Acum câteva zile ES José Antonio Hernández Pérez – Solórzano, ambasadorul Spaniei în România a oferit certificatul Restaurants from Spain restaurantului La Finca by Alioli. Acest certificat internațional atestă faptul că restaurantul propune publicului său un meniu tipic spaniol.
Certificatul „Restaurants from Spain” are ca obiectiv recunoașterea ambasadorilor mondiali autentici ai bucătăriei spaniole. De asemenea, acesta este un instrument de susținere și recunoaștere a inițiativelor bucătarilor și restaurantelor care pun accent pe preparate de înaltă calitate.
Evaluarea restaurantelor se face după o metodologie bine pusă la punct. ICEX, împreună cu sprijinul altor agenții specializate, utilizează criterii tehnice inspirate din metode de audit și certificate de calitate, aplicând principiile obiectivității, verificării, practicii și transparenței. Fiecare restaurant ce își dorește acest certificat de prestigiu trebuie să îndeplinească cinci criterii de eligibilitate:
- Cel puțin o persoană din restaurant trebuie să cunoască limba spaniolă și conceptul din spatele meniului;
- Meniul trebuie să conțină cel puțin 60% din preparate și rețete spaniole;
- Alimentele trebuie să aibă D.O.P (denumiri de origine) și I.G.P (protecția indicațiilor geografice);
- Chef-ul trebuie să fie calificat să pregătească mâncăruri spaniole;
- Platformele de comunicare trebuie să arate identitatea spaniolă a restaurantului.
Istoria La Finca by Alioli spusă de ei înșiși:
Pentru a le oferi clienților săi o experiență unică, La Finca by Alioli îi întâmpină pe aceștia cu o atmosferă iberică. Consumatorii pot savura preparate gustoase în care s-au folosit produse tradiționale spaniole alături de un pahar de vin premium produs în Spania.
Istoria Spaniei, influențele culturilor ce se regăsesc pe această peninsulă și clima au adus la nașterea multor varietăți ale preparatelor spaniole. Aceste preparate mediteraneene au la bază cartofii, peștele, fructele de mare sau jambonul. Odată gustate aceste bucate tradiționale, degustătorii rămân uimiți de savoarea și prospețimea mancarurilor spaniole. La Finca by Alioli, clienții pășesc într-o lume iberică chiar în inima orașului București și au oportunitatea să mănânce delicii valenciene, galicia sau andalucia.
Restaurantul Alioli a luat naștere din dorința de a aduce aici, în România, o parte din mâncarea tradițională spaniolă. Clienții pot savura bucate traditional spaniole chiar în inima orașului. De 14 ani pregătim preparate spaniole gustoase pe bază de ingrediente aduse din Spania. La noi, clienții pot găsi în fiecare zi mâncăruri gustoase, pește și fructe de mare proaspete, bucate andaluze și valenciene adevărate, vinuri alese și bere spaniolă. Toți cei care ne trec pragul spun că la noi la restaurant găsesc cea mai buna paella din oraș.
La Finca by Alioli, clienții au parte de o experiență spaniolă unică și autentică. Chefii care prepara cele mai bune delicatese spaniole au o experiență de peste 10 ani în bucătăriile din Spania. Chef Silviu alaturi de Chef Rodica Placinta, împreună cu echipa sa, au calificat țara noastră la campionatul Mondial de Paella din Valencia. Secretul celei mai bune paella din tot orașul este acela că folosim același orez bomba tipic din Valencia. Cei care ne trec pragul sunt încântați și de tapas-urile cu Jamon Iberico din Salamanca sau Jabugo. Pentru o experiență desăvârșită, noi recomandăm clienților noștri să acompanieze bucatele valenciene și andaluze cu o sangria preparată în mod tradițional.
Pentru cei care nu pot ajunge să ne viziteze, punem la dispoziție varianta de livrare. Pentru noi este important să transmitem în casele oamenilor aceeași atmosferă autentică pe care o regăsesc la noi în restaurant.
