Gleb Poluiaktov este proprietarul Brutal Russian Bucuresti, un bistro de clatite situat pe Splaiul Independentei, nr. 2J. Gleb are 32, este rus si vine dintr-un cu totul alt domeniu, si anume, dansul profesionist.
Restocracy: Cum ati ales numele Brutal Russian?
Gleb Poluiaktov: Buna intrebare! Inca de la inceput mi-am spus ca nu vreau sa asociez acest loc cu ceva foarte „dragalas”, asa cum te-ai astepta sa fie un mic bistro de clatite. Ne-am dorit in schimb ca numele sa reflecte foarte bine conceptul locului – un spatiu mic, dar decorat industrial, simplu, minimalist. Initial ne gandisem la „Biblioteca de clatite”, dar treptat ne-am dat seama ca nu se potrivea conceptului – nu suntem un spatiu in care sa petreci ore la ceai, rasfoind carti si mancand clatite. Dimpotriva, suntem un spatiu dinamic, in care te delectezi cu o clatita consistenta – poate tine loc de o masa – sau o iei la pachet. Asa a aparut numele Brutal Russian, pentru ca eu sunt rus si da, rusii sunt duri!
Restocracy: Inainte sa decideti sa deschideti acest spatiu dedicat clatitelor ati facut o cercetare de piata? De ce clatite si nu altceva?
Gleb Poluiaktov: Da, sigur ca da. Prima optiune au fost burgerii, dar am constatat ca Bucurestiul sta bine la acest capitol, sunt multe locuri unde poti manca burger de calitate. Nu avea sens sa facem tot asta. Apoi mi-am amintit ca in Rusia sunt foarte populare locurile cu clatite, in care intri, ai la dispozitie un meniu generos, poti sta la cateva mese sau poti sa alegi optiunea to go. Iar in Bucuresti nu am gasit un astfel de loc.
Restocracy: Aveati experienta in Rusia in acest domeniu?
Gleb Poluiaktov: Recunosc ca nu, e prima initiativa de genul acesta. In Rusia am lasat in urma o cariera in dans, la care am renuntat pentru ca am inteles ca aveam nevoie de o alternativa. Ca dansator, un simplu accident, oricat de mic, te poate scoate din joc.
Restocracy: Ce fel de meniu propuneti la Brutal Russian?
Gleb Poluiaktov: Retete traditionale inspirate din bucataria din Norvegia, Spania, Italia, Franta, Rusia, Romania. Folosim ingrediente alese cu atentie, avem clatite dulci, dar si sarate… Trebuie sa le gustati, mi-e greu sa le descriu in cuvinte.
Restocracy: Cine a ales meniul?
Gleb Poluiaktov: Ideea generala imi apartine, insa la dezvoltarea retetelor am primit ajutorul lui Alex Nita.
Restocracy: Care este conceptul acestui loc? Prin ce este diferit?
Gleb Poluiaktov: Am pornit de la idea unui mic bistro de tipul take-away, in care ai la dispozitie un meniu variat de clatite dulci si sarate. Sigur, exista si cateva locuri in interior unde poti savura mancarea, dar locul central si la sosea iti permite sa iei la pachet si sa mananci in drum spre birou sau scoala, de exemplu. Avem retete pe care nu le mai gasesti in alta parte si folosim pe cat posibil ingrediente autohtone.
Restocracy: Este piata din Romania diferita de cea din Rusia?
Gleb Poluiaktov: Nu, diferita nu, ci doar mai ofertanta.
Restocracy: Cum ati ajuns in Romania? Cum v-ati decis sa va mutati aici?
Gleb Poluiaktov: Inainte de toate, trebuie sa spun ca sotia mea este romanca, astfel ca prin intermediul ei am v-am cunoscut tara si traditiile. Asadar, Romania nu imi este total straina. De vreo 3-4 ani ma tot gandesc la aceasta mutare, iar la inceputul anului mi-am spus ca trebuie sa imi adun fortele pentru a face ceva aici. Ma simt bine in Romania si am intuit potentialul de afaceri pe care il are piata de aici. Si sunt convins ca restul lucrurilor vor veni catre mine pas cu pas.