O ceainarie clasica si boema
Green Tea este o ceainarie boema din zona Pietei Traian din Bucuresti, o zona de case vechi, cu arhitectura si cu istorie, o zona usor mai departata de centrul orasului, desi nu este periferica.
Green Tea au o casa mare, nou construita (sau renovata foarte bine, desi cred ca e constructie noua), undeva in spatele Pietei Traian, pe strada Dr. Burghelea, cu o gradina cu multa vegetatie chiar la intrare.
Ambianta de la Green Tea este una foarte relaxanta, chiar o ambianta boema in sensul clasic, o ambianta romantica, ferita de zgomotul orasului din care tocmai ai venit.
Interiorul are in jur de 60-70 de locuri, iar terasa aproximativ 30. Interiorul este unul specific de ceainarie, cu multe arome imbietoare, cu accesorii de tot felul (carti, ceainice, tablouri, cesti, inscriptii etc.), dar si cu mai multe saloane decorate in diferite stiluri (indian, japonez, frantuzesc), dar si o mansarda. La terasa este un mobilier destul de clasic, cu mese si scaune din fier forjat cu lemn si cu pernute, asadar nimic prea neconventional, ba din contra.
Muzica de la Green Tea este una destul de greu sesizabila (mai ales la terasa), fiind in surdina si este mai ales jazz, rock & roll, pop-rock, genul anilor ’70.
Meniul este dominat de ceaiuri (peste 100 de sortimente) si cateva sandwich-uri, cafele sau racoritoare, un meniu cu inclinatii catre produse bio si combinatii cat mai naturale, un alt marker important al neoboemei! Pretului unui ceai este de aproximativ 15-20 de lei.
Stafful este tanar (25-30 de ani) si nu are uniforme, ci doar haine lejere, casual, ceea ce face sa nu poti distinge angajatii de clienti, decat prin faptul ca servesc la mese, insa toti au o atitudine foarte prietenoasa, lejera si calduroasa.
Cand am fost eu la Green Tea nu erau mai mult de 15-20 de persoane, usor mai multe femei, decat barbati (60-40 %), cu diferente destul de mari intre membrii grupurilor (10-15 ani), majoritatea cu studii superioare, cu locuri de munca medii (middle class) sau studenti, in general o clientela educata, chiar intelectuala. Clientii erau imbracati lejer, cu tinute de vara si de gradina de vara, cu usoare tente de șic sau eleganță sau tinute hippie.
Majoritatea erau in grupuri de maxim 4 persoane (minim 2) si consumau foarte putin (cate un ceai sau o limonada), si discutau intre ei, acesta fiind scopul principal al venirii lor aici (socializarea, insa nu una doar de complezenta, ci probabil ca si pentru a discuta chestiuni usor mai semnificative).
In mare parte, clientela de la Green Tea nu are o distinctivitate vizibila clar fata de altele, insa exista cateva elemente care ies in evidenta (outfit-ul urban-șic sau atitudinea intelectual-educata) si majoritatea fac parte din asa-numita preboema.
Cei care vin la Green Tea pare ca se deplaseaza fie pe jos, fie cu masina, pentru ca biciclete nu prea am intalnit pe acolo.
Green Tea este, si cred ca va ramane destul de mult timp, una dintre ceainariile clasice si, totodata, boeme ale Bucurestiului, fiind unul dintre locurile consacrate din randul ceinariilor, cu un public aparte si cu o atmosfera cosy, atat vara, cat si iarna. (Daniel Catoi – iunie 2018)
Green Tea - Str. Dr. Burghelea, nr. 24 (Hala Traian)