La Finca by Alioli îți aduce aminte că viața e frumoasă și bună la gust…
Îmi place întotdeauna să merg la restaurantele în care amenajările sunt făcute de către cei de acolo, nu de cine știe ce arhitect sau designer celebru. Nu am nimic cu cele în care s-a investit o avere în felul în care arată și , doar că eu mă simt mai bine și mai în largul meu în cele mai „naturale”.
La Finca by Alioli e unul dintre acestea, în care îmi place să mă duc și în care mă simt ca acasă. Mi-l și imaginez pe Sorin Barbu, stăpânul locului, găsind cine știe pe unde mai umblă el prin lume câte un obiecțel care-i place, și îl cumpără cu câțiva Euro, gândindu-se că o să-l agațe pe undeva în restaurantul lui.
La ultima vizită, înainte de pandemie, era închisă grădina din spate, așa că acum a fost o reconfortantă surpriză să o văd frumos amenajată, și poate chiar mai plăcută decât terasa mare, cea pe care o cunoaște toată lumea. Fiindcă aceasta mai mică e neacoperită, colorată, plină de lumină, din care poți vedea un amestec impresionant de București vechi, de cărămidă, cu unul foarte înalt și îngust, din oțel și sticlă. Un fotograf bun ar fi scos ceva mult mai de efect decât am reușit să surprind eu, însă imaginația poate face restul trebii.
Și încă ceva de ținut minte la La Finca by Alioli: peștele și fructele de mare! Se știe că de câțiva ani au apărut în București restaurantele de pește adus direct din mare. Cu o mică întârziere de o zi, două, adică puțin semnificativ ca să facă vreo diferență de gust față de ce ai putea mânca direct pe țărmurile Greciei, Spaniei, Franței, Portugaliei sau de pe unde mai vin acești pești.
Or, Sorin Barbu e unul dintre acești puțini oameni; el aduce în București peștii prinși în Valencia doar cu o zi în urmă. Îi vinde la pescăria lui din Pipera, La Pescaderia, însă câțiva ajung și în Grigore Alexandrescu. Adică pești și fructe de mare mai proaspete și mai bune decât te-ai aștepta dacă nu ai ști despre celălalt business pescăresc al lui Sorin.
A fost bun tot ce am mâncat la ei, ca de fiecare dată. Copiii care te serveau la fel de plăcuți, naturali și cu chef de treabă, așa că statul la ei s-a prelungit cu mult, mult peste ce ar fi trebuit să facă un om care mai și lucrează în timpul zilei. Dar a meritat.
La Finca by Alioli e un restaurant așezat, liniștit, fără nimic ostentativ, în care îți aduci aminte că viața e frumoasă și bună la gust. Sunt sigur că va fi la fel și peste ani și ani… (GB – mai 2021)
Un restaurant spaniol adevarat
Nu am mai scris de mult despre restaurantul La Finca by Alioli, desi am fost la ei de mai multe ori. Am vazut de mereu cate o mica schimbare. Nu semnificativa, dar de fiecare data in bine. Mai ales in ambianta, pentru ca mancarea si serviciile au fost bune de fiecare data, mai ales in ultimul an. Asa, la nivel de detaliu, mi se pare mai bun acum acest restaurant, se vede grija cu care se ocupa de el, si chiar preocuparea de a mai imbunatati cate ceva in permanenta, pe ici, pe colo.
Au bucatarie spaniola clasica. Nu se baga in gastronomia fina, si cred ca bine fac, pentru ca bucataria spaniola e atat de mare, incat adesea nu merita riscul unei schimbari doar pentru orgoliul de a avea si tu un fine dining. Am mancat de toate la ei, si au fost bune. Au adus si porc iberic in ultima vreme, si acesta trebuie neaparat incercat.
In rest, toate bune la La Finca. Restaurantul-terasa e frumos, fetele sunt inimoase si te servesc cu grija, preturile rezonabile, lumea vine de cand stiu eu restaurantul. Le va fi bine si de acum inainte, sunt sigur! Si inca ceva: au inchis restaurantul Alioli din Popa Tatu, primul pe care il deschisesera. Acum e unul… (citește tot)