Restaurantul bucureștean Le Bistrot Français aduce împreună cei mai apreciați chefi români
Le Bistrot Français, restaurantul bucureștean, cu specific franțuzesc, din strada Nicolae Golescu nr. 18, lansează Fusion Gastronomique, o serie de evenimente în cadrul cărora oaspeții se vor putea bucura de un meniu de degustare, creat special pentru ei, de către Chef Sorin Miftode, împreună cu artiști culinari români.
Noul concept de eveniment va fi inaugurat în data de 6 septembrie, cu ocazia unei cine organizate alături de prestigiosul producător de vinuri Château Cos d’Estournel. Invitat în bucătăria bistroului va fi chef Alexandru Dumitru, câștigător al premiului Terroir, pentru colaborarea cu producătorii locali, în cadrul Galei Gault&Millau, ce a avut loc anul acesta, în luna mai. Cei doi chefi vor pregăti un meniu de degustare care îmbină elemente de gastronomie franțuzească și produse locale, aducând, astfel, un nou suflu conceptului farm-to-table. Astfel, cele 6 preparate culinare servite vor fi împerecheate cu 7 etichete de vinuri, selectate și prezentate oaspeților de către Charles Thomas, Director Comercial Château Cos d’Estournel și Domaines Reybier.
“În România, numărul chefilor buni este în creștere, iar fiecare profesionist vine cu o viziune proprie. Simt multă diversitate în jurul meu, în special în ceea ce privește bucătarii care abordează gastronomia românească modernă, și sunt fascinat să văd diferite interpretări ale preparatelor locale, de tradiție, și ale ingredientelor clasice, furnizate de producătorii români. De aceea, am considerat că ar fi un exercițiu minunat de imaginație și artă culinară să colaborez cu oameni talentați, pentru a concepe împreună meniuri senzoriale, menite să delecteze și să ne surprindă oaspeții. Cred că gastronomia românească va evolua atunci când noi, cei implicați în industria de HoReCa, vom înțelege că suntem o echipă și vom depune eforturi pentru a avansa împreună.”, declară Sorin Miftode, Chef Relais & Châteaux Le Bistrot Français.
“Am primit cu entuziasm invitația lui Sorin Miftode de a găti alături de el, în bucătăria Relais & Châteaux Le Bistrot Français, pentru acest eveniment rafinat. Îmi place ideea de a mă juca atât cu rețete tradiționale românești, cât și cu ingrediente clasice, autohtone, specifice sezonului, cum sunt sfecla roșie, gulia, gălbiorii sau hribii, să le abordez în stilul meu și să le prezint unui public familiarizat cu gastronomia modernă, fină. Simt că multe idei noi vor lua naștere în etapa de pregătire a meniului, așa că abia aștept să colaborez cu Sorin.”, declară Chef Alexandru Dumitru.
Oaspeții care doresc să ia parte la evenimentul Fusion Gastronomique, organizat în data de 6 septembrie, alături de Château Cos d’Estournel sunt invitați să acceseze www.lebistrotfrancais.ro. (Comunicat de presa – septembrie 2018)
Despre Château Cos d’Estournel
Château Cos d’Estournel este un producător de vinuri din Saint-Estèphe, Bordeaux, Franța, dar și numele primului vin produs de această proprietate, clasificat drept unul dintre primele 15 Deuxièmes Crus, conform Clasificării Oficiale a Vinului de Bordeaux, din 1855. În plus, prestigioasa casa produce și Les Pagodes de Cos, din viile mai tinere ale proprietății și Château Marbuzet, din fructele din parcelele din apropiere. Proprietatea este învecinată cu Château Lafite-Rothschild din comuna vecină, Pauillac.
Vinurile Château Cos d’Estournel sunt distribuite în România de către Le Manoir, companie ce deține și drepturile exclusive asupra celui de-al treilea vin al casei.
Despre Relais & Châteaux Le Bistrot Français
Partea a grupului de firme Le Manoir, ce include magazinele de gastronomie Comtesse du Barry, precum și restaurantele La Vinuri și SushiRoom, Relais & Châteaux Le Bistrot Français a fost deschis în anul 2013 și relocat în 2017 pe strada Nicolae Golescu, lângă Ateneul Român, în fosta reședință a arhitectului Albert Galleron. Încă de la început, localul a obținut aprecierea internațională, fiind premiat de către Wine Spectator în fiecare an, începând cu 2013, pentru meniul său de vinuri ce ajunge astăzi la aproape 900 de etichete românești și internaționale. În plus, restaurantul a fost figurat în 2016 la secțiunea de recomandări a Ghidului Michelin și inclus, în 2017, în Relais & Châteaux, asociația internațională dedicată excelenței în industria ospitalității. Lansarea Ghidului Gault&Millau, în 2017, a adus restaurantului 2 bonete și 14 puncte, plasându-l pe locuri 3 din România, iar chefului Sorin Miftode o nominalizare la categoria Bucătarul-Șef al Anului.
