Saptamana viitoare vom incepe editia din 2019 a Topului Mancarurilor si invitam restaurantele sa se inscrie in competitie. De asemenea, companiile care vor sa fie partenere in acest proiect.
Restocracy a lansat in 2018 un proiect recurent (anual) de evaluare a principalelor mancaruri cautate de catre clienti atunci cand isi pun problema alegerii unui restaurant care sa aiba acea mancare. Pentru moment, concursul se limiteaza la Bucuresti.
Categoriile si subcategoriile din acest an sunt identice cu cele de anul trecut:
- Sushi (sushi, sashimi, ramen si udon)
- Paste (paste, risotto)
- Steak (vita nejaponeza, vita japoneza)
- Foie gras
- Fructe de mare (crude sau marinate, gatite la cald)
- Peste (crud sau marinat, gatit la cald)
- Humus (humus, tabbouleh, kibby)
Proiectul se desfasoara sub forma unei evaluari (de tip competitie) cu inscrieri voluntare. Restocracy lanseaza invitatii catre restaurantele care au felurile specifice de mancare in meniu, pentru a se inscrie in aceasta evaluare.
Evaluarea este lansata daca se inscriu cel putin 3 restaurante. Numarul maxim de restaurante inscrise in competitie intr-o categorie este 12.
Juriul este format din aprox. 70 de personalitati din 30 de tari, dintre care numerosi ambasadori straini acreditati in Romania. Majoritatea au fost membri in echipele de jurizare de anul trecut. Lista lor pe 2018 este pe site: https://www.restocracy.ro/juriile-concursului-topul-mancarurilor/
Ce se evalueaza:
Se evalueaza exclusiv felul/ felurile de mancare din categoria respectiva (gust, prezentare etc.), si niciun alt fel de mancare, garnitura sau altceva. NU se iau in calcul ambianta, serviciile, preturile, litsa de vinuri ori alte bauturi sau orice altceva.
Premiile se dau pe subcategorii, nu pe categoria in sine: de exemplu, nu va fi un castigator al categoriei “Peste”, ci un castigator pentru Peste crud si unul pentru Peste gatit. Insa daca acelasi restaurant castiga la toate subcategoriile, pe diploma lui va fi scris numele categoriei, nu al subcategoriei.
Nota: diverse mancaruri pot sa fie evidentiate si sa primeasca mentiuni speciale chiar daca restaurantul respectiv nu castiga competitia la categoria sau subcategoria lui.
Toate detaliile tehnice ale competitiei (regulament, proceduri etc.) sunt pe site, in sectiunea dedicata proiectelor Restocracy: https://www.restocracy.ro/topul-mancarurilor-2019/.
Restaurantele care doresc sa se inscrie in competitie, ca si cei care doresc sa devina parteneri ai proiectului si ai Restocracy, in general, sunt rugati sa ne scrie pe adresa redactiei: redactia@restocracy.ro, sau sa ne sune la 021.233.20.93.
Le multumim dinainte pentru incredere si interes!
George Butunoiu
Prezentarea generala a competitiei Topul Mancarurilor 2019:
Restocracy a lansat in 2018 un proiect recurent (anual) de evaluare a principalelor mancaruri cautate de catre clienti atunci cand isi pun problema alegerii unui restaurant care sa aiba acea mancare. Pentru moment, concursul se limiteaza la Bucuresti.
Categoriile din acest an sunt aproape identice cu cele de anul trecut:
- Sushi
- Sushi
- Sashimi
- Ramen si udon
- Paste
- Paste
- Risotto
- Steak
- Vita nejaponeza
- Vita japoneza
- Fructe de mare
- Crude sau marinate
- Gatite la cald
- Peste
- Crud sau marinat
- Gatit la cald
- Humus
- Humus
- Tabbouleh
- Kibby
- Foie gras
Nota: preparatele din subcategorii separate se prezinta simultan aceluiasi juriu
Proiectul se desfasoara sub forma unei evaluari (de tip competitie) cu inscrieri voluntare. Restocracy lanseaza invitatii catre restaurantele care au felul specific de mancare in meniu, pentru a se inscrie in aceasta evaluare.
Evaluarea este lansata daca se inscriu cel putin 3 restaurante. Numarul maxim de restaurante inscrise in competitie este 12 pentru fiecare categorie.
Daca vom considera ca anumite inscrieri sunt nejustificate, un evaluator Restocracy se va deplasa la restaurantul respectiv pentru a confirma sau infirma inscrierea in faza de preselectie.
Juriile pentru fiecare etapa se vor deplasa la restaurantul respectiv si va face evaluarile.
