Pranzuri si cine rare, de care ne vom aduce aminte multa vreme…

Ord. dupa

O cină japoneză la bunii mei prieteni Hiroshi și Mari Ueda......

Știam de Oxana Crețu, de bucătăria și de restaurantul ei din ...

Puține lucruri sunt mai franțuzești, mai adânc încrustate în spi...

O cină memorabilă la Gramont, aristocraticul restaurant al Palatului...

 Savart e genul de restaurant în care ajungi până la u...

Cei de la Singureni Manor Equestrian Retreat, despre care am tot scris...

Fork Ana Tower a fost încă de la început un restaurant cu mâncare ...

O cină specială și memorabilă la Le Bistrot Francais, pregătită ...

Altă cină cu bucătărie fină pregătită de Chef Orlando Zaharia l...

Altă cină de iarnă românească pregătită de Chef Daniel Pălici ...

Surpriza lui Chef Orlando ZahariaCând vorbim despre steakhous...

O nouă cină la Noma din Herăstrău, pentru a degusta meniul de înc...

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmp...

Cum a ajuns bucătăria peruană contemporană în doar zece ani u...

O cină coreeană memorabilă la ES Yong-ho Kim, ambasadorul Coree...

Ionuț Gheorghe, tânărul chef de la Noma din Herăstrău, ne-a ...

O altă cină memorabilă la KANE, la degustarea meniului de toamnă n...

O cină memorabilă cu Carolina, frumoasa basarabeancă studentă, car...

Am avut multe cine memorabile la București, și la restaurantele din ...

Din câte am putut observa și deduce, Chef Dani Prodan are libertate ...

Nu am fost niciodată în Oltenia. Așa că, atunci când femeia m...

Iată, se face un an de când mâncam doar acasă, cu rare momente...

O cină memorabilă în plină pandemie și în plină iarnă la P...

O noua cină fine dining memorabila la Kane, de degustare a noului men...

O adevarata cina marocana, cu produse si ingrediente aduse direct de l...

O cina inedita si neasteptata pregatita de Chef Florin Andrei Vanau si...

O cina memorabila pregatita de Chef Daniel Palici la MAIZE, ca sa ne t...

O cina King Crab pregatita de Catalin Petrescu la Argentine, ca sa ne ...

O cina memorabila, cu atat mai mult cu cat a fost in plina pandemie. A...

Intai am mancat, si abia apoi am citit pe Wikipedia cum e cand man...

O cina memorabila cu prietenii la Fior di Latte, plina de toate ex...

O cina spaniola memorabila pregatita de Angelica Ilie la restaurantul ...

O cina de lucru la Isoletta, cu niste prieteni foarte exigenti cand vi...

O cina memorabila pregatita de Florin Cojocariu, filosoful slow food-u...

O cina fara masura, memorabila, plina de excese la La Pescaderia by Al...

O cina japoneza memorabila pregatita de Kana Hashimoto si Chef Raz...

O cina portugheza memorabila cu peste si fructe de mare la Dancing Lob...

O alta cina memorabila la ZenSushi, pregatita de Iulian Constantin...

Domnul Alexandru Consulea construieste ...

Cina memorabila la Conacul Hagianoff de pe Domeniul Manasia cu Ariadna...

O cina memorabila la restaurantele Grand Hotel Balvanyos Resort din Ca...

Iulian Constantin, cel mai sfios si discret mare chef din Bucuresti ...

O cina speciala pregatita de Chef Catalin Petrescu la Argentine pentru...

O cina memorabila (click) pregatita de doi mari chefs ai Noii Buca...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Zen Sushi, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Isoletta, din pr...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Argentine, din p...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Mesogios, din pr...

O alta cina indoneziana memorabila, la bunul meu prieten si cu alti bu...

Meniul de degustare Restocracy 2019 al restaurantului Bistro Ateneu, d...