Referinte
Le Bistrot Francais are un nou mare chef!Aristocratic elegantul restaurant din centrul Bucureștiului are de puțin timp un nou chef, un tânăr latino cu alură de personaj de film: subțire,...
Chef Sorin Miftode are 33 de ani, dintre care 15 ani sunt de experienta in bucatarie. De 4 ani, Chef Sorin Miftode este Head Chef-ul restaurantului Le Bistrot Francais. Anterior, a mai lucrat in alt...
Le Bistrot Francais are un nou mare chef!
Aristocratic elegantul restaurant din centrul Bucureștiului are de puțin timp un nou chef, un tânăr latino cu alură de personaj de film: subțire, frumos, deschis, bine dispus, vorbăreț. A învățat Haute Cuisine la școli înalte, a lucrat în unele dintre cele mai cunoscute restaurante cu steluțe Michelin și de lux din Spania și Franța înainte să se mute de tot la București.
Le Bistrot Francais Relais et Chateaux e la fel cum îl știm de atâția ani, desigur, și pe bună dreptate, nu ar avea motiv să schimbe ceva ce arată impecabil. Saloanele, ca dintr-un film de epocă, și ele, sunt puse la conservare pe vreme de pandemie, însă au extins terasa, au trecut cu ea și dincolo de poartă, pe trotuarul foarte larg, construit în mod special în acest fel, pentru terase ca la Paris. Mesele elegante, ghivece cu plante mari și scumpe, luxul pe care centrul Bucureștiului merita să și-l recapete.
Chef Patricio Massimino ne-a pregătit un excelent Bisque de homar albastru de Bretagne, apoi Carpaccio de langustine, Dorade cheviche și Suckling pig from Segovia, toate foarte bune și ele, și o de două ori excelenta Briooche Perdue la final, cu înghețată de vanilie.
Serviciul la fel de bun, ba chiar cu un mic adaos de naturalețe și dezinvoltură, ceea ce nu a făcut decât să mă bucure, fiindcă poți zâmbi și să fii un chelner plăcut chiar și într-un restaurant de mare lux, nu e nevoie să te porți de parcă ai fi pe scena Teatrului Național din apropiere. Prețurile mari, așa cum au fost dintotdeauna, dar nu prea există alternativă viabilă la asta, din păcate.
Da, Le Bistrot Francais Relais et Chateaux e și astăzi cel mai bun restaurant din București, continuator al Haute Cuisine și al luxului aristocratic clasice, pe care mulți le-au văzut doar în filme sau au citit despre ele prin romane. Or, acum când schimbările se fac deja într-un ritm amețitor și în gastronomie – ca peste tot, de altfel – parcă începi să devii original tocmai încăpățânându-te să rămâi tu printre puținii la marile tradiții. Paradoxul frumos al timpurilor noastre, aș completa eu… (GB – aprilie 2021)
Epoca Chef Sorin Miftode la Le Bistrot Francais Relais et Chateaux
Daca nu am mai scris nimic despre ei de trei ani nu e pentru ca nu am mai mancat aici, ci pentru ca nu e nimic schimbat de cand ii stiu. Ceea ce e mai degraba de bine, fiindca sunt un restaurant sofisticat, elegant, pentru oameni rafinati si pretentiosi. Intr-o casa cu nume, cu arta si cu istorie, langa simbolul cultural al Bucurestiului, in centrul centrului.
Bucatarie frantuzeasca fina, Haute Cuisine clasica, de “moda veche” in zilele noastre, daca putem sa-i spunem astfel, pentru unii mai putin obisnuiti cu luxul gastronomic. Si cel mai de seama reprezentant al Relais et Chateaux in Bucuresti, desigur, Le Bistrot Francais a castigat din nou titlul de Cel mai bun restaurant din Bucuresti in Topul Restocracy. (GB – martie 2020)
Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti la momentul la care scriu
Sunt convins ca Le Bistrot Francais e cel mai bun restaurant din Bucuresti in acest moment, si, aproape sigur, si din toata Romania. E cel mai … (citeste tot)
Huate Cuisine din bucataria lui Chef Patricio Massimino
Saloanele Le Bistrot Francais Relais et Chateaux
Terasa Le Bistrot Francais Relais et Chateaux
Chef Sorin Miftode are 33 de ani, dintre care 15 ani sunt de experienta in bucatarie. De 4 ani, Chef Sorin Miftode este Head Chef-ul restaurantului Le Bistrot Francais. Anterior, a mai lucrat in alte restaurante de top din Capitala, intr-un hotel de patru stele din tara, dar si in Franta.
