

Singureni Manor Equestrian Retreat va fi gazda unui eveniment culinar ...

La finalul lunii martie, 5 to go dublează porția de energie oferită...

Raionul de Pește din Piața Dorobanților a fost una dintre cele ...

Devenită  epicentru pe  harta cultural-continentală, Timișoara ș...

Sâmbătă 11 martie 2023, profesioniști și amatori, iubitori ai vie...

Am băut din vinurile Serenum în urmă cu câțiva ani, înainte de p...

Așa că, stilul de viață alert îi face pe români să se îndrepte...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Instituția financiară Capital Financial Services S.A., care opereaz...

Un concept fine dining cu bucătarie românească modernă

Ce orașe au cafea comparabilă cu cea din București? Stravagante Ca...

S-a redeschis Mozzafiato în Piața Floreasca, după o foarte lungă p...

Recensământul 5 to go în 2022: 15,6 milioane de produse pe bază de...

Afiseaza

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare bună și foarte bună, însă nu de felul celora pe care eu să le fi putut încadra cu ușurință într-unul dintre conceptele bine definite. La primele meniuri au încercat să scoată puțin în față ideea de bucătărie transilvăneană, și pe cea local-ungurească, în particular, însă fără mare rezonanță la publicul avizat bucureștean, căruia cele două concepte nu îi spun mare lucru, totuși.

Sigur, meniul nu-l poate decide singur patronul în marile restaurante, așa că presupun că a fost un compromis între ce doreau/ știau/ puteau să facă bucătarii de până acum și ce doreau Lorand și Zsuzsanna Szarvadi pentru restaurantul lor.

Acum l-au adus chef pe Alexandru Antal, un tânăr bucătar foarte talentat, pe care l-am cunoscut prima dată în echipa lui Alex Petricean, la Maize. Și am recunoscut imediat în farfurie Noua Bucătărie Românească Fină, acum deja o bucătărie bine închegată la câțiva ani de la apariție, și cu mare succes la clientela sofisticată a Bucureștiului.

E o bucătărie dificilă. Ca toate bucătăriile fine, de altfel, care îi pune la grea încercare pe cei care – deloc puțini – își încearcă puterile cu ea. Și nu e de mirare că puțini reușesc, totuși, restaurantele cu adevărat sofisticate cu această Nouă Bucătărie Românească Fină putând încă a fi numărate doar pe degetele de la o singură mână.

Trebuie să cunoști foarte bine tehnicile din bucătărie, înainte de toate. Deloc simple acestea. Apoi să cunoști foarte bine produsele și ingredientele – mai ales pe cele rar găsite în bucătăriile obișnuite. Să cunoști furnizori buni și constanți, să ai multă, foarte multă imaginație. Și, mai ales, să ai un patron care să-și permită luxul de a te lăsa să experimentezi pe banii lui. Să nu-și închipuie nimeni că mâncărurile acestea minunate pe care le găsim astăzi în aceste restaurante cu bucătărie fină au apărut din prima, fără săptămâni și luni de încercări eșuate și mâncare bună aruncată, pe motiv de neperfecțiune… 😊

Chef Alexandru Antal, un maestru al gustului

Intenționat sau nu, Chef Alexandru Antal nu a ținut să ne impresioneze cu platingul, dar ne-a arătat că e un excelent specialist al gustului. Poate că știa dinainte că pentru mine aspectul farfuriei rămâne mult în urma gustului, atunci când evaluez o mâncare și un restaurant.

Iată cina lui Alexandru, alături de vinurile lui Lorand:

  • Icre de ştiucă, fasole neagră, ridiche murată, pudră de mărar
  • Salată cu anşoa şi piept de raţă afumat, baby lettuce, emulsie de ou cu anşoa, brânză de Horezu, chipsuri de pâine
  • Foie gras şi ciuperci de pădure, drojdie coaptă, gălbenuş de ou
  • Carpaccio de ton, ulei din roșii uscate, dovleac murat uşor picant, tatsoi
  • Cremă de topinambur copt şi trufe transilvănene
  • Macrou la grătar, cartof copt în sare aromatizată cu mușețel, sos pe bază de ou
  • Îngheţată de caise, mouse de ciocolată albă cu vanilie, biscuiți cu cardamon

Vinurile:

  • Revelatio 2021 | Davino | Dealu Mare | RO
  • Feteasca Alba 2021 | Strunga | Iasi | RO
  • Le Cailleret | Domaine de Montille 2018 | Puligny Montrachet 1er Cru | FR
  • Lady Black Legend 2019 | FERDI | Dealu Mare | RO
  • Szamorodni 2016 | Szepsy | Tokaji | HU

Toate mâncărurile au fost bune și foarte bune, cu gusturi pregnante, bine conturate, pe care le ții minte și pe care le vrei din nou când mai ajungi la ei. Și vinurile foarte bune. Ungurescul Szepsy Szamorodni Tokaji, mai ales, a fost pus direct pe lista scurtă de preferințe.

Da, cu acest meniu sau cu altul, Fork Ana Tower a intrat pe ușa din față în clubul restrâns și exclusivist al restaurantelor bucureștene cu Noua Bucătărie Fină Românească, și va rămâne acolo cel puțin cât Alexandru Antal le va fi chef. (George Butunoiu – noiembrie 2022)

Cina fină de la Fork Ana 

Femeile noastre

Chef Alexandru Antal

Bucureștiul de la fereastra Fork

Fork Ana Tower cu Chef Alexandru Antal

Data actualizarii: 22/11/2022

  • Gigel :

    Si ce e romanesc la ton/foie gras/cardammon?E un trend asta cu bucataria noua romaneasca cu materie prima importata.

    • George Butunoiu :

      Știi ce e aceea „Noua Bucătărie Românească Fină”? Ai mâncat vreodată într-un astfel de restaurant?

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close