Afiseaza

Până acum te gândeai să mergi la țară la Gurbănești, în Câmpia Mostiștei, la Florin Cojocariu și la Victoria, adorabila lui femeie, ca să stai și să mănânci în grădină. Să te plimbi printre copaci și flori, să mângâi animăluțele, să te uiți cu uimire la cuptoarele în care Victoria coace ceramica, să admiri lucrările ei de artă, apoi să te așezi în hamac, gândindu-te la lucruri pe care nu se cuvine întotdeauna să le spui cu voce tare…

Dar iarna umbra copacilor nu mai folosește la nimic, ba dimpotrivă! Flori nu mai sunt, animăluțele stau zgribulite în culcușuri și nu au niciun chef de mângâierea ta, hamacul e scos și pus în magazie până la primăvară. Îți mai rămâne să te ghemuiești cu o cană de ceai sau de cafea în mână pe lângă cuptoarele din atelier, că e cald și bine acolo, însă nu întotdeauna are Victoria chef de intruși care să o încurce din treabă.

Așa că Florin, care e un bărbat deștept, a făcut ceea ce aș fi făcut și eu în locul lui: o marchiză, cum îi mai spun oamenii la țară, o verandă, un pavilion de sticlă în care să poți sta și mânca, apoi iarăși sta și mânca din nou, în mijlocul iernii.

Topologia e următoarea: marele Athanor. La Coupteur. e în mijloc. În dreapta e bucătăria, plină cu mașinării, vase și ustensile cât pentru trei restaurante la un loc. În stânga, cu pereții de sticlă către grădină, e noua marchiză. Are o bucătărie-tampon, de transfer, în care stau calde mâncărurile înainte de a fi servite și în care Florin face platingul, și câteva mese lângă o sobă cu lemne. Dar aceea e chiar sobă sobă, în care ard lemne din lemn, nu butaforii din acelea caraghioase cum vezi prin apartamentele orășenilor, fie ei bogați sau săraci, deopotrivă.

Dar nu ne-am dus noi până la Gurbănești doar pentru soba lor cu lemne, deși s-ar putea imagina și un astfel de scenariu. Ne-am dus să mâncăm și să bem în exces desigur! Așa cum tradiția românească de sezon o impune…

Masă de Crăciun Athanor. La Coupteur. din Gurbănești, la Florin și la Victoria, anul acesta a însemnat așa:

  • Salată Bouef făcută cu mascarpone frecat cu coajă de lămâie în loc de maioneză. Mazăre, mere, gogoșari în oțet, castraveți murați, vită, pui. Cu un piure de gogoșari murați cu passata de roșii și sriracha.
  • Brie în aluat, cu smochine și nuci, la cuptor. Exact asta 🙂
  • Piftie de porc și nu numai. Zeama e fără gelatină, rezultatul a câteva ore de fiert adidași și o ureche de porc. Cu infuzie de usturoi, carne de porc, pipotă de găină bătrână fiartă la nesfârșit, ficat de gâscă.
  • Supă de găină bătrână fiartă în neștire cu tăieței de casă. O găină matusalemică de doar 1 kg, care a fiert la foc mic multe, multe ore, cu legume, ienibahar, dafin, piper. Carnea pulpelor bătea în mov, ca la vânat. Tăieței din făină italiană dură cu ou. Țelină verde și nuci. E același trio aromatic ca la salata Waldorf (pui, țelină, nuci).
  • Coronation Chicken Pie cu chutney de roșii și ardei gras cu susan negru. E o rețetă englezească făcută prima oară la încoronarea reginei Elisabeta. Pulpe și piept de pui, stafide, smochine, chimion, muștar negru, coriandru.
  • Pere poșate în ciocolată de casă. Pere din grădină, poșate lent în sirop de zahăr și învelite într-o ciocolată de casă îndulcită cu must redus în loc de zahăr.
  • Și un neașteptat de excelent (sic!) vin 7ARTS, Tămâioasa Românească, în special.
  • Da, cu Florin și cu Victoria… (George Butunoiu – Ziua de Crăciun 2021)
O masă de Crăciun la țară, lângă soba cu lemne

Marchiza Athanor a Victoriei si a lui Florin de la Gurbanesti

Data actualizarii: 26/12/2021

  • Cristi RUSU :

    Pascal mai frumos este la Crăieşti.
    Sarbatori cu bine.

  • Experiența pe acest site va fi îmbunătățită dacă acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informatii

    The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

    Close