Le Manoir deschide Corto Maltese și îl aduce în România pe Ludovic Bicchierai, campion mondial la pizza
Grupul Le Manoir deschide restaurantul mediteranean Corto Maltese și îl aduce în România pe Ludovic Bicchierai, campion mondial la pizza
Grupul românesc Le Manoir anunță lansarea restaurantului mediteranean Corto Maltese, situat în București, pe strada Locotenent Aviator Radu Beller nr. 35. Proaspăt deschis, localul propune oaspeților săi o experiență culinară autentică, bazată pe preparate gastronomice, specifice bucătăriilor grecești și italienești, din ingrediente fine, furnizate de producători locali și artizani recunoscuți pentru standardele lor de calitate.
Meniul de mâncare al restaurantului include o selecție de preparate lejere și atrăgătoare, cum sunt clasicele meze – tzatziki, crema de brânza picantă, calamarii prăjiți în crustă de susan sau specialitățile din brânză feta, macedonească -, precum și feluri de mâncare bazate pe carne de miel, vită de Uruguay, de Bucovina, fructe de mare și pește. Printre materiile prime și produsele extrem de apreciate ale restaurantului, se numără stridiile Marennes d’Oléron No 3, midiile din Marea Neagră, creveții de Madagascar, lupul de mare de captură sau faimoasa carne de vită Wagyu.
“Când am creat meniul, am pornit de la experiența pe care dorim să o oferim oaspeților noștri. Premisa era că ne propunem să creăm un loc primitor, convivial, care să apropie oamenii și să îi facă să se simtă ca acasă, așa că am conceput o serie de preparate perfecte pentru a fi combinate și împărțite, cum sunt acele tapas, specific grecești, în care fiecare ingredient aduce un plus de savoare și aromă preparatului final.”, declară Chef Gabriel Dina, cel care coordonează bucătăria localului.
În plus, Corto Maltese propune oaspeților săi și o selecție de pizza, concepută de către Ludovic Bicchierai, câștigător, în anul 2016, al campionatul mondial dedicat faimosului preparat italienesc și consultant gastronomic al localului. “Sortimentele propuse de mine se încadrează în categoria de pizza etică – așa cum este ea denumită acum -, deoarece sunt făcute în bucătăria restaurantului, din produse 100% naturale, ale căror origine este atent verificată și controlată. Astfel, de la amestecul celor 3 tipuri de făină, care este creat special pentru oaspeții Corto Maltese, până la sosuri, totul este pregătit în casă, de către echipa restaurantului. Pentru toppinguri, am ales să lucrăm cu produse nobile, pentru ca rezultatul să fie unul cu adevărat gourmet: somon bio de Scoția, trufe, foie gras de rață, stracciatella.”, povestește artizanul francez Ludovic Bicchierai.
Meniul gastronomic al restaurantului este completat de o selecție de 120 de vinuri, de la cei mai celebri producători români, împreună cu nume internaționale consacrate, din Franța, Italia, Australia, precum Château Smith Haut Lafitte, Penfolds sau Biserno.
Decorul localului preia elemente din arhitectura mediteraneană – nuanțele vibrante, de albastru și verde, detaliile florale sau cele marine, accentele de auriu. Capacitatea restaurantului este de 65 de locuri la masă și include zone mai intime, concepute pentru cei care doresc să stea la cafea și să se bucure de mic-dejun, precum și un separeu elegant, perfect pentru întâlnirile de afaceri. Amenajarea localului a fost realizată în colaborare cu designerul Raul Șerban și a presupus a investiție de 450,000 de Euro, în refacerea interiorului, decorare și echipamente.
Nota de plată medie pe care reprezentanții Corto Maltese o preconizează este de 150 Lei pentru cină și de 70 Lei pentru prânz.
Lansarea restaurantului a avut loc în data de 4 septembrie, printr-un eveniment-spectacol, în cadrul căruia oaspeții au avut ocazia să îl cunoască pe Ludovic Bicchierai și să se bucure de demonstrație de acrobație cu pizza, realizată de celebrul artizan francez. “Ne bucurăm că am reușit să îl aducem pe Ludovic Biccherai în România, în calitate de consultant gastronomic, pentru că, astfel, confirmăm atât angajamentul nostru față de oaspeții Corto Maltese – care vor avea parte de preparate fine, ce pot oricând concura cu cele internaționale -, dar și față de colegii noștri din restaurant și de industria autohtonă de HoReCa. Cred că doar investind în educația oamenilor și în dezvoltarea lor profesională putem crește cu consecvență standardele, iar eu sunt fericit și mândru să contribui la acest lucru.”, a declarat Cristian Preotu, proprietar Le Manoir, grupul ce deține Corto Maltese.
Restaurantul este deschis în fiecare zi, în intervalul orar 09:30 – 22:00. (Comunicat de presa – septembrie 2018)
Despre Ludovic Bicchierai
Ludovic Bicchierai a câștigat, în 2016, cea de-a 25-a ediție a Campionatului Mondial de Pizza, ce a avut loc la Parma, Italia. Francezul a impresionat juriul cu un preparat neconvențional – o pizza inspirată din supa bouillabaisse, specifică bucătăriei provensale. Astfel, preparatul său avea la bază o reducție de supă, mozzarella fior di latte, creveți, flori de dovleac, carpaccio de pește și sos tabasco. Victoria i-a adus artizanului un voucher pentru 1,000 de kilograme de făină, dar și o serie de recorduri, Ludovic devenind primul francez care câștigă competiția, al treilea non-italian premiat și, la 34 de ani, cel mai tânăr deținător al premiului.