Sansa lui, dupa cum insusi ne-a marturisit, a fost sa lucreze inca de la inceput cu chefi de inalt calibru, cu o experienta importanta la nivel mondial. De-a lungul anilor a colaborat cu chefi romani, dar si francezi, care l-au ajutat sa progreseze in arta culinara.
Restocracy: De unde, sau de la cine, ati invatat cele mai importante lucruri pe care le stiti despre bucatarie si gatit?
Chef Sorin Miftode: Nu pot spune ca a existat o singura persoana. Nu voi da nume, insa pot spune ca am invatat cate ceva de la multi dintre chefii alaturi de care am lucrat. Pur si simplu, mi-a placut foarte mult aceasta meserie si am invatat de la fiecare bucatar cate ceva!
Restocracy: In cat timp credeti ca poate ajunge cineva un mare bucatar?
Chef Sorin Miftode: Pentru mine, „mare bucatar” inseamna acea persoana care stie sa faca totul; de la lista de piata si pana la organizarea bucatariei, a oamenilor cu care lucreaza, a furnizorilor etc. Astazi, toti bucatarii, dupa cateva luni de profesie, se autointituleaza chefi. E mult prea putin! Eu sunt de parere ca este nevoie de cel putin 5-6 ani, poate chiar 10 ani, in functie de cum acumulezi informatiile si experienta necesara.
Restocracy: Cu ce feluri de carne va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Sorin Miftode: Carnea de vita, cea de vitel. E foarte la moda! Ea are acea suculenta si ii poti da anumite temperaturi, si are o plaja mai larga de gatire.
Restocracy: Cu ce feluri de peste va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Sorin Miftode: Am lucrat cu foarte multi pesti. Pe placul meu este Saint Pierre (John Dory), un peste fin, carne fina, alba, dar foarte gustoasa, care se prepara foarte usor. Nici nu trebuie sa il condimentezi pentru ca este o carne foarte gustoasa. Sare, piper si atat!
Restocracy: Cu ce feluri de legume va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Sorin Miftode: Vara este cea mai buna perioada pentru legume. Atunci pot gasi legume proaspete si gustoase! Din pacate, iarna este o problema cu legumele. Dar nu am o anumita leguma preferata, ci imi place sa lucrez cu cele de sezon.
Restocracy: Cu ce feluri de condimente si mirodenii va place cel mai mult sa gatiti?
Chef Sorin Miftode: Mirodenii nu prea folosesc, ma refer la cele sub forma de prafuri sau uscate. Dintre condimente folosesc sare, piper, boia afumata si cam atat!
Restocracy: Ce sosuri va plac cel mai mult si pe care le folositi cel mai mult in bucatarie, la mancarurile pe care le pregatiti?
Chef Sorin Miftode: Avem sosuri de baza, sosuri de carne, de verdeturi, avem sosuri reci, dar si calde, albe, rosii. Practic avem o varietate foarte mare de sosuri. Important este ca orice client sa primeasca o farfurie corecta!
Restocracy: Pregatiti si deserturi? Daca da, care va plac cel mai mult?
Chef Sorin Miftode: Desigur! Noi facem deserturile. Spun „noi” pentru ca, pentru mine, echipa este foarte importanta. Cand gatim, gatim toti, nu spun ca gatesc numai eu! Asadar, avem o gama larga de combinatii pentru desert.
Restocracy: Ce gatiti acasa in zilele obisnuite? Dar cand aveti musafiri importanti?
Chef Sorin Miftode: Avand doi copii mici, ma axez pe mancare sanatoasa acasa. Pentru ca petrec mult timp la restaurant si este solicitant, cand merg acasa incerc sa petrec cat mai mult timp cu familia. Asa ca aleg sa pun ceva la cuptor, vita sau peste cu ceva legume si o salata de insotire.
Restocracy: Ce va place cel mai mult sa gatiti cand aveti mese speciale si importante la restaurant?
Chef Sorin Miftode: In mare parte ne cuoastem clientii si dorim sa comunicam cu ei. Pentru noi este foarte importanta comunicarea cu clientii nostri. Cand vin la masa, vin sa stea cu drag si doresc sa aiba o experienta placuta, sa fie o armonie si o atmosfera calda.