Juriile editiei din 2019 au 2-3 evaluatori pentru faza de preselectie si 3-5 pentru faza finala. Evaluatorii sunt selectati din randul personalitatilor publice, majoritari fiind cei din tarile in ale caror bucatarii nationale mancarea respectiva este reprezentativa. Din jurii nu vor face parte angajati sau reprezentanti ai Restocracy.
Ce se evalueaza:
Se evalueaza exclusiv felul/ felurile de mancare din categoria respectiva (gust, prezentare etc.), si niciun alt fel de mancare, garnitura sau altceva. NU se iau in calcul ambianta, serviciile, preturile, litsa de vinuri ori alte bauturi sau orice altceva.
Rezultatele finale ale competitiei Topul Mancarurilor vor fi publicate pe site-ul Restocracy, apoi vor fi facute publice prin mass-media. Titlul de „Cel mai bun *** din Bucuresti al anului 2019” va fi mentinut un an. In cazul categoriilor cu mai multe subcategorii, rezultatele finale (nominalizarile si premiile) vor fi acordate separat pe fiecare subcategorie: „Cea mai buna vita ne-japoneza din Bucuresti in anul 2019”, respectiv „Cea mai buna vita japoneza din Bucuresti in anul 2019”.
Premiile se dau pe subcategorii, nu pe categoria in sine: de exemplu, nu va fi un castigator al categoriei “Peste”, ci un castigator pentru Peste crud si unul pentru Peste gatit. Insa daca acelasi restaurant castiga la toate subcategoriile, pe diploma lui va fi scris numele categoriei, nu al subcategoriei.
Nota: diverse mancaruri pot sa fie evidentiate si sa primeasca mentiuni speciale chiar daca restaurantul respectiv nu castiga competitia la categoria sau subcategoria lui.
Mod de desfasurare si reguli generale:
- Principalele restaurante din Bucuresti sunt invitate sa se inscrie in competitie; Restocracy trimite invitatii celor pe care le considera reprezentative, insa se pot inscrie si alte restaurante.
- Vor exista doua faze: preselectia si selectia finala; in selectia finala vor intra 3 sau 4 restaurante din fiecare cetagorie.
- Juriul se va deplasa la restaurantele inscrise in competitie, care vor fi anuntate cu cel putin 2 zile inainte, pentru a se putea pregati.
- Juriile sunt formate din min. 2 si max. 3 membri la faza de preselectie si de 3-5 in finala. Juriile fazelor finale vor avea aceeasi componenta la toate restaurantele evaluate si sunt diferite de juriile de la preselectie.
- La anumite categorii sunt evaluate mai multe feluri de mancare (subcategorii): sushi – sashimi – ramen, steak vita japoneza – steak vita nejaponeza, pasta – risotto etc. Acestea sunt evaluate catre acelasi juriu daca restaurantul decide sa concureze pentru ambele subcategorii si sa le prezinte in aceeasi zi. Totusi, nominalizarile si castigatorii vor fi desemnati separat pe fiecare dintre felurile de mancare (subcategorii) din cadrul fiecarei categorii; Ex: „Cel mai bun Sushi din Bucuresti in 2019”, respectiv „Cel mai bun Sashimi din Bucuresti in 2019”.
- Se face o singura degustare la fiecare restaurant, atat in faza de preselectie, cat si in cea finala.
- Restaurantul va putea pregati pentru degustare orice tip de preparat din mancarea respectiva si in oricate feluri doreste (aperitiv, fel principal, cald, rece, cu sau fara garnitura, cu sau fara sos, cu sau fara salata etc.)
- O conditie obligatorie este ca respectivele feluri de mancare sa exista in meniu, sau sa fie introduse in maximum o saptamana de la jurizare
- Restaurantele pot opta sa serveasca vinurile proprii, sau sa foloseasca vinurile oferite de catre sponsorii Restocracy.
- Se evalueaza exclusiv felul/ felurile de mancare din categoria respectiva (gust, prezentare etc.), si niciun alt fel de mancare, garnitura sau altceva. NU se iau in calcul ambianta, serviciile, preturile, litsa de vinuri ori alte bauturi sau orice altceva.
Durata si data de incepere pentru editia 2019 a Topului Mancarurilor:
- Durata totala a evaluarilor: aprox. 45 de zile
- Data inceperii evaluarilor: 6 noiembrie 2019
Inscrierile in competitie si informatii suplimentare: redactia@restocracy.ro
Regulamentele si procedurile trebuie urmarite in permanenta pe site-ul Restocracy: https://www.restocracy.ro/category/proiectele-restocracy-2/regulamente-si-proceduri/
Desfasurarea competitiei, in diferite faze ale ei, poate fi urmarita in sectiunea Jurnal de pe site-ul Restocracy: https://www.restocracy.ro/category/proiectele-restocracy-2/jurnale/