Iulian Constantin, cel mai sfios si discret mare chef din Bucuresti
O alta cina memorabila la Zen Sushi din George Calinescu (Piata Dorobantilor), de data aceasta o degustare a meniului de sfarsit de vara pregatit de Iulian Constantin, Head Chef si asociat al Zen Sushi-urilor. Am pus aici meniul cu totul, ca sa nu mai enumar ce am mancat la ei.
Zen Sushi e unul dintre foarte putinele restaurante la care vad o crestere a calitatii mancarii si a gradului de sofisticare a meniului, de la un an la altul. Si chiar mai des in ultima vreme, as putea spune. Foarte multe restaurante se pozitioneaza destul de sus la deschidere, atat in ceea ce priveste meniul, cat si nivelul general al localului. Insa sunt obligate sa-si coboare nivelul, uneori destul de repede, fiindca nu-si pot acoperi cheltuielile. Mancarea e prima “sacrificata”, de cele mai multe ori, in meniu facandu-si repede loc felurile a caror principala menire pe lume este sa tina de foame, si nu mai mult de atat. Iar in timp, acestea ocupa toate paginile.
Cunosc Zen Sushi de cand au deschis primul restaurant, intr-o casa mica de tot pe la Serban Voda. Atunci, si apoi mai multi ani dupa aceea, vedeam acolo sushi-ul si sashimi populare, simple, clasice, conservatoare, la preturi moderate, accesibile clasei medii. In ultimul an, insa, meniul a devenit mai creativ si mai sofisticat, cu feluri noi, inventate de catre Iulian Constantin si bucatarii lui japonezi, cu gusturi surprinzatoare si din ce in ce mai bune. Si restaurantele mereu pline, ceea ce ma face sa cred ca aceasta evolutie nu se va opri prea curand… (GB – august 2019)
ZenSushi din Dorobanti, un restaurant in care ma simt tare bine…
Vad ca nu am mai scris de aproape trei ani despre ZenSushi din Dorobanti, desi am mancat de multe ori la ei. Si nu atat pentru ca sunt aproape de mine, ci pentru ca au mancare buna si foarte buna. Si, poate cel mai important, sunt unul dintre putinele restaurante la care calitatea mancarii creste constant in timp. Pe cand, cum bine stiti, marea, marea majoritate a restaurantelor pornesc mai sus, si apoi scad in timp. Si am mai observat si preocuparea constanta de a imbunatati cate ceva in amenajare si in ambianta. Mai apare cate un decor nou, o luminita, o floricica… 🙂
Serviciul a fost intotdeauna bun, si e evident ca Iulian Constantin, sfiosul chef si patron al ZenSushi-urilor, isi alege personalul intr-un fel anume, nu e o intamplare. Are mai multe chelnerite decat baieti, si toate sunt foarte placute, naturale, neobosite, saritoare. Da, dupa mine acesta este un prototip al restaurantului cinstit, in care toata lumea munceste din greu si cu tragere de inima. Si clientul simte asta… (GB – decembrie 2019)
Mancare japoneza buna si sushi pentru bucurestenii de rand la ZenSushi.
ZenSushi de pe George Calinescu, intre Beller si Piata Floreasca (isi spun ZenSushi Dorobanti), e unul dintre cele 4 restaurante japoneze cu acest nume din Bucuresti, dintre care cel de pe Lascar Catargiu, Zen Fusion, e pozitionat putin diferit, mai sus, spre bucataria fina, dupa cum sugereaza si numele.
ZenSushi Dorobanti ocupa o casa mica pe una dintre stradutele ce leaga cele doua mari si cunoscute piete ale orasului, unde sunt case vechi amestecate cu blocuri mici, multe dintre ele noi, destul de inghesuite. Au o curte mica, unde au amenajat o terasa in care ajungi trecand peste un mic iaz in care au crapi japonezi, colorati, un decor neasteptat si de efect. Salonul de la parter e si el mic, sunt cateva mese, mai tot timpul pline cu corporatistii de la foarte multele firme din zona. E amenajat destul de simplu, auster, fara nicio intentie de eparate sau de lux.
Meniul e
destul de lung, si pare sa fie acelasi la toate Zen Sushi-urile, cu de toate, dar mai ales sushi, evident. Au retete standardizate, la fel si aprovizionarea, asa ca mancarurile sunt la fel. Am mancat de multe ori si la Zen Sushi din Grigore Alexandrescu, si la Zen Sushi Fusion, de la Hotel Sarroglia si, intra-devar, e o mancare buna si constanta. E apreciata si de japonezii pe care ii cunosc, ceea ce e, fara indoiala, cea mai buna garantie.
Serviciul de la ZenSushi Dorobanti a fost foarte bun, cu o chelnerita candida care ne-a intrebat daca am mai mancat vreodata sushi. Si, fara sa astepte raspunsul nostru, ne-a explicat cu o induiosatoare vointa de a face bine aproapelui ca unele feluri de acolo au peste crud si ca sa nu fim surprinsi. A fost adorabila, la fel de saritoare si de naturala cu toata lumea. I-am facut o poza si am pus-o in sectiunea cu cei mai buni chelneri ai Bucurestiului, o gasiti acolo. Am uitat sa o intreb cum o cheama.
Preturile sunt cele asteptate la Zen Sushi, normale, cu 100 de lei poti avea o masa buna la ei, si cu un pahar de vin.
Restaurantele ZenSushi – si acum vorbesc despre toate Zen Sushi-urile din Bucuresti, si-au castigat un nume si un loc solid pe piata gastronomica japoneza a Bucurestiului, cea accesibila, pentru bucurestenii „de rand”, mai ales, cu mancare buna, de o calitate constanta, atmosfera calda si servicii umane, prietenoase. Sunt sigur ca vor ramane multa vreme in Lista Restocracy. (GB – martie 2017)
Comentarii (2)
Scump si prost, sushi-ul este „talpa”.
M-as mira foarte tare sa aud ca gateste diferit, in functie de cine se asaza la masa… GB