Restocracy: Mai gateste cineva la dumneavoastra in familie?
Chef Sorin Miftode: Sotia, cand nu sunt eu acasa!
Restocracy: Care dintre bucatariile lumii vi se par cele mai bune?
Chef Sorin Miftode: Cea frantuzeasca, clar! Dar in timpul liber imi place foarte mult bucataria libaneza.
Restocracy: Ce mancaruri va plac cel mai mult, ce mancati cand mergeti la restaurant intr-un oras sau o tara straina?
Chef Sorin Miftode: In Franta merg la cele cu stele Michelin, ar fi si pacat sa nu ai aceasta experienta cand mergi acolo. Dar, in rest, merg la restaurante locale. Nu merg special pentru anumite restaurante, ci ma orientez in functie de oferta locala.
Restocracy: Care credeti ca sunt cei mai buni furnizori sau cele mai bune locuri de cumparat produsele curente pentru bucatarie (carne, legume, peste etc.)?
Chef Sorin Miftode: Din fericire pentru noi, avem posibilitatea de a ne aproviziona din Franta in foarte mare parte. Noi luam din Franta chiar si sare sau oua. De aceea, nu simtim fluctuatii in acest sens. Tot din afara luam si pesti salbatici, pesti bio, pesti de captura.
Din Romania luam produsele foarte perisabile pentru ca nu le putem aduce din afara.
Restocracy: Cat de mult va foloseste internetul in meseria pe care o aveti?
Chef Sorin Miftode: As minti daca as spune ca nu ma ajuta! Este normal, pentru ca internetul este ceva uzual pe orice telefon, tableta, laptop, s.a.m.d. E normal sa te informezi, sa vezi ce tendinte sunt, ce a mai aparut nou etc.
E normal sa urmaresti piata de profil, iar acest lucru nu inseamna ca urmaresti concurenta, pentru ca aici nu este vorba de concurenta, ci de prieteni in domeniu. E foarte bine ca Bucurestiul, si Romania, sa aiba mai multe restaurante cu specific frantuzesc – sa zicem –, pentru ca oamenii nu vin doar intr-o singura locatie. Ei doresc sa experimenteze mai multe restaurante.
Restocracy: Cum vedeti dumneavoastra responsabilitatea pe care marii bucatari o au in promovarea si implementarea unui stil de viata sanatos? Ca faceti dumneavoastra in acest sens?
Chef Sorin Miftode: Intotdeauna iau in calcul aportul caloric, dar si sanatatea clientilor. Toata lumea stie ca bucataria frantuzeasca este una gustoasa, dar cu o anumita greutate. Insa, daca tii cont de cele trei mese ale zilei, atunci lucrurile nu ies din normalitate.
Restocracy: Care sunt cele mai mari provocari profestionale pe care cineva le are dupa ce a devenit un mare bucatar?
Chef Sorin Miftode: In primul rand trebuie sa fii optimist si cu o atitudine pozitiva in bucatarie. Daca esti nervos si esti agresiv cu colegii din bucatarie, atunci ziua respectiva este pierduta.
Ma motiveaza faptul ca oamenii, care ne trec pragul, sunt multumiti de serviciile noastre. Este usor sa aduci un client intr-un restaurant, dar e foarte greu sa-l readuci! La inceput omul vine de curiozitate, apoi de placere.
Restocracy: Care sunt actiunile pe care le intreprindeti pentru a-i dezvolta pe cei care lucreaza cu dumneavoastra? V-ati dori sa va implicati si in alte proiecte cu acelasi scop? Daca da, care ar fi acestea? Ce ati mai face suplimentar?
Chef Sorin Miftode: In afara de partea financiara, pe care o accepta de cand intra in bucatarie, ii motivez prin atitudinea mea. Sunt langa colegi, nu ii cert, le explic, sunt un exemplu pentru ei. Nu tip la ei, pentru ca unii poate sunt mai timorati, mai sensibili, si se pierd. Daca vad ca ei gresesc, le mai arat o data si inca o data s.a.m.d. In acest fel, vor invata mai mult, vor invata mentalitatea, nu numai partea tehnica.
E foarte important sa gandim si sa lucram in avans. Daca lucrezi mecanic, atunci mecanic vei ramane!
Eu motivez colegii prin faptul ca ii si rotesc. Imi doresc ca toti sa stie fiecare sectiune din bucatarie, sa stie sa prepare pe partea de rece, de deserturi, dar si pe partea de cald.
Noi suntem o echipa tanara, cu o atitudine pozitiva formata din noua bucatari si doua persoane ca ajutoare de bucatari.