Atypic e un mic restaurant pe linistita strada Constantin Aricescu dintre Beller si Floreasca, in capatul dinspre Piata Floreasca, aproape de MA Bistro, de Madame Pogany si de cafeneaua Two Minutes.
Aricescu e o strada dintr-o zona scumpa a Bucurestiului. Inainte era cu case mici, insa acum aproape fiecare casuta a fost inlocuita de cate un bloc. De bloculete, mai bine zis, inghesuite unul in celalalt.
Atypic, deschis la sfarsitul lui martie 2018, e la parterul inalt al uneia dintre aceste cladiri nou construite. Are un singur salon mic cu perete de sticla catre strada, bine facut, amenajat modern, colorat, optimist, tineresc.
Au adus un chef cu nume sud-american, Pepe Mendoza vad ca-l numesc pe site. A venit sa-mi explice, e tanar si simpatic si vorbeste foarte bine romaneste, aproape nativ.
Atypic se prezinta ca un restaurant „modern fusion”, insa nu prea pare sa fie asa, ci doar unul multicuisine. Care are in meniu cate ceva feluri de pe toate continentele, intr-adevar, insa mai degraba feluri nationale clasice. Fusion inseamna sa recunosti (influente din) mai multe bucatarii in aceeasi farfurie, adica in acelasi fel de mancare, nu sa alaturi mancaruri specifice diferitelor bucatarii in meniu. O sa trec de mai multe ori pe la ei, sunt chiar langa casa mea, o sa ma lamuresc daca e ceva fusion pe acolo sau nu. Dar pentru moment nu prea cred, si nici bucatarie fina nu pare sa fie la Atypic.
Eu am luat o supa thailandeza cu lapte de cocos tum kha (tom kha) cu carne de curcan – buna, dar atat de clocotita incat nici dupa 20 de minute nu am mancat-o cu adevarata placere pe care ar fi meritat-o; Bao cu carne de porc, un fel de sandvici cu lipie, adica o shaorma cu carne de porc (blasfemie, intr-adevar!) – bunicica, dar nimic special cu ea; si un burrito cu carne de pui – destul de bun, insa, iarasi, nu ceva sofisticat sau macar prea deosebit.
Am luat aceste feluri la recomandarea chelneritei. Eu am intrebat-o ce e cel mai bun la Atypic (de vreo trei sau patru ori, fara succes), si cred ca a inceput enumerarea chiar cu primele feluri din meniu, ca sa scape de mine, pentru ca pe acestea le-am gasit la aperitive. Ma rog, e alegerea si recomandarea lor…
Insa, in afara de faptul ca nu a fost in stare sa spuna ceva prea inteligent cand a fost intrebata despre cele mai bune mancaruri de la Atypic, mi-a placut mult de chelnerita (sau poate sefa de sala, sau de restaurant, de ce nu, ca tot e atat de mic si joburile acestea se „cumuleaza” adesea in localurile mici), a fost voluntara, sigura pe ea, cu voce sonora, clara, nesperioasa. Si mi-a placut si de bucatarul lor cu batic in cap, dupa cum am spus.
Preturile sunt marisoare la Atypic, lasi cam 300 de lei, sau chiar mai mult pe o masa intreaga, cu o sticla de vin, daca mai mergi cu cineva. Sa vedem cum or fi si celelalte feluri de mancare, ce nu au intrat pe lista de recomandari a chelneritei, fiindca pentru bao si pentru burrito nu cred ca ma voi intoarce prea curand… (GB – mai 2018)