Printre alte titluri ale artizanului, se numără cel de prim clasat la secțiunea rapiditate, în cadrul Campionatului Național Francez de Pizza, în 2014, al 3-lea la secțiunea calitate, în 2015, la același concurs din Franța, și cel de Campion Mondial în 2015, la Bruxelles, pentru pizza etică.
Ludovic Bicchierai este pasionat de pizza din 2002, de când și-a deschis un pizza truck, alături de fratele său.
Despre Grupul Le Manoir
Fondat de către Cristian și Maria Preotu, grupul Le Manoir activează, încă din 2004, în industria gastronomiei și a produselor de nișă, activând sub următoarele branduri: divizia de importuri și vânzări business-to-business Le Manoir, magazinele Comtesse du Barry, restaurantele Relais & Châteaux Le Bistrot Français, La Vinuri și Corto Maltese.
Referinte
Poti manca foarte bine si elegant si fara bucatarie fina. La Corto Maltese, de pilda...Am mai fost de cateva ori la Corto Maltese, si de fiecare data am mancat bine si foarte bine. Ultima da...
Poti manca foarte bine si elegant si fara bucatarie fina. La Corto Maltese, de pilda…
Am mai fost de cateva ori la Corto Maltese, si de fiecare data am mancat bine si foarte bine. Ultima data miel foarte bun, legume surprinzator de bine facute, ca in restaurantele cu bucatarie fina, la fel de buni crevetii cu sos de rosii si branza feta. Chiftelutele din dovlecei nu au fost la inaltimea celorlalte. Preturi mari, desigur… (GB – decembrie 2018)
Corto Maltese a fost un restaurant indelung asteptat. Nu el anume, ca restaurant sau concept, pentru ca foarte putini stiau ce fel de restaurant va fi acolo, ci cei din cartier sperau sa se redeschida un restaurant bun, fiindca nu sunt prea multe in bogatul cartier. Restaurantul se numeste Corto Maltese, dupa numele unui capitan de vas care a trait la inceputul secolului trecut, fiul unui marinar englez si al unei italience, tiganca vrajitoare si prostituata.
Corto Maltese e pe Radu Beller, vizavi de cafeneaua Ambiance din parcul Floreasca, in locul in care au fost mai multe restaurante, ultimele doua de care imi aduc aminte fiind Chocolat si Lett’s 35.
Lucrarile de amenajare a coltului de parter al cladirii vechi au durat foarte mult, insa a meritat asteptarea, pentru ca rezultatul e destul de spectaculos, Corto Maltese fiind acum unul dintre cele mai frumoase si elegante restaurante ale Bucurestiului. Si, din fericire, nu e amenajat in stilul minimalist industrial al modelor zilei. O parte din explicatie pare sa fie legata si de numele proprietarului, Cristian Preotu, cel care are si cunoscutele restaurante Le Bistrot Francais si SushiRoom, de langa Atheneul Roman si langa magazinele lui La Comtesse du Barry. Cristi Preotu nu pare sa fie deloc un adept al stilului industrial, daca iau ca referinta felul in care si-a amenajat restaurantele lui pana acum. M-au lasat sa fac poze, asa ca m-au scutit de o descriere pe care oricum nu as fi putut-o face.
Meniul de la Corto Maltese e mediteranean, de jur imprejurul marii mari: mancaruri italienesti (pizza), spaniole, grecesti, un foie gras frantuzesc. Au putine feluri, foarte bine alese si combinate. Si mai promit o pizza deosebita, speciala si prin ce contine si prin cum e facuta. Tot insista sa stim ca va veni nu stiu ce mare vedeta in ale facutului de pizza. Am pus o poza cu meniul, pentru ca site-ul lor nu e inca gata si nu-l puteti vedea in alta parte.
Am ajuns repede la masa la Corto Maltese, fiindca sunt foarte aproape de mine. Am luat niste gustari grecesti, cu tzatziki, feta tiganiti, adica feta de Macedonia in foietaj, marinata in miere de pin, zic ei, feta tot de Macedonia la cuptor, calamari prajiti in tigaie cu crusta de susan, creveti cu sos de rosii si un peste intreg, limba de mare in sos de unt cu lamaie si capere si legume la cuptor, pita greceasca. Toate bune si foarte bune, le-am mancat cu placere. Legumele cu care a venit pestele, in special, au fost surprinzator de bune, stiut fiind ca sa faci niste legume sa iasa bune la gust dincolo de ceea ce le-a dat Dumnezeu, nu e deloc la indemana oricarui chef, fie el si foarte bine platit. Si am baut si un vin foarte bun, moldovenesc, de la Gitana.
Serviciul a fost bun la Corto Maltese, cu un chelner care a venit de La Vinuri sa-i ajute cu deschiderea, tot un restaurant al lor. Am scris despre el si cand am fost acolo, mi-a facut placere sa-l revad. Preturile sunt mari, asa cum se astepta toata lumea. O masa in doi, cu o sticla de vin bun, poate trece repede o suta de Euro de pe cardul tau pe cel al lui Cristi Preotu. Clienti destul de multi pentru un restaurant deschis de o saptamana, si la pranz si seara.
Corto Maltese s-a pozitionat direct ca unul dintre restaurantele mari ale Bucurestiului, chiar daca are el cateva mese. Totul foarte bine facut acolo, de la concept la ambianta, meniu, mancare, pana la lista de vinuri, Cristi Preotu fiind si unul dintre negustorii de vinuri cunoscuti, printre altele. Se va vorbi mult despre Corto Maltese, fara indoiala… (GB – septembrie